Ο έλεγχος των 20 ομάδων του πιο συναρπαστικού πρωταθλήματος του κόσμου και τα σχέδιά τους ενόψει μεταγραφικής περιόδου.

Η τελική βαθμολογία της περιόδου 2021-22, εδώ.

 

Μάντσεστερ Σίτι:

Από τη μια, για άλλη μια σεζόν απέτυχε να κατακτήσει το Τσάμπιονς Λιγκ. Από την άλλη, πανηγύρισε το τέταρτο πρωτάθλημα Αγγλίας σε πέντε χρόνια, ένα εντυπωσιακό και ιστορικό κατόρθωμα για την Πρέμιερ Λιγκ. Το κλίμα είναι πολύ καλό (κάτι που δεν θα ίσχυε εάν χανόταν το πρωτάθλημα που κατακτήθηκε στα τελευταία λεπτά του τελευταίου αγώνα της σεζόν) και η γρήγορη μεταγραφή του Έρλινγκ Χάαλαντ έφερε ενθουσιασμό και προσμονή για την επόμενη χρονιά των Πολιτών. Θα ακολουθήσουν κι άλλες μεταγραφές, ενώ θα υπάρξουν και ορισμένες αποχωρήσεις παικτών που βρίσκονταν στο Έτιχαντ για αρκετά χρόνια (Φερναντίνιο, Ζεσούς, Μπερνάρντο Σίλβα;).

Λίβερπουλ:

Γλυκόπικρη αίσθηση στους Κόκκινους, επειδή οι ίδιοι έθεσαν πολύ ψηλά τον πήχη, και γιατί βρέθηκαν κοντά στην κατάκτηση τεσσάρων τίτλων μέσα στην ίδια σεζόν! Έχασαν το Τσάμπιονς Λιγκ στον τελικό, την Πρέμιερ Λιγκ στο τελευταίο ματς της περιόδου, κι έτσι "έμειναν" με δύο τρόπαια, αυτά των κυπέλλων Αγγλίας. Η αγωνιστική εικόνα της ομάδας ήταν εκπληκτική και οι οπαδοί της συμμετείχαν μαζικά και με ενθουσιασμό στους εορτασμούς του κλαμπ παρά το γεγονός ότι δεν πανηγύρισαν κάποιο από τα δύο πιο σημαντικά τρόπαια. Επίσης, το ...μούδιασμα που είχε προκύψει εξαιτίας της αποχώρησης του Σαντιό Μανέ και της αβεβαιότητας με τον Μο Σαλάχ εξαφανίστηκε με τη μεταγραφή-ρεκόρ του Ντάργουιν Νούνιες που ήρθε από τη Μπενφίκα για να ενισχύσει την επίθεση της Λίβερπουλ.

Τσέλσι:

Μια βασανιστική χρονιά για τους Μπλε ολοκληρώθηκε με τον λιγότερο άσχημο τρόπο. Ο Τόμας Τούχελ κατόρθωσε να κρατήσει όρθια την ομάδα του, να την οδηγήσει σε τελικό κυπέλλου, σε καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην τρίτη θέση στο πρωτάθλημα, παρότι σε όλη τη διάρκεια της σεζόν υπήρχε διοικητική αβεβαιότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και η σύνδεση του Ρομάν Αμπράμοβιτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έφερε τεράστιους μπελάδες, κυρώσεις και τιμωρίες στον Λονδρέζικο σύλλογο. Ωστόσο, αγωνιστικά διατηρήθηκε σε πολύ υψηλό επίπεδο και ιδιοκτησιακά άλλαξε σελίδα, με τον Τοντ Μπόελι και τους συνεργάτες του να την αποκτούν επενδύοντας ένα σοκαριστικό ποσό (φημολογείται επίσης ότι θα διατεθούν 200 εκ. λίρες σε μεταγραφές), κάτι που φέρνει και αισιοδοξία για το μέλλον της Τσέλσι. Αποχώρησαν παίκτες-κλειδιά από την άμυνα, ο Ρομέλου Λουκάκου θέλει να επιστρέψει στην Ίντερ, αλλά οι Μπλε έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν όλα αυτά τα κενά με προσθήκες παικτών τις επόμενες εβδομάδες.

