Ο «Μωυσής» και η Γη του Λονδίνου!

To Premierleaguefans γράφει για τον Βίκτορ Μόουζες, που έμεινε ορφανός από τα 11 του χρόνια, βρίσκοντας άσυλο στην Αγγλία και έφτασε να θεωρείται βασικό «γρανάζι» της Τσέλσι του Αντόνιο Κόντε.

Τα τραυματικά χρόνια στη Νιγηρία

Το 2002 στην περιοχή της Καντούνα, πολιτεία της Νιγηρίας, κατά τη διάρκεια αιρετικών ταραχών μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων, οι Αυγουστίν και Ζοζεφίν Μόουζες, Χριστιανοί ιεραπόστολοι, δολοφονούνται. Ο μικρός Βίκτορ, που έπαιζε μπάλα στις φτωχογειτονιές της Καντούνα, συνειδητοποίησε τί είχε συμβεί, όταν γύρισε σπίτι και μάλιστα οι φίλοι του τον φυγάδευσαν, επειδή θεωρούνταν και ο ίδιος στόχος φανατικών Μουσουλμάνων διαδηλωτών. Τυχερός, μέσα στην ατυχία του, μετανάστευσε ζητώντας άσυλο στην Αγγλία, όπου μία οικογένεια απ'το Νότιο Λονδίνο δέχτηκε να τον φροντίσει. Στην τρυφερή ηλικία των 11, ο Βίκτορ Μόουζες, ορφανός, σε ένα άγνωστο για εκείνον μέρος, μακριά απ'το σπίτι του θα προσπαθήσει να ξεκινήσει μία νέα ζωή, που δε θα έχει ως μόνιμη ασχολία την επιβίωση, αλλά αυτό που αγαπά. Το ποδόσφαιρο..

 

Ο «ήρωας» του Whitgift και τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Όνειρο κάθε παιδιού είναι να γίνει «θρύλος» στην ομάδα της γειτονιάς του. Ο Μόουζες κατάφερε να ξεχωρίσει για το φονικό του ένστικτο ήδη από τους πρώτους μήνες, στην ομάδα του σχολείου του (Cosmos 90 FC) και προσέγγισε το ενδιαφέρον των scouters της Κρίσταλ Πάλας, που τον πήραν δοκιμαστικά στις ακαδημίες τους. Οι άνθρωποι της Πάλας του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί με το Whitgift School (εκπαιδευτικό ίδρυμα που συνηθίζει να συνεργάζεται με ακαδημίες ομάδων όπως η Πάλας και η Τσέλσι), την οποία «έπιασε από τα μαλλιά» και έδειξε το μοναδικό του ταλέντο σκοράροντας πάνω από 100 γκολ σε 3 χρόνια. Αξιοσημείωτη η παράσταση του στον τελικό κυπέλλου εναντίον του σχολείου του Grimsby, όπου σκόραρε και τα 5 γκολ στη νίκη με 5-0 της ομάδας του. Η εφημερίδα του Grimsby περιέγραψε το γεγονός με τον τίτλο «Holy Moses - Wonder Player Parts Red Sea» (μτφρ. «Άγιος Μωυσής - Παίχτης Θαύμα Χωρίζει την Κόκκινη Θάλασσα»). Το τέλος της μυθικής αυτής σχολικής εποποιίας βρίσκει τον έφηβο Βίκτορ να υπογράφει επαγγελματικό συμβόλαιο 3ετούς διάρκειας με τους «Αετούς».

 

