Ο Έλληνας συνεργάτης του Τζέραρντ αποκλειστικά στο Premierleaguefans!

Ο Παρασκευάς Πολυχρονόπουλος της Ρέιντζερς σε μια ξεχωριστή συνέντευξη!

Οι Premierleaguefans έχουν τη μεγάλη χαρά να φιλοξενούν τον Παρασκευά Πολυχρονόπουλο, μέλος του προπονητικού επιτελείου του Στίβεν Τζέραρντ στη Ρέιντζερς!

 

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στον αρχισυντάκτη του PLF.gr, Δημήτρη Ιορδανόπουλο, ενώ η επιλογή των ερωτήσεων έγινε με συνολική προσπάθεια της συντακτικής ομάδας.

 

-Αρχικά θα θέλαμε να μας πεις μερικά πράγματα για το ποιος είναι ο ρόλος σου στη σκωτσέζικη ομάδα, για ποια πράγματα είσαι υπεύθυνος.

Ο ρόλος μου στην ομάδα ανήκει στο Sport Science Department και ειδικότερα είναι Strength and Conditioning Coach. Οι κύριες αρμοδιότητες μου είναι η μεγιστοποίηση της απόδοσης μέσω της συνταγογράφησης προπονητικού προγράμματος στο γυμναστήριο, εξατομικευμένο στις ανάγκες του εκάστοτε ποδοσφαιριστή, καθώς και η ομαλή επανένταξη των ποδοσφαιριστών από το τελικό στάδιο της αποθεραπείας στην επαναφορά τους σε προπονήσεις με τους υπόλοιπους παίχτες.

-Από πότε είσαι στη νυν ομάδα σου και ποια ήταν η διαδρομή σου μέχρι να φτάσεις στη Ρέιντζερς;

Αυτή η σεζόν είναι η 3η στην ομάδα των Rangers, στην οποία βρίσκομαι από την σεζόν 2016-2017. Τελειώνοντας τις προπτυχιακές σπουδές μου στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και μετά από μερικές σεζόν εργαζόμενος σε ερασιτεχνικούς συλλόγους, αποφάσισα να ξεκινήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «MSc Strength & Conditioning» στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Ο λόγος επιλογής του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η έλλειψη αντίστοιχων ρόλων στην Ελλάδα. Όπως συνηθίζεται στην Βρετανία, τα πανεπιστήμια συνεργάζονται με διάφορους συλλόγους και αθλητικούς οργανισμούς και έτσι μου δώθηκε η δυνατότητα, παράλληλα με τις σπουδές μου, να κάνω πρακτική στην ομάδα της Hibernian. Έπειτα από 1 χρόνο και μετά το πέρας των σπουδών μου, μου προσφέρθηκε δουλειά στην ομάδα των Rangers ως Strength and Conditioning Coach.

-Πώς βιώνεις την καθημερινότητα σε μια ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό;

Η καθημερινότητα δεν διαφέρει τόσο πολύ σε σχέση με άλλους συλλόγους, πέρα ίσως από την πίεση που υπάρχει εντός και εκτός του συλλόγου για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πάντα προετοιμάζεσαι για την νίκη σε κάθε αγώνα. Εξαρτάται από τον χαρακτήρα του κάθε ατόμου, ποδοσφαιριστών και επιτελείου, το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτή η πίεση, είτε θετικά, είτε αρνητικά.

-Πώς είναι για έναν Έλληνα να εργάζεται σε μεγάλο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό σύλλογο;

Ασφαλώς και αποτελεί τιμή μου να εργάζομαι σε ένα ποδοσφαιρικό σύλλογο τέτοιου βεληνεκούς, με μεγάλες προσωπικότητες (προπονητής και παίχτες). Ταυτόχρονα όμως οι ευθύνες αυξάνονται εκ μέρους μου, τόσο προς την ποιότητα της δουλειάς μου, όσο και προς την εκπροσώπηση της χώρας μας πανω στον τομέα της αθλητικής επιστήμης και μεγιστοποίησης της αθλητικής απόδοσης. 

-Εργάζεσαι μαζί με έναν θρύλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως ο Στίβεν Τζέραρντ. Πώς είναι σαν άνθρωπος και συνεργάτης;

Ο gaffer (σ.σ. ο προπονητής, το αφεντικό), παρότι έχει αγωνιστεί στο κορυφαίο επίπεδο με μεγάλη επιτυχία, είναι απλός και προσιτός σαν άνθρωπος. Πολύ θετικό είναι το γεγονός ότι εμπιστεύεται τόσο το επιτελείο το οποίο έφερε μαζί του, όσο και το υπάρχον επιτελείο στο να εφαρμόσουν την δουλειά τους, χωρίς να επεμβαίνει ο ίδιος.

