Τα πάντα για την ευρωπαϊκή Super League και γιατί είναι μια κακή ιδέα

Οι Premierleaguefans γράφουν για τη νέα διοργάνωση που ανακοινώθηκε και τις εξελίξεις που φέρνει αυτή.

Τι είναι

Πρόκειται για μια νέα ευρωπαϊκή λίγκα, η οποία ονομάστηκε Super League. Οι πρώτοι κανόνες που διέρρευσαν και την αφορούν είναι οι εξής:

•  Θα συμμετέχουν 20 ομάδες στο αρχικό πλάνο.

• 15 σύλλογοι θα έχουν εγγυημένο συμβόλαιο, άρα θα παίζουν στη Super League ανεξάρτητα από τη θέση που θα τερματίζουν στο πρωτάθλημά τους. Οι εξής 12: Άρσεναλ, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Ίντερ, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μίλαν, Λίβερπουλ, Ρεάλ Μαδρίτης, Τότεναμ + ακόμη 3 ομάδες που θα είναι μόνιμες, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί ποιες θα είναι.

• 5 έξτρα ομάδες θα προκρίνονται κάθε χρόνο από το πρωτάθλημα τους.

• Θα σχηματίζονται 2 γκρουπ, από 10 ομάδες το καθένα.

• Οι 4 πρώτοι από κάθε γκρουπ θα προκρίνονται και θα αγωνίζονται σε μια νοκ άουτ φάση παρόμοια με του Τσάμπιονς Λιγκ.

• Τα παιχνίδια θα γίνονται μεσοβδόμαδα ώστε οι ομάδες να μπορούν να παίζουν κανονικά στα πρωταθλήματα των χωρών τους.

 

Ποιοι την ίδρυσαν

Ηγετικά στελέχη της κίνησης είναι ο Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης και ο Εντ Γούντγουορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Κάτι που αξίζει να τονιστεί είναι πως ορισμένοι από τους ιδιοκτήτες των ομάδων που συμμετέχουν είναι Αμερικάνοι. Στις ΗΠΑ έχουν για παράδειγμα τη συνήθεια να διαγράφουν μια ομάδα (σε NBA, NFL, MLS, δηλαδή σε διάφορα αθλήματα) που δεν πληροί τις προϋποθέσεις που έχουν θέσει (και αφορούν εγκαταστάσεις, χρηματοδότηση, πληρότητα στο γήπεδο, δύναμη σε επίπεδο μάρκετινγκ κτλ) και να δημιουργούν μια καινούρια, με άλλο όνομα, άλλα χρώματα, άλλη έδρα. Έχει συμβεί να κάνουν μεταφορά ομάδων και σε άλλη πόλη. Διαλέγουν πού θα... ανοίξουν νέα ομάδα με κριτήρια όπως ο πληθυσμός της περιοχής, η οικονομική της ανάπτυξη, το ενδιαφέρον των κατοίκων για μια νέα ομάδα, την απόσταση της περιοχής από μέρη με δημοφιλείς ομάδες κτλ. Είναι δηλαδή συνηθισμένοι σε αλλαγές που είναι αδιανόητες για τους Ευρωπαίους, που δίνουν μεγάλη βαρύτητα στην ιστορία των ομάδων, στην παράδοση, στη φανέλα και φυσικά στους φιλάθλους τους. Επομένως, οι Αμερικάνοι ιδιοκτήτες έχουν μια εξοργιστική για τους οπαδούς των ευρωπαϊκών ομάδων συμπεριφορά, ανάλογη με του Σταν Κροένκε της Άρσεναλ, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα αναρωτιέται γιατί γίνεται όλη αυτή η... φασαρία, αφού η ιδέα να αλλάξει η ομάδα του διοργάνωση είναι «εξαιρετική». Και προφανώς εννοεί, οικονομικά, αφού αυτό είναι το μόνο που μετράει!

