Είναι ο Ομπαμεγιάνγκ αυτό που χρειάζεται η Άρσεναλ;

Οι Premierleaguefans αναλύουν με τη βοήθεια της στατιστικής το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Κανονιέρηδων!

Η μετακίνηση ολοκληρώθηκε κι ο Aubameyang έγινε κάτοικος Λονδίνου! Η Arsenal έσπασε σε δεύτερη συνεχόμενη μεταγραφική περίοδο το ρεκόρ της ακριβότερής της μεταγραφής και μάλιστα για παίκτη στην ίδια θέση (ο Lacazette το καλοκαίρι).

Με την απόκτηση του Γκαμπονέζου, οι «Κανονιέρηδες» βάζουν στη μηχανή τους έναν επιθετικό με τοπ επιδόσεις, που σπάει τα κοντέρ τα τελευταία χρόνια στη Bundesliga και έχει σταθερά αξιόλογη παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Aubameyang είχε αποκτηθεί από την Dortmund το καλοκαίρι του 2013, ως ακραίος επιθετικός/εξτρέμ, που σποραδικά είχε χρησιμοποιηθεί ως σέντερ φορ. Στις δύο πρώτες του χρονιές στο Westfalenstadion έπαιζε επίσης ως ακραίος, κατά κύριο λόγο. Μόνο στα τέλη της σεζόν 2014/15 ο Klopp άρχισε να τον καθιερώνει ως κεντρικό επιθετικό, θέση στην οποία εκτόξευσε τις μετοχές του.

Τα νούμερα που θα μελετήσουμε, λοιπόν, προέρχονται από τη σεζόν 2015/16 και έπειτα, στη διάρκεια των οποίων ο επιθετικός της Arsenal, πλέον, αγωνιζόταν στο ρόλο με τον οποίο ανάγκασε τη νυν ομάδα του να βγάλει από τα ταμεία της 56 εκ. λίρες. Διαφορετικά θα πάρουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα για τα δυνατά και αδύναμα σημεία του.

*Όπως κάνουμε σε  κάθε ανάλυσή μας, δε θα συμπεριλάβουμε γκολ και expected goals (xG) που προήλθαν από πέναλτι. Τα στατιστικά προέρχονται από τις ιστοσελίδες whoscored και understat και αφορούν τα ματς της Bundesliga


Συμμετοχή στο σκοράρισμα και τη δημιουργία

O Aubameyang αυτήν την τελευταία τριετία έχει πετύχει 61 γκολ (και 8 πέναλτι επιπλέον) και έχει δώσει 10 ασίστ. Συνολικά, συμμετέχει άμεσα σε γκολ της ομάδας του κάθε 94 λεπτά, επίδοση που τον φέρνει στη δεύτερη θέση του γερμανικού πρωταθλήματος πίσω μόνο από τον Lewandowski (92 λεπτά) σ’ αυτό το διάστημα. Επιπρόσθετα, δημιουργεί για τους συμπαίκτες του 1.1 ευκαιρία ανά 90λεπτο.

Εκεί που υπάρχει το μεγάλο ενδιαφέρον είναι αν κοιτάξουμε τα expected goals (xG) και τις expected assists (xA). Σε αυτήν την τριετία έχει 67 xG και 14 xA. Τι συμπεράσματα προκύπτουν από αυτό:

1) Είναι πρώτος σε άθροισμα xG+xA στην Bundesliga, και συνολικά στην τριετία με 1.08 xG+xA, αλλά και σε κάθε σεζόν ξεχωριστά!!!

2) Έχει πετύχει 7 γκολ λιγότερα από τα xG. Με απλά λόγια, σπαταλάει ευκαιρίες και το finishing του είναι επιεικώς μέτριο, για παίκτη της αξίας του.

 

Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει

Η επιλογή των τελικών προσπαθειών του είναι ίσως η καλύτερη σφραγίδα της κλάσης του. Παρακάτω βλέπουμε τις θέσεις τους κατά την τελευταία τριετία σε open play:

Παρατηρούμε πως σπάνια επιχειρεί βεβιασμένες προσπάθειες. Από τις 237, μόλις 19 είναι εκτός περιοχής. Η ποιότητα των τελικών του είναι αδιανόητη: 0.257 xG/τελική (πάντα στο open play) και είναι τρομερά δύσκολο να βρεις επιθετικό στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα που σε τέτοιο βάθος χρόνου έχει παρόμοια επίδοση. Είναι χαρακτηριστικό πως και τα 61 γκολ που έχει πετύχει είναι μέσα από την περιοχή, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (42%), μέσα από τη μικρή περιοχή.

