Λιντς Γιουνάιτεντ: Μια σεζόν με γλυκόπικρη γεύση

Οι Premierleaguefans γράφουν για την φετινή πορεία των Παγονιών, σε μια χρονιά στην οποία έγιναν πολύ σημαντικές αλλαγές στον ιστορικό σύλλογο.

Η σεζόν 2016-2017 ήταν ιδιαίτερη για τον σύλλογο του Γιορκσάιρ. Κανείς δεν ήξερε τι να περιμένει από τον ιδιόρρυθμο ιδιοκτήτη της ομάδας, Μάσιμο Τσελίνο, σε μια σεζόν που θεωρητικά βάσει των υποσχέσεών του θα έπρεπε να σημάνει την άνοδο των παγονιών στην Πρέμιερ Λιγκ. Ο Ιταλός επιχειρηματίας παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί το καλοκαίρι δεν πούλησε τις μετοχές της ομάδας ή μέρος αυτών.

Η εξαγγελία όμως πως οι κάτοχοι των πρώτων εισιτηρίων διαρκείας που πουλήθηκαν στα τέλη Μαϊου με τις αρχές Ιουνίου θα έπαιρναν το 25% των χρημάτων τους πίσω σε περίπτωση που η ομάδα τερμάτιζε κάτω από τις θέσεις που οδηγούν στα πλέιοφς ανόδου έδωσε ώθηση στην υποστήριξη του κόσμου.

 

Ώριμη στελέχωση της ομάδας

Η πρόσληψη του Γκάρι Μονκ, ενός νεαρού αλλά ταλαντούχου προπονητή με εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ και η δήλωση πως ο Μονκ θα είχε τον τελευταίο λόγο σε κάθε αγωνιστικό ζήτημα, έδειξαν πως ο Τσελίνο έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος.

 

Ο Άγγλος τεχνικός στελέχωσε την ομάδα με παίκτες που γνώριζε ήδη, όπως οι Πάμπλο Ερνάντεθ και Κάιλ Μπάρτλεϊ, αλλά και άλλες αξιόλογες περιπτώσεις όπως ο Κέμαρ Ρουφ, ο Πόντους Γιάνσον (από τις τελευταίες μεταγραφές του καλοκαιριού), ο Γιούναν Ο' Κέιν και παράλληλα αγόρασε τον Λίαμ Μπρίντκατ, ο οποίος είχε αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις ως δανεικός στο τέλος  της σεζόν 2015-2016.

Παράλληλα, από την ομάδα αποχώρησαν ή τέθηκαν εκτός πλάνων ποδοσφαιριστές που δεν μπορούσαν να συνεισφέρουν αρκετά ή επηρέαζαν το κλίμα των αποδυτηρίων, με τρανταχτό παράδειγμα την αποδέσμευση του αρχηγού της ομάδας, Σολ Μπαμπά, στα τέλη Αυγούστου. Μεγάλο πλήγμα ήταν η αποχώρηση του ταλαντούχου χαφ Λιούις Κουκ. Τα 7 εκατομμύρια λίρες της Μπόρνμουθ όμως ήταν μεγάλο ποσό για μια Λιντς Γιουνάιτεντ που επί Τσελίνο κατάφερε να συμμαζέψει το μπάτζετ και τα χρέη της σε σημαντικό βαθμό.

 

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός; Ίσως και όχι!

Η χρονιά όμως παρά τα πρώτα θετικά σημάδια δεν ξεκίνησε με καλό τρόπο καθώς η πρόκριση στον επόμενο γύρο του Λιγκ Καπ ήρθε στα πέναλτι απέναντι στην αδύναμη Φλίτγουντ Τάουν, ενώ ο απολογισμός στο πρωτάθλημα μετά από έξι αγωνιστικές ήταν μόλις τέσσερις βαθμοί!

