Ποιος είναι ο Μαρσέλο Μπιέλσα

Οι Premierleaguefans γράφουν για τον νέο προπονητή της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Είναι γεγονός! Ο θρυλικός Αργεντινός προπονητής μετά από επαφές που κράτησαν για περίπου ένα μήνα, αποδέχτηκε την πρόταση της διοίκησης της Λιντς Γιουνάιτεντ να αναλάβει την τεχνική της ηγεσία. Ο -Διευθυντής Ποδοσφαίρου- Άνγκους Κίνιαρ είχε προσεγγίσει από νωρίς τον διακαή πόθο του τεχνικού διευθυντή, Βίκτορ Όρτα, ταξιδεύοντας στη λατινική Αμερική δύο εβδομάδες πριν την επίσημη απόλυση του Πολ Χεκινγκμπότομ (η οποία καθυστέρησε ώστε η ομάδα να γλιτώσει 500 χιλιάδες λίρες επιπλέον από την αποζημίωσή του).

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για αποδοχές της τάξεως των 2 εκατομμυρίων λιρών ετησίως για τον Μπιέλσα και η χρονική διάρκεια του συμβολαίου είναι δύο έτη, με επιλογή ανανέωσης για άλλον ένα χρόνο.

 

ΤΟ ΦΙΛΜ ΤΗΣ ΚΑΡΙΕΡΑΣ ΤΟΥ

O 62χρονος τεχνικός γεννήθηκε στις 21 Ιουλίου του 1955 στο Ροζάριο της Αργεντινής και προέρχεται από οικογένεια με τάση ενασχόλησης με την πολιτική και τη νομική, καθώς ο μεγαλύτερος αδερφός του και η αδερφή του ασχολούνται ενεργά με την πολιτική. Ο ίδιος πάντως ήθελε από νωρίς να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και στήριζε την Νιούελς Όλντ Μπόιζ σε αντίθεση με τον πατέρα του, ο οποίος ήταν φανατικός υποστηρικτής της συμπολίτισσας Ροζάριο Σεντράλ. Μάλιστα κατάφερε να αγωνιστεί ως αμυντικός για την αγαπημένη του ομάδα για μία σεζόν. Όμως στα 25 του χρόνια σταμάτησε την καριέρα του εντός των τεσσάρων γραμμών λόγω ενός σοβαρού τραυματισμού και ξεκίνησε τις προεργασίες για την επερχόμενη προπονητική καριέρα.

Αρχικά δούλεψε στης ακαδημίες του αγαπημένου του συλλόγου, ''χτενίζοντας'' όλη την Αργεντινή για ταλέντα και μάλιστα έμελλε η μεγάλη ομάδα της Νιούελς να είναι και ο πρώτος σημαντικός σταθμός της προπονητικής του καριέρας, καθώς από το 1990 μέχρι και το 1992 θήτευσε ως προπονητής της με μεγάλη επιτυχία. Εκεί εφάρμοσε για πρώτη φορά τις επαναστατικές τακτικές του σε συνεργασία με ποδοσφαιριστές που ο ίδιος είχε γαλουχήσει στις ακαδημίες και το ποδοσφαιρικό αυτό πείραμα ήταν απόλυτα επιτυχημένο, με την Νιούελς να κατακτά την Απερτούρα του 1991 και την Κλαουζούρα του 1992 με εντυπωσιακό ποδόσφαιρο! Έφτασε επίσης ένα βήμα από την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες αλλά η ομάδα του ηττήθηκε στα πέναλτι από την Σάο Πάουλο.

Οι επόμενες δουλειές του ήταν στο Μεξικό, περνώντας τις σεζόν 1992-1994 στην Άτλας και τη σεζόν 1995-1996 στην Αμέρικα και μετέπειτα επέστρεψε στην πατρίδα του την επόμενη σεζόν ως προπονητής της Βελέζ Σάρσφιλντ, κατακτώντας την Κλαουζούρα του 1998. Επόμενο βήμα ήταν η μετάβαση στην Ευρώπη για την Εσπανιόλ, η οποία όμως δεν κράτησε πολύ (μόλις 9 αγώνες), καθώς ήρθε η πρόταση-πρόκληση από την ομοσπονδία της Αργεντινής ώστε να αναλάβει την εθνική ομάδα της πατρίδας του! Εκεί παρέμεινε για έξι χρόνια, από το 1998 εως το 2004. Παρότι σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν κατάφερε να προχωρήσει πολύ στη διοργάνωση του 2002, έφερε στην ομάδα της χώρας του το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 με όμορφο ποδόσφαιρο. Την ίδια χρονιά μάλιστα έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Κόπα Αμέρικα, αλλά ηττήθηκε στον τελικό από τη Βραζιλία στην διαδικασία των πέναλτι μετά το ισόπαλο 2-2 στην κανονική διάρκεια του τελικού.