Κρίσταλ Πάλας

Στο Νότιο Νόργουντ έμεινε σχεδόν μία 3ετία. Το κλαμπ βρισκόταν ακόμη στην Τσάμπιονσιπ, αλλά είχε θέσει ως στόχο την άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Το τεχνικό τιμ της ομάδας θεώρησε ότι ήταν έτοιμος για τη μεγάλη ομάδα. Τη σεζόν 2007-08 πήρε μέρος σε 16 παιχνίδια (13 πρωτάθλημα, 1 Κύπελλο, 2 Play-offs), στα 9 ως βασικός και 5 ως αλλαγή, σκοράροντας 3 φορές σε αγώνες πρωταθλήματος. Ο 1ος προπονητής του Νιλ Γουόρνοκ είχε δηλώσει: «Με το που μπήκε στην ομάδα κάτω των 18, αμέσως καταλάβαμε ότι πρέπει να παίξει στο πλάι. Τον δοκιμάσαμε ως 10άρι, αλλά θεωρήσαμε ότι πλάγιος του ταιριάζει καλύτερα, λόγω της ικανότητας του στο 1vs1 και της αλλαγής κατεύθυνσης του». Την επόμενη σεζόν αγωνίστηκε σε 32 ματς (28 πρωτάθλημα, 3 κύπελλο, 1 Λιγκ Καπ), στα 25 από αυτά βασικός,  πετυχαίνοντας 2 γκολ. Στην Πάλας έμεινε ως τον Ιανουάριο του 2010 και πρόλαβε να μετρήσει τους τελευταίους μήνες του στην ομάδα 21 εμφανίσεις (18 πρωτάθλημα, 2 Λιγκ Καπ, 1 Κύπελλο) και 6 γκολ. Έφυγε απ'τους «Glaziers» με την ανάμνηση ότι εκείνοι του έδωσαν την ευκαιρία να αγωνιστεί ως επαγγελματίας και να φτάσει το όνομα του στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ.

 

Γουίγκαν

Κατά τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο της σεζόν 2009-10 ο Μόουζες πωλείται από την Κρίσταλ Πάλας, κυρίως λόγω των οικονομικών της προβλημάτων, για 2.5 εκατ. λίρες στη Γουίγκαν. Στην 1η του  «κουτσουρεμένη» χρονιά στα γήπεδα της Πρέμιερ αγωνίζεται μόλις σε 1 ματς ως βασικός (13 αναπληρωματικός), απέναντι στη Χαλ, όπου και πέτυχε το 1ο του τέρμα ανοίγοντας το σκορ, έχοντας επίσης και 3 ασσίστ στο σύνολο. Την επόμενη σεζόν ένας τραυματισμός στον ώμο του στερεί τη συμμετοχή σε 16 ματς της Γουίγκαν, αλλά στα 26 που αγωνίστηκε (21 πρωτάθλημα, 3 Λιγκ Καπ, 2 Κύπελλο) είχε τη φτωχή συγκομιδή των 1 γκολ και 3 ασσίστ. Στην 3η και πιο παραγωγική χρονιά του στους  «Latics» αγωνίστηκε και στα 38 ματς πρωταθλήματος έχοντας 6 γκολ και 1 ασσίστ. Τη σεζόν εκείνη ο Ρομπέρτο Μαρτίνεθ τον χρησιμοποίησε σε πολλές διαφορετικές θέσεις, με λίγο πιο συχνή αυτή του αριστερού εξτρέμ, καθώς ο μέχρι τότε βασικός εξτρέμ του, Τσαρλς Ενζόγκμπια, είχε πωληθεί.

 

Η Τσέλσι και οι 3 δανεισμοί

Τον Αύγουστο του 2012 η Τσέλσι αποκτά τον Βίκτορ Μόουζες από τη Γουίγκαν για 9 εκατ. λίρες. Οι «Μπλε» του Λονδίνου προέρχονται από την κατάκτηση του διακαή πόθου του ιδιοκτήτη της ομάδας Ρόμαν Αμπράμοβιτς, το Champions League και θέλουν να δυναμώσουν το οπλοστάσιο τους με στόχο την επάνοδο τους στο θρόνο της Πρέμιερ Λιγκ. Ο Μόουζες την 1η του χρονιά στην ομάδα, με προπονητή τον Ρομπέρτο Ντιματέο και έπειτα τον Ράφα Μπενίτεθ, κατορθώνει να αγωνιστεί σε 43 παιχνίδια (23 πρωτάθλημα, 5 κύπελλο, 3 Λιγκ καπ, 4 Τσάμπιονς Λιγκ, 6 Γιουρόπα Λιγκ, 2 Παγκόσμιο κύπελλο Συλλόγων) σκοράροντας 10 γκολ. Αγωνιζόμενος κυρίως στο δεξί φτερό, εφόσον ο Εντέν Αζάρ είχε «καπαρωμένη» τη θέση του αριστερού εξτρέμ, ο Μόουζες δεν κατάφερε να αποτελέσει βασικό και αναντικατάστατο στέλεχος, για κανέναν εκ των 2 τεχνικών του και έτσι το καλοκαίρι εκείνης της σεζόν αποφασίστηκε να δοθεί δανεικός στη Λίβερπουλ.

