Τζέιμς Μίλνερ: Ένας δρομέας της Πρέμιερ Λιγκ

Ο Τζέιμς Μίλνερ έχει γενέθλια και το Premierleaguefans ετοίμασε ένα αφιέρωμα στην πλούσια καριέρα του.

Γεννημένος στις 4 Ιανουαρίου του 1986 στο Ουόρτλεϊ του Λιντς, ο Τζέιμς Μίλνερ ξεχώρισε για τα αθλητικά του προσόντα από πολύ μικρή ηλικία. Ασχολήθηκε αρχικά με το κρίκετ και το τρέξιμο μεγάλων  αποστάσεων, τελικά όμως τον κέρδισε η μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο.

Γέννημα-θρέμα των ακαδημιών της Λιντς, στις οποίες εντάχθηκε σε ηλικία 10 ετών, όνειρο του Μίλνερ ήταν πάντοτε να παίξει για την ομάδα του Δυτικού Γιορκσάιρ. Βλέπετε, ο νεαρός Τζέιμς ήταν από πολύ μικρή ηλικία ακόλουθος των «Παγωνιών», όντας κάτοχος εισητηρίου διαρκείας μαζί με τους γονείς του.

Είναι ένα από τα περίεργα παιχνίδια της μοίρας το γεγονός ότι το παιδικό του πρότυπο ήταν ο Άλαν Σμιθ, ο οποίος έγινε γνωστός με τη  φανέλα της Λιντς ως σέντερ φορ, αλλά στη συνέχεια αγωνίστηκε κυρίως ως κεντρικό χαφ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Σέρ Άλεξ Φέργκιουσον. Ομοίως κι ο Μίλνερ, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του παίζοντας και στα δύο άκρα της μεσαίας γραμμής, έχει αγωνιστεί στην  καριέρα του και ως κεντρικό χαφ, πλάγιο εξτρέμ και πλάγιος αμυντικός.

 

 

Λιντς

Μετά την  πάρα πολύ καλή παρουσία του τόσο στις ακαδημίες της Λιντς, όσο και στις μικρές εθνικές ομάδες της Αγγλίας, στις 10 Νοεμβρίου του 2002, ο Μίλνερ κάνει το ντεμπούτο του με την  πρώτη ομάδα των «Παγωνιών», περνώντας αλλαγή στη θέση του Τζέισον Ουίλκοξ στον αγώνα εναντίον της Γουέστ Χαμ. Μάλιστα, στον αγώνα της boxing day εκείνης της χρονιάς απέναντι στη Σάντερλαντ, ο Μίλνερ έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Πρέμιερ Λίγκ σε ηλικία 16 ετών και 356 ημερών, ρεκόρ που έσπασε από τον Τζέιμς Βόγκαν της Έβερτον τρία χρόνια μετά.

Ο Μίλνερ ξεχώρισε αμέσως για την αυτοπεποίθηση και την -εξαιρετικά σπάνια για την ηλικία του- ωριμότητα στο παιχνίδι του. Έπαιζε ως ένας πολύ έμπειρος παίκτης, όπως δήλωσε γι’ αυτόν ο Κλαούντιο  Ρανιέρι, μετά από ένα γκολ που πέτυχε εναντίον της Τσέλσι στις αρχές του 2003. Επίσης, η εμπειρία του στο τρέξιμο μεγάλων  αποστάσεων και η αποχή  του από ανθυγιεινές ουσίες (είναι χαρακτηριστικό πως έχει δηλώσει ότι ποτέ δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ), τον έκαναν να ξεχωρίζει και για τα αθλητικά του προσόντα.

Στην  ομάδα της ιδιαίτερης πατρίδας του, ο Μίλνερ έμεινε έως το 2004. Στις αρχές της χρονιάς 2003-2004, αγωνίστηκε για ένα μήνα δανεικός στη Σουίντον Τάουν. Συνολικά, με τη φανέλα της Λιντς, ο Μίλνερ έγραψε 48 εμφανίσεις και 5 γκολ. Ο υποβιβασμός της στην  Τσάμπιονσιπ και τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο σύλλογος έκαναν τη μετακίνησή του αναγκαία. Παρότι είχε πρόταση από την  Τότεναμ, την απέρριψε λόγω μεγάλης απόστασης από το πατρικό του σπίτι, στο οποίο διέμενε ακόμη τότε. Τελικά, τον Ιούλιο του 2004, ο Μίλνερ μεταγράφηκε στη Νιουκάστλ, έναντι  3.6 εκατομμυρίων λιρών.