Η επόμενη μέρα βρήκε τον Μπιέλσα να αναζητεί μια νέα πρόκληση μετά την παραίτησή του από την εθνική Αργεντινής, την οποία βρήκε με τη δουλειά του στην εθνική ομάδα της Χιλής τον Ιούλιο του 2007. Ο Αργεντινός θεωρείται ως ο αναμορφωτής της La Roja καθώς το επιθετικό ποδόσφαιρο κατοχής που επέβαλλε παράλληλα με τον υψηλό ρυθμό, πέραν από τα διθυραμβικά σχόλια των θεατών, απέδωσε και κάποιες σπουδαίες νίκες για την ιστορία της Χιλής. Τα καλά αποτελέσματα έφεραν και την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 για πρώτη φορά μετά το 1998. Στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής η Χιλή προκρίθηκε στη φάση των 16 αποκλείοντας την Ελβετία και χάνοντας στις λεπτομέρειες με 2-1 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ισπανία, αλλά εκεί αποκλείστηκε από τη Βραζιλία. Οι νεαροί και ταλαντούχοι Χιλιανοί παίχτες (όπως οι Αλέξις Σάντσες, Αρτούρο Βιδάλ, Γκάρι Μεδέλ) όμως είχαν ήδη αποκτήσει τις σωστές βάσεις, η δουλειά του Μπιέλσα (που παραιτήθηκε τον Φεβρουάριο του 2011 λόγω αλλαγής στην κεφαλή της Ομοσπονδίας με την οποία δεν ήταν σύμφωνος) συνεχίστηκε από τον Χόρχε Σαμπάολι και εν τέλει απέδωσε μία ακόμη πρόκριση σε Παγκόσμιο Κύπελλο (2014) και δύο τίτλους στα Κόπα Αμέρικα του 2015 και του 2016.

Μετά τους πάγκους των εθνικών ομάδων ο Μαρσέλο Μπιέλσα ήρθε εκ νέου σε ευρωπαϊκό έδαφος και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Αθλέτικ Μπιλμπάο (Ιούλιος 2011 - Ιούνιος 2013). Η σεζόν 2011-2012 αποτέλεσε και το αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής καριέρας του Αργεντινού τεχνικού, καθώς η Aθλέτικ με εξαιρετικό ποδόσφαιρο κατόρθωσε να φτάσει μέχρι τον τελικό τόσο του Κόπα ντελ Ρέι αλλά και του Γιουρόπα Λιγκ, χάνοντας βέβαια και στις δύο διοργανώσεις. Το μεγάλο κέρδος ήταν όμως η εκτόξευση αρκετών ποδοσφαιριστών και κυρίως των νεαρών ταλέντων της ομάδας, όπως οι Μίκελ Σουσαέτα, Άντονι Iραόλα, Ίκερ Μουνιαϊν, Άντερ Ερέρα και Χάβι Μαρτίνεθ. H επόμενη σεζόν δεν κύλησε με ανάλογη επιτυχία καθώς κάποιες αποχωρήσεις παικτών με μεταγραφή στοίχισαν στην Αθλέτικ.

Τη σεζόν 2014-2015 ο Μπιέλσα βρέθηκε στη Γαλλία για λογαριασμό της Μαρσέιγ, με την οποία τερμάτισε στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος. Μετά από διαφωνίες με τη διοίκηση της ομάδας όμως ο ''Ελ Λόκο'' αποχώρησε από τους Μασσαλούς και παρέμεινε ανενεργός μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Τότε ήρθε η στιγμή που δικαιολόγησε το τελευταίο προσωνύμιό του, καθώς στις 6 Ιουλίου ανακοινώθηκε ως ο νέος προπονητής της Λάτσιο. Όμως οι διαφωνίες του με τη διοίκηση και το γεγονός πως παρά τη σχετική προεργασία που είχε γίνει πριν την οριστική συμφωνία δεν αποκτήθηκε ούτε ένας από τους επτά ποδοσφαιριστές που πρότεινε στη διοίκηση, οδήγησαν στην παραίτησή του μόλις δύο μέρες αργότερα!

