Η Λίβερπουλ και οι δικαιολογίες της

Ο Ardan Turan σχολιάζει την πορεία των Κόκκινων επί ημερών Γιούργκεν Κλοπ.

Είχα γράψει ορισμένα πράγματα για τη Λίβερπουλ στις προβλέψεις για τη σεζόν που διανύουμε, αλλά έχοντας παρακολουθήσει και το φετινό ξεκίνημά της θέλω να αναφερθώ πιο αναλυτικά σε εκείνη. Προτού τοποθετηθώ, να τονίσω ότι η τοποθέτηση είναι συνολική και αφορά τη Λίβερπουλ της τελευταίας διετίας (στις μέρες του Κλοπ δηλαδή), όχι μόνο της τελευταίας εβδομάδας ή μήνα.

 

1) "Κερδίζουμε τους μεγάλους, αχ και να μην πετούσαμε βαθμούς με τους μικρούς, θα ήμασταν πρώτοι!" = γελοίο συμπέρασμα. Όταν μιλάμε για ένα πρωτάθλημα, παίζουν ρόλο πάρα πολλές παράμετροι. Τοπικά ντέρμπι, βάθος ρόστερ και διαχείρισή του, διαχείριση καρτών/δυνάμεων/ψυχολογικού ντοπαρίσματος/αύξησης κινήτρου, επιλογή πότε θα φορμαριστεί η ομάδα και πότε την παίρνει να κάνει κοιλιά (γιατί θα κάνει, οποιαδήποτε ομάδα είναι). Το ότι κερδίζεις συχνά τους 5 μεγάλους δεν λέει τίποτα από μόνο του. Κι άλλοι τους κερδίζουν και δεν χάνουν βαθμούς με όλα τα χωριά, οπότε τερματίζουν 2-3 θέσεις παραπάνω. Όταν βλέπεις ότι σου έρχεται ένα πρόγραμμα του τύπου Γιουνάιτεντ - Στόουκ - Μπράιτον - Τότεναμ σημαίνει ότι καλείσαι να τα παίξεις όλα και βαθμούς δίνουν όλα. Αν κερδίσεις το 1ο και το 4ο και κάνεις Χ στα άλλα δύο ΔΕΝ σημαίνει ότι "αχ ρε γαμώτο αυτοκτονούμε με τους μικρούς αλλά είμαστε φοβεροί, να, κερδίσαμε τους μεγάλους". ΔΕΝ υπάρχει πρωτάθλημα των top-6, είναι πρωτάθλημα των 20. Τέλος.

 

2) Δεν ξέρω αν το χετε δει, κυκλοφορεί μια φωτό που δείχνει ένα αμάξι, το πίσω μέρος του είναι σακαράκα και μπροστά είναι Φεράρι και λένε ότι έτσι είναι η Λίβερπουλ. Όχι, δεν είναι. Η άμυνά της είναι όντως σακαράκα, η επίθεσή της δεν είναι πουθενά κοντά σε Φεράρι. Είναι μια καλή επίθεση και ως εκεί.

Ας δούμε με τι παίζουν οι αντίπαλοι: Κέιν-Έριξεν-Άλι-Σον, Κουν-Ζεσούς-Σανέ-Σίλβα Χ2, Κόστα/Μοράτα-Αζάρ-Πέδρο/Γουίλιαν-Φάμπρεγας, Λουκάκου/Ζλάταν-Μχιταριάν-Ράσφορντ-Πογκμπά-Μάτα, Αλέξις-Ζιρού-Λακαζέτ. Και η Λίβερπουλ έχει Φιρμίνο-Μανέ-Κουτίνιο-Σαλάχ. Για να κάνεις διαφορά και να περνάς τους υπόλοιπους με τέτοια τρύπια άμυνα (παίρνοντας ως δεδομένο ότι... δεν ψήνεσαι να τη διορθώσεις) πρέπει η επίθεσή σου να είναι ΕΜΦΑΝΩΣ καλύτερη από των υπολοίπων. Ε δεν είναι. Ούτε καν.

