Οι Premierleaguefans συνοψίζουν όσα έδειξαν οι ομάδες της δεύτερης κατηγορίας στις πρώτες έξι αγωνιστικές.

Είναι γνωστό στους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους πως ένα από τα πιο δυνατά και συναρπαστικά πρωταθλήματα της Ευρώπης είναι αυτό της Τσάμπιονσιπ (εδώ το αφιέρωμα των Premierleaguefans πριν την έναρξη της σεζόν). Το ίσως σκληρότερο πρωτάθλημα της Ευρώπης δείχνει για άλλη μια φορά τα ''δόντια'' του και μετά από έξι αγωνιστικές μπορούν να εξαχθούν πλέον κάποια πρώτα συμπεράσματα για τους φετινούς μονομάχους.

Η κορυφή ανήκει αυτή τη στιγμή σε δύο ιστορικές ομάδες του Γιόρκσαϊρ, τη Λιντς Γιουνάιτεντ και τη Μίντλεσμπρο, οι οποίες τα έχουν καταφέρει εξαιρετικά ως τώρα, έχοντας πάντως διαφορετική φιλοσοφία. Τα Παγόνια μετά την πρόσληψη του πολυθρύλητου Μαρσέλο Μπιέλσα προχώρησαν σε λίγες προσθήκες και άδειασαν το περσινό ρόστερ από ποδοσφαιριστές που δεν ταίριαζαν στα πλάνα του Αργεντινού. Αυτός κατάφερε να μπολιάσει το σύνολό του με την επιθετική προσέγγιση και το συνεχές πρέσινγκ και οι εξαντλητικές προπονήσεις του σε ρυθμούς αγώνα αποδίδουν μέχρι στιγμής καρπούς, με την Λιντς Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην κορυφή με 14 βαθμούς (4 νίκες και 2 ισοπαλίες), έχοντας σκοράρει 14 τέρματα (τα 4 από τον πολυτιμότερο παίκτη της Τσάμπιονσιπ για τον μήνα Αύγουστο Κέμαρ Ρουφ), με τον ίδιο να αποσπά το βραβείο του καλύτερου προπονητή για το μήνα Αύγουστο.

Προσήλωση στην άμυνα (η καλύτερη με μόλις 2 τέρματα παθητικό) με πιο κυνικό τρόπο παιχνιδιού έχει επιβάλλει αντίθετα ο πολύπειρος Ουαλός Τόνι Πιούλις στο Ρίβερσαϊντ, με το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο: 14 βαθμοί και (λόγω διαφοράς τερμάτων) δεύτερη θέση για την Μπόρο. Πολύ σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας μάλιστα είναι και οι στημένες φάσεις, στις οποίες οι ποδοσφαιριστές του Πιούλις μοιάζουν ανίκητοι στην άμυνα και πάντα επικίνδυνοι στην επίθεση.

Στις επόμενες δύο θέσεις ακολουθούν οι Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και Ντέρμπι Κάουντι (12 βαθμοί), οι οποίες ξεκίνησαν με 3 βαθμούς στις πρώτες δύο αγωνιστικές, όμως δείχνουν να αποκτούν καλύτερη συνοχή και σημείωσαν τρεις σερί νίκες. Η Γιουνάιτεντ δείχνει πως με προσεκτικές κινήσεις και τον Κρις Γουάιλντερ στο τιμόνι θα είναι πάντα μια επικίνδυνη και σταθερή ομάδα, ενώ τα Κριάρια του Φρανκ Λάμπαρντ δείχνουν σιγά σιγά να αφομοιώνουν τις τελευταίες ποιοτικές μεταγραφικές προσθήκες και να ανεβάζουν την απόδοσή τους.