Τότεναμ:

Το "πείραμα" Νούνο Εσπίριτο Σάντο εγκαταλείφθηκε νωρίς και τα Σπιρούνια εμπιστεύτηκαν τον Αντόνιο Κόντε. Παρότι υπήρξαν ορισμένες ιδιαίτερα απογοητευτικές περίοδοι στη διάρκεια της σεζόν. ο κορυφαίος Ιταλός μάνατζερ κατάφερε να πάρει στο νήμα την τέταρτη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ, επομένως η χρονιά κρίνεται επιτυχημένη. Η παραμονή του στο Λονδίνο ανακούφισε τους φίλους της ομάδας και οι γρήγορες μεταγραφές με τους Ίβ Μπισουμά, Ιβάν Πέρισιτς και Φρέιζερ Φόρστερ έφεραν αισιοδοξία ενόψει της περιόδου 2022-23.

Άρσεναλ:

Μετά από αρκετά χρόνια οι Κανονιέρηδες φάνηκαν έτοιμοι να επιστρέψουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά στις τελευταίες αγωνιστικές έχυσαν την καρδάρα με το γάλα και έχασαν το εισιτήριο για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αγωνιστικά η ομάδα βελτιώθηκε σημαντικά, παίκτες όπως ο Άαρον Ράμσντεϊλ, ο Μπουκαγιό Σακά και ο Εμίλ Σμθ-Ρόου έφεραν ενθουσιασμό στην κερκίδα και ένα νέο συμβόλαιο στον Μικέλ Αρτέτα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των διοικούντων της Άρσεναλ. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί μεταγραφική ενίσχυση, κυρίως στο κέντρο (αποκτήθηκε ήδη ο Φάμπιο Βιέιρα της Πόρτο) και την επίθεσή της, κατεύθυνση προς την οποία κινούνται ήδη οι άνθρωποι των Κανονιέρηδων.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:

Μια ακόμη απογοητευτική σεζόν για τους Κόκκινους Διάβολους. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν κατάφερε να φέρει την αγωνιστική επανάσταση που υποσχόταν, ο Ραλφ Ράνγκνικ δεν άλλαξε τις τύχες του κλαμπ, κι έτσι αυτό κατέληξε στην 6η θέση και στο Γιουρόπα Λιγκ. Η έλευση του Έρικ Τεν Χαγκ στο Όλντ Τράφορντ και οι σαρωτικές αλλαγές στα διοικητικά πόστα του κλαμπ δείχνουν την έντονη διάθεση να χαράξει νέα πορεία με στόχο την επιστροφή στην κορυφή σε Αγγλία και Ευρώπη, ωστόσο η Γιουνάιτεντ έχει ανάγκη για περίπου 10 μεταγραφές και μέχρι τα μέσα του Ιούνη δεν έχει προχωρήσει σε καμία κίνηση, διατηρώντας το κλίμα εκνευρισμού στις τάξεις των φιλάθλων της.

Γουέστ Χαμ:

Άλλη μια πολύ θετική σεζόν για τα Σφυριά, που έφτασαν στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ και στην κατάκτηση της 7ης θέσης στην Πρέμιερ Λιγκ. Υπάρχει πάντα η αίσθηση ότι θα μπορούσε να πετύχει ακόμη περισσότερα με πιο έγκαιρη μεταγραφική ενίσχυση, κάτι που ζητούν με θέρμη οι οπαδοί της και αναμένεται να συμβεί αυτό το καλοκαίρι. Ο Ντέιβιντ Μόγιες έχει μετατρέψει τη Γουέστ Χαμ σε μια ομάδα που βγαίνει στην Ευρώπη κάθε χρόνο, κάτι που φάνταζε δύσκολο πριν την έλευσή του για δεύτερη θητεία στον Λονδρέζικο σύλλογο.

