Έρικ Τεν Χαγκ: Ένας Γκουαρντιόλα για τη Γιουνάιτεντ (Ανάλυση)

Οι Premierleaguefans αναλύουν την περίπτωση του 52χρονου προπονητή που αναμένεται να αναλάβει τους Κόκκινους Διαβόλους σε μερικούς μήνες.

Εποχή Τεν Χαγκ, σύμφωνα με τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ, ξημερώνει στο Μάντσεστερ το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο Ολλανδός πέρασε από συνέντευξη για τον ρόλο του προπονητή του αγγλικού κλαμπ κι όλα συνηγορούν πως θα βρίσκεται στο Θέατρο των Ονείρων την επόμενη σεζόν.

Τα πράγματα εκεί, βέβαια, κάθε άλλο παρά ονειρικά φαντάζουν για την ώρα, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται εκτός διεκδίκησης οποιουδήποτε τίτλου, ενώ η συμμετοχή της στο Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2022/23 τίθεται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Από την άλλη, η ομάδα της ολλανδικής πρωτεύουσας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Ο Άγιαξ του Έρικ Τεν Χαγκ βρίσκεται πολύ κοντά στο τρίτο νταμπλ του πρώην προπονητή της δεύτερης ομάδας της Μπάγερν σε τέσσερα χρόνια, σε μία μάχη που κάθε άλλο παρά εύκολη είναι, με την μαχητική Αϊντχόβεν να έχει βαλθεί να χαλάσει το «πάρτι» των πρωταθλητών. Η τελική κατάληξη βέβαια, μικρή σημασία έχει για τους φιλάθλους και τους ιθύνοντες του αγγλικού συλλόγου, όχι ότι δεν είναι σημαντικό να φέρνεις έναν πετυχημένο προπονητή, αλλά το «ζουμί» είναι στον τρόπο της επιτυχίας κι όχι στην ίδια αυτή καθαυτή.

Ο Τεν Χαγκ μπορεί να μην «αποφοίτησε» απ’ την σχολή του Άγιαξ, κάτι το οποίο επέφερε μία καχυποψία στο πρόσωπό του τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο Άμστερνταμ, ωστόσο πήρε σημαντικά εφόδια για την εξέλιξή του την διετία όπου προπόνησε τη Μπάγερν II, στα χρόνια όπου στην άκρη του πάγκου της πρώτης ομάδας των Βαυαρών καθόταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα. Οι επιρροές του Καταλανού στον Τενχαγκικό Άγιαξ είναι ευδιάκριτες.

Φυσικά, ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι δέχθηκε σημαντικά ποδοσφαιρικά ερεθίσματα από τον Γιόχαν Κρόιφ, κατά την κοινή θητεία των δύο ανδρών στην Μπαρτσελόνα, οπότε θα μπορούσε κάποιος ρομαντικός, στα όρια της γραφικότητας, να πει πως ο Πεπ επέστεψε στον Άγιαξ ό,τι του δάνεισε ο Κρόιφ.

Εδώ όμως δεν είμαστε για να πούμε όμορφες ατάκες που μπορούν να κοσμήσουν μία κούπα ή ένα t-shirt, εδώ είμαστε για να μιλήσουμε για ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα για το πώς ο Έρικ Τεν Χαγκ επανέφερε τα σκήπτρα του ολλανδικού ποδοσφαίρου στον βασιλιά του.

Το ποδοσφαιρικό οικοδόμημα του Τεν Χαγκ μέσα από αριθμούς

Όπως ανέφερα παραπάνω, το ποδόσφαιρο του Τεν Χαγκ έχει προφανείς επιρροές από τον Γκουαρντιόλα. Η ομάδα του φέτος κρατάει την κατοχή 67.8% ανά ματς (68.2% η Σίτι), περίπου 10% παραπάνω από τις αμέσως επόμενες Φέγενορντ και Αϊντχόβεν. Διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό εύστοχων πασών στην κατηγορία(85.1%), σουτάρει περισσότερο από οποιαδήποτε ομάδα στην Ερεντιβίζιε (21 σουτ/ματς) και σκοράρει περισσότερο από τους υπόλοιπους(80 γκολ, με την δεύτερη Αϊντχόβεν στα 68).

