Στατιστική Ανάλυση: Τελικά πόσο καλή είναι η Γιουνάιτεντ αμυντικά;

Οι Premierleaguefans εξετάζουν με τη βοήθεια της στατιστικής τις αμυντικές επιδόσεις της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ.

Με το πέρας της 15ης αγωνιστικής για την περίοδο 2017-18, οι «κόκκινοι διάβολοι» έχουν το καλύτερο παθητικό στο πρωτάθλημα. Οι αντίπαλοί τους έχουν καταφέρει να σκοράρουν εναντίον τους μόλις 9 φορές. Φυσικά αυτό δεν είναι πρωτόγνωρο για τον προπονητή τους, τον Jose Mourinho, που φημίζεται για το πόσο συμπαγείς, οργανωμένες και πειθαρχημένες ομάδες καθοδηγεί.

Μπορεί ο Πορτογάλος πολλές φορές να λοιδορείται για τις αρνητικές του τακτικές, μπορεί στη συλλογική μνήμη να παραβλέπονται ομάδες του που ήταν εντυπωσιακές επιθετικά, αλλά δεν παύει το σήμα κατατεθέν του και το αλφάβητο της προπονητικής του μεθοδολογίας να είναι η στιβαρή αμυντική λειτουργία.

Δεν είναι τυχαίο πως από τις 13 σεζόν που ξεκίνησε και ολοκλήρωσε στον ίδιο σύλλογο, στις 9 η ομάδα του είχε το καλύτερο παθητικό στο πρωτάθλημά της. Εξαίρεση αποτελούν η τριετία του στη Real και η περσινή σεζόν με τη United.

 

Όσον αφορά τη φετινή σεζόν όμως και πέρα από την επιφανειακή ανάγνωση του αριθμού των γκολ που έχει δεχθεί, πόσο καλή είναι πραγματικά η αμυντική λειτουργία των κόκκινων του Manchester;

*Στα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω δεν συμπεριλαμβάνεται, όπως πάντα άλλωστε, οτιδήποτε έχει σχέση με πέναλτι και αυτογκόλ


Σύγκριση με τα γενικά στοιχεία του πρωταθλήματος

Στα παραπάνω γραφήματα βλέπουμε πως η United είναι 8η όσον αφορά τις τελικές που επιτρέπει στους αντιπάλους της (181,9 o μέσος όρος της κατηγορίας) και 11η όσον αφορά τα xG που δέχεται (18 ο μέσος όρος της κατηγορίας). Και στις δύο κατηγορίες είναι τελευταία στη σύγκριση μεταξύ των big-6 και έχει δεχθεί υπερδιπλάσιο αριθμό xG και τελικών από τη City!!

Η ποιότητα των τελικών που επιτρέπει (xG κατά/ τελική) είναι επίσης υψηλή. Το 0,106 είναι η 13η επίδοση στην PL (0,101 o μέσος όρος) και 4η μεταξύ των big-6 (πάνω από Arsenal-Liverpool).

Και εδώ είναι το ζήτημα: οι ομάδες που αμύνονται με πολλούς παίκτες πίσω από τη μπάλα, δέχονται συνήθως αρκετές τελικές, αλλά αυτές είναι χαμηλής ποιότητας (πχ η Burnley είναι πρώτη με 0,073 και η Leicester δεύτερη με 0,080). Το αντίθετο συμβαίνει με τις ομάδες που βασίζουν την αμυντική τους λειτουργία στο high-press και την κατοχή. Δέχονται καλές τελικές ποιοτικά, αλλά λίγες σε αριθμό (πχ City-Liverpool). Η United όμως είναι μέτρια και στα δυο.

 

Επιδόσεις ανά ματς

Εδώ βλέπουμε τις τελικές που επέτρεψε σε κάθε ματς ξεχωριστά. Η οριζόντια γραμμή, δείχνει το μέσο όρο των τελικών που δέχθηκαν οι άλλες 5 ομάδες των big-6.  Παρατηρούμε πως η United δέχεται κατά βάση περισσότερες τελικές απ’ όσες δέχονται κατά μέσο όρο οι ανταγωνιστές της και όχι μόνο στα μεταξύ τους ντέρμπι.

