Οι Premierleaguefans γράφουν για την πορεία της Άρσεναλ από την κατάκτηση του αήττητου πρωταθλήματος μέχρι τις μέρες μας.

 

Οι Αήττητοι και το νέο γήπεδο

Τη σεζόν 2003-04 η Άρσεναλ πέτυχε κάτι που έμοιαζε αδύνατο. Στην πορεία της για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Πρέμιερ Λιγκ κατάφερε να μην ηττηθεί ποτέ σε 38 αγώνες! Η ομάδα των Invincibles έγραψε ιστορία και ήταν ίσως το μεγαλύτερο αγωνιστικό επίτευγμα του Αρσέν Βενγκέρ.

Ο ίδιος ο τεχνικός της Άρσεναλ ήταν εκείνος που αποφάσισε και δρομολόγησε την κατασκευή νέου γηπέδου για τον σύλλογο. Τον Φεβρουάριο του 2004 ξεκίνησαν τα έργα για την κατασκευή του σταδίου Έμιρεϊτς, τον Οκτώβρη του 2006 ο Πρίγκιπας Φίλιπ το εγκαινίασε και έκτοτε  φιλοξενεί τους αγώνες των Κανονιέρηδων.

Για να γίνει πραγματικότητα το όνειρο του γηπέδου η ομάδα ακολούθησε σφιχτή οικονομική πολιτική, έχασε παίκτες κλειδιά και προχώρησε σε φθηνές μεταγραφικές κνήσεις. Αποχώρησαν ο Πατρίκ Βιεϊρά το 2005 για τη Γιουβέντους, ο Άσλεϊ Κόουλ το 2006 για την Τσέλσι και ο Τιερί Ανρί το 2007 για τη Μπαρτσελόνα. Ήταν «αναγκαίο κακό», σε έναν σύλλογο που πίστευε ότι άξιζε να κάνει τα πάντα για τον μεγάλο στόχο, το νέο, ιδιόκτητο γήπεδο.

 

Η απογείωση που δεν ήρθε ποτέ

Παραπάνω από μια δεκαετία από την ολοκλήρωση της κατασκευής του νέου σύγχρονου γηπέδου της, η Άρσεναλ «κατάφερε» κάτι (πιθανώς) μοναδικό στην ιστορία του αθλήματος: Να φτιάξει νέο, ιδιόκτητο γήπεδο κι εκείνο να τη ρίξει αρκετά επίπεδα στο αγωνιστικό σκέλος, αντί να της δώσει ώθηση να φτάσει ψηλότερα. Δεν είναι λίγοι οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι που αποφάσισαν να χτίσουν νέο γήπεδο. Το πώς το χρηματοδότησε ο καθένας τους διαφέρει, ωστόσο όλοι τους πέρασαν ένα δύσκολο διάστημα στο οποίο έριξαν λίγο το επίπεδο αγωνιστικά ώστε να καταφέρουν να φτιάξουν το γήπεδο κι εκείνο να τους φέρει οικονομική ανάπτυξη και αγωνιστική άνοδο.

 

Οι θέσεις που τερμάτισε η Άρσεναλ από την περίοδο 2000-01 μέχρι και πέρσι

 

Στην περίπτωση της Άρσεναλ, μια ομάδα που ήταν πρωταθλήτρια στην Αγγλία και διεκδικούσε το Τσάμπιονς Λιγκ, με την κατασκευή του νέου γηπέδου εμφάνισε σταδιακή αγωνιστική πτώση.

Δεν ήταν σε θέση να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, στη συνέχεια βρέθηκε μακριά από την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ και την περασμένη σεζόν ήταν, για πρώτη φορά σε μια εικοσαετία, εκτός των θέσεων που οδηγούν στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

 

Φάμπρεγας

Το 2011 ο αρχηγός και κορυφαίος παίκτης των Κανονιέρηδων, Σεσκ Φάμπρεγας, άφησε τον σύλλογο για να επιστρέψει στη Μπαρτσελόνα.