Παρόλα αυτά η εικόνα της ομάδας από τα μέσα Σεπτεμβρίου βελτιώθηκε πολύ και με την προσαρμογή του Γιάνσον, ο οποίος δημιούργησε μαζί με τον Μπάρτλεϊ ένα από τα πιο αξιόπιστα δίδυμα κεντρικών αμυντικών στο πρωτάθλημα, οι νίκες άρχισαν να έρχονται και η βαθμολογική πορεία με εξαίρεση κάποια ατυχή αποτελέσματα, ήταν διαρκώς ανοδική.

Το παιχνίδι ορόσημο για τη σεζόν που έκανε τους πάντες να πιστέψουν πως η υπόθεση πλέιοφς ήταν ρεαλιστικότερη από κάθε άλλη χρονιά  ήταν αυτό του Νοεμβρίου απέναντι στη Νόργουιτς, στο οποίο τα Παγόνια κατάφεραν με καλό ποδόσφαιρο να πάρουν ένα σπουδαίο διπλό με σκορ 2-3 χάρις στο γκολ του 18χρονου Ρονάλντο Βιέιρα στο τέλος του αγώνα.

Μάλιστα η ομάδα άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και στον προημιτελικό του Λιγκ Καπ στο Άνφιλντ, απέναντι στη Λίβερπουλ, παρά το τελικό 2-0 που την άφησε εκτός συνέχειας. Η εξάδα της Τσάμπιονσιπ ήταν πλέον κοντά και ένας εκρηκτικός Δεκέμβριος με 4 νίκες , 1 ισοπαλία και 1 ήττα, έφερε τον σύλλογο του Γιόρκσαιρ εντός της εξάδας και πλέον οι φίλοι της ομάδας άρχισαν να κάνουν όνειρα ακόμα και για απευθείας άνοδο!

 

Ο κομβικός Ιανουάριος

Φτάνοντας λοιπόν στον Ιανουάριο οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες, καθώς ο Αντρέα Ραντριτσάνι, επίσης Ιταλός επιχειρηματίας, αγόρασε το 50% των μετοχών του Τσελίνο με προοπτική πλήρους εξαγοράς το καλοκαίρι.

Ο Μονκ όμως σε αυτό το σημείο είχε ανάγκη να ενισχύσει ποιοτικά και ποσοτικά το ρόστερ της ομάδας, που δεν έμοιαζε ικανό να αντέξει σε υψηλό επίπεδο μέχρι το τέλος της σεζόν στο σκληρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Οι διοικητικές ανακατατάξεις φαίνεται πως φρέναραν τις μεταγραφικές κινήσεις και μόλις στις 31 Ιανουαρίου κατάφερε ο Μονκ να προσθέσει με δανεισμό τους μεσοεπιθετικούς  Άλφόνσο Πεντράθα και Μόντου Μπάροου, χωρίς όμως να μπορέσει να προθέσει έναν ακόμη επιθετικό δίπλα στον εξαιρετικό Κρις Γουντ.

Τόσο η ντροπιαστική ήττα από την ερασιτεχνική Σάτον Γιουνάιτεντ για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου FA όσο και οι δύο κολλητές ήττες από Χάντερσφιλντ και Κάρντιφ δεν έδειξαν να πτοούν τους παίκτες του Μονκ, καθώς μέχρι τις αρχές Μαρτίου η Λιντς βρισκόταν σε αρκετά καλή θέση, έχοντας μια διαφορά 8 βαθμών από την έβδομη Φούλαμ. Η αναμέτρηση των δύο ομάδων λοιπόν, παρά την ύπαρξη άλλων δέκα αγωνιστικών, έδειχνε ιδιαίτερα σημαντική. Τα Παγόνια κρατούσαν τους τρεις βαθμούς της νίκης (που ισοδυναμούσαν με έξι στην ουσία) μέχρι το 95ο λεπτό. Όμως τότε ο Κέρνεϊ ισοφάρισε σε 1-1, βαθμός που ίσως βοήθησε πολύ τους Λονδρέζους κυρίως στο ψυχολογικό κομμάτι.