Γιατί

Η όλη προσπάθεια έχει ως βάση της την απληστία. Δεν θα μπορούσε να είναι άλλο το κίνητρο για τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας με εγγυημένα τεράστια έσοδα, μιας ελίτ κλίκας που κλείνει την πόρτα σε όσους είναι ανεπιθύμητοι. Πολύ απλά, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, οι ομάδες που θα συμμετάσχουν στην Super League θα έχουν τουλάχιστον διπλάσια έσοδα από εκείνα που τους πρόσφερε το Τσάμπιονς Λιγκ.

Που βασίζονται

Με βάση επίσημες ανακοινώσεις και ανεπιβεβαίωτες αλλά έγκυρες πληοροφίες των Financial Times, οι ιδρυτές της νέας διοργάνωσης έχουν εξασφαλίσει τα εξής:

- Χρηματοδότηση από την αμερικάνικη τράπεζα JP Morgan, όπου εργαζόταν στο παρελθόν ο Εντ Γούντγουορντ, εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

- Οι 12 ομάδες που έχουν ήδη υπογράψει για τη συμμετοχή τους στη συγκεκριμένη λίγκα θα λάβουν κατευθείαν ένα μπόνους από 200 έως 300 εκατομμύρια ευρώ η καθεμιά.

- Οι ιδρυτικές ομάδες υπέγραψαν ένα συμβόλαιο που τους δεσμεύει με τη Super League για τα επόμενα 23 χρόνια.

- Έχουν γίνει ήδη συζητήσεις με δίκτυα που θα μεταδίδουν τους αγώνες της διοργάνωσης. Amazon, Facebook, Disney και Sky αναφέρονται ως μερικά εξ αυτών, με το ποσό που συγκεντρώνεται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα να φτάνει τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος, περίπου το διπλάσιο ποσό που συγκεντρώνει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Τι περιμένουν

Προσωπικά, μου φαίνεται προφανές ότι άνθρωποι όπως ο Ανιέλι, ο Πέρεθ, ο Γούντγουορντ ή ο Λαπόρτα, δεν θα προχωρούσαν σε οριστική ανακοίνωση μιας τέτοιας προσπάθειας εάν δεν είχαν εξασφαλίσει οικονομικά το εγχείρημα. Έχουν κάνει τις συμφωνίες που έπρεπε ώστε να συγκεντρώσουν τα χρήματα, έχουν συμφωνήσει για τη «μοιρασιά» και τους όρους, περιμένουν ότι θα ανοίξουν κόντρα με ισχυρές ομοσπονδίες, ενώσεις, ομάδες ανθρώπων και έχουν δικλείδες ασφαλείας για να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας της προσπάθειάς τους.

Πιθανολογώ, επίσης, ότι γνωρίζουν πως δεν θα τους ακολουθήσει η πλειοψηφία των ποδοσφαιρόφιλων αρχικά, ωστόσο είτε ποντάρουν στο ότι θα τους ακολουθήσει αργότερα, αφού κάνει τα πρώτα της βήματα η διοργάνωση, είτε υπολογίζουν πως και το 25% των οπαδών των ομάδων που θα συμμετέχουν αρχικά στην Super League, αρκεί για να κάνει προσοδοφόρα τη διοργάνωση.

Σε τελική ανάλυση, μια κίνηση που έχει οργανωθεί από ζάμπλουτους επιχειρηματίες, έχει στόχο το κέρδος. Ήδη, για παράδειγμα, οι μετοχές της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχουν εκτοξευτεί από την ανακοίνωση της νέας ευρωπαϊκής Super League, η οποία για την ώρα αποτελεί κάτι άγνωστο και αόριστο.

