Οι Premierleaguefans εξιχνιάζουν το σκάνδαλο παρακολούθησης αντιπάλων από τον Αργεντίνο μάνατζερ και διδάσκονται προπονητική από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

Την Τετάρτη ο τεχνικός της Λιντς Γιουνάιτεντ, Μαρσέλο Μπιέλσα, επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά πως το προσωνύμιο "Ελ Λόκο'' (σ.σ. Ο Τρελός) δεν τον ακολουθεί τυχαία! Πώς έγινε όμως αυτό;

Όλα ξεκίνησαν την προηγούμενη Πέμπτη, λίγο πριν την κρίσιμη αναμέτρηση απέναντι στην Ντέρμπι Κάουντι του Φρανκ Λάμπαρντ. Σύμφωνα με την αγγλική εφημερίδα "Mirror", οι ιθύνοντες των Κριαριών κάλεσαν την αστυνομία καθώς κάποιος κινούνταν έξω από το προπονητικό τους κέντρο με ύποπτο τρόπο. Η αστυνομία βρήκε, όπως αναφέρει η εφημερίδα, έναν άνδρα με κυάλια και μία πένσα, ο οποίος ταυτοποιήθηκε ως άνθρωπος του προπονητικού team της Λιντς Γιουνάιτεντ και απομακρύνθηκε. Βέβαια απαντώντας σε ερωτήσεις φίλων των Παγονιών στο τουίτερ, η αστυνομία του Ντέρμπισαϊρ δηλώνει πως έγινε απλά έλεγχος ρουτίνας και δεν βρέθηκε άνοιγμα στον φράχτη, ενώ απλά ζητήθηκε από τον ευρισκόμενο σε δημόσιο έδαφος άνδρα να απομακρυνθεί ευγενικά μετά το τηλεφώνημα από πλευράς Ντέρμπι Κάουντι.

Μέρος του τουίτ της απάντησης της αστυνομίας σε φίλους της Λιντς Γιουνάιτεντ

 

Την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση του Έλαντ Ρόουντ, τα Κριάρια έκαναν επίσημη καταγγελία για κατασκοπεία, καθώς ο Λάμπαρντ διέκοψε την προπόνηση εξαιτίας του συμβάντος. Σε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο "Skysports" πριν τον αγώνα ο Μαρσέλο Μπιέλσα ανέλαβε πλήρως την ευθύνη και τόνισε πως ο ίδιος έστειλε ένα μέλος του τεχνικού τιμ για να παρακολουθήσει την τελευταία προπόνηση των αντιπάλων και πως ο σύλλογος δεν είχε γνώση του συμβάντος. Μάλιστα είπε πως δεν θα απολογηθεί καθώς δεν το θεωρεί παράνομο αλλά είναι τακτική που χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλές χώρες και είναι παράλληλα έτοιμος να δεχτεί της όποιες κυρώσεις είτε από το σύλλογο είτε από την ομοσπονδία. Μετά το τέλος του αγώνα που ολοκληρώθηκε με εμφατική νίκη της Λιντς Γιουνάιτεντ με 2-0, ο Φρανκ Λάμπαρντ δήλωσε πως αυτή η κίνηση δεν συνάδει με το fair play (σ.σ. ευ αγωνίζεσθαι) και πως ξεπεράστηκαν τα όρια. Την ίδια ώρα η ποδοσφαιρική ομοσπονδία ανακοίνωσε πως θα μελετούσε την υπόθεση.

Πανηγυρισμός του Ματέους Κλιχ μετά το τέλος της αναμέτρησης με την Ντέρμπι Κάουντι με... ευθεία αναφορά στο επίμαχο συμβάν

 

Το Σάββατο η διοίκηση της Λιντς Γιουνάιτεντ έβγαλε επίσημη ανακοίνωση στην οποία δήλωσε πως θα συνομιλήσει με τον Μπιέλσα και το επιτελείο του ώστε να τους υπενθυμίσει την αξιοπρέπεια και την τιμιότητα που διέπουν τον σύλλογο και πως ο ίδιος ο Αντρέα Ραντριτσάνι (μεγαλομέτοχος του συλλόγου) απολογήθηκε επίσημα στον ιδιοκτήτη της Ντέρμπι, Μελ Μόρις. Παράλληλα, όλοι οι γνωστοί σχολιαστές χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, με πρώην ποδοσφαιριστές όπως ο Ζερμέιν Τζένας, ο Σταν Κόλιμορ και ο Μάρτιν Κίον να το θεωρούν απαράδεκτο και να επιζητούν μέχρι και αφαίρεση βαθμών ως ποινή και άλλους όπως ο Μάικλ Όουεν, ο Γκάρι Νέβιλ, ο Μαουρίτσιο Ποκετίνο και ο Ντέιβιντ Σίμαν να θεωρούν πως είναι κάτι που συμβαίνει γενικά και δεν παραβιάζει κάποιον κανονισμό, ενώ η αντίδραση στο θέμα ήταν υπερβολική.