 

Λίβερπουλ

Ούτε στο λιμάνι κατάφερε να καθιερωθεί, αφού ο νεαρός Ραχίμ Στέρλινγκ ήταν εντυπωσιακός και η παρουσία εκείνου και του Ντάνιελ Στάριτζ στην αρχική 11άδα ήταν αδιαπραγμάτευτες για τον τότε προπονητή των «Κόκκινων», Μπρένταν Ρότζερς. Ο Μόουζες πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις 22 παιχνίδια σκοράροντας 2 γκολ, πάλι κινούμενος κυρίως από τα αριστερά της επίθεσης.

 

Στόουκ

Αφού δεν είχε και την καλύτερη εξέλιξη ο δανεισμός στη Λίβερπουλ, θεωρήθηκε ορθότερο να δοθεί ως δανεικός σε μία ομάδα χαμηλότερης δυναμικής, ούτως ώστε να μπορέσει να δώσει το παρών σε περισσότερα παιχνίδια και να αναδείξει το ταλέντο του. Η ομάδα αυτή ήταν η Στόουκ, του Μαρκ Χιούζ. Στη Στόουκ διήνυσε την καλύτερη σεζόν της μέχρι τότε καριέρας του, κυρίως από πλευράς σταθερότητας στην απόδοση του αλλά και αποτελεσματικότητας. Σε 23 εμφανίσεις με την ερυθρόλευκη φανέλα (19 πρωτάθλημα, 2 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ) σκόραρε 4 φορές και μοίρασε 3 ασίστ, αγωνιζόμενος πάλι στην αριστερή πτέρυγα της επιθετικής γραμμής.

 

Γουέστ Χαμ

Το καλοκαίρι του 2015 έπαιξε με την Τσέλσι και στα 4 παιχνίδια προετοιμασίας και πήρε μέρος στον τελικό του Κομιούνιτι Σιλντ με την Άρσεναλ (ως αλλαγή). Την 1η του Σεπτέμβρη δόθηκε ξανά δανεικός, αυτή τη φορά στη Γουέστ Χαμ. Στα «Σφυριά» αγωνίστηκε σε 27 ματς (23 πρωτάθλημα, 3 Κύπελλο, 1 Λιγκ Καπ), στα 18 εκ των οποίων ως βασικός. Κατά τη διάρκεια της σεζόν είχε 2 τραυματισμούς (τένοντα, μυϊκό), που τον κράτησαν σχεδόν 2 μήνες στο σύνολο μακριά από τη δράση. Ο Σλάβεν Μπίλιτς τον χρησιμοποίησε τόσο στην αριστερή πτέρυγα, όσο και στη δεξιά της επίθεσης, αλλά ο Νιγηριανός δεν τον δικαίωσε έχοντας μόλις 2 γκολ και 2 ασσίστ. Η Γουέστ Χαμ έμοιαζε να είναι ομάδα που του ταιριάζει, λόγω του γρήγορου παιχνιδιού της και του δυναμικού της στυλ, μιας που τα βασικά χαρακτηριστικά του Μόουζες είναι η ταχύτητα και η δύναμη, όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στο αγωνιστικό προφίλ του συλλόγου.

 

 

H Καθιέρωση και ο νέος ρόλος

Ο ερχομός του Αντόνιο Κόντε στον πάγκο της Τσέλσι έμελλε να γίνει ευεργετικός για τον Μόουζες. Στο μυαλό ενός προπονητή, με αμυντικούς προσανατολισμούς και ποικίλα σχήματα διάταξης της 11άδας, ένας παίκτης πολυθεσίτης σαν τον Νιγηριανό είναι υπεραπαραίτητος. 