 

Συνωστισμός επικρατεί στους 11 βαθμούς, καθώς τέσσερις ομάδες συμπληρώνουν την πρώτη οκτάδα της βαθμολογίας. Η Μπρέντφορντ είναι άλλη μια ομάδα που χωρίς μεγάλες σπατάλες εμφανίζεται πολύ δεμένη και ανταγωνιστική εκ νέου φέτος και είναι σίγουρο πως δεν θα λυγίζει εύκολα ανεξαρτήτως αντιπάλου. Η Μπρίστολ Σίτι ξεκίνησε με σταθερά βήματα, παρά τις απώλειες ποδοσφαιριστών όπως ο Τζο Μπράιαν ή ο Ριντ, και δείχνει ομάδα που θα διεκδικήσει την είσοδο στα πλέιοφς. Η Σουόνσι αποτελεί μια από τις δυνατές ομάδες βάσει ρόστερ και αν καταφέρει ο Γκρέιαμ Πότερ να δώσει συνοχή στο σύνολό του μπορεί να διεκδικήσει μέχρι και την απευθείας άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Η Μπόλτον αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς κανείς δεν την περιμένει να τερματίσει ψηλά μετά και την περσινή της πορεία (σώθηκε την τελευταία αγωνιστική), αν και το πρόγραμμά της μέχρι στιγμής ήταν σχετικά εύκολο.

Στους 10 βαθμούς (θέσεις 9 έως 11) συναντάμε τρεις ομάδες. Η Γουέστ Μπρόμγουιτς Άλμπιον είναι άλλη μια ομάδα με πολλές φιλοδοξίες και ιδιαίτερα δυνατό ρόστερ, μιας και προέρχεται από την Πρέμιερ Λιγκ. Το ξεκίνημά της δεν είναι το καλύτερο δυνατό αλλά το συντριπτικό 7-1 επί της αδύναμης QPR τόνωσε την αυτοπεποίθηση των ποδοσφαιριστών του Ντάρεν Μουρ (καλύτερη επίθεση με 15 τέρματα) και πλέον παρουσιάζονται πιο ισχυροί, με απώτερο στόχο την επιστροφή στην πρώτη κατηγορία. Η Γουίγκαν Αθλέτικ από την άλλη πλευρά, είναι ομάδα που ανέβηκε φέτος από τη Λιγκ Ουάν αλλά δείχνει πως δεν θα έχει πρόβλημα να παραμείνει στην κατηγορία, ενώ η έτερη ομάδα του Σέφινλτ (Σέφιλντ Γουένσντεϊ) πραγματοποίησε άσχημο ξεκίνημα, αλλά με τρεις σερί νίκες δείχνει να βρίσκει το δρόμο της για τα ανώτερα στρώματα της βαθμολογίας.

Στη μέση του βαθμολογικού πίνακα με 9 βαθμούς συναντάμε τις Άστον Βίλα και Μπλάκμπερν. Οι μεν Χωριάτες δείχνουν για άλλη μια χρονιά αποσυντονισμένοι και μακριά από το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ, καθώς παρά τη διατήρηση σημαντικών ποδοσφαιριστών (εν μέσω οικονομικής κρίσης στα ταμεία του συλλόγου) όπως ο Τζακ Γκρίλις, μετρούν τέσσερις συνεχόμενες αγωνιστικές χωρίς νίκη και είναι μάλλον αμφίβολο το μέλλον του Στιβ Μπρους στον πάγκο, αν δεν καταφέρει να αλλάξει σύντομα τις ισορροπίες. Οι δε Ρόβερς δείχνουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα σταθεροποιηθούν στην κατηγορία, κάνοντας μικρά βήματα μετά την επιστροφή τους από τη Λιγκ Ουάν φέτος.

Στους 7 βαθμούς και την 14η θέση βρίσκεται η Νότιγχαμ Φόρεστ του Βαγγέλη Μαρινάκη, η οποία παρά κάποιες ηχηρές κινήσεις όπως οι Ζουάου Καρβάλιου (13.2 εκατομμύρια λίρες) και Λιούις Γκράμπαν (6 εκατομμύρια λίρες), δείχνει αδυναμίες στο παιχνίδι της και σίγουρα ο Αϊτόρ Καράνκα θα είχε αρκετή δουλειά στη διακοπή λόγω των εθνικών ομάδων. Με 6 βαθμούς από δύο νίκες ακολουθεί η Ρόδεραμ, της οποίας ο βασικός στόχος είναι οι νίκες απέναντι σε αντιπάλους που είναι στα μέτρα της ώστε να παραμείνει στην κατηγορία, χωρίς να δείχνει πως θα απειλήσει εύκολα τους ''μεγάλους'' της κατηγορίας.

