Οι Premierleaguefans γράφουν για τις σχέσεις των Μπλε με τον ολλανδικό σύλλογο και το νέο ξεκίνημα του Ρώσου μάνατζερ.

Ο 47χρονος Λεονίντ Σλούτσκι είναι ο κορυφαίος σύγχρονος προπονητής στη χώρα του, έχοντας κατακτήσει 3 πρωταθλήματα, 2 κύπελλα και ισάριθμα Σούπερ Καπ Ρωσίας με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Πέρασε επίσης και από τον πάγκο της εθνικής ομάδας της χώρας.

Έπειτα εξέφρασε τη διάθεση να κοουτσάρει ομάδα στην Αγγλία, κάνοντας προσπάθεια να μάθει αγγλικά και δηλώνοντας πρόθυμος να αναλάβει ομάδα και στην Τσάμπιονσιπ, εάν δεν είχε την ευκαιρία να βρει σύλλογο της Πρέμιερ Λιγκ.

Ο φίλος του και ιδιοκτήτης της Τσέλσι, Ρομάν Αμπράμοβιτς, τον βοήθησε στις επαφές για εύρεση ομάδας, με τον Σλούτσκι να καταλήγει στην Χαλ. Οι Τίγρεις είχαν μόλις υποβιβαστεί από την Πρέμιερ Λιγκ παρά την προσπάθεια του Μάρκο Σίλβα να σώσει την παρτίδα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Πορτογάλος αποχώρησε για να αναλάβει τη Γουότφορντ και η Χαλ πορεύτηκε με τον Σλούτσκι.

Η Χαλ είχε σημαντικά διοικητικά προβλήματα, με τον ιδιοκτήτη της να βρίσκεται σε μόνιμη κόντρα με τους φίλους της ομάδας. Το καλοκαίρι που ακολούθησε τον υποβιβασμό της, εισέπραξε 41 εκατομμύρια λίρες καθώς πούλησε μεταξύ άλλων τους Άντι Ρόμπερτσον στη Λίβερπουλ, Χάρι Μαγκουάιρ στη Λέστερ και Σαμ Κλούκας στη Σουόνσι. Δαπάνησε μόλις 18 από αυτά για την ενίσχυσή της, επιλέγοντας να πάρει δανεικούς (Μάικλ Έκτορ, Φικάγιο Τομόρι και Όλα Έινα ήρθαν από την Τσέλσι), ελεύθερους και φθηνούς παίκτες.

Η πορεία της στην Τσάμπιονσιπ υπό τις οδηγίες του Σλούτσκι ήταν κακή, έχοντας σε 21 ματς 4 νίκες, 7 ισοπαλίες και 10 ήττες. Η Χαλ είχε παρόμοια πορεία και με τον επόμενο προπονητή της, τον Νάιτζελ Άντκινς, ωστόσο η πρώτη προσπάθεια του Ρώσου μάνατζερ να κοουτσάρει ομάδα στην Αγγλία δεν στέφθηκε με επιτυχία, κάτι που παραδέχτηκε και ο ίδιος.

Ωστόσο, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς δεν άφησε τον φίλο του να επιστρέψει ...ηττημένος στη Ρωσία (αν και ανέλαβε ένα πόστο στις ακαδημίες της Ροστόφ για λίγους μήνες). Του άνοιξε μια άλλη πόρτα, αυτή τη φορά στην Ολλανδία, σε σύλλογο με τον οποίο η Τσέλσι έχει συνεργασία εδώ και χρόνια. Ο πρώην σκάουτερ της Άρσεναλ, Πάβελ Κουτσέροφ, είχε σχολιάσει τις φήμες για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Φίτεσε από τον Σλούτσκι, αναφέροντας: «Όπως είναι γνωστό, η Φίτεσε έχει δεσμούς με την Τσέλσι, οπότε είναι λογικό. Δεν είναι άσχημο να έχεις καλή σχέση με έναν αληθινό επιχειρηματία, πλέον έχουμε τουλάχιστον έναν Ρώσο προπονητή να προσπαθεί να φτιάξει το όνομά του στην Ευρώπη».

Ο Νεμάνια Μάτιτς με τη φανέλα της Φίτεσε

Η Φίτεσε, έχοντας μόνιμα στο ρόστερ της δανεικούς παίκτες από την Τσέλσι (Μάτιτς, Φαν Άανχολτ, Κακουτά, Ατσού, Μπερτράν Τραορέ και Σολάνκε μερικοί εξ’ αυτών), είχε κάνει βήματα προόοδου τα τελευταία χρόνια. Αρχικά με τον Πίτερ Μπος, τον προπονητή που οδήγησε έπειτα τον Άγιαξ στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Μάντσετσερ Γιουνάιτεντ και μετά αντικατέστησε τον Τόμας Τούχελ στην Ντόρτμουντ. Στη συνέχεια εμπιστεύτηκε τον ανερχόμενο Χενκ Φρέιζερ, ο οποίος έφερε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του συλλόγου που ιδρύθηκε το 1892 (!), το κύπελλο του 2017 (2-0 επί της Άλκμααρ στον τελικό με 2 γκολ του άλλοτε παίκτη της Νόριτς, Ρίκι Φαν Φονκσβίνκελ και τους ...Μπλε, Μιάζγκα, Νέιθαν και Μπέικερ να αγωνίζονται).