 

 

Νιουκάστλ (1η θητεία)

Το ντεμπούτο του Μίλνερ με τις «Καρακάξες» έγινε στις  18 Αυγούστου του 2004, απέναντι στη  Μίντλεσμπρο. Αυτή ήταν και η πρώτη  φορά που ο Μίλνερ αγωνίστηκε στο δεξί άκρο της επίθεσης, αφού στη Λιντς αγωνίζονταν στα αριστερά. Στην πρώτη του σεζόν στη Νιουκάστλ, αγωνίστηκε σε 41 παιχνίδια, σκοράροντας 1 φορά.

Η κατάσταση άλλαξε για τον Άγγλο άσο στο Νιουκάστλ, όταν ο ποδοσφαιρικός μέντοράς του, ο Σερ Μπόμπι Ρόμπσον αντικαταστάθηκε από τον Γκρέιαμ Σούνες. Ο Σκωτσέζος προπονητής δεν είδε ιδιαίτερη προοπτική στον Μίλνερ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως η ομάδα δε μπορούσε να κερδίσει «με μια εντεκάδα Μίλνερ». Έτσι, την επόμενη  σεζόν, εισηγήθηκε το δανεισμό του στην Άστον Βίλα, ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Νολμπέρτο Σολάνο.

 

 

Άστον Βίλα (1η θητεία)

Στην  Άστον  Βίλα, ο Μίλνερ συνάντησε έναν παλιό του γνώριμο, τον Ντέιβιντ Ο’ Λίρι. Ο Άγγλος τεχνικός είχε συνεργαστεί μαζί του παλιότερα στη Λιντς και δήλωσε πρόθυμος να τον βοηθήσει να εξελιχθεί σαν παίκτης. Το ντεμπούτο του έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2005, απέναντι στην Γουέστ Χαμ. Πέντε μέρες μετά πέτυχε και το πρώτο του γκολ στην ισοπαλία με 1-1 απέναντι στην Τότεναμ.

Συνολικά, η σεζόν 2005-2006 στην Άστον Βίλα ήταν πολύ καλή για τον Μίλνερ, γράφοντας 27 συμμετοχές και 1 γκόλ. Αρχικά, επιθυμία του συλλόγου ήταν να κάνει μόνιμη τη μεταγραφή του, αλλά η αποχώρηση του Ντέιβιντ Ο’ Λίρι και η αλλαγή προπονητή στη Νιουκάστλ, έφεραν τον Μίλνερ να παίρνει ξανά το δρόμο για τη Βόρεια Αγγλία.

 

Νιουκάστλ (2η θητεία)

Ο Γκλέν Ρόεντερ είχε αναλάβει την Νιουκάστλ και, τόσο αυτός, όσο κι ο επόμενος προπονητής της ομάδας, ο Σάμ Άλαρνταϊς, του έδειξαν αρκετή εμπιστοσύνη. Τις σεζόν 2006-2007 και 2007-2008, ο Μίλνερ αγωνίστηκε σε 53 παιχνίδια με τη Νιουκάστλ, σκοράροντας 5 φορές. Ανάμεσα σε αυτά τα γκολ ήταν και το 500ο της ομάδας στην Πρέμιερ Λιγκ, απέναντι στην Τότεναμ, όπως κι ένα εναντίον της Σάντερλαντ στο μεγάλο ντέρμπι της Βόρειας Αγγλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώην βοηθός προπονητή της Νιουκάστλ, Τέρι Μακντέρμοτ, δήλωσε εκ των υστέρων ότι ο Μίλνερ αποδείχθηκε αναντικατάστατος, καθώς «μπορούσε να παίξει οπουδήποτε στο γήπεδο».