Λέστερ:

Η συμμετοχή της Λέστερ σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αυτή τη φορά κόστισε σημαντικά στην πορεία της στο πρωτάθλημα. Οι συχνοί τραυματισμοί και η απογοητευτική παρουσία των πιο πρόσφατων μεταγραφικών αποκτημάτων έφεραν την αγωνιστική και βαθμολογική της πτώση, αλλά και σκέψεις για την καταλληλότητα ή μη του Μπρένταν Ρότζερς να διατηρήσει τον σύλλογο στις κορυφαίες θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ. Ο αποκλεισμός στα ημιτελικά του Γιουρόπα Κόνφερενς Λιγκ και η 8η θέση δεν είναι άσχημος απολογισμός για τις Αλεπούδες, αλλά η συνεχής αύξηση του ανταγωνισμού στο αγγλικό πρωτάθλημα έχει φέρει προβληματισμό σχετικά με το στάτους της Λέστερ στη λίγκα. Αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, με στόχο να παρουσιαστεί πολύ καλύτερη στην περίοδο 2022-23.

Μπράιτον:

Σαφώς επιτυχημένη κρίνεται η σεζόν για τους Γλάρους, αφού παρά τις πωλήσεις σημαντικών παικτών τους κατάφεραν να διατηρηθούν στο πρώτο μισό της βαθμολογίας, παίζοντας ποδόσφαιρο που αρέσει στους φίλους τους, αλλά και στους ουδέτερους φιλάθλους. Ο Γκρέιαμ Πότερ θα χάσει και πάλι στο μεταγραφικό παράθυρο παίκτες κλειδιά, όπως ο Ίβ Μπισουμά και ο Μαρκ Κουκουρέγια και θα κληθεί να βρει τις λύσεις ώστε να παρουσιάσει τη Μπράιτον εξίσου δυνατή και την επόμενη χρονιά.

Γουλβς:

Ο Μπρούνο Λάζε άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις στην πρώτη του σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, διατήρησε τη Γουλβς στη δεκάδα της βαθμολογίας και το πέτυχε εμπιστευόμενος νεαρούς ποδοσφαιριστές τους οποίους κατάφερε να εντάξει στην ομάδα και να τους βελτιώσει στην πορεία της χρονιάς. Από τις μεταγραφικές εξελίξεις στο θερινό παζάρι θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η πορεία της ερχόμενης περιόδου, αφού οι Λύκοι χρήζουν ενίσχυσης και περισσότερων λύσεων, σε μια λίγκα που γίνεται ολοένα και δυσκολότερη.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ:

Μια ξεχωριστή περίοδος για να είναι κανείς οπαδός των Καρακαξών, αφού εδώ και μερικούς μήνες ανήκουν στην πιο πλούσια διοίκηση ποδοσφαιρικής ομάδας στον κόσμο. Η έλευση των Αράβων στο Σεντ Τζέιμσις Παρκ αλλάζει τα δεδομένα σε βρετανικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και αναμένεται με ενδιαφέρον η μεταγραφική δραστηριότητα της Νιουκάστλ στο πρώτο καλοκαίρι της νέας διοίκησης. Όσον αφορά τη σεζόν 2021-22, αυτή ξεκίνησε άσχημα, με Στιβ Μπρους, απειλή υποβιβασμού και διοικητική αβεβαιότητα, αλλά στη συνέχεια ήρθε η διοίκηση της Αμάντας Στέιβλι, ο Έντι Χάου, οι εντυπωσιακές μεταγραφικές κινήσεις Ιανουαρίου και η τρομακτική βελτίωση της αγωνιστικής εικόνας της ομάδας, αλλά παράλληλα και του κλίματος στις τάξεις των φιλάθλων της.

Κρίσταλ Πάλας:

Οι Αετοί έκαναν υψηλές πτήσεις και στη μετά-Χότζσον εποχή, αφού ο Πατρίκ Βιεϊρά έδειξε πολύ καλά στοιχεία στην παρθενική του χρονιά ως προπονητής στην Πρέμιερ Λιγκ. Το έργο του δεν ήταν εύκολο γιατί η Πάλας άλλαξε σε μεγάλο βαθμό το ρόστερ της και έριξε σημαντικά τον μέσο όρο ηλικίας του, ωστόσο ο Γάλλος μάνατζερ δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα με τη σωτηρία της ομάδας, η οπόια απέδωσε και όμορφο ποδόσφαιρο. Το κλαμπ δείχνει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα τα τελευταία χρόνια, μένοντας σταθερά μακριά από τη μάχη της παραμονής και ικανοποιώντας το κοινό που παρακολουθεί τα παιχνίδια του. Για να παραμείνει ο σύλλογος σε καλή κατάσταση θα χρειαστεί να καλύψει το κενό του εξαιρετικού Κόνορ Γκάλαχερ που ήταν δανεικός πέρσι και να προσέξει το ζήτημα των συμβολαίων των παικτών του, αφού πολλά εξ αυτών λήγουν στους επόμενους 12 μήνες.