 

3) Ο εξαιρετικός Kopite Calling έγραψε σε πρόσφατο κείμενό του: "να κερδίζει η Ομάδα τα ματς στα οποία είναι καταφανώς ανώτερη στον αγωνιστικό χώρο (όπως εκείνα με τη Sevilla, την Burnley, τη Spartak, τη Newcastle)".

Όπως τα βλέπω εγώ, αυτό το "καταφανώς ανώτερη", ελέγχεται! Για τον εξής λόγο. Μιλάμε για 3 μικρότερες ομάδες, με χειρότερους παίκτες και 4η τη Σεβίλλη που απλώς έπαιζε στο Άνφιλντ και το Χ «της έκανε». Το να πάρεις κατοχή δεν είναι κανένα επίτευγμα, στη δίνουν κι από μόνοι τους (η πλάκα είναι ότι με Σεβίλλη νομίζω ΕΧΑΣΕ την κατοχή η Λίβερπουλ, αλλά ας μην πάμε εκεί). Το να κάνεις εσύ 15 φάσεις και οι αντίπαλοι 5 επίσης δεν είναι επίτευγμα, προκύπτει από... τα συμφραζόμενα. Και ουσιαστικά αυτός είναι ο στόχος του Ντάις και του Ράφα και του Μπερίτσο, δεν κατέβηκαν με σκοπό να κάνουν εκείνοι τριπλάσιες φάσεις από τη Λίβερπουλ, το γνωρίζουν ότι δεν γίνεται.

Το θέμα είναι: α) πόσες θα βάλεις από τις 15 ευκαιρίες σου? και β) πόσες θα αποτρέψεις από τις 5 του άλλου? Αν καταφέρεις να βάλεις 2/15 και να φας 2/5 και να λήξει 2-2, τότε που ακριβώς είναι η ανωτερότητα? Στα κερδισμένα κόρνερ?

Για μένα η όλη φάση είναι περισσότερο: "YOU HAD ONE JOB!" άμυνα/επίθεση της Λίβερπουλ και δεν την έκανες. Το ότι ο Σαλάχ είναι σφαιράτος κλπ και κλέβει μπάλες κλπ και βγαίνει τετ α τετ, πολύ ωραία! Είναι καλός παίκτης και ταιριάζει στο ποδόσφαιρο της Λίβερπουλ. ΑΛΛΑ το ότι έχει 1/7 πιθανότητες να κάνει το γκολ από καλή θέση, είναι πρόβλημα. Δεν είναι ατυχία, γιατί ο Γουντ (στράικερ της Μπέρνλι με καριέρα βασικά στην Τσάμπιονσιπ) θα στο πετάξει 1/3 φορές που θα βρεθεί μπροστά στον Μινιολέ και θα σκούζει(ρ)ς! Η Λίβερπουλ δεν πρέπει να καταφεύγει σε υπερβολές όπως η παρακάτω:

4) Το πρωταρχικό ερώτημα που τίθεται στο ποδόσφαιρο, υποθέτω είναι: "πώς θα σκοράρω (παραπάνω από τον αντίπαλο)?". Ο Κλοπ δεν καταλαβαίνω τι σχέδιο έχει. Θέλει να μην τρώει γκολ με αυτούς τους αμυντικούς, αυτό τον τερματοφύλακα και αυτή την αμυντική τακτική? Θέλει απλά να βάζει παραπάνω γκολ από όσα τρώει, αλλά Sony και καλά με False 9?

Γενικά, μπορείς άνετα να έχεις μια εμμονή/αμφιλεγόμενη επιλογή που έχεις καθιερώσει ως trademark σου. Πχ "τερματοφύλακα που ξέρει μπάλα or riot". Μπορεί να έχεις και 2 τέτοιες και πάλι να τσουλάει το πράγμα. Αν όμως έχεις παραπάνω, ζορίζουν πολύ τα πράγματα.