«Στην Άρσεναλ υπήρχαν τελικοί και ημιτελικοί αλλά πάντα μας έλειπε αυτή η μικρή έξτρα ώθηση ώστε να κερδίσουμε κάτι. Ήταν δύσκολο να το αντέξεις. Δεν ήταν το ότι δεν κερδίζαμε τίτλους, ήταν ότι ζούσαμε ξανά και ξανά την ίδια ρουτίνα, τα ίδια πράγματα συνέβαιναν σε μας και μας αναστάτωναν. Έδωσα τα πάντα για την Άρσεναλ αλλά αυτό δεν φαίνεται στην τροπαιοθήκη καθώς κέρδισα μόνο ένα κύπελλο. Αυτό θα είναι εκείνο για το οποίο θα μετανιώνω περισσότερο στην καριέρα μου, το ότι δεν κατάφερα να σηκώσω ένα τρόπαιο ως αρχηγός της Άρσεναλ».

 

Φαν Πέρσι

Το 2012 ο αρχηγός και κορυφαίος παίκτης της Άρσεναλ, Ρόμπιν Φαν Πέρσι, αποχώρησε από τον σύλλογο και μάλιστα μετακόμισε σε άμεσο ανταγωνιστή, τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι λόγοι; Από το γράμμα του ίδιου προς τους φίλους της Άρσεναλ:

«Έγινε μια συνάντηση με θέμα την μελλοντική στρατηγική του συλλόγου και την πολιτική του. Οικονομικοί όροι δεν συζητήθηκαν καθώς δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προτεραιότητα για μένα. Προσωπικά είχα μια εξαιρετική σεζόν αλλά ο στόχος μου είναι να κερδίσω τρόπαια με την ομάδα και να επιστρέψω μαζί της σε ημέρες δόξας του παρελθόντος. Έχοντας τεράστιο σεβασμό στον κ. Βενγκέρ, στους συμπαίκτες μου και στους οπαδούς, δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά δυστυχώς στη συγκεκριμένη συνάντηση έγινε ξανά ξεκάθαρο σε μένα πως υπάρχουν μεγάλες διαφωνίες μεταξύ μας σχετικά με τους τρόπους που πρέπει να προχωρήσει μπροστά η Άρσεναλ. Το σκέφτηκα πολύ και για αρκετό καιρό και τελικά αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιό μου».

Εάν κάποιος μας διάβαζε τα λόγια του Φαν Πέρσι από το 2012 και μας έλεγε ότι πρόκειται για επιστολή του Αλέξις Σάντσες γραμμένη σήμερα, το 2017, πόσοι θα το πιστεύαμε;

 


Η «γενιά» των ...αιώνιων ταλέντων

Ράμσεϊ (26), Γουόλκοτ (28), Γουίλσιρ (25), Γκιμπς (27), Γουέλμπεκ (26). Ποδοσφαιριστές οι οποίοι έχουν δείξει ψήγματα ταλέντου, άλλοι σε λιγότερα και άλλοι σε περισσότερα ματς. Όλοι τους διεθνείς. Παρόλα αυτά, κανείς τους δεν κατάφερε σε βάθος χρόνου να δείξει σταθερότητα, να είναι βασικός και να αποδίδει σε επίπεδο παίκτη που διεκδικεί την Πρέμιερ Λιγκ, κάθε βδομάδα. Τραυματισμοί και αστάθεια χαρακτηρίζουν τους προαναφερθέντες παίκτες κι αν κοιτάξει κανείς την ηλικία τους στις παρενθέσεις, θα δει ότι δεν μπορούν πια να βρίσκονται σε λίστες με ταλέντα. 

 

Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν

Θα μπορούσε να τοποθετηθεί και ανάμεσα στα παραπάνω ονόματα. Είναι λίγο νεότερος, στα 24 του και μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει ούτε τα μισά από όσα περίμεναν από εκείνον στην Άρσεναλ. Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι σε έξι σεζόν στην ομάδα, δεν είναι καν ξεκάθαρο ποια είναι η θέση του.

Σε ένα απολύτως σταθερό σύστημα από πλευράς Βενγκέρ για πολλά χρόνια, δεν έχει βρεθεί ακριβώς ο ρόλος του Τσάμπερλεϊν. Εκτός αυτού, έχει αγωνιστεί σε 198 αγώνες με τη φανέλα των Κανονιέρηδων και πέτυχε 20 γκολ ενώ έδωσε και 32 ασίστς. Παίζει κατά μέσο όρο 32 αγώνες τη σεζόν (για όλες τις διοργανώσεις), τη στιγμή που για παράδειγμα ο Αλέξις Σάντσες παίζει 48 ματς μ.ό. και ο Μονρεάλ περίπου 40 αγώνες ανά σεζόν. Τα νούμερά του είναι μάλλον απογοητευτικά...