Αξίζει να σημειώσουμε πως επανεμφανίστηκε συνέντευξη του Αντρέ Βίλας Μπόας στην εφημερίδα "Telegraph" το 2011, στην οποία δήλωσε πως όσο ήταν βοηθός του Ζοσέ Μοουρίνιο, ένας τρόπος με τον οποίο συνέλεγε πληροφορίες για αντιπάλους ήταν μέσω παρακολούθησης ινκόγνιτο των προπονήσεών τους, ώστε να αλιεύσει ''παράνομα'' περαιτέρω πληροφορίες για τα σχήματά τους. Ο Φρανκ Λάμπαρντ πάντως, αρνήθηκε πως γνώριζε την ύπαρξη τέτοιας μεθόδου και δήλωσε πως δεν πιστεύει πως υπάρχει στο μοντέρνο ποδόσφαιρο ή στην Τσέλσι.

 

Ο Αντρέ Βίλας Μπόας δίνει οδηγίες στον Φρανκ Λάμπαρντ. Αρχικά ήταν στο προπονητικό τιμ του Μοουρίνιο ως σκάουτερ και στη συνέχεια ανέλαβε ως πρώτος προπονητής

 

Την Τρίτη, ανακοινώθηκε και από την Αγγλική Ποδοσφαιρική Λίγκα (EFL) πως ξεκίνησε έρευνα επί του θέματος λόγω παραβίασης της συμφωνίας των ομάδων (συγκεκριμένα κανόνας 3.4 ''για τη μέγιστη καλή πίστη μεταξύ των συλλόγων'' και κανόνας 21 ''κάθε παίκτης και προπονητής πρέπει να μην φέρνει άλλους συλλόγους σε ανυποληψία'') και μέσα σε αυτόν τον αναβρασμό, την Τετάρτη, η Λιντς Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε πως ο Μαρσέλο Μπιέλσα θα έδινε μια έκτακτη συνέντευξη τύπου. Λίγο πριν αυτή ξεκινήσει υπήρξε μεγάλη παραφιλολογία και ακούστηκε μέχρι πως ο Μπιέλσα θα ανακοίνωνε την παραίτησή του. Βέβαια τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι και ο κεντρικός αμυντικός και αγαπημένος της κερκίδας, Πόντους Γιάνσον, το έθεσε με τον καλύτερο τρόπο.

Tweet του Πόντους Γιάνσον - απάντηση στην παραφιλολογία πριν τη συνέντευξη Τύπου (σ.σ. "Είναι ήδη Πρωταπριλιά στο γραφείο σου;")

 

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας ξεκίνησε λοιπόν η έκτακτη συνέντευξη Τύπου, την οποία ο Μαρσέλο Μπιέλσα κάλεσε ώστε να καλύψει πλήρως το ζήτημα Spygate (όπως ονομάστηκε η υπόθεση από τα αγγλικά media). Αρχικά δήλωσε πως είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για αυτό και πως θα διευκολύνει με κάθε τρόπο τις έρευνες τόσο της ομοσπονδίας όσο και της EFL, λέγοντας πως έχει παρακολουθήσει προπονήσεις όλων των αντιπάλων της Λιντς Γιουνάιτεντ φέτος πριν από τις αναμετρήσεις εναντίον τους! Εξήγησε στη συνέχεια πως δεν είναι κάτι που έγινε με κακή πρόθεση αλλά ήταν κυρίως ζήτημα υπερβάλλοντα εργασιακού ζήλου και σε νόμιμα πλαίσια (δεν υπάρχει νομοθεσία κατά της παρακολούθησης προπονήσεων αντιπάλων), καθώς η παρακολούθηση των προπονήσεων προσθέτει ελάχιστες πληροφορίες στις ήδη υπάρχουσες. Αφού τόνισε πως δεν αναζητά δικαιολογίες για τη συμπεριφορά του και θεωρεί πως οι περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνονται μέσω των συνεργατών του χωρίς την παραπάνω μέθοδο, σηκώθηκε και άνοιξε μια παρουσίαση μέσω power point, με τους δημοσιογράφους να παρατηρούν σαστισμένοι.

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα στη συνέντευξη Τύπου ή μάλλον... κατά τη διδασκαλία!