Στις 18 Μαρτίου η νίκη επί της πρωτοπόρου Μπράιτον με 2-0 που ήρθε με πειστικό τρόπο έδειχνε πως το ποτάμι δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω. Ή μήπως τελικά ήταν πρώιμες αυτές οι σκέψεις;

 

Λύγισε στο τέλος

Ο Απρίλιος έδειξε τα πρώτα σημαντικά σημάδια κάμψης για την ομάδα του Γκάρι Μονκ. Δύο κολλητές ήττες με Ρέντινγκ και Μπρέντφορντ κατέδειξαν πως η ομάδα βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και εμφανίστηκαν οι πρώτοι βάσιμοι φόβοι για την είσοδο της ομάδας στα πλέιοφς, καθώς η Φούλαμ ήταν πλέον η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος και η διαφορά ψαλιδιζόταν.

Η νίκη επί της Πρέστον την 41η αγωνιστική στο κατάμεστο Έλαντ Ρόουντ ήταν όπως αποδείχθηκε και η τελευταία της σεζόν, καθώς οι τρεις ισοπαλίες και οι δύο ήττες που ακολούθησαν έφεραν τη Λιντς Γιουνάιτεντ στην έβδομη θέση του βαθμολογικού πίνακα, πέντε βαθμούς μακριά από την έκτη Φούλαμ, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες παικτών όπως ο αειθαλής Ρόμπερτ Γκριν στο τέρμα και ο ''δαιμονισμένος'' Κρις Γουντ, που ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 27 γκολ (30 σε όλες τις διοργανώσεις).

 

Πικρία μεν, αισιοδοξία για το μέλλον δε

Παρά την αποτυχία εισόδου στα πλέιοφς, η αισιοδοξία είναι μετά από πολλά καλοκαίρια διάχυτη στις τάξεις των φίλων της ομάδας και αυτό είναι απόρροια της υγείας που αποπνέει πλέον ο σύλλογος του Γιόρκσαιρ καθώς και της διοικητικής αλλαγής.

Ο Αντρέα Ραντριτσάνι είναι πλέον και επίσημα ο νέος μεγαλομέτοχος και πρόεδρος της ομάδας, εξαγοράζοντας και το υπόλοιπο 50% των μετοχών, και ήδη έχει αρχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, βελτιώνοντας την οργάνωση της ομάδας και προσθέτοντας σημαντικούς συνεργάτες, όπως ο Ιβάν Μπράβο. Όσον αφορά το ρόστερ της ομάδας ήδη ανακοινώθηκε η τετραετής ανανέωση συμβολαίου στον 18χρονο Ρονάλντο Βιέιρα, που αποτελεί ίσως το πιο σπουδαίο ταλέντο σε ένα ρόστερ αρκετά νεανικό.

Ωστόσο, προέκυψε η ξαφνική αποχώρηση του Γκάρι Μονκ, μετά από δική του απόφαση.

Παρά την αποχώρηση του νεαρού προπονητή, η αισιοδοξία κυριαρχεί ακόμη στις τάξεις των Παγονιών, καθώς όλες οι προϋποθέσεις για την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ φαίνεται να υπάρχουν: νέα σταθερή διοίκηση με όρεξη για προσεκτικές επενδύσεις, ένα νεανικό ρόστερ που έχει πλέον εμπειρίες από πρωταθλητισμό στην Τσάμπιονσιπ και σε σχέση με τον προπονητή, το πρότζεκτ είναι ελκυστικό για αρκετούς από τους καλύτερους προπονητές που κυκλοφορούν, ώστε να επιλέξει η διοίκηση τον καταλληλότερο.

Ίσως το μόνο κομμάτι του παζλ που μένει να συμπληρωθεί είναι η ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ με μερικούς παίκτες υψηλού επιπέδου. Το καλοκαίρι βέβαια είναι μεγάλο και μένει να αποδειχθεί αν οι προσδοκίες των φίλων της ομάδας (έχουν πωληθεί ήδη πάνω από 15.000 εισιτήρια διαρκείας) θα επαληθευτούν.

Το νερό πάντως όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, φαίνεται να μπαίνει πλέον στο αυλάκι.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.