 

Αλέξις - Εζίλ

Δύο σημαντικότατοι παίκτες για τη λειτουργία της Άρσεναλ, ιδιαίτερα ο πρώτος, οι οποίοι δεν έχουν δείξει καμία διάθεση να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους με τον σύλλογο. Αυτό από μόνο του είναι ανησυχητικό, γιατί δείχνει ότι οι κορυφαίοι παίκτες της ομάδας δεν πείθονται από τα σχέδια του Βενγκέρ και του συλλόγου για το μέλλον. Πολύ ανησυχητικό είναι, επίσης, το γεγονός ότι αν Αλέξις και Εζίλ αποχωρήσουν τελικά του χρόνου ως ελεύθεροι, η Άρσεναλ θα κληθεί να βρει τους αντικαταστάτες χωρίς να έχει λάβει χρήματα για εκείνους. Θα πρέπει λοιπόν να βγει στην αγορά για αντί-Αλέξις και αντί-Εζίλ με δικά της έξοδα και χωρίς καν να μπορεί να προτείνει σε πρώτης γραμμής παίκτες να πάνε στο Λονδίνο για να παίξουν δίπλα σε άλλους αστέρες. Είναι άλλο πράγμα να προσεγγίζεις παίκτη ώστε να έρθει να προστεθεί στην ομάδα του Χιλιανού και του Γερμανού και άλλο πράγμα να του ζητάς να έρθει σε σύλλογο με τους Χόλντινγκ και Γουέλμπεκ. Είναι αμφίβολο εάν για παράδειγμα ο Λακαζέτ θα επέλεγε τους Κανονιέρηδες χωρίς τους Αλέξις και Εζίλ.

 

 

Η μέρα της μαρμότας

Τα τελευταία χρόνια ήταν βασανιστικά για τους φίλους της Άρσεναλ. Τα μέλη των Αήττητων αποχώρησαν, οι περισσότεροι από εκείνους τους παίκτες είχαν πολύ μεγάλες επιτυχίες και μακριά από τους Κανονιέρηδες. Αρχηγοί της ομάδας και κορυφαίοι της παίκτες την άφησαν πίσω τους και προχώρησαν μπροστά, πανηγυρίζοντας νέες επιτυχίες. Ο Φάμπρεγας έγινε Φαν Πέρσι και ο Φαν Πέρσι πιθανότατα θα γίνει Αλέξις Σάντσες, σε μια συνεχή επανάληψη των ίδιων γεγονότων.

Η κεντρική ιδέα του «Είναι αρκετή η 4η θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ» θα ήταν μόνο προσωρινά αποδεκτή, ωστόσο θαρρείς και πέρασε στο DNA του συλλόγου και συνέχισε να είναι ο μοναδικός εφικτός για εκείνον αγωνιστικός στόχος!

 

Η νέα εποχή και το δύσκολο ερώτημα

Είναι γεγονός ότι σε αυτό το διάστημα κατέφθασαν στην Αγγλία και άλλοι δυνατοί οικονομικά «παίκτες» και επενδύθηκαν τρομακτικά κεφάλαια σε άλλες ομάδες (Τσέλσι, Μάντσεστερ Σίτι), ενώ υπήρχαν ήδη σύλλογοι που διαχρονικά είχαν μεγάλη οικονομική άνεση (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ). Ωστόσο, το πόσο γρήγορα άφησαν πίσω τους την Άρσεναλ ορισμένοι εξ’ αυτών, παρά την κατασκευή του νέου της γηπέδου και το «προβάδισμα» που είχε όντας στην κορυφή για χρόνια, είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Και κάτι που είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικό, είναι ο φόβος πως ο άνθρωπος που οραματίστηκε το σχέδιο που θα διατηρούσε μόνιμα τους Κανονιέρηδες στη διεκδίκηση της κορυφής, ο Αρσέν Βενγκέρ, αμφισβητείται πλέον έντονα.

Το σύνθημα "Arsene Knows" (= "ο Αρσέν ξέρει") έγινε πλέον "Wenger Out" (= "Βενγκέρ φύγε").

Θα καταφέρει ξανά ο Γάλλος μάνατζερ να εμπνεύσει παίκτες πρώτης γραμμής, να ανταγωνιστεί τους κορυφαίους προπονητές της εποχής και να επαναφέρει την Άρσεναλ σε τροχιά πρωταθλητισμού σε Αγγλία και Ευρώπη, ή ήρθε η ώρα να παραδώσει τη σκυτάλη;


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.