Οι αντιδράσεις

Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η νέα διοργάνωση, μετά την ψυχρολουσία που υπέστη η συντριπτική πλειοψηφία των φίλων του αθλήματος, ακολούθησε η απόλυτη οργή. «Το ποδόσφαιρο φτιάχτηκε από τους φτωχούς και το άρπαξαν οι πλούσιοι», «Ταφόπλακα στο ποδόσφαιρο» και άλλες φράσεις με ανάλογο νόημα πλημμύρισαν τα social media, έγιναν πανό και μπλουζάκια οπαδών, κυκλοφόρησαν από στόμα σε στόμα.

Η Super League χαρακτηρίστηκε «αηδιαστική κίνηση άπληστων ανθρώπων» από παλαιμάχους, τηλεσχολιαστές, εν ενεργεία ποδοσφαιριστές ή προπονητές, φιλάθλους... Οπαδοί των 12 ομάδων που μετέχουν στην προσπάθεια ξεκίνησαν προσπάθειες για ανατροπή των πλάνων των διοικήσεων τους, οπαδοί ομάδων που δεν συμμετέχουν στο αρχικό σχήμα χάνουν τον ύπνο τους για το ενδεχόμενο να μάθουν στις επόμενες ώρες ότι ο αγαπημένος τους σύλλογος θα ενταχθεί στη νέα διοργάνωση.

Η ισπανική Μπέτις, μάλιστα, προχώρησε σε ανάρτηση της βαθμολογίας χωρίς τις τρεις ομάδες της χώρας που συμφώνησαν να ενταχθούν στη Super League, με βάση την οποία βρίσκεται στην 3η θέση και οδεύει προς τη συμμετοχή στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ. Στη συγκεκριμένη βαθμολογία η "μισητή" της συμπολίτισσα Σεβίλλη γίνεται πρωταθλήτρια Ισπανίας.

Η πανδημία

Είναι ξεκάθαρο πως ο κορωνοϊός έπαιξε ρόλο στην απόφαση των ιδιοκτητών των συλλόγων. Τα έσοδα μειώθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό, πολλά μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ έχουν υπέρογκα χρέη, ενώ ορισμένες επενδύσεις που είχαν γίνει με τα προ-πανδημίας δεδομένα είχαν καταστροφικές συνέπειες. Οι συζητήσεις για δημιουργία νέας διοργάνωσης υπάρχουν εδώ και περίπου μια δεκαετία, ο ιός όμως επιτάχυνε τις διαδικασίες.

Να σημειωθεί επίσης πως η απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών δυσχεραίνουν την έκφραση διαμαρτυρίας των ποδοσφαιρόφιλων, ενώ η επιλογή των ιδρυτών της νέας δοργάνωσης να εξασφαλίσουν συμφωνίες με σύγχρονες πλατφόρμες για τη μετάδοση των αγώνων δείχνει ότι έχουν σκεφτεί την πιθανότητα να παραμείνουν τα γήπεδα κεκλεισμένων των θυρών για αρκετό καιρό ακόμα.

 

Ποιες είναι οι επιλογές της UEFA και της FIFA

1) Αποκλείει συλλόγους και ποδοσφαιριστές από τις διοργανώσεις της

Ήδη έχει ανακοινωθεί, διά στόματος Αλεξάντερ Τσέφεριν (σ.σ. ο Σλοβένος Πρόεδρος της UEFA), πως οι ποδοσφαιριστές των ομάδων της ευρωπαϊκής Super League δεν θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος σε καμία διοργάνωση της UEFA σε οποιοδήποτε επίπεδο, καθώς και ότι οι σύλλογοι που μετέχουν στη νέα διοργάνωση θα αποβληθούν από εκείνες της UEFA.

