Στατιστική Ανάλυση: Μοράτα vs Λουκάκου vs Ντιέγκο Κόστα

Οι Premierleaguefans εξετάζουν και συγκρίνουν την απόδοση τριών κορυφαίων επιθετικών, με τη βοήθεια της στατιστικής.

Όταν ο Conte ανακοίνωσε μέσω του περίφημου SMS στον Diego Costa πως δεν τον υπολογίζει για τη νέα σεζόν, έδωσε το έναυσμα για την έναρξη μιας από τις πιο ενδιαφέρουσες μεταγραφικές ιστορίες του καλοκαιριού που μας πέρασε.

Ο Lukaku, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ήταν ο νούμερο ένα στόχος του Ιταλού και φερόταν να είναι πολύ κοντά στην επιστροφή του στο Stamford Bridge. Όμως ξαφνικά η United ανακοίνωσε τη συμφωνία για την απόκτησή του, αναγκάζοντας την Chelsea να στραφεί αλλού. Συγκεκριμένα, στον Morata, ο πιθανότερος προορισμός του οποίου μέχρι εκείνη την ώρα ήταν το «Θέατρο των ονείρων».

Πολύ μελάνι χύθηκε από τότε για το ποια από τις δυο ομάδες είναι η κερδισμένη με αυτήν την κατάληξη. Υπήρξε προβληματισμός για το αν ο νεοφερμένος στην Premier League Ισπανός μπορούσε να αντικαταστήσει επάξια τον συμπατριώτη του, ως αιχμή του δόρατος των πρωταθλητών.

Βεβαίως, οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προέκυψαν από τις μετακινήσεις των τριών επιθετικών θα δοθούν σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, με το πέρας 11 αγωνιστικών θα επιχειρήσουμε να δούμε πως τα πάνε μέχρι τώρα οι δύο πιο ακριβές μεταγραφές της φετινής Premier League. Με τη βοήθεια της στατιστικής θα δούμε αν ο Morata φαίνεται ικανός να «γεμίσει τα παπούτσια» του Diego Costa και να ανταποκριθεί ως βασική επιθετική επιλογή στο ανώτερο επίπεδο ή αν ο Lukaku ήταν όντως πιο έτοιμος για μια τέτοια πρόκληση.


xGκαι ατομικές επιδόσεις

Η μέθοδος των expected goals (xG), πέρα από τα ομαδικά στατιστικά, μας βοηθάει να συγκρίνουμε και να αξιολογήσουμε και τις ατομικές επιδόσεις, ποσοτικά και ποιοτικά.

Α) Ποσοτικά, ο αριθμός των xG που αποδίδονται σε έναν ποδοσφαιριστή, μας δείχνει το κατά πόσο βρίσκεται σε θέσεις για γκολ ή/και δημιουργεί ο ίδιος τέτοιες καταστάσεις για τον εαυτό του. Μας δείχνει δηλαδή πόσο απειλητικός είναι για την αντίπαλη εστία.

Β) Ποιοτικά, η διαφορά των πραγματικών γκολ που πετυχαίνει μείον τα προσωπικά του xG (γκολ-xG), φανερώνει το πόσο καλός finisher είναι (=πόσο εύστοχος είναι στην τελική προσπάθεια). Κάποιος που πετυχαίνει περισσότερα αναλογικά με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, σημαίνει πως έχει την ικανότητα να τελειώνει τις φάσεις αποτελεσματικά. Αυτή η διαφορά είναι πολύ καλύτερος δείκτης για το finishing σε σχέση με το κλασσικό γκολ/τελικές (conversion rate), καθώς το δεύτερο δεν περιλαμβάνει στον ορισμό του κανένα ποιοτικό στοιχείο για τις τελικές του ποδοσφαιριστή, σε αντίθεση με τα xG.

*Όλα τα στατιστικά που θα παρατεθούν παρακάτω, υπολογίζονται ανά 90 λεπτά συμμετοχής. Στα xG και τα γκολ, δεν συμπεριλαμβάνονται τα πέναλτι. Τα νούμερα των Lukaku-Morata είναι από τη φετινή σεζόν (2017/18), ενώ του Diego Costa από την περσινή (2016/17).


Σκοράρισμα και αποτελεσματικότητα

Α) Όσον αφορά τα xG και το σκοράρισμα, βλέπουμε πως και ο Morata και ο Lukaku είναι εμφανώς ανώτεροι από τον Diego Costa.

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε πως από την Chelsea του 2017/18, τη United του 2017/18 και την Chelsea του 2016/17, η φετινή Chelsea είναι αυτή που και σκοράρει και δημιουργεί λιγότερο (1.33 γκολ – 1.73 xG). Οπότε έχουν ακόμα μεγαλύτερη «αξία» οι επιδόσεις του Morata.

Συγκεκριμένα ο Ισπανός επωμίζεται το 48% των xG της ομάδας του, ο Lukaku το 39% και ο Costa μόλις το 29%.

Β) Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα (γκολ-xG), ο Morata φαίνεται πως είναι «φονικός» (ακόμα περισσότερο από τον προκάτοχό του), ενώ ο Lukaku «σπάταλος», στην πρώτη του περίοδο με τη  φανέλα της United.