Ναι εντάξει, ο Άγιαξ είναι η πιο επιθετική ομάδα στην Ολλανδία, δεν περιμένατε εμένα να σας το πω. Αυτό, όμως, που πρέπει να εγείρει το ενδιαφέρον μας είναι ο τρόπος με τον οποίον σκοράρει. Από τις πέντε αντίστοιχες κατηγορίες (αντεπίθεση, πέναλτι, ανοιχτό παιχνίδι, στημένες φάσεις, αυτογκόλ), οι πρωταθλητές Ολλανδίας ηγούνται στις 3 τελευταίες, κάτι που συνάδει με τις τοπ ομάδες του Nησιού. Παλιότερα είχαμε την πεποίθηση ότι οι στημένες φάσεις είναι όπλο των «μικρών» που ψάχνουν με λίγες ευκαιρίες κάποιο τέρμα. Στην φετινή Πρέμιερ Λιγκ, οι ομάδες με τα περισσότερα γκολ από στημένες φάσεις είναι οι δύο πρωτοπόροι (15 η Λίβερπουλ, 13 η Σίτι), ενώ η, κατά πώς φαίνεται, επόμενη ομάδα του Τεν Χαγκ, έχει πετύχει περισσότερα γκολ με αυτόν τον τρόπο, μόνο από την Νόριτς (4 έναντι 2).

Εκτός από τον τύπο των σουτ, καλό θα ήταν να κοιτάξουμε και από πού «παίρνει» τις ευκαιρίες της η εκάστοτε ομάδα. Ο Αίαντας εκτελεί 1 από τις 10 φορές εντός της μικρής περιοχής, 6 εντός της μεγάλης και τα υπόλοιπα 3 σουτ έρχονται εκτός περιοχής. Το τρομακτικό της υπόθεσης είναι ότι η Μάντσεστερ Σίτι έχει ακριβώς το ίδιο split πόντο – πόντο(10-60-30). Τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τα σουτ, ο Άγιαξ σουτάρει κατά 73% από κεντρικές θέσεις, ενώ το υπόλοιπο 27% μοιράζεται σε 12 και 15% αριστερά και δεξιά αντίστοιχα. Στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει αντιμετωπίσει μεγάλες δυσκολίες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ούσα τελευταία στο ποσοστό σουτ από κεντρικές θέσεις στην Πρέμιερ Λιγκ(60%), από τις οποίες, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σημαντικά μεγαλύτερες.

Τα κοινά Άγιαξ – Σίτι στα σουτ είναι πολλά, εκεί όμως που συναντώνται οι δύο ομάδες είναι οι τύποι των πασών που επιλέγουν. Όπως θα περιμέναμε, και οι δύο ηγούνται στα πρωταθλήματά τους στις κοντινές πάσες, με τον Αίαντα να είναι οριακά κάτω από τις 600 ανά ματς, ενώ οι Πολίτες πλησιάζουν τις 650 (η Γιουνάιτεντ δεν ξεπερνάει τις 450). Και οι δύο ομάδες προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στα άκρα των αντίπαλων αμυνών, κάτι που «προδίδουν» οι 25 για τους Ολλανδούς και 23 για τους Άγγλους σέντρες ανά παιχνίδι (8η στην Πρέμιερ με 18 η ομάδα του Ραλφ Ράγκνικ).

Τέλος, και οι δύο σύλλογοι αποφεύγουν τις μακρινές μεταβιβάσεις, με την ομάδα του Έρικ Τεν Χαγκ να είναι τελευταία με 53, ενώ αυτή του Γκουαρντιόλα μετρά 47 ανά αγώνα, μόλις 3 περισσότερες από την, τελευταία στην εν λόγω κατηγορία, Τότεναμ. Μιλήσαμε γενικά για κατοχή, αλλά ας την αναλύσουμε περισσότερο, βάσει των χώρων όπου κρατάνε περισσότερο την μπάλα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν αρέσκεται στο να επιτρέπει να βρίσκεται η μπάλα στο δικό της τρίτο, εξ ου και το 19% για τους Πολίτες και το 20% για τους Ολλανδούς. Για ακόμη μία φορά, τα ποσοστά είναι πάρα πολύ κοντινά, με 41-43% της κατοχής να λαμβάνει χώρα στο μέσο του γηπέδου και το 38-39% αυτής στο επιθετικό τρίτο.

Σημαντική υπενθύμιση και αποσαφήνιση: Δεν λέω ότι ο Τεν Χαγκ θα μετατρέψει εν μία νυκτί το ακριβό συνονθύλευμα που θα συναντήσει στην Αγγλία σε μία ομάδα που επιτίθεται όπως η Μάντσεστερ Σίτι. Απλώς αναλύουμε κι ερμηνεύουμε τον τρόπο με τον οποίο ο Άγιαξ δημιουργεί και απειλεί τις αντίπαλες ομάδες. Ωστόσο, οι περισσότεροι προπονητές έναν τρόπο παιχνιδιού ασπάζονται, σε ένα ποδόσφαιρο πιστεύουν και με αυτό πορεύονται. Τα μέχρι τώρα δείγματα του Τεν Χαγκ δείχνουν πως θα προσεγγίσει το παιχνίδι Γκουαρντιολικά, όμως για να το καταφέρει, σε συνδυασμό με τα ανάλογα αποτελέσματα, θα χρειαστεί να έχει και τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

 


 

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.