Μετά από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια ήρθε ο τελευταίος μέχρι σήμερα σταθμός στην προπονητική καριέρα του Αργεντινού, η γαλλική Λιλ. Παρά τις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με την άφιξή του το Μάιο του 2017, η συνεργασία ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του ίδιου έτους με πενιχρό απολογισμό, καθώς οι πειραματισμοί του Μπιέλσα με ένα πολύ νεανικό σύνολο (με μέσο όρο μόλις τα 22 έτη!) και η απομάκρυνση αρκετών έμπειρων ποδοσφαιριστών δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

 

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΚΑΛΕΙΤΑΙ ''ΕΛ ΛΟΚΟ'' (Ο ΤΡΕΛΟΣ) ;

Πέραν της απρόσμενης φυγής του από τη Λάτσιο μόλις δύο μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόσληψής του, υπάρχουν και άλλα περιστατικά που δικαιολογούν αυτό το προσωνύμιο. Χαρακτηριστικά είναι τα περιστατικά από την πρώτη του θητεία ως προπονητής στη Νιούελς Όλντ Μπόιζ. Αρχικά, σύμφωνα με μαρτυρίες ποδοσφαιριστών του, το 1991 πριν από το μεγάλο τοπικό ντέρμπι με τη Ροζάριο Σεντράλ, ρώτησε τον τότε αμυντικό της ομάδας του, Φερνάντο Γκαμπόα, τι θα έδινε για τη νίκη στο ντέρμπι. Όταν εκείνος του απάντησε ''Τα πάντα'', ο Μπιέλσα του ζήτησε να γίνει πιο συγκεκριμένος, του είπε πως είναι έτοιμος να κόψει το δάχτυλό του αν του έλεγαν πως θα κέρδιζε!

Το 1992, μετά από τη ντροπιαστική ήττα από τη Σαν Λορέντσο με 6-0 για το Κόπα Λιμπερταδόρες, κλείστηκε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο κλαίγοντας, και αναλογιζόμενος της αιτίες της ήττας. Τότε, εξαγριωμένοι οπαδοί συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του και ο ίδιος για να τους διώξει, τους απείλησε πως θα ανατίναζε τα πάντα με χειροβομβίδα!

Οι ιστορίες ''τρέλας'' όμως, δεν περιορίζονται σε αυτό το πλαίσιο. Ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο θυμάται πως, όταν ήταν 13 ετών και αρνήθηκε να δοκιμαστεί από την Νιούελς, ο Μπιέλσα ως υπεύθυνος των ακαδημιών, οδήγησε όταν το έμαθε από το Μπουένος Άιρες στην πόλη του Ποκετίνο και στις 2 τα ξημερώματα χτύπησε το κουδούνι του σπιτιού του, ζήτησε να δει τα πόδια του νεαρού αγοριού που κοιμόταν και, αφού είπε στους γονείς του πως είναι πόδια ποδοσφαιριστή, τους έπεισε να υπογράψουν το συμβόλαιο του νεαρού με την ομάδα του!

 

Οι εμμονές του επεκτείνονται στο καθαρά προπονητικό κομμάτι, καθώς είναι λάτρης του βίντεο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 παρακολούθησε 7000 βίντεο από αγώνες, ενώ γενικότερα όταν απασχολείται ως προπονητής σπαταλά περίπου 10-12 ώρες την ημέρα στην ανάλυση βίντεο! Μάλιστα ο Άνγκους Κίνιαρ δήλωσε μετά την ανακοίνωσή του από την Λιντς Γουνάιτεντ πως  όταν πρωτοσυνάντησε τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Αντρέα Ραντριτσάνι, για να συζητήσουν την υπογραφή συμβολαίου, είχε ήδη παρακολουθήσει κάθε παιχνίδι της ομάδας από την περσινή σεζόν, ενώ είχε και εικόνα από τους κυριότερους αντιπάλους της. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της τακτικής του είναι πως προσαρμόζει τον σχηματισμό της ομάδας του στις διαστάσεις του εκάστοτε γηπέδου, μετρώντας τις διαστάσεις του με ακρίβεια.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ

Χαρακτηριστικές για τις μεθόδους που ακολουθεί ο 62χρονος Αργεντινός στις προετοιμασίες του ήταν οι δηλώσεις του εξτρέμ της Λιλ, Ανουάρ Ελ Γκαζί, στο BBC: ''Οι πρώτες δύο μέρες της προετοιμασίας ήταν μόνο δοκιμές και μετά από αυτό οι καταστάσεις ήταν σκληροπυρηνικές. Προπονούμασταν στις 10 το πρωί και η δεύτερη προπόνηση της μέρας ήταν στις 6.30 το απόγευμα''.