Γ) Η ποιότητα των τελικών του Morata και του Lukaku είναι υψηλότερη από αυτή του Costa. Κι εδώ τίθεται το ερώτημα: αυτό οφείλεται σε ατομική ποιότητα, δηλαδή σε καλύτερες κινήσεις-τοποθετήσεις-επιλογές ή σε διαφορά στην ομαδική δημιουργία;

Η φετινή Chelsea είναι η χειρότερη από τις τρεις και σε αυτόν τον τομέα (0,097 xG/τελική), ενώ η φετινή United μακράν η καλύτερη (0,121). Οπότε, το υψηλότατο νούμερο του Lukaku οφείλεται, εν μέρει τουλάχιστον, στο γεγονός ότι η ομάδα τον τροφοδοτεί σωστά και σε καλές θέσεις, όμως οι επιδόσεις του Morata είναι εν πολλοίς θέμα ατομικής ποιότητας.


Δημιουργία και γενικότερη συμμετοχή στο παιχνίδι

Εδώ πάμε στο κομμάτι που σηκώνει τη μεγαλύτερη κριτική στον Lukaku. Μπορεί στη δημιουργία να μην υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους τρεις, αλλά τα νούμερα δείχνουν το πόσο μικρή συμμετοχή έχει ο Βέλγος στο παιχνίδι. Σημαντικά λιγότερες επαφές με τη μπάλα, λιγότερες επιτυχημένες πάσες, αξιοσημείωτα λιγότερες τρίπλες.

O Costa από την άλλη φαίνεται να υπερέχει συνολικά σε σχέση με το διάδοχό του. Πρέπει όμως και πάλι να λάβουμε υπ’ όψιν και τις ομαδικές επιδόσεις, που μας λένε πως η Chelsea φέτος έχει 31 λιγότερες ακριβείς πάσες σε σχέση με πέρσι και 5 λιγότερες ακριβείς μακρινές μπαλιές.

Αυτά τα δύο πράγματα επηρεάζουν αρκετά το πόσες φορές θα φτάσει η μπάλα στον επιθετικό, πόσο θα συμμετέχει κι αυτός στο ματς, πόσες επαφές θα κάνει. Αντίθετα τα χαμηλά νούμερα του Lukaku δεν δικαιολογούνται από τις ομαδικές επιδόσεις.

 

Λοιπά

Εδώ βλέπουμε πως κάποιες κοινές πεποιθήσεις υπάρχουν ορθώς, ενώ άλλες αποτελούν μύθους. Συγκεκριμένα, ο Costa όντως είναι επιθετικός που συμμετέχει ενεργά στην αμυντική λειτουργία με 1,2 αμυντικές ενέργειες (κλεψίματα, επιτυχημένα τάκλιν και μπλοκαρισμένες πάσες) και ο Lukaku όντως είναι πρακτικά αδιάφορος στο κομμάτι αυτό.

Ο Βέλγος είναι μακράν ο καλύτερος όσον αφορά τις εναέριες μονομαχίες και παράλληλα είναι αυτός με τις λιγότερες απώλειες κατοχής λόγω κακών κοντρόλ. Σε δύο κατηγορίες βασικές για έναν target man, υπερέχει των άλλων δύο.

Ο Morata πάντως είναι αξιοπρεπέστατος στον αέρα και ιδιαίτερα αποτελεσματικός μέσα στην αντίπαλη περιοχή με το κεφάλι, όντας ο ποδοσφαιριστής με τα περισσότερα τέρματα από κεφαλιές, από την έναρξη της περσινής σεζόν στα πέντε μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (10, με τον Lukaku να έχει 7 και τον Costa 2 από την περσινή σεζόν). Ήδη φέτος έχει πετύχει 4.

 

Συμπεράσματα

Η Chelsea μπορεί το καλοκαίρι μπορεί να έχασε έναν πολύτιμο ποδοσφαιριστή, αλλά φαίνεται πως βρήκε έναν ικανότατο αντικαταστάτη, που είναι εν δυνάμει αναβάθμιση του Diego Costa. Ήδη σε κάποιους (σημαντικούς) τομείς είναι ανώτερος και σε όσους δεν ισχύει αυτό, οι διαφορές τους είναι μικρές και οφείλονται ως ένα βαθμό και στη χειρότερη αγωνιστική εικόνα της φετινής Chelsea.

Ας μην ξεχνάμε πως είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του Morata που είναι αδιαπραγμάτευτα βασικός σε μια ομάδα και πως υπάρχει και ένα εύλογο διάστημα προσαρμογής σε ένα νέο πρωτάθλημα με διαφορετικές απαιτήσεις, αλλά και σε μια ομάδα με διαφορετική προσέγγιση και τακτικές επιλογές από την προηγούμενη.

Μπορεί αρχικά να μην ήταν η πρώτη επιλογή για τον Conte, αλλά μάλλον ήταν η σωστή επιλογή. Είναι πιο ολοκληρωμένος από τον Lukaku. Έχει μεγαλύτερο ρεπερτόριο, εμφανίζεται πιο ισορροπημένος, με ποιοτικότερη συμμετοχή στις διάφορες φάσεις των αγώνων και αποτελεσματικότερος.

Φυσικά, είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα και απόλυτες κρίσεις. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο και πολλά ματς για να αξιολογήσουμε την πορεία και την εξέλιξή τους. Αλλά αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι ο Morata, χωρίς να έχει την καλύτερη αγωνιστική εικόνα της καριέρας του, με ζητήματα φυσικής κατάστασης όταν ξεκίνησε να παίζει (σύμφωνα με τον Conte), «γράφοντας» τις πρώτες του συμμετοχές σε ένα εντελώς καινούριο περιβάλλον, καταφέρνει και διατηρεί τόσο υψηλά νούμερα, τότε οι φίλοι της Τσέλσι μπορούν να τον περιμένουν ακόμα καλύτερο στο μέλλον.


*Η βασική φωτογραφία του άρθρου είναι δημιουργία του Catalanos10


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.