2) Κάνει πίσω και... ανέχεται τη Super League

Σε αυτή την περίπτωση το Τσάμπιονς Λιγκ θα χάσει την αίγλη του χωρίς περίπου 20 από τις κορυφαίες ομάδες, το Γιουρόπα Λιγκ θα υποβαθμιστεί επίσης, οι εγχώριες διοργανώσεις θα έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

 

Μια προσωπική άποψη

Πριν από μερικά χρόνια είχαμε παρακολουθήσει την πλήρη υποβάθμιση που υπέστη η Ευρωλίγκα στο μπάσκετ, εξαιτίας ενός εγχειρήματος παρόμοιου με αυτό της δημιουργίας ευρωπαϊκής Super League. Την ίδρυση δηλαδή μιας κλειστής λίγκας με σταθερές θέσεις για τις ομάδες της. Σύλλογοι τερμάτιζαν σε θέσεις... υποβιβασμού στο πρωτάθλημά τους, αλλά είχαν εγγυημένο συμβόλαιο και μετείχαν κανονικά στην ελίτ ευρωπαϊκή διοργάνωση. Σύλλογοι που κατάφερναν να τερματίσουν σε κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας δεν έπαιρναν εισιτήριο για την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, γιατί οι θέσεις ήταν κλεισμένες. Αυτό ήταν μεγάλο πλήγμα στην αξιοπιστία των διοργανώσεων, στον ανταγωνισμό, στο ενδιαφέρον του φίλαθλου κοινού. Και ως αποτέλεσμα, το προϊόν καταστράφηκε και το άθλημα επλήγη σημαντικά.

Στην πραγματικότητα το μυστικό της επιτυχίας για τη δημιουργία μιας συναρπαστικής λίγκας, είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που επιχειρούν οι 12 ιδρυτές της Super League. Είναι η αύξηση του ανταγωνισμού και η δίκαιη μοιρασιά των εσόδων. Με βάση αυτά, άλλωστε, κατάφεραν οι Άγγλοι να κάνουν την Πρέμιερ Λιγκ το πιο ανταγωνιστικό, ενδιαφέρον, απρόβλεπτο, υψηλότατου επιπέδου πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι για όσα συμβαίνουν τώρα με την ξαφνική ίδρυση νέας διοργάνωσης, σημαντική ευθύνη έχει η UEFA που έκανε πολύ μεγάλα λάθη στις δικές της διοργανώσεις, στον τρόπο διεξαγωγής τους και στην ελαστικότητα που έδειξε στις ομάδες που δημιουργούσαν επί σειρά ετών τρομακτικά χρέη χωρίς να υποστούν καμία συνέπεια.

 

Η Πρέμιερ Λιγκ

Οι έξι ισχυρότερες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου δήλωσαν συμμετοχή στη νέα διοργάνωση. Επομένως, το εγχώριο πρωτάθλημα οπωσδήποτε θα επηρεαστεί από τις εξελίξεις, όποιες και αν είναι αυτές. Εάν το big-6 παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ και αγωνίζεται επίσης και στο Τσάμπιονς Λιγκ, τότε θα τεθούν θέματα αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας.

Αξιοπιστίας γιατί μια ομάδα θα τερματίζει σε θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ αλλά δεν θα παίζει τελικά εκεί, ή μια ομάδα που θα τερματίζει 15η στην Πρέμιερ Λιγκ, θα έχει παρόλα αυτά εξασφαλισμένο συμβόλαιο στην Super League και θα συνεχίζει να αγωνίζεται με τους κορυφαίους της Ευρώπης.

Ανταγωνιστικότητας γιατί εάν δεν στοχεύεις μια κορυφαία θέση ώστε να παίξεις στην κορυφαία διοργάνωση, ποιο το κίνητρό σου για τη νίκη; Και επίσης, εάν παίζεις μεσοβδόμαδα ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι για την Super League, απέναντι σε Γιουβέντους ή Ρεάλ Μαδρίτης για παράδειγμα, γιατί να χρησιμοποιήσεις στην Πρέμιερ Λιγκ τους βασικούς σου παίκτες για ένα «ασήμαντο» παιχνίδι; Θα έχει νόημα ένα ντέρμπι Άρσεναλ-Τσέλσι εάν διεξαχθεί με τις αναπληρωματικές ενδεκάδες των ομάδων; Θα έχει αξία μια νίκη της Γουέστ Χαμ επί της Τότεναμ εάν η πρώτη παίζει με τους βασικούς και η δεύτερη με αναπληρωματικούς και το νού της στο μεσοβδόμαδο ευρωπαϊκό της ματς;