-Η Ρέιντζερς με «όπλο» της τον Τζέραρντ φαίνεται ότι έχει γίνει πιο ελκυστική για ποδοσφαιριστές υψηλού επιπέδου, ενώ μόλις πριν από λίγες μέρες απέκτησε και τους Ζερμέν Ντεφό και Στίβεν Ντέιβις. Ισχύει κατά τη γνώμη σου ότι οι καλύτεροι παίκτες δίνουν μεγάλη βάση στον προπονητή και το προπονητικό team που θα τους αναλάβει, προτού επιλέξουν την επόμενη ομάδα που θα αγωνιστούν;

Σαφώς και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το περιβάλλον στο οποίο οι ποδοσφαιριστές προπονούνται και αγωνίζονται. Ανεξαρτήτως ηλικίας, η συνεχής βελτίωση σε όλους τους τομείς του ποδοσφαίρου (τεχνικο-τακτικούς, φυσικής κατάστασης, ψυχολογικούς και νοοτροπίας) είναι κάτι το οποίο πρέπει να επιδιώκει ο κάθε ποδοσφαιριστής, και πιστεύω ότι ο προπονητής μας μπορεί να το προσφέρει αυτό, λόγω του ότι έχει περάσει επιτυχώς από αυτήν την διαδικασία.

-Η Σέλτικ έπαιζε ...μόνη της για ένα διάστημα στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα και η απόσταση που τη χωρίζει από τη μεγάλη της αντίπαλο (πόσο μάλλον από τους υπόλοιπους συλλόγους), είναι δύσκολο να καλυφθεί. Φέτος όμως οι Κέλτες δεν έχουν καταφέρει να ξεφύγουν στη βαθμολογία. Πιστεύεις ότι θα επανέλθει στην κορυφή η Ρέιντζερς;

Όλοι στην ομάδα πιστεύουμε ότι φέτος θα καταφέρουμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Από την αρχή της σεζόν είναι ο νούμερο 1 στόχος μας και όλοι μέσα στην ομάδα εργαστήκαμε και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για αυτόν τον στόχο.

 

-Πάμε και στα πιο τεχνικά ζητήματα. Μια ερώτηση από τον Αντρέα Καπετανάκη, υπεύθυνο των τακτικών αναλύσεων στους Premierleaguefans. Πώς ακριβώς προετοιμάζει το ιατρικό και προπονητικό επιτελείο τον ποδοσφαιριστή μετά από μεγάλο τραυματισμό; Αρχικά του δίνουν λεπτά συμμετοχής με την δεύτερη ομάδα και σταδιακά τους εντάσουν στο φουλ πρόγραμμα της πρώτης;

Αρχικά, για μένα, σημαντικότατο ρόλο παίζει η καλή επικοινωνία μεταξύ ιατρικού και προπονητικού επιτελείου, διότι η επανένταξη ενός ποδοσφαιριστή έπειτα από μακροχρόνιο τραυματισμό είναι μια συλλογική προσπάθεια. Στο αρχικό στάδιο της αποθεραπείας, οι φυσιοθεραπευτές ασχολούνται με το σημείο του τραυματισμού, όσον αφορά την επούλωση των τραυματισμένων ιστών και εύρος κίνησης της αρθρωσης κτλ. Παράλληλα όμως, μέσω του δικού μας προγράμματος, ο ποδοσφαιριστής δεν σταματά πλήρως να προπονείται. Εάν, λόγου χάριν ο τραυματισμός είναι στο γόνατο, ο ποδοσφαιριστής συνεχίζει να προπονείται, είτε στα άνω άκρα (προπόνηση δύναμης, αύξηση μυϊκής μάζας, αερόβια προπόνηση), είτε στην άλλη, μη τραυματισμένη πλευρά (πχ δεξιό, ή αριστερό κάτω άκρο).

