Το πέρασμα από το «ζην» στο «ευ ζην»

Η Liverpool θα παίξει σε αγώνα νοκ-άουτ του Champions League για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Ο Kopite Calling σχολιάζει μία 7αρα που οριοθετεί το κλείσιμο ενός κύκλου, δικαιώνει τους κόπους του παρελθόντος και σηματοδοτεί το πέρασμα σε μια πιο ευοίωνη εποχή.

Tο ματς απέναντι στη Spartak ήταν ένα απολαυστικό ματς.
Βέβαια, εξελίχθηκε πολύ γρήγορα σε ένα διαδικαστικό ματς, καθότι με το σκορ στο 3-0 από το 20λεπτο όλοι είχαν καταλάβει ότι ο Mersey δεν γυρίζει πίσω – η πρωτιά του ομίλου ήταν πλέον δεδομένη. Βολευτήκαμε λοιπόν αναπαυτικά στους καναπέδες μας, στις πολυθρόνες μας, και κάποιοι, οι πιο τυχεροί από μας, στα 50000 θεόστενα (αλλά πόσο πιο αναπαυτικά και ζηλευτά…) καθισματάκια του Anfield για να διασκεδάσουμε με την παράσταση της μοντέρνας έκδοσης των Fab 4. Ωστόσο, το ματς με την Spartak ήταν και κάτι ακόμα· ήταν ένα ματς-ορόσημο στην πορεία αναγέννησης της Liverpool επί ημερών Klopp. Ένα σημείο-καμπή σε αυτή τη διαδρομή επιστροφής της Liverpool εκεί που είναι η πραγματική της θέση, στην αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, παρέα με τους κορυφαίους συλλόγους.

Fab 4 στα 60's

Fab 4 στα 70's / 80's

Fab 4 σήμερα

Σε κάποιους ίσως φανεί υπερβολική η έκφραση «ματς-ορόσημο». Ναι, θα ήταν υπερβολή αν διαβαστεί με κριτήριο την εύλογη αισιοδοξία όλων των οπαδών της Liverpool και τις εκτιμήσεις δημοσιογράφων, pundits και πάσης φύσεως «ειδικών» όταν έγινε η κλήρωση των φετινών ομίλων του Champions League.
Αισιοδοξία + προβλέψεις + εκτιμήσεις = η Liverpool στους 16.
Πόσο υπερβολική ακούγεται όμως, εάν κοιτάξουμε κατάματα τη σκληρή πραγματικότητα, εάν εξετάσουμε ορισμένα «facts» που έλεγε και μια -αγαπημένη- ψυχή; Η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι η Liverpool δεν έχει παίξει σε αγώνα νοκ-άουτ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση από τις 14/4/2009 και το περίφημο 4-4 στο Stamford Bridge. Απρίλιος του 2009. Τι αναμνήσεις έχουν άραγε οι σημερινοί 18άρηδες/20άρηδες οπαδοί της Liverpool (ο ανθός της παγκόσμιας νεολαίας, δηλαδή) από εκείνη την εποχή; Σε περίπτωση που, όπως εικάζω, είναι λιγάκι θολές αυτές οι αναμνήσεις, θα επισημάνω ότι εκείνη την εποχή η Liverpool είχε φτάσει στο Νο 1 στο ranking της UEFA. (Σημείωση : Πριν ξεκινήσει το ματς με τη Spartak η Liverpool ήταν στο Νο 32 στο ranking της UEFA).

Η σκληρή πραγματικότητα λέει ότι την τελευταία φορά που, αθροιζόμενες, αισιοδοξία, προβλέψεις και εκτιμήσεις μετά την κλήρωση, έφεραν τη Liverpool στους 16, τα κάναμε μαντάρα. Σε έναν όμιλο που περιελάμβανε μια Βασίλισσα, μια Βασιλεία και τους βασιλιάδες της metal σκηνής της Βουλγαρίας, τους υπέρ-ηχητικούς Ludogorets Razgrad (δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για κορυφαία numetal μπάντα, ποτέ δεν θα με πείσει κανείς ότι με αυτό το όνομα δικαιούνται να αναγνωρίζονται ως ποδοσφαιρική ομάδα).

Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν, απέναντι στους Μοσχοβίτες η Liverpool δεν πέτυχε μία απλή νίκη. Αλλά τη νίκη της χρονιάς. (Και αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με το τελικό σκορ. Έτσι κι αλλιώς, δεν ήταν το πρώτο 7-0 που είδαμε σε αυτούς τους πρώτους 4 μήνες της σεζόν. Άλλοι κάνουν πολλά χρόνια να δουν την ομάδα τους να κερδίζει με τέτοιο σκορ· εμείς έχουμε ήδη δει περισσότερα 7-0 απ’ ότι 1-0 μέσα στο 2017/18, η φετινή Liverpool αντιστρέφει όλη την «κανονικότητα» του ποδοσφαίρου).

Είναι μια νίκη-διαβατήριο για τους 16 καλύτερους της Ευρώπης.
Είναι η νίκη που σηματοδοτεί την πρόοδο της Ομάδας από το τέλος της εποχής Rodgers (όταν μια σταθερά καθοδική πορεία έβρισκε την ελβετική Sion να φεύγει με ισοπαλία από το Anfield) και οριοθετεί το τέλος του πρώτου μέρους της εποχής Klopp (όταν μια σταθερά ανοδική πορεία δεν θα βρει καμία από τις Real Madrid, Juventus, Porto, Shakhtar Donetsk, Basel, Bayern Munich να πετάει τη σκούφια της από χαρά σε περίπτωση που η κλήρωση τη φέρει αντιμέτωπη με τη Liverpool στα τέλη Φλεβάρη). Το δεύτερο μέρος της εποχής Klopp ξεκινά τώρα, με αντικειμενικό στόχο πλέον την εδραίωση της Liverpool ανάμεσα στους κορυφαίους.

 
Το 7-0 με τη Spartak ήρθε να δικαιώσει τη σκληρή προσπάθεια όλης της περσινής χρονιάς (καθώς και τη σκληρή προσπάθεια τον Αύγουστο απέναντι στη Hoffenheim- με όλη την έξτρα αναστάτωση που είχε φέρει τότε ο άνθρωπος που μπήκε χτες στο γήπεδο φορώντας το περιβραχιόνιο). Η καρδάρα με το γάλα αυτή τη φορά δεν χύθηκε. Το 7-0 με τη Spartak εξασφαλίζει το «ζην» της σεζόν 2017-18 για τους Reds- από δω και μπρος, αρχίζει η έφοδος προς το «ευ ζην». Και σημειολογικά να το δει κανείς, πόσο ταιριαστό είναι που το πρώτο ματς σε αυτήν την επερχόμενη περίοδο του «ευ ζην» είναι το παραδοσιακά ευεργετικό για την ψυχοσύνθεσή μας derby του Merseyside; Καλώς τα παιδιά…


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.