Όσον αφορά τα xG που δέχεται, τα πράγματα είναι πιο μοιρασμένα. Εφτά φορές έχει δεχτεί περισσότερα και εφτά φορές λιγότερα από το μέσο όρο των ανταγωνιστών.

 

Ματς μεταξύ των big-6

Συνήθως στα ντέρμπι ο Mourinho είναι ιδιαίτερα συντηρητικός στην προσέγγισή του, ειδικά στις εκτός έδρας αναμετρήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το φετινό παιχνίδι στο Anfield. Όμως ακόμα κι έτσι η ομάδα του έχει δεχτεί τα περισσότερα xG και μακράν τις περισσότερες τελικές:


Ο παράγοντας DeGea

Με βάση, λοιπόν, τα παραπάνω είναι απορίας άξιο το πώς η United έχει δεχθεί τα λιγότερα τέρματα στο πρωτάθλημα. Η διαφορά των xG με τα πραγματικά γκολ που έχει δεχθεί είναι +11,2 (η μεγαλύτερη στα 4 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα). Με λίγα λόγια έχει δεχθεί περίπου 11 λιγότερα γκολ απ’ όσα «έπρεπε», βάση των ευκαιριών που έχουν δημιουργήσει οι αντίπαλοί της!!

Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στην εξωπραγματική σεζόν που κάνει ο De Gea, με αποκορύφωμα το ματς εναντίον της Arsenal. Ο Ισπανός κάνει τη διαφορά, χαρίζει βαθμούς στην ομάδα του και προς το παρόν είναι για ακόμα μια χρονιά ο MVP.

 

Συμπεράσματα

Οι αμυντικές επιδόσεις των «Κόκκινων Διαβόλων» δεν είναι τραγικές, αλλά δεν είναι ούτε αντίστοιχες ομάδας του Mourinho. Σίγουρα φέτος συνολικά έγινε πιο επιθετική σε σχέση με την περασμένη σεζόν, αλλά:

Πρώτον, δεν έχει πάρει επιθετικά όσα πιθανώς έχει θυσιάσει αμυντικά. Τα περσινά 1,5 xG υπέρ ανά ματς φέτος έγιναν 1,75. Όμως παράλληλα τα 0,83 xG κατά ανά ματς φέτος έχουν γίνει 1,28.

Και δεύτερον, μπορεί η θέση της στον πίνακα των xG υπέρ να είναι καλύτερη (4η), αλλά βρίσκεται κι εκεί αρκετά πίσω από ανταγωνίστριές της:

Το φετινό σχήμα με την ταυτόχρονη παρουσία στο κέντρο των Matic και Pogba μαζί με έναν εκ των Mata-Mkhitaryan, σε συνδυασμό με την ύπαρξη πολύ επιθετικογενών παικτών στα άκρα (Rashford ή Martial) προφανώς δεν είναι και το πιο αξιόπιστο αμυντικά.

Ως ένα βαθμό επίσης παίζουν το ρόλο τους οι απουσίες των Bailly και Jones, του κεντρικού αμυντικού διδύμου που εμπιστεύεται περισσότερο ο Mourinho, οι οποίοι έχουν παραταχθεί μαζί στο γήπεδο στα 8 από τα 15 πρώτα ματς της PL.

Όλοι κρίνονται με βάση το τι έχουν να ανταγωνιστούν. Και ενώ η μέχρι στιγμής σεζόν της United θα ήταν σεζόν πρωταθλητισμού στην πλειοψηφία των περασμένων χρόνων, φέτος αυτό δεν είναι αρκετό. Χρειάζεται να βρει καλύτερη ισορροπία μέσα στη χρονιά, αν θέλει να απειλήσει ουσιαστικά την πρωτοπόρο City στη μάχη του τίτλου, αρχής γενομένης από τη μεταξύ τους αναμέτρηση την ερχόμενη Κυριακή.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.