Μάλιστα ο Μπιέλσα απαίτησε τη δημιουργία 20 μικρών δωματίων στο προπονητικό κέντρο του Ντομέν ντε Λουσέν, στα οποία διέμεναν οι ποδοσφαιριστές. ''Τρώμε εδώ, κοιμόμαστε εδώ, κάνουμε τα πάντα εδώ. Είναι μικρά δωμάτια που έχουν μόνο ένα κρεβάτι, κλιματισμό και ηλεκτρικό ρεύμα, αυτό είναι όλο. Αν ήθελες να κάνεις ένα ντους πηγαίνεις στα αποδυτήρια και έχουμε ένα δωμάτιο με Πλειστέισον και τραπέζι για πινγκ-πονγκ. Ο προπονητής είπε πως έπρεπε να είμαστε όλοι μια οικογένεια και όταν τρώμε όλοι μαζί, κοιμόμαστε σε διπλανά δωμάτια ο ένας με τον άλλον, τότε γινόμαστε οικογένεια. Είμαστε σαν αδέρφια τώρα.''

Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η εμμονή με την παρακολούθηση βίντεο. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που ωφελήθηκε πολύ από την παρουσία του Μπιέλσα στη Μαρσέιγ, ο νυν αμυντικός της Μάντσεστερ Σίτι, Μπέντζαμιν Μεντί, δήλωσε: '' Με έκανε να 'καταβροχθίζω' βίντεο όσο ποτέ άλλοτε! Ξεκινώντας με έβαζε μπροστά από τα βίντεο και αποκοιμόμουν. Αλλά αυτός ήταν χαρούμενος! Είχα σοκαριστεί. Μετά από λίγο καιρό σταμάτησα να αποκοιμιέμαι και είπα στον εαυτό μου 'προχώρα, θα δω δυο λεπτά από αυτό το πράγμα ούτως ή άλλως'. Μετά από αυτό μου μίλησε, του μίλησα, και αναλύσαμε κινήσεις μαζί. Μου είπε: 'βλέπεις, γι' αυτό σε άφησα να αποκοιμιέσαι. Κοιμήθηκες, κοιμήθηκες, κοιμήθηκες, αλλά την μέρα που αποφάσισες να παρακολουθήσεις ενδιαφέρθηκες από μόνος σου. Αν σε πίεζα να παρακολουθήσεις δεν θα είχες ενδιαφερθεί'... Ο Μαρσέλο είναι απλά τόσο καλός!''.

ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

Το στυλ των ομάδων του Μπιέλσα βασίζεται κυρίως στους σχηματισμούς 3-3-1-3 και 4-2-3-1 και είναι ιδιαίτερα έντονο, καθώς απαιτεί συνεχή κατοχή τη μπάλας και μόνιμο επιθετικό προσανατολισμό, με συνεχείς κάθετες πάσες και ανάπτυξη κυρίως από τους πλάγιους μπακ. Απώλεια της μπάλας συνεπάγεται και πολύ έντονη πίεση για τουλάχιστον έξι δευτερόλεπτα με σκοπό την ανάκτηση της κατοχής. Δύο πολύ ιδιαίτερα στοιχεία είναι πως o 62χρονος τεχνικός βασίζει την τακτική του στις διαστάσεις του κάθε γηπέδου στο οποίο αγωνίζεται και επιπλέον απαιτεί συγκεκριμένες αποστάσεις μεταξύ των γραμμών και συγκεκριμένα απόσταση 25 μέτρων από τον τελευταίο αμυντικό μέχρι την επίθεση. Αυτό το στυλ παιχνιδιού απαιτεί ποδοσφαιριστές με μεγάλες αντοχές, που μπορούν να βάλουν το εγώ τους κάτω από το ομαδικό συμφέρον, αλλά παράλληλα και πολύ πειθαρχημένους. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο ''Ελ Λόκο'' προτιμά να συνεργάζεται με νεαρούς ποδοσφαιριστές και με στόχο να τους βελτιώνει σημαντικά.

 

Οξυδερκής, απαιτητικός, καινοτόμος, δύστροπος, μέντορας... Αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που ταιριάζουν στον Μαρσέλο Μπιέλσα. Θα ανταποκριθεί άραγε με επιτυχία στη νέα πρόκληση που ονομάζεται Τσάμπιονσιπ; Θα αντέξει η Λιντς Γιουνάιτεντ να κινείται στους εξωφρενικούς ρυθμούς που απαιτεί και να ολοκληρώσει με επιτυχία τον σκληρότερο ευρωπαϊκό μαραθώνιο; Ο χρόνος θα δώσει όλες τις απαντήσεις αλλά για τους ρομαντικούς του ποδοσφαίρου αυτό είναι ένα πάντρεμα που αξίζει το ρίσκο πέραν πάσας αμφιβολίας!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.