Εδώ κάποιος θα μπορούσε να πει πως τα τέρματα που σημειώνει είναι εύκολα, τα λεγόμενα tap-in, και πως οποιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει την ίδια δουλειά με λίγη τύχη.

Το θέμα είναι πως η συχνότητα, η συνέπεια και η διάρκεια με την οποία το κάνει αυτό ο Aubameyang δείχνει πως κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι. Η κίνησή του χωρίς τη μπάλα και ο τρόπος που απαλλάσσεσαι από τα μαρκαρίσματα κινούμενος στην πλάτη των αμυντικών είναι εκπληκτικά. Η ταχύτητά του αναγκάζει την αντίπαλη άμυνα να τοποθετείται χαμηλότερα, έτσι ώστε να μην του επιτρέψει να βρει κενό χώρο πίσω της και γενικά θέτει διλήμματα στους κεντρικούς αμυντικούς για το αν πρέπει να τον ακολουθήσουν ή όχι σε περίπτωση που ζητήσει τη μπάλα χαμηλότερα στο γήπεδο.

Στην παρακάτω περίπτωση για παράδειγμα τραβάει τον αντίπαλο κεντρικό αμυντικό δυο-τρία βήματα πιο μπροστά σε απόλυτο συγχρονισμό με την κίνηση του συμπαίκτη του, έτσι ώστε να δημιουργηθεί κενός χώρος στον οποίο μπορεί να επιτεθεί με την ταχύτητά του και να βρεθεί μόνος απέναντι στον τερματοφύλακα:

Μπορεί να μην συμμετέχει ιδιαίτερα στο παιχνίδι με τη μπάλα (θα δούμε και παρακάτω), αλλά έχει αναπτύξει την ικανότητα με τις τοποθετήσεις του, τις σωστά συγχρονισμένες κινήσεις του και την αντίληψή του, σε συνδυασμό με τα φυσικά του προσόντα να δημιουργεί χώρους για τον ίδιο αλλά και για τους συμπαίκτες του.

 

Η γενικότερη συμμετοχή του στο παιχνίδι

Από αυτά που ήδη παρουσιάσαμε παραπάνω, είναι εμφανές πως ο Aubameyang είναι ένας φορ που προτιμάει να επιτίθεται στο χώρο και όχι κάνοντας πολλές επαφές με τη μπάλα και πως ο τρόπος που βοηθάει την ομάδα του είναι περισσότερο με τη διαρκή κίνησή του παρά επιστρατεύοντας την τεχνική ή τη δημιουργικότητά του με τη μπάλα στα πόδια.

Αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν και τα νούμερά του (ανά 90 λεπτά συμμετοχής):

  • 0.5 επιτυχημένες τρίπλες, με μόλις 34% επιτυχία στις συνολικές προσπάθειες που επιχειρεί
  • Μόλις 13 επιτυχημένες πάσες, με 71% ακρίβεια
  • Μόλις 1.3 επιτυχημένες αμυντικές ενέργειες (τάκλιν, κλεψίματα και μπλοκαρισμένες πάσες). Εδώ να πούμε βέβαια πως με τον Klopp το συγκεκριμένο νούμερο ήταν πολύ μεγαλύτερο (>3.1), οπότε πιθανώς δε θα έχει δυσκολία να προσαρμοστεί σε ένα σύστημα που απαιτεί περισσότερη αμυντική προσπάθεια και pressing.


Τα ερωτήματα που δημιουργεί η μεταγραφή

1) Ένα από τα προβλήματα της φετινής Arsenal είναι η αναποτελεσματικότητα. Ενώ έχει δημιουργήσει 47 xG (χωρίς πέναλτι και αυτογκόλ), έχει σκοράρει 42 φορές. Αυτός δηλαδή που αποκτήθηκε για να λύσει το πρόβλημα έχει σκοράρει 7 γκολ λιγότερα από τα xG του την τελευταία τριετία.