Από την άλλη, τι θα συμβεί εάν η Πρέμιερ Λιγκ αποφασίσει να διαγράψει τις 6 ομάδες που θα παίξουν στην ευρωπαϊκή Super League;

Το πρωτάθλημα θα στερηθεί της παρουσίας των Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Τότεναμ και Άρσεναλ.

Οι θέσεις για την έξοδο σε Τσάμπιονς και Γιουρόπα Λιγκ θα ανοίξουν για όλους τους "μονομάχους". Τα κενά θα καλυφθούν πιθανότατα με έξτρα ομάδες που θα προβιβαστούν από την Τσάμπιονσιπ. Το επίπεδο θα είναι χαμηλότερο αρχικά γιατί οι ομάδες που θα έρθουν θα είναι κατώτερες ποιοτικά από αυτές που θα φύγουν. Ο ανταγωνισμός όμως ενδέχεται να αυξηθεί ακόμα περισσότερο, γιατί οι ομάδες δεν θα έχουν μεγάλες διαφορές όσον αφορά την ποιότητα των ρόστερ τους, ούτε όσον αφορά την οικονομική τους δύναμη, ενώ αρκετοί ιδιοκτήτες συλλόγων θα δουν τις αλλαγές ως ευκαιρία για ξεχωριστές διακρίσεις. Στη Λιντς Γιουνάιτεντ για παράδειγμα, εάν ο Αντρέα Ραντριτσάνι σχεδίαζε να επενδύσει 50 εκατομμύρια λίρες με στόχο να διεκδικήσει μια θέση στο επόμενο Γιουρόπα Λιγκ, γιατί με τα νέα δεδομένα να μην επενδύσει τα διπλάσια χρήματα και να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;

Οι συνέπειες μιας ενδεχόμενης αποβολής των 6 κορυφαίων κλαμπ είναι αδύνατο να εκτιμηθούν. Ωστόσο, η Μεγάλη Βρετανία έχει δεκάδες ομάδες με ιστορία, μεγάλη οπαδική βάση, εξαιρετικές εγκαταστάσεις και γεμάτα ταμεία, που θα μπορούσαν να επιχειρήσουν να καλύψουν τα κενά του Big-6. Και τέλος, υπάρχει πάντα η ιδέα που έχει συζητηθεί ξανά στο παρελθόν, περί συμμετοχής των δύο μεγάλων σκωτσέζικων ομάδων, της Ρέιντζερς και της Σέλτικ, στην Πρέμιερ Λιγκ. Σε κάθε περίπτωση, κατά την προσωπική μου άποψη, οι ιθύνοντες των εγχώριων αγγλικών διοργανώσεων δεν πρέπει να διστάσουν να τιμωρήσουν τους άπληστους ιδιοκτήτες των αγγλικών συλλόγων με πολύ αυστηρό τρόπο, στοχεύοντας πάντα στην τιμωρία εκείνων και όχι των φιλάθλων των ομάδων τους (οι οποίοι άλλωστε διαδηλώνουν ήδη κατά των διοικήσεών τους).

Ωστόσο, σε πρώτη φάση, και για να επιστρέψει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στην κανονικότητα σε βάθος χρόνου, η Πρέμιερ Λιγκ θα πρέπει να είναι έτοιμη να συναρπάσει τους φίλους του αθλήματος με τις Λέστερ, Γουέστ Χαμ, Έβερτον, Άστον Βίλα, Λιντς, Νιουκάστλ να λαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους, αλλά και ιστορικούς συλλόγους που βρίσκονται χαμηλά αυτή την περίοδο, να κάνουν την υπέρβαση.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.