 

Άστον Βίλα (2η θητεία)

Στα τέλη Αυγούστου του 2008, ο Μίλνερ επιστρέφει στην  Άστον Βίλα, με κανονική  μεταγραφή αυτή τη φορά, έναντι 12 εκατομμυρίων λιρών. Στην ομάδα των Μίντλαντς, ο Μίλνερ έμεινε για 2 χρόνια, κερδίζοντας το 2009 το βραβείο του καλύτερου νέου παίκτη του πρωταθλήματος και όντας στην ομάδα της χρονιάς. Ο Μίλνερ ξεχώρισε ως κεντρικό χαφ στην Άστον  Βίλα, δείχνοντας για άλλη μια φορά πως πρόκειται για ένα πραγματικό πολυεργαλείο. Κατά τη διάρκεια της θητεία του στους «Χωριάτες», ήρθε κι η πρώτη του συμμετοχή με την  Εθνική Ανδρών της Αγγλίας, τον Αύγουστο του 2009, απέναντι στην Ολλανδία. Συνολικά, στη δεύτερη θητεία του στην Άστον Βίλα, ο Μίλνερ έγραψε 73 συμμετοχές και 11 γκολ.

 

 

Μάντσεστερ Σίτι

Με την πολύ καλή παρουσία του στην Βίλα, ο Μίλνερ κέρδισε το 2010 τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία είχε μπει 2 χρόνια πριν στην εποχή του Σείχη Μανσούρ. Το κόστος της μεταγραφής του ανήλθε στα 26 εκατομμύρια λίρες, με τον Στίβεν Άϊρλαντ να συμπεριλαμβάνεται επίσης στα ανταλλάγματα. Στη Σίτι, ο Μίλνερ έμεινε για 5 χρόνια, κερδίζοντας και τους πρώτους του τίτλους. Συνολικά, κέρδισε 2 πρωταθλήματα (2012, 2014), 1 κύπελλο Αγγλίας (2011), 1 League Cup (2014) και 1 Community Shield (2012). Συνολικά, με τους «Πολίτες» ο Μίλνερ έπαιξε 147 παιχνίδια και σημείωσε 13 γκολ.

 

 

Λίβερπουλ

Όντας απογοητευμένος από τον σταδιακό του παραγκωνισμό στη Σίτι και επειδή πάντοτε ήταν παίκτης που ήθελε να παίζει, ο Μίλνερ υπέγραψε ελεύθερος στη Λίβερπουλ στις 4 Ιουνίου του 2015. Αμέσως, έγινε ο υπαρχηγός της ομάδας, παίρνοντας το περιβραχιόνιο όποτε ο Τζόρνταν Χέντερσον δεν αγωνίζεται. Με τον ερχομό του Γιούργκεν Κλοπ στο Λίβερπουλ, ο Μίλνερ ξεκινά να αγωνίζεται στο αριστερό άκρο της άμυνας. Εκεί δικαιώνει την επιλογή του προπονητή  του, αφού  τα σπάνια αθλητικά του προσόντα βοηθούν  στην  ανάπτυξη και δίνουν σε μόνιμη  βάση τον παίκτη παραπάνω στην επίθεση των «Κόκκινων».

 

 

Διεθνής Καριέρα

Πέραν των 61 συμμετοχών με την εθνική ανδρών της Αγγλίας, ο Μίλνερ έγραψε συμμετοχές κι επιτυχίες και με τις μικρότερες εθνικές ομάδες. Συνολικά, αγωνίστηκε με αυτές σε 70 παιχνίδια. Ο Μίλνερ είχε ενταχθεί από την ηλικία των 15 ετών. Με την εθνική ανδρών αγωνίστηκε στο Μουντιάλ του 2010 και το Euro του 2012. Το μοναδικό του γκολ με τα «Λιοντάρια» το πέτυχε το Σεπτέμβριο του 2012, απέναντι στη Μολδαβία.

 

Γιατί ξεχωρίζει ο Μίλνερ

Ο Τζέιμς Μίλνερ δεν είναι ο φαντεζί παίκτης ο οποίος θα ξεχωρίσει για την τεχνική και τις περίτεχνες τρίπλες του, παρότι δεν μπορεί να θεωρηθεί άτεχνος, αφού τα στημένα χτυπήματά του είναι εξαιρετικά. Το σίγουρο είναι πως μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τόσοι και τόσοι αξιόλογοι προπονητές που συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια της καριέρας του τον εμπιστεύτηκαν απόλυτα. Ο Μίλνερ ξεχωρίζει για τη συνέπεια και την επιμονή του και τελικά μια ομάδα με έντεκα Μίλνερ, μάλλον θα κέρδιζε!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.