Η παρουσία του στα ματς προετοιμασίας ήταν θετική και ο Ιταλός κόουτς είναι δεδομένο ότι στο μελλοντικό του πλάνο εμπεριείχε και τον Βίκτορ. Όμως, προτού προχωρήσει στην αλλαγή συστήματος, ο Μόουζες φαινόταν να έχει ρόλο του παίκτη που λογίζεται ως 1 από τις 3 αλλαγές της ομάδας. Αγωνίστηκε ως αλλαγή στα 5 πρώτα ματς της ομάδας για το πρωτάθλημα, σκοράροντας ενάντια στην Μπέρνλι, στα άκρα της επίθεσης και ως βασικός στα 2 ματς του Λιγκ Καπ με Μπρίστολ Ρόβερς (σκόραρε για την ισοφάριση) και Λέστερ.

Η 1η Οκτωβρίου ήταν σημαδιακή ημερομηνία για τη νέα καριέρα του Μόουζες. Ο Αντόνιο Κόντε είχε, απ'την 1η μέρα που ανέλαβε τα ηνία των Λονδρέζων, στο μυαλό του κάποια στιγμή να καθιερώσει το αγαπημένο του 3-4-3. Το σύστημα του εγκαθιδρύει 3 κεντρικούς αμυντικούς (Κέιχιλ-Λουίζ-Αθπιλκουέτα), 2 αμυντικά χαφ (Μάτιτς-Καντέ), 2 μπακ-χαφ (Μόουζες-Αλόνσο) και 3 επιθετικούς (Αζάρ-Κόστα-Γουίλιαν). Η νίκη στο εκτός έδρας ματς με τη Χαλ έδειξε το δρόμο, που πρέπει να ακολουθήσει η ομάδα στη συνέχεια. Και έτσι και έγινε. Το νέο σύστημα έφερε ένα σερί 4 νικηφόρων αποτελεσμάτων. 

Ο δεξιός μπακ-χαφ της Τσέλσι αγωνίστηκε και στα 4 παιχνίδια βασικός, σκοράροντας στο 3-0 απέναντι στη Λέστερ και στην παρακάτω εικόνα φαίνεται η πορεία της μπάλας μέχρι να φτάσει στον Μόουζες, που κινήθηκε ως εξτρέμ και σκόραρε από θέση κρυφού φορ

Για το νέο του ρόλο, ο ίδιος είπε: «Δεν έχω ξαναπαίξει εκεί. Πρέπει απλώς να προσέχω το τί μου ζητάει ο προπονητής για αυτήν τη θέση και πώς θέλει να το κάνω. Είναι πολύ σημαντικό να επικοινωνείς με τους συμπαίκτες σου, γι'αυτό, σε κάθε ματς που παίζουμε, θέλω να βελτιώνομαι. Όσα περισσότερα παιχνίδια παίζεις, τόση περισσότερη εμπειρία αποκτάς για τη θέση και πραγματικά χαίρομαι και το απολαμβάνω αυτή τη στιγμή».

Και ο προπονητής του δήλωσε για τον ίδιο: «Ο Βίκτορ παίζει πολύ καλά. Στην αρχή της σεζόν είπα στο κλαμπ ότι θα πρέπει να τον τσεκάρω, γιατί ήθελα να τον κρίνω αφού τον δω ο ίδιος πρώτα. Πρέπει να έχεις φοβερή αντοχή και ποιότητα για να παίξεις μπακ-χαφ. Τους ζητώ να κάνουν εξίσου επιθετική και αμυντική δουλειά. Και ο ίδιος τα έχει. Επίσης είναι και ωραίος τύπος και αυτό είναι πολύ σημαντικό για μένα».

 

Έπειτα από πολλούς και ατυχείς δανεισμούς, ο Βίκτορ Μόουζες φαίνεται να έχει βρει ξανά σταθερότητα και κάποιος αναγνώρισε τα πλούσια προσόντα του και ίσως την πιο αρμόζουσα θέση για αυτόν. Το μέλλον πλέον είναι ευοίωνο.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.