Προσπαθούμε να εντρυφήσουμε στον ποδοσφαιριστή ότι αυτή η περίοδος του τραματισμού είναι μια καλή ευκαιρία να δουλέψει πάνω σε τομείς που υπολειπόταν, ή ήταν δύσκολο να δουλέψει όσο αγωνιζόταν. Προς το τελικό στάδιο της αποθεραπείας, το προπονητικό επιτελείο δομεί την προπόνηση του ποδοσφαιριστή με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι έτοιμος 100% από πλευράς φυσικής κατάστασης να αγωνιστεί.

Όσον αφορά τον χρόνο συμμετοχής τους είτε στην δεύτερη ομάδα, είτε στην πρώτη ομάδα σαν αλλαγή, εξαρτάται από την σημαντικότητα του αγώνα, το στάδιο ετοιμότητας του παίχτη/αποχή από τις αγωνιστικές δραστηριότητες, καθώς και τον ρόλο του ποδοσφαιριστή στην ομάδα. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις όπου ποδοσφαιριστές έχουν αγωνιστεί με την δευτερη ομάδα, για να «εκτεθούν» σε αγωνιστικές συνθήκες, κάτι το οποίο δεν μπορούμε να μιμηθούμε 100% μέσω προπόνησης. Εξαρτάται πάντοτε από την κάθε ξεχωριστή περίπτωση, με συλλογική απόφαση μεταξύ ιατρικού και προπονητικού επιτελείου.

-Εάν κάποιος παίκτης αγωνίζεται συγκεκριμένα λεπτά σε κάθε αγώνα, ας πούμε για 20’ κάθε εβδομάδα, το σώμα του συνηθίζει να μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο για τόσα; Εφόσον αρχίσει να παίζει σταθερά 90’ ανά ματς, αλλάζει ο τρόπος που πρέπει να προπονείται;

Η δομή της προπονητικής εβδομάδας έχει ως στόχο οι ποδοσφαιριστές οι οποίοι βρίσκονται στην αποστολή για ένα παιχνίδι να είναι έτοιμοι να αγωνιστούν για 90 λεπτά. Οι ποδοσφαιριστές που είτε δεν αγωνίστηκαν καθόλου, είτε μπήκαν στο παιχνίδι ως αλλαγή, πραγματοποιούν έξτρα προπόνηση μετά το τέλος του αγώνα, συνήθως όταν αγωνιζόμαστε εντός έδρας. Εάν ο αγώνας είναι εκτός έδρας, τότε την επόμενη μέρα οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα πραγματοποιήσουν στοχευμένη προπόνηση σε γκρουπ.

Να τονίσω ότι ένας από τους λόγους ύπαρξης του τμήματος Sport Science, είναι η παρακολούθηση (monitoring) των ποδοσφαιριστών μέσω των διάφορων τεχνολογικών συστημάτων που διαθέτουμε (GPS, μέτρηση καρδιακής συχνότητας) με στόχο την αποφυγή υπερπροπόνησης (overtraining) που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό, αλλά και την αποφυγή περιπτώσεων όπου ένας παίχτης δεν έχει καλύψει τα απαιτούμενα μετρα με υψηλή ένταση, ή/και σπριντ μέσα σε μια προπονητική εβδομάδα, το οποίο μπορεί και αυτό να οδηγήσει σε τραυματισμό.

-Πόσο επηρεάζει η ψυχολογία και η διάθεση ενός ποδοσφαιριστή τη δουλειά του στα θέματα που αφορούν τη φυσική του κατάσταση; Αν έχει τραυματισμούς ή εάν δεν αγωνίζεται συχνά υπάρχει κίνδυνος να χάσει το κίνητρό του για σωστή προπόνηση;

Βεβαίως η ψυχολογία είναι ένας παράγοντας όπου μπορεί να επηρεάσει την διάθεση του ποδοσφαιριστή για προπόνηση, ειδικότερα εάν δεν αγωνίζεται/ξεκινάει τους αγώνες συχνά. Μέσω της δικής μου εμπειρίας, υπάρχουν 2 διαφορετικές κατηγορίες ποδοσφαιριστών: αυτοί οι οποίοι συνήθως τα παρατάνε και δεν έχουν περαιτέρω διάθεση για προπόνηση και από την άλλη πλευρά, υπάρχουν οι ποδοσφαιριστές που έχοντας ως κίνητρο το να βελτιωθούν διαρκώς σαν αθλητές, αξιοποιούν αυτό το χρονικό διάστημα για να δουλέψουν πάνω στις αδυναμίες τους (π.χ δύναμη κάτω άκρων, εκρηκτικότητα, αυξημένο σωματικό λίπος). Στην τελική, όλα είναι θέμα νοοτροπίας και το πώς θα αξιοποιήσει κάποιος θετικά, μια αρνητική κατάσταση.

