Οι Premierleaguefans αναλύουν την τακτική του πρωταθλητή Antonio Conte!

Ο Antonio Conte ξεκίνησε την σεζόν με 4-1-4-1 αλλά οι κακές επιδόσεις της ομάδας κυρίως στον αμυντικό τομέα αλλά και στα αποτελέσματα τον ανάγκασαν να αλλάξει στην 7η αγωνιστική μόλις, το σύστημα σε 3-4-3. Οι συνεχόμενες νίκες και η σταθερή απόδοση της ομάδας τον έπεισαν να διατηρήσει τον σχηματισμό και να κάνει μικροβελτιώσεις.

Ο Thibaut Courtois ήταν ο βασικός τερματοφύλακας για όλη την σεζόν. Η τριάδα των στόπερ ξεκινούσε με τον Cezar Azpilicueta στα δεξιά, τον David Luiz στον άξονα και τον Gary Cahill στα αριστερά. Δεξί φουλ μπακ ήταν ο Victor Moses, αριστερά ήταν ο Marcos Alonso ενώ τα αμυντικά χαφ αποτέλεσαν οι N’Golo Kante και Nemanja Matic. Ο δεξιός εξτρέμ ήταν ο Pedro, αριστερός ο διεθνής Βέλγος Eden Hazard ενώ ο μοναδικός προωθημένος για τους ‘’Μπλε’’ του Λονδίνου ήταν ο Diego Costa.

Η τακτική του Ιταλού τεχνικού στο νέο σύστημα βασίστηκε σε πέντε βασικούς τομείς τόσο στην επιθετική όσο και στην αμυντική προσέγγιση.

 

1) Ο David Luiz

Ο Βραζιλιάνος στόπερ ήταν αυτός που έπαιρνε πάντα την πρώτη πάσα του Thibaut Courtois και την μοίραζε ανάλογα με την τακτική απέναντι στον αντίπαλο ή ανάλογα με την φάση. Επίσης έδινε βάθος στην αμυντική τριάδα. Είτε έπεφτε πρώτος στον αντίπαλο φορ είτε γινόταν η λεγόμενη ‘’σκούπα’’ (λίμπερο) ενίοτε στα αμυντικά χαφ και ενίοτε στα στόπερ. Όταν έχει την μπάλα ο Courtois, οι Cahill και Azpiliqueta ανοίγουν στις πλευρές και δημιουργείται αρκετός χώρος στον άξονα για να πάρει την μπάλα και να την κατεβάσει ο Luiz ή αν μαρκάρουν τον Βραζιλιάνο υπάρχει και η εναλλακτική να κατεβάσουν την μπάλα οι άλλοι στόπερ.

  

2) Οι πλάγιοι αμυντικοί

Οι Victor Moses και Marcos Alonso είχαν διπλό ρόλο στο παιχνίδι της Chelsea. Όταν η ομάδα είχε την κατοχή της μπάλας γίνονταν εξτρέμ αλλά όταν εκείνη ήταν σε θέση άμυνας λειτουργούσαν ως πλάγιοι αμυντικοί και έκλειναν στην τριάδα των στόπερ. Σε φάση επίθεσης μένουν ψηλά στο γήπεδο και ανοίγουν το πλάτος της ομάδας αλλά όταν χάνεται η μπάλα οι επιστροφές πρέπει να είναι γρήγορες για να συγκλείνουν στην τριάδα των στόπερ. Όταν παίζεται η μπάλα απ τα αριστερά με τον Alonso, ο Moses στα δεξιά πατάει την γραμμή. Αυτό αυτομάτως δίνει όλο το πλάτος του γηπέδου στην Chelsea και μπορεί να δημιουργήσει με μια αλλαγή παιχνιδιού. Απ την στιγμή που οι πλάγιοι μπακ ρυθμίζουν το πλάτος του γηπέδου, οι εξτρέμ μπορούν να παίξουν με περισσότερη ελευθερία.


3) Οι εξτρέμ

Ο Pedro και ο Eden Hazard κλείνουν προς τον άξονα σε φάση επίθεσης για να δίνουν στήριγμα στον Diego Costa και να δίνουν χώρο στο εκάστοτε πλάγιο μπακ να ανέβει. Επίσης σε θέση άμυνας πάντα κλείνουν προς τα αμυντικά χαφ και δημιουργούν μια δεύτερη ζώνη άμυνας. Πολλές φορές οι εξτρέμ κλείνουν προς τον άξονα με την μπάλα για να μεταφέρουν μόνοι τους την μπάλα απ την μια πλευρά στην άλλη. Τους βοηθάει το γεγονός ότι ο πλάγιος μπακ της πλευράς τους κρατάει το πλάτος και την θέση του στην πτέρυγα.


4) Ο Diego Costa

Ο Ισπανός φορ συχνά γυρνούσε πίσω για να βοηθήσει στην ανάπτυξη αλλά κυρίως για να δημιουργήσει χώρους για να βγουν από πίσω οι εξτρέμ.