 

Ο Αργεντίνος τεχνικός ξεκίνησε παρουσιάζοντας αρχεία από τους 51 περσινούς αγώνες που έδωσε η Ντέρμπι Κάουντι, τονίζοντας πως καθένας από αυτούς αναλύθηκε επί τέσσερις ώρες ξεχωριστά, με στόχο τις περισσότερες δυνατές πληροφορίες για ποδοσφαιριστές που υπάρχουν και στο φετινό ρόστερ της. Επίσης, έκανε ανάλυση των αναμετρήσεων με την Τσέλσι και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στη συνέχεια με βάση τα φετινά της παιχνίδια έδωσε με λεπτομέρειες στατιστικά στοιχεία για κάθε ποδοσφαιριστή των Κριαριών αλλά και για κάθε έναν από τους τέσσερις σχηματισμούς που χρησιμοποιούν. Μάλιστα έδειξε και ποιο σύστημα δυσκολεύει περισσότερο την Ντέρμπι, ενώ στη συνέχεια ανέλυσε και τους τρόπους εκτέλεσης των στημένων, δείχνοντας ακόμη και τι σημαίνει το κάθε νεύμα του Χάρι Γουίλσον πριν από αυτές! Τόνισε πως στα βίντεο που παρουσιάζουν τις αμυντικές αδυναμίες της ομάδας του Λάμπαρντ έχει συμπυκνωθεί υλικό από τα 40 λεπτά σε μόλις 8, ώστε να είναι εύκολο για την ανάλυση από τους ποδοσφαιριστές του, ενώ έφερε και ως ατομικό παράδειγμα τις οδηγίες που δόθηκαν στον Έζτζαν Αλιόσκι που χρησιμοποιήθηκε ως αριστερός οπισθοφύλακας, ανάλογα με το ποιόν θα αντιμετώπιζε στην πτέρυγά του.

Πέρα από ψηφιακά αρχεία, μεγάλος είναι και ο όγκος πληροφοριών σε γραπτή μορφή όπως φαίνεται και στην εικόνα

Αντίστοιχα, με τη βοήθεια του προπονητή των τερματοφυλάκων Μάρκος Αμπάδ, δόθηκε η ανάλυση των στημένων φάσεων και κυρίως των κόρνερ, κατά την οποία ο έμπειρος τεχνικός τόνισε πως εν τέλει δεν είναι τόσο χρήσιμη, καθώς τα μισά γκολ που έχει δεχτεί φέτος η ομάδα του προέρχονται από στημένες φάσεις.

Μετά από αυτή τη μακροσκελή παρουσίαση της ανάλυσης του αντιπάλου επανέλαβε πως η παρακολούθηση των προπονήσεων δεν του είναι απαραίτητη μετά από τέτοιο όγκο πληροφοριών που ήδη διαθέτει και πως απλά έγινε διότι δεν παραβίαζε κάποιον κανόνα και δεν θεώρησε πως θα δημιουργηθεί ζήτημα.

Εντυπωσιακές ήταν όμως και οι δύο τελευταίες αναφορές που έκανε πριν ολοκληρώσει τη συνέντευξη. Αρχικά δήλωσε πως όταν έδωσε τον όγκο πληροφοριών που χρησιμοποίησε για την ανάλυσή του ως προπονητής της Αθλέτικ Μπιλμπάο πριν τον τελικό του Κόπα Ντελ Ρέι (ήττα με 3-0 από την Μπαρτσελόνα) στον Πεπ Γκουαρδιόλα, εκείνος του είπε πως γνωρίζει καλύτερα την ομάδα του από τον ίδιο! Τέλος, αναφορικά με την επικείμενη αναμέτρηση με την Στόουκ Σίτι είπε πως μαζί με τους συνεργάτες του, παρακολούθησαν και ανέλυσαν μόλις τις τελευταίες τρεις αναμετρήσεις της, διότι τόσα είναι τα παιχνίδια που έχει δώσει με τον Νέιθαν Τζόουνς (προσλήφθηκε πρόσφατα αντί του Γκάρι Ρόουετ) στον πάγκο, αλλά ανέλυσαν παράλληλα τα 26 που έδωσε η Λούτον Τάουν φέτος, δηλαδή η προηγούμενη ομάδα του Βρετανού τεχνικού. Σε αυτό το σημείο σας παραθέτουμε τα τελευταία λόγια του Μπιέλσα πριν την ολοκλήρωση της συνέντευξης.

''Σας δίνω αυτή την εξήγηση για να σας κάνω να καταλάβετε γιατί πιστεύω πως δεν κλέβω, κάνοντας κάτι που δεν είναι παράνομο. Ξέρω πως δεν προσπαθώ να πάρω ένα πλεονέκτημα. Έχω ήδη τις πληροφορίες. Επαναλαμβάνω: γιατί το κάνω; Επειδή νομίζω πως είμαι ηλίθιος. Αυτό ήταν όλο, σας ευχαριστώ για την υπομονή σας.''

Το ιδαίτερο κάθισμα που χρησιμοποιεί ο Μαρσέλο Μπιέλσα κατά τη διάρκεια των αγώνων

 

Για άλλη μια φορά λοιπόν, ο ''Ελ Λόκο'' χτύπησε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο. Ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του άποψη αναφορικά με το ζήτημα, όλοι όμως οι ρομαντικοί του ποδοσφαίρου συμφωνούν πως ο Μπιέλσα είναι αυτό που λένε στη Μεγάλη Βρετανία ...one of a kind! (σ.σ. μοναδικός!),


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.