Μπρέντφορντ:

Μαγική σεζόν για την ομάδα του Τόμας Φρανκ, αφού ουσιαστικά δεν έμπλεξε σε μάχη παραμονής, έχοντας από νωρίς αρκετούς βαθμούς απόσταση από την επικίνδυνη ζώνη. Τον Ιανουάριο έκανε δικό της τον Κρίστιαν Έρικσεν που τη βοήθησε σημαντικά, αλλά φαίνεται πως θα αποχωρήσει το καλοκαίρι. Οι Μέλισσες θα κληθούν να καλύψουν το κενό του και να κάνουν μικρό αριθμό κινήσεων με στόχο τη βελτίωση του έμψυχου δυναμικού τους, χωρίς να αναμένονται ριζικές αλλαγές, αφού εμπιστεύονται το ρόστερ που έφερε και διατήρησε τη Μπρέντφορντ στην Πρέμιερ Λιγκ.  

Άστον Βίλα:

Η 14η θέση δεν μπορεί να αφήσει ικανοποιημένους τους ανθρώπους της Βίλα, αφού έγιναν σημαντικές επενδύσεις για την ενίσχυσή της στις πρόσφατες μεταγραφικές περιόδους. Ωστόσο, η άφιξη του Στίβεν Τζέραρντ έφερε ενθουσιασμό και προσμονή για κάτι καλό, με τους φίλους του συλλόγου να ονειρεύονται έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Ιδιαίτερα ικανοποιητική η παρουσία των Villans στο τρέχον μεταγραφικό παζάρι, με τους Μπουμπακάρ Καμαρά και Ντιέγκο Κάρλος να έχουν ήδη αποκτηθεί (όπως και οι Ρόμπιν Όλσεν και Φελίπε Κουτίνιο με κανονικές μεταγραφές), τη στιγμή που αναμένονται κι άλλες κινήσεις. Στο Βίλα Παρκ επικρατεί αισιοδοξία και οι στόχοι θα είναι υψηλοί.

Σαουθάμπτον:

Γεμάτη εξελίξεις η χρονιά των Αγίων, αφού το κλαμπ άλλαξε ιδιοκτησία, περνώντας στα χέρια του Ντράγκαν Σόλακ. Η λογική της ομάδας δεν φαίνεται να αλλάζει ιδιαίτερα, με τις μεταγραφές νεαρών παικτών, με στόχο την εξέλιξη και τη μεταπώλησή τους να παραμένει βασικός σκοπός των διοικούντων. Η Σαουθάμπτον την περίοδο 2021-22 πέτυχε τους στόχους της, αφού διατήρησε το στάτους της στην κορυφαία κατηγορία, αλλά οι εμφανίσεις και τα αποτελέσματά της στο τέλος της σεζόν απογοήτευσαν τους υποστηρικτές της που περίμεναν να διεκδικήσει μια θέση στην πρώτη δεκάδα. Ο Ραλφ Χάσενχιουτλ θα προσπαθήσει και τη νέα χρονιά να διατηρήσει την ομάδα του μακριά από μπελάδες όσον αφορά την παραμονή της.

Έβερτον:

Καταστροφική σεζόν για τους Μπλε του Μέρσεϊσαϊντ, οι οποίοι παρά τα εξωφρενικά ποσά που έχουν δαπανήσει για μεταγραφές την τελευταία πενταετία, παρουσιάζονται κάθε χρόνο και χειρότεροι. Το πρόβλημα μεγαλώνει, αφού φέτος βρέθηκαν μια ανάσα από τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ, κάτι που δείχνει σε πόσο σημαντικές αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν για να μην ξανακινδυνεύσουν του χρόνου. Ο Φρανκ Λάμπαρντ αναμένεται να έχει μπάτζετ για να βελτιώσει το ρόστερ του, σε αντίθεση με τον Ράφα Μπενίτεθ το περασμένο καλοκαίρι. Ο Τζέιμς Ταρκόφσκι κατέφτασε ως ελεύθερος από τη Μπέρνλι για να βοηθήσει στην άμυνα, ενώ θα γίνουν κι άλλες κινήσεις, με τον ιδιοκτήτη, Φαρχάντ Μοσίρι, να προσπαθεί να αλλάξει το κάκιστο κλίμα που επικρατεί στον σύλλογο.