 

-Σχετικά με την καλοκαιρινή προετοιμασία: Ορισμένοι κορυφαίοι σύλλογοι επιλέγουν «εμπορική» προσέγγιση της προετοιμασίας, πηγαίνοντας για παράδειγμα στις ΗΠΑ για σειρά δυνατών φιλικών αγώνων και όχι σε κάποιο μέρος κατάλληλο για εντατική προετοιμασία. Ποια η γνώμη σου για καθεμιά από αυτές τις προσεγγίσεις;

Κάθε μία προσέγγιση έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Επιλέγοντας την «εμπορική» προσέγγιση, ουσιαστικά περιορίζονται οι δυνατότητες επιλογής του προπονητικού κέντρου που μπορεί να επιλέξει η ομάδα, μειώνοντας ίσως την ποιότητα διαμονής, αλλά και δουλειάς που μπορεί να πραγματοποιηθεί. Επιπλέον, τα υπερατλανικά ταξίδια, καθώς και τα ταξίδια σε χώρες της Ασίας, επιβαρύνουν το σώμα του ποδοσφαιριστή περαιτέρω. Από την άλλη μεριά, τα έσοδα που αποκτά ο σύλλογος και η προβολή των ποδοσφαιριστών σε αγώνες υψηλού επιπέδου (έστω και φιλικού χαρακτήρα) αποτελούν τα κύρια πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης. Στην τελική, όσον αφορά το κομμάτι της φυσικής κατάστασης και του Sport Science γενικότερα, προσαρμόζεται το πλάνο ανάλογα την κάθε προσέγγιση, με στόχο την βέλτιστη προσαρμογή των ποδοσφαιριστών.

-Πώς γίνεται η χειμερινή προετοιμασία; Ποια η διάρκειά της, οι στόχοι της και πώς καθορίζεται η χρονική περίοδος που θα γίνει;

Στο πρωτάθλημα της Σκωτίας τα τελευταία χρόνια, για την πρώτη κατηγορία υπάρχει μια περίοδος 2-3 εβδομάδων χωρίς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορεί να αξιοποιηθεί από τις ομάδες για να δουλέψουν εντατικότερα τόσο στον τομέα της φυσικής κατάστασης, όσο και σε τακτικούς προσανατολισμούς. Η χρονική περίοδος είναι δεδομένη από την αρχή της χρονιάς επομένως, και ανάλογα πάντα με την φιλοσοφία του εκάστοτε προπονητή καθορίζεται η προτεραιότητα των στόχων.

-Ποιος ποδοσφαιριστής με τον οποίο έχεις συνεργαστεί σου έχει κάνει μεγαλύτερη εντύπωση σε σχέση με τη φυσική του κατάσταση;

Όσον αφορά την φετινή σεζόν οι Daniel Candeias, Allan McGregor, Gareth McAuley και Jermain Defoe. Ειδικότερα οι 3 τελευταίοι, λόγω ηλικίας (σ.σ. 37, 39 και 36 ετών αντίστοιχα), θα περίμενε κάποιος να υπάρχει μια πτώση στην φυσική τους κατάσταση, αλλά παρακολουθώντας καθημερινώς τον τρόπο προετοιμασίας τους, πριν και μετά την προπόνηση, καθώς και το γενικότερο lifestyle τους, δεν είναι τυχαίο ότι εξακολουθούν να αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο για τόσα χρόνια.

 

-Παρακολουθείς το site των Premierleaguefans; Έχεις άποψη για αυτό;

Ασφαλώς και παρακολουθώ το site σας και οφείλω να ομολογήσω ότι είμαι εντυπωσιασμένος τόσο από το site σας, όσο και από τα social media. Πιστεύω ότι γίνεται μια άκρως επαγγελματική δουλειά, την οποία θα ζήλευαν αρκετοί σύλλογοι και οργανισμοί.

-Ευχαριστούμε πολύ για τη συνεργασία, σου ευχόμαστε τα καλύτερα στην καριέρα σου και ελπίζουμε να σε δούμε πρωταθλητή τόσο της Πρέμιερ Σκωτίας όσο και της αγγλικής!

Σας ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη και εύχομαι τα καλύτερα για το μέλλον του site.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.