 

5) Τα αμυντικά χαφ

Ο N’Golo Kante και ο Nemanja Matic έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του τίτλου, κυρίως στην αμυντική προσέγγιση. Όταν η μπάλα παιζόταν στα πλάγια πάντα πλαγιοκοπούσε ο εκάστοτε αμυντικός χαφ και δημιουργούσε με τον αντίστοιχο εξτρέμ, πλάγιο μπακ και σέντερ μπακ έναν ρόμβο. Πχ ο Cahill στην βάση του ρόμβου, δεξιά ο Matic, αριστερά ο Alonso και στην κορυφή του ρόμβου ο Hazard. Αυτομάτως οι παίχτες του Ιταλού τεχνικού έχουν τέσσερις επιλογές για επιτυχημένη πάσα.

Επίσης, όταν χάνεται η μπάλα μέχρι να γυρίσουν οι πλάγιοι μπακ (για να γίνει το σύστημα 5-4-1) πάντα οι δυο πιο κοντινοί παίχτες στη μπάλα πιέζουν ασφυκτικά τους αντιπάλους για να αποφευχθεί η μεγάλη μπαλιά και το να δεχτούν κόντρα επίθεση. Όταν δεν μπορούν να κόψουν την μεγάλη πάσα οι Kante και Matic κάνουν πάντα επαγγελματικό φάουλ για να κόψουν την αντεπίθεση ώστε να έχουν περισσότερο χρόνο οι πλάγιοι μπακ να γυρίσουν.

 

Πέρα απ’ τα βασικά χαρακτηριστικά της τακτικής του Antonio Conte υπήρχαν και πολλά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά που ήταν εξίσου σημαντικά για την κατάκτηση του τίτλου. Βασικός άξονας για την Chelsea ήταν η μετατροπή του συστήματος αναλόγως την φάση στην οποία βρίσκεται η ομάδα. Σε θέση επίθεσης παραμένει το 3-4-3 ενώ σε θέση άμυνας οι πλάγιοι μπακ (Moses και Alonso) και οι εξτρέμ (Pedro και Hazard) κλείνουν προς τον άξονα και δημιουργούν μια διπλή ζώνη άμυνας με σχηματισμό 5-4-1.

 

Όταν οι αντίπαλοι πιέζουν ψηλά ο Conte έχει εκπαιδεύσει την αμυντική γραμμή να δημιουργεί έναν ρόμβο για να υπάρχουν περισσότερες επιλογές για επιτυχημένη πάσα. Στην βάση του ρόμβου είναι ο Courtois, δεξιά ο Azpiliqueta, αριστερά ο Cahill και στην κορυφή ο David Luiz.

Στην κατοχή μπάλας η ομάδα του Conte δούλεψε ένα συνδυασμό που αποτελούνταν από 1-2 μεταξύ τριών παιχτών. Πιο συγκεκριμένα όταν ένας παίχτης δίνει μια κάθετη πάσα, ένας τρίτος παίχτης έχει ξεκινήσει ήδη την κίνηση και παίρνει την μπάλα απ’ τον δεύτερο κάτοχο της. Pick n roll.

 

Η τακτική στις στημένες φάσεις είναι να μαρκάρουν με ζώνη. Στα επιθετικά στημένα, να κάνουν κίνηση τα στόπερ κυρίως στο πρώτο δοκάρι.

 

Ο Ιταλός τεχνικός σε κανένα σημείο της φετινής σεζόν δεν έκανε εκτεταμένο rotation. Σίγουρα τον βοήθησε και το γεγονός ότι η ομάδα του δεν αγωνιζόταν στην Ευρώπη αλλά σε γενικές γραμμές χρησιμοποίησε 17 παίχτες.

Τις περισσότερες αλλαγές τις έκανε στο θεσμό του League Cup και του FA Cup μέχρι και τον ημιτελικό. Στον τελικό με την Arsenal αγωνίστηκε η βασική 11αδα του πρωταθλήματος. Οι Willian, Michy Batshuayi και Cesc Fabregas ήταν απ' τις κλασσικές αλλαγές του Antonio Conte. Ο John Terry προτιμήθηκε περισσότερες φορές απ’ Kurt Zouma που ταλαιπωρήθηκε με τραυματισμούς ενώ και ο νεαρός  Nathaniel Chalobah πέρασε αρκετές φορές ως αλλαγή.

Η μεταγραφική πολιτική των ‘’Μπλε’’ του Λονδίνου περιελάμβανε τέσσερις κινήσεις που συνολικά κόστισαν 120 εκατομμύρια λίρες. Απ' αυτές, οι τρεις (Kante, Alonso και Luiz) ήταν βασικές επιλογές και ξεκάθαρα πετυχημένες ενώ μόνο ο νεαρός Batshuayi δεν έπεισε τον Conte αλλά και το κοινό της ομάδας ότι αξίζει την θέση του βασικού.

Συνολικά, ο Ιταλός προπονητής σε μια χρονιά χωρίς ευρωπαϊκές υποχρεώσεις κατάφερε να κάνει την Τσέλσι να μοιάζει πλήρης σε όλες τις γραμμές και είχε μια εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.