Λιντς Γιουνάιτεντ:

Άσχημη χρονιά για τα Παγώνια, με τη διοίκηση να αποφασίζει να απολύσει τον αναμορφωτή της ομάδας, Μαρσέλο Μπιέλσα. Η άφιξη του Τζέσι Μαρς έφερε μια ελαφρά αγωνιστική βελτίωση και η Λιντς σώθηκε στην τελευταία αγωνιστική, κάτι που ανακούφισε τους φίλους της αλλά δεν θεωρείται ικανοποιητική πορεία. Ο Αντρέα Ραντριτσάνι υποσχέθηκε μεταγραφική ενίσχυση και ήδη έχουν αποκτηθεί οι Μαρκ Ρόκα, Μπρέντεν Άαρονσον και Ράσμους Κρίστενσεν. Θα είναι δύσκολο να καταφέρει να κρατήσει τους κορυφαίους της παίκτες (Κέβιν Φίλιπς, Ραφίνια) πάντως, επομένως η πρόκληση για βελτίωση του ρόστερ στο θερινό μεταγραφικό παράθυρο είναι μεγάλη.  

Μπέρνλι:

Τραγική η σεζόν των Clarets, αφού έχασαν τη θέση τους στην Πρέμιερ Λιγκ, η νέα τους διοίκηση απέλυσε τον αγαπημένο των οπαδών, Σον Ντάις, ενώ αντιμετωπίζουν και σοβαρά οικονομικά προβλήματα (περισσότερα εδώ). Χάνουν σημαντικούς παίκτες ως ελεύθερους (Τζέιμς Ταρκόφσκι, Μπεν Μι κ.ά.) και θα ψάξουν να βρουν λύσεις ώστε να διεκδικήσουν άμεσα την επιστροφή τους στην πρώτη κατηγορία. Τις τύχες της Μπέρνλι ανέλαβε ο θρύλος της Μάντσεστερ Σίτι, Βενσάν Κομπανί, δηλώνοντας ενθουσιασμένος με την πρόκληση.

Γουότφορντ:

Νέος υποβιβασμός για τις Σφήκες, αφού το ρόστερ της ομάδας εμφανίστηκε κατώτερο των περιστάσεων, ενώ οι συχνές αλλαγές προπονητών δεν φαίνεται να βοηθούν τον σύλλογο. Ούτε ο πολύπειρος Ρόι Χότζσον κατάφερε να διατηρήσει τη Γουότφορντ στην κατηγορία, με τον Ρομπ Έντουαρντς να τον διαδέχεται ενόψει της νέας... περιπέτειας στην Τσάμπιονσιπ. Παίκτες όπως ο Εμάνουελ Ντένις και ο Ισμαίλα Σαρ θα απασχολήσουν έντονα άλλους συλλόγους στη μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού.

Νόριτς:

Ακόμη ένας υποβιβασμός για τα Καναρίνια, που έχουν βρει τον τρόπο να ανεβαίνουν στην Πρέμιερ Λιγκ αλλά όχι το πώς θα παραμείνουν σε αυτήν. Ο Ντάνιελ Φάρκε έδωσε τη σκυτάλη στον Ντιν Σμιθ κι εκείνος θα προσπαθήσει να πετύχει την τρίτη άνοδο από την Τσάμπιονσιπ τα τελευταία χρόνια. Πάντως, πέραν του Μαξ Άαρονς η Νόριτς δεν διαθέτει πια παίκτες που αξίζουν μεγάλα ποσά στη μεταγραφική αγορά, επομένως αναμένεται μείωση του μπάτζετ της.

ΥΓ. Οι νέες αφίξεις στην Πρέμιερ Λιγκ είναι η Φούλαμ, η Μπόρνμουθ και η Νότιγχαμ Φόρεστ, για τις οποίες θα ακολουθήσει ανάλυση σε επόμενο άρθρο.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.