Αυτό δεν σημαίνει πως απαραίτητα δε θα αλλάξει τίποτα στην επίθεση. Θα αυξηθεί η παραγωγικότητα; Εξαρτάται από την ενσωμάτωση και την επίδραση των νέων αποκτημάτων. Θα λυθεί το πρόβλημα της αποτελεσματικότητας; Πιθανόν όχι.

2) Πως θα παίζει από εδώ και πέρα; Θα θυσιαστεί ο Lacazette εντελώς ή σε έναν ρόλο πιο οπισθοχωρημένο, ίσως και στα άκρα σε ένα 4-2-3-1; Θα δούμε μετά από χρόνια επιθετικό δίδυμο από τον Wenger; Αποτελεί γρίφο πάντως το πώς θα γίνει η διαχείριση ενός ρόστερ με δύο φορ (Aubameyang, Lacazette), δύο playmaker (Mkhitaryan-Ozil), μέσους που έχουν επιθετικές τάσεις (Ramsey-Wilshere-Xhaka), μόνο έναν καθαρό αμυντικό μέσο (Elneny) και έναν εξτρέμ (Iwobi).

Αυτό που σίγουρα δεν έχει η Arsenal είναι χρόνος για πειραματισμούς, αφού ήδη απέχει 8 βαθμούς από την τετράδα στην PL και μέσα στο Φλεβάρη έρχονται τα ματς του Europa League και ο τελικός του EFL Cup. Γι’ αυτό και συνήθως τόσες αλλαγές στο ρόστερ γίνονται τα καλοκαίρια και όχι στη χειμερινή περίοδο.

3) Θα δοθούν άλλα χρήματα σε θέσεις που απαιτείται ενίσχυση (πχ αμυντικό χαφ) ή τα ταμεία άδειασαν και για το καλοκαίρι όλα εξαρτώνται από τον -δύσκολο- στόχο της εξόδου στο Champions League;

 

Συμπέρασμα

Για να απαντήσουμε και στην ερώτηση του τίτλου, ίσως ο Aubameyang να μην είναι το πρώτο που είχε ανάγκη η Arsenal, αλλά παρόλα αυτά με την αγορά του απέκτησε έναν ποδοσφαιριστή εγνωσμένης αξίας, με λογικά χρήματα για τα δεδομένα της αγοράς. Ουσιαστικά, από τη στιγμή που αναγκάζεται σε τέτοιες αλλαγές το χειμώνα λόγω της αδράνειας του καλοκαιριού, η απόκτηση του Aubameyang έχει σαφώς θετικό πρόσημο. Το θέμα είναι να δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη στην επένδυση αυτή με επιπλέον ενίσχυση σε θέσεις που πονάει και φυσικά να γίνει ομαλά η προσαρμογή του παιχνιδιού της ομάδας με βάση τις ικανότητες και ελλείψεις του νέου της αποκτήματος. Σ’ αυτό θα βοηθήσει και το γεγονός πως θα βρει στο Emirates τον Mkhitaryan, με τον οποίον είχαν πολύ καλή συνεργασία από τον καιρό που αγωνίζονταν στην Dortmund.

Για τους «Κανονιέρηδες» τα προβλήματα έχουν βαθύτερες ρίζες και δεν αφορούν απλά 1-2 μεμονωμένες μεταγραφές: αβεβαιότητα στο ποιοι θα είναι την επόμενη μέρα στο Emirates και ποιοι όχι (Wenger, Ozil κτλ), σύγκρουση ρόλων (ειδικά με την έλευση του Mislintat), ανάγκη ανασυγκρότησης και εξορθολογισμού του ρόστερ πάνω σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο και όχι σπασμωδικά (και σίγουρα όχι μέσα στη μέση της σεζόν) και εύρεση των πόρων για το σκοπό αυτό. Ένα κουβάρι αλληλένδετων προβλημάτων, που όσο αργούν να λυθούν τόσο θα περιπλέκονται περισσότερο και θα καθιστούν πιο δύσκολη τη μετάβαση στη νέα εποχή για τους «Gunners».


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.