Αφιέρωμα: Η Άστον Βίλα Πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1982! (pics & vids)

Οι Premierleaguefans θυμούνται το έπος της αγγλικής ομάδας που εξέπληξε την Ευρώπη και πανηγύρισε το τρόπαιο.

Σαράντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος απο τη μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία της Άστον Βίλα. Την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1982. Έναν χρόνο νωρίτερα οι «Xωριάτες» κατακτούσαν το πρώτο τους πρωτάθλημα ύστερα απο 71 χρόνια εξασφαλίζοντας παράλληλα την έξοδο στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπονητής του συλλόγου Ρον Σόντερς στην πορεία προς την κατάκτηση του πρωταθλήματος είχε χρησιμοποιήσει μόλις 14 παίκτες! Τον βασικό κορμό της ομάδας αποτελούσαν ο αρχηγός Ντένις Μόρτιμερ, ο Ντες Μπρέμνερ, ο Τόνι Μόρλεϊ, ο Γκόρντον Κάουανς, ο Γκάρι Σο και ο Πίτερ Γουίθ. Με τους ίδιους πορεύτηκε και την επόμενη.

Η σεζόν 1981/82 περιελάμβανε λοιπόν και τη συμμετοχή στην κορυφαία ποδοσφαιρική διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Στον 1ο γύρο η Άστον Βίλα κληρώθηκε με την ισλανδική Βαλούρ πετυχαίνοντας 2 πανεύκολες νίκες (5-0, 2-0). Στον 2ο, λίγο έλειψε να την… πατήσει απο την ανατολικογερμανική Ντιναμό Βερολίνου. Η νίκη με 2-1 στο Βερολίνο είχε δημιουργήσει την εντυπωση ότι η πρόκριση είχε σχεδόν κριθεί. Το γκολ που δέχθηκε όμως στον επαναληπτικό του «Βίλα Παρκ» έβαλε σε μπελάδες την αγγλική ομάδα με τους ανατολικογερμανούς να έχουν και δοκάρι! Τελικά το 0-1 έμεινε και η Άστον Βίλα πέρασε στους 8 λόγω των εκτός έδρας γκολ.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, λίγο πριν απο τα προημιτελικά, μία έντονη διαφωνία με τη διοίκηση, οδήγησε τον προπονητή - αναμορφωτή του συλλόγου (ήταν στην ομάδα απο το 1974) Ρον Σόντερς να υποβάλει την παραίτηση του, μία εξέλιξη που θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες και το μομέντουμ της ομάδας στην ευρωπαική της πορεία τουλάχιστον.

Τη θέση του ανέλαβε ο Τόνι Μπάρτον που ήταν μέχρι πρότεινος μέλος του τεχνικού επιτελείου. Στο αγωνιστικό κομμάτι, στα προημιτελικά, η Βίλα συνάντησε μία άλλη Ντιναμό, αυτήν του Κιέβου.

Ο Σόντερς αποχωρεί λίγο μετά την παραίτησή του

Το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας έληξε χωρίς τέρματα και η νίκη με 2-0 στον επαναληπτικό του «Βίλα Παρκ» ήρθε πιο εύκολα απο ότι όλοι περίμεναν. Το σοκ της απομάκρυνσης του Σόντερς είχε περάσει και η αγγλική ομάδα ήταν στους «4»! Ο προσωρινός τεχνικός Μπάρτον έγινε μόνιμος και σιγά σιγά ο τελικός φαινόταν όλο και πιο κοντά.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

Η Άντερλεχτ ήταν το τελευταίο εμπόδιο πριν τον τελικό. Μετά απο δύο πολύ κλειστά ματς (0-0, 1-0) ή Άστον Βίλα καταφερε να πάρει το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 26ης Μαϊου στο «Ντε Κάιπ» του Ρότερνταμ! Εκεί την περίμενε η Μπάγερν Μονάχου που φάνταζε το μεγάλο φαβορί έχοντας στις τάξεις της τους Ρουμενίγκε, Χένες, Μπράιτνερ και Αουγκεντάλερ μεταξύ αλλων. Και πράγματι, η Μπάγερν ήταν καλύτερη, ο αναπληρωματικός τερματοφύλακας των Άγγλων Σπινκ που είχε περάσει αλλαγή στα πρώτα λεπτά χρειάστηκε να επέμβει ουκ ολίγες φορές για να διατηρήσει το 0-0 και στο ‘67 η τύχη χαμογέλασε στην Βίλα. Ο Μόρλεϊ «χόρεψε» απο αριστερά και μπαίνοντας στην περιοχή έδωσε παράλληλη πάσα - έτοιμο γκολ στον Γουίθ που έκανε απο κοντά το 1-0!

“There is a good ball played in for Tony Morley. Oh, it must be. And it is! Peter With! ” ήταν η περιγραφή του Άγγλου σχολιαστή που έμενε στην ιστορία. Το σκορ δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και η Άστον Βίλα ήταν Πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Γίνε συντάκτης στο Premierleaguefans.gr, περισσότερα εδώ!

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.