Ο Ολλανδοσουριναμέζος μάνατζερ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2017 πως δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του με τη Φίτεσε (ώστε να συνεχίσει στην Σπάρτα Ρότερνταμ) και ο δρόμος για τον Σλούτσκι άνοιξε.

Ο δανεικός από την Τσέλσι Ματ Μιάζγκα με το κύπελλο Ολλανδίας

Ο σύλλογος του Άρνεμ ανακοίνωσε από τον Μάρτιο πως ο Ρώσος προπονητής θα αναλάβει τη Φίτεσε το ερχόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος ο έμπειρος τεχνικός είχε δηλώσει πως είναι σε επαφή με τη Διευθύντρια στην Τσέλσι, Μαρίνα Γκρανόβσκαϊα, από την οποία ζήτησε «έμπειρους παίκτες, ποιοτικούς, που θα κάνουν τη Φίτεσε καλύτερη και όχι νεαρούς στην πρώτη τους εμπειρία ως δανεικοί σε επαγγελματικό σύλλογο». Τελικά δήλωσε ικανοποιημένος από τους τρεις δανεικούς που εξασφάλισε για την ομάδα του.

Στη θερινή μεταγραφική περίοδο η Τσέλσι δάνεισε στους Ολλανδούς τους Τσάρλι Μουσόντα (22 ετών, εξτρέμ, τραυματίστηκε σοβαρά και δεν αγωνίστηκε καθόλου), Εντουάρντο (36 ετών, τερματοφύλακας, 15 συμμετοχές φέτος) και Τζέικ Κλάρκε-Σάλτερ (21 ετών, κεντρικός αμυντικός, 12 συμμετοχές). Η περίπτωση του Πορτογάλου γκολκίπερ είναι σπάνια, καθώς είναι σε πολύ μεγάλη ηλικία σε σχέση με τους παίκτες που παραχωρεί συνήθως η ομάδα του Λονδίνου, αλλά και για ακόμη έναν λόγο. Αρχικά είχε μείνει ελεύθερος από τους Μπλε, αλλά στη συνέχεια του προσφέθηκε νέο μονοετές συμβόλαιο και δόθηκε δανεικός στη Φίτεσε, κάτι που συνέβη γιατί ο ολλανδικός σύλλογος δεν θα ήταν σε θέση να πληρώσει τον μισθό του Εντουάρντο!

Άλλοι παίκτες που αξίζει να αναφερθούν από στο ρόστερ της Φίτεσε είναι ο δανεικός από τη Ρεάλ Μαδρίτης, Μάρτιν Έντεργκαρντ (19, μέσος, 12 συμμετοχές), που κάποτε θεωρήθηκε κορυφαίο ταλέντο στην ηλικία του στον κόσμο, ο πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αλεξάντερ Μπούτνερ (29, αριστερό μπακ, 12 συμμετοχές) και ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Ράσμους Τελάντερ (27, στόπερ, 6 ματς φέτος).

Η ομάδα ...δορυφόρος της Τσέλσι στην Ολλανδία (η ομοσπονδία της χώρας έκανε δύο φορές έρευνα για τη σχέση Φίτεσε-Τσέλσι, το 2010 και το 2015, χωρίς να βρει καμία σύνδεση πέρα από τη φιλία μεταξύ των προέδρων τους, Αλεξάντερ Τσιγκιρίνσκι και Ρομάν Αμπράμοβιτς) θεωρείται ιδανικό περιβάλλον για την εξέλιξη νεαρών παικτών των Μπλε, σε μια ανταγωνιστική λίγκα όπου έχουν πολύ χρόνο συμμετοχής και σε μια χώρα όπου άπαντες μιλούν αγγλικά. Πλέον θα χρησιμοποιηθεί και για την εξέλιξη του Λεονίντ Σλούτσκι ως προπονητή που δεν κοουτσάρει πια στη μητρική του γλώσσα.

Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος έχει καλύτερο ποσοστό νικών και από τον άκρως επιτυχημένο προκάτοχό του. Ο Χεν Φρέιζερ είχε 42,3% σε 79 ματς, ενώ ο Σλούτσκι μέχρι στιγμής έχει 42,9% στους πρώτους του 21 αγώνες.

Εφόσον το ...πείραμα με τον Σλούτσκι πετύχει (έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020), η Τσέλσι θα στέλνει τους εξελίξιμους ποδοσφαιριστές της στη Φίτεσε ώστε να αναπτυχθούν υπό τις οδηγίες του Ρώσου μάνατζερ, τουλάχιστον μέχρι εκείνος να αποφασίσει να δοκιμάσει ξανά τις δυνάμεις του σε κάποιον πάγκο αγγλικού συλλόγου!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.