Με 5 βαθμούς συναντάμε άλλες τέσσερις ομάδες, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει κακό κατά γενική ομολογία ξεκίνημα. Η Μίλγουολ θα στηριχθεί για άλλη μια χρονιά στην έδρα της ώστε να σώσει την παρτίδα και αυτή τη στιγμή είναι η ομάδα με τη χειρότερη φόρμα, μετρώντας 3 συνεχόμενες ήττες. Η Νόριτς του Ντάνιελ Φάρκε μοιάζει σε πρώτη φάση αρκετά μέτρια ομάδα χωρίς ελπίδες για κάτι καλό φέτος, ενώ ακολουθεί η αρνητική μέχρι στιγμής έκπληξη, που ακούει στο όνομα Στόουκ Σίτι. Η ομάδα του ανερχόμενου κόουτς Γκάρι Ρόουετ παρά το (ενδεχομένως) πιο γεμάτο ρόστερ της κατηγορίας έχει πετύχει μόλις μία νίκη και δείχνει κακό πρόσωπο στον αγωνιστικό χώρο. Αν δεν αλλάξει σύντομα η εικόνα της, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσει παρά να διεκδικήσει την επάνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ. Άλλη μια ομάδα που δυσκολεύεται είναι η τέταρτη της παρέας, Πρέστον Νορθ Εντ, η οποία μας έχει συνηθίσει σε σταθερές πορείες στην Τσάμπιονσιπ αλλά αγνοεί φέτος τη νίκη από την πρεμιέρα, στην οποία είχε επιβληθεί επί των αδύναμων Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς με 1-0.

 

Στους 4 βαθμούς και στις θέσεις 20 έως 22 ακολουθούν τρεις ομάδες. Η Μπέρμινχαμ Σίτι του Γκάρι Μονκ αντιμετωπίζει πέραν των οικονομικών και αγωνιστικές δυσκολίες, καθώς έχει συγκεντρώσει βαθμούς μόνο με ισοπαλίες και δεν έχει κόψει βαθμούς από αντιπάλους με στόχο επίσης την παραμονή. Η Χαλ Σίτι είναι φάντασμα της ομάδας που διεκδικούσε σταθερά μια θέση στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, καθώς οι επενδύσεις της διοίκησης είναι μικρές και τα κακά αποτελέσματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Οι Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς έχουν ήδη αναφερθεί για τους λάθος λόγους και με τη χειρότερη άμυνα του πρωταθλήματος (13 τέρματα παθητικό) δείχνουν να είναι από τους βασικούς υποψηφίους για υποβιβασμό.

 

Σε ανάλογη μοίρα βρίσκονται φυσικά και οι δύο τελευταίες ομάδες του βαθμολογικού πίνακα. Χωρίς νίκες και με 3 βαθμούς για την Ίπσουιτς Τάουν (και αποδυναμωμένο ρόστερ) και με 2 αντίστοιχα για την Ρέντινγκ μόνο μέσω ισοπαλιών, το μέλλον φαντάζει ζοφερό, καθώς η αγωνιστική εικόνα τους είναι κάκιστη και αδυνατούν να κερδίσουν ομάδες στα μέτρα τους μέχρι στιγμής.

 

Φυσικά αυτή είναι η πρώτη εικόνα, καθώς το δείγμα των 6 αγωνιστικών φαντάζει μικρό μπροστά στο σύνολο των 46 αγωνιστικών ημερών. Πολλές φορές λοιπόν ομάδες δίνουν το στίγμα τους από την αρχή της σεζόν, άλλες φορές όμως αυτό συμβαίνει στην πορεία. Το μόνο σίγουρο είναι φυσικά πως για άλλη μια χρονιά θα απολαύσουμε ένα συναρπαστικότατο πρωτάθλημα με ανατροπές και πλούσιο θέαμα και... ας κερδίσει ο καλύτερος!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.