 

Ο Κλοπ, δεν θέλει τοπ τέρμα, είναι ΟΚ με τους μέτριους. Δεν θέλει τοπ στόπερ, του κάνουν αυτοί. Δεν θέλει τοπ εξάρι, θα παίζει με Χέντερσον-Τσαν και τον Ολλανδό που δεν είναι εξάρι. Δεν θέλει κανονικά πλάγια μπακ, βάζει -πέρσι- Μίλνερ (!) ή Μορένο ή/και Γκόμεζ. Δεν θέλει στράικερ κολώνα να ματώνει τα δίχτυα, θέλει ελαφρύ σχήμα και συνεχή κίνηση. Δεν θέλει να αλλάξει τον τρόπο άμυνας στα στημένα, θέλει αυτό που εφαρμόζει ήδη και δεν λειτουργεί εδώ και 2 χρόνια. Ε ντάξει ρε φίλε, όλα αυτά μαζί, και διεκδίκηση πρωταθλήματος, δεν νομίζω...

 

Σχετικά με το πρόσφατο ματς απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πρώτος από όλους εγώ θα πω ότι αυτό που παρουσιάζει ο Μουρίνιο στα εκτός έδρας ματς της ομάδας του είναι ντροπιαστικό. Ο άνθρωπος δεν ντρέπεται να είναι προπονητής της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και να συμπεριφέρεται σαν προπονητής της Γκιμαράες. Αυτό όμως είναι πρόβλημα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Εμείς σήμερα εδώ μιλάμε για τη Λίβερπουλ.

Όσον αφορά τους Κόκκινους λοιπόν, η δήλωση του Κλοπ μετά το ματς: «Εδώ στη Λίβερπουλ δεν γίνεται να παίζουμε έτσι όπως παίζει η Γιουνάιτεντ. Για αυτούς προφανώς και είναι ok», είναι μεν σωστή σαν κράξιμο, αλλά παράλληλα, παραμένει δικαιολογία. Δεν παίζουν ωραία, στήνουν το πούλμαν. Δεκτό. Ντροπή τους. Δεκτό. ΑΛΛΑ, το έκαναν και πέρσι και πήραν 0-0, το έκαναν και φέτος και πήραν 0-0. Μήπως θα έπρεπε κάποια στιγμή να μην τους το επιτρέψεις; Ή θα έρχονται κάθε χρόνο, θα παίρνουν το βαθμό της ισοπαλίας και θα «τους τη λες» με δηλώσεις για το στυλ τους;

Γιατί προσωπικά δεν πιστεύω ότι φταίει το πούλμαν του Μουρίνιο που μετά την φανταστική απόκρουση του Ντε Χέα (γιατί εκείνοι παίζουν με τοπ τερματοφύλακα και όχι με μέτριους), ο Σαλάχ από πολύ καλή θέση δεν μπορεί να βρει καν εστία.

 

 

Προς αποφυγή παρανοήσεων και μηδενιστικών τοποθετήσεων:

Ο γάμος Λίβερπουλ-Κλοπ είναι από τους πιο ταιριαστούς στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο εδώ και πολλά χρόνια. Το ποδόσφαιρο που παίζει, η προσωπικότητά του, το πάθος του, η σχέση που αναπτύσσει με την κερκίδα, κάνουν τον Γερμανό μια εξαιρετική επιλογή για τους Κόκκινους. Και στο αγωνιστικό κομμάτι η πρόοδος είναι εμφανέστατη, κατά βάση χάρη στη δουλειά του Γερμανού.

Ωστόσο, κατά τη γνώμη μου, είναι καιρός όλη η οικογένεια της Λίβερπουλ να αφήσει στην άκρη τις δικαιολογίες, τα «ναι μεν αλλά» και να αφοσιωθεί απόλυτα στους στόχους της και τι πρέπει να κάνει για να τους πετύχει.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.