Λιντς Γιουνάιτεντ: Οι οπαδοί της ζητούν εξηγήσεις από τη διοίκηση!

Οι Premierleaguefans παρακολουθούν την κατάσταση στα Παγόνια, που για άλλη μια φορά έχουν ένα... θερμό καλοκαίρι!

Η Leeds United συγκαταλέγεται σίγουρα στις πιο ιστορικές ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου, έχοντας πολυάριθμους φίλους αλλά και εχθρούς. Μετά από πολλά χρόνια αφάνειας και όντας περιφερόμενη στην League One και στην Championship, πέρυσι εμφανίστηκε και πάλι δυναμικά στο προσκήνιο κυρίως λόγω της παρουσίας του Marcelo Bielsa στον πάγκο. Ο Αργεντινός τεχνικός κατάφερε να πάρει στα χέρια του ένα μέτριο ρόστερ και με λίγες προσθήκες να το φέρει από την 13η θέση μέσα σε μια χρονιά στη διεκδίκηση της ανόδου, λυγίζοντας τελικά από τους πολλούς τραυματισμούς και την απουσία ενίσχυσης στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (χαρακτηριστικό παράδειγμα το φιάσκο στην υπόθεση Daniel James σ.σ. ο νυν παίκτης της Manchester United ήταν "κλεισμένος" αλλά ποτέ δεν αποκτήθηκε).

Παρόλα αυτά, η ανανέωση του συμβολαίου του Marcelo Bielsa έφερε διάχυτη αισιοδοξία στις τάξεις των φίλων της ομάδας, καθώς με σωστές κινήσεις από την πλευρά της διοίκησης και «πατώντας» στο μομέντουμ της σεζόν που πέρασε, η άνοδος μοιάζει εφικτή.

Τα πρώτα σύννεφα σε αυτό το σκηνικό εμφανίστηκαν λίγο μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Bielsa από τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Andrea Radrizzani. O Ιταλός επιχειρηματίας δήλωσε πως το επερχόμενο καλοκαίρι θα είναι δύσκολο μεταγραφικά και πως η ομάδα θα βασιστεί κυρίως σε δανεισμούς ποιοτικών ποδοσφαιριστών αλλά και στους ταλαντούχους νεαρούς ποδοσφαιριστές που προέρχονται από τις επιτυχημένες ακαδημίες του συλλόγου.

Και αν αυτά τα σύννεφα έμοιαζαν να διαλύονται μετά τις πρώτες μεταγραφικές κινήσεις που ανακοινώθηκαν, με κορωνίδα τους την απόκτηση του Πορτογάλου εξτρέμ Helder Costa από τους Wolverhampton Wanderers, οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών έφεραν παγωμάρα σε όλους τους φίλους του συλλόγου του Yorkshire. Η αρχή έγινε με την μάλλον αιφνίδια αποχώρηση του αγαπημένου της κερκίδας και κατά γενική ομολογία καλύτερου κεντρικού αμυντικού της ομάδας, Pontus Jansson. Ο Σουηδός διεθνής όχι μόνο πωλήθηκε στην Brentford FC (άμεση ανταγωνίστρια ομάδα της Championship), αλλά και κόστισε μόλις 5,5 εκατομμύρια λίρες στις ‘’Μέλισσες’’, ενώ το χειμώνα δεν πωλήθηκε σε ομάδες της Premier League για το διπλάσιο ποσό και σε αντιδιαστολή με την περίπτωση αυτή, την ίδια στιγμή, η Aston Villa δαπανούσε το ποσό των 25 εκατομμυρίων λιρών (με τα bonus) για την απόκτηση του Tyrone Mings!

Για αυτήν την αναπάντεχη κίνηση που δυσαρέστησε πολλούς φίλους της ομάδας έχουν ακουστεί δύο διαφορετικές εκδοχές. Μερίδα ανθρώπων που είναι κοντά στην ομάδα υποστηρίζει πως ο Jansson είχε μη αποδεκτή συμπεριφορά για τα δεδομένα του Bielsa, βάζοντας τον εαυτό του πάνω από την ομάδα. Σημαντική στιγμή κατά την οποία φαίνεται να ράγισε το γυαλί στη σχέση των δύο ανδρών, ήταν αυτή στην περίφημη αναμέτρηση του Elland Road απέναντι στην Aston Villa, όταν ο Σουηδός αρνήθηκε να δεχτεί την εντολή του προπονητή του να αφήσει ανενόχλητους τους ποδοσφαιριστές της Villa να σκοράρουν ώστε να τηρηθεί το fair play. Βέβαια τότε ο Bielsa υπερασπίστηκε τον παίκτη του και δήλωνε πως είναι ίσως ο καλύτερος παίκτης της ομάδας. Η τελική ρήξη όμως σύμφωνα με το ρεπορτάζ ήρθε πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, όταν ο Jansson ζήτησε επιπλέον άδεια για διακοπές (χωρίς να έχει αγωνιστικές υποχρεώσεις με την εθνική του ομάδα όπως πέρυσι στο παγκόσμιο κύπελλο) και ο Αργεντινός τεχνικός αρνήθηκε επανειλημμένα να του τη δώσει, ενώ λίγες μέρες μετά του ζήτησε να βρει καινούρια ομάδα και να μην συνεχίσει τις προπονήσεις στο προπονητικό κέντρο του Thorp Arch. H δεύτερη εκδοχή πάντως διατυπώθηκε από τον ίδιο τον Jansson σε συνέντευξή του σε μέσο της πατρίδας του, κατά την οποία ανέφερε πως η πώλησή του πραγματοποιήθηκε ώστε να έρθουν χρήματα στα ταμεία της ομάδας λόγω δυσκολιών που αντιμετωπίζει με το Financial Fair Play.

Πέραν όμως αυτού του περιστατικού, το δημιουργούμενο κλίμα αβεβαιότητας ενισχύεται από τις υποθέσεις ανανέωσης συμβολαίου των Kemar Roofe και Kalvin Phillips. Στον 26χρονο επιθετικό κατατέθηκε πρόταση ανανέωσης με σχεδόν διπλασιασμό του (χαμηλού) μισθού του, χρήματα τα οποία είναι όμως αισθητά λιγότερα από όσα αξίωνε (περίπου το ποσό που δίνεται στον Patrick Bamford). Το συμβόλαιό του λήγει σε 12 μήνες και μετά από αυτήν την εξέλιξη άρχισαν να ηχούν μεταγραφικές σειρήνες, με τους Glasgow Rangers να φέρονται διατεθειμένοι να δαπανήσουν 5 εκατομμύρια λίρες για την απόκτηση του περσινού πρώτου σκόρερ της Leeds United με 15 τέρματα.

Όσον αφορά τον Kalvin Phillips, ο 23χρονος μέσος (Παίκτης της σεζόν για την ομάδα αλλά και μέλος της καλύτερης ενδεκάδας του πρωταθλήματος) φέρεται επίσης να έχει αρνηθεί την πρόταση ανανέωσης που του έγινε, επιζητώντας περισσότερα χρήματα ώστε να απορρίψει την ιδέα να αγωνιστεί στην Premier League. O Phillips αποτέλεσε την αποκάλυψη της περσινής σεζόν, καθώς η εξέλιξή του υπό τις οδηγίες του Marcelo Bielsa ήταν αλματώδης. Ο ίδιος επιθυμεί να παραμείνει στον σύλλογο του Yorkshire καθώς αποτελεί γέννημα θρέμμα των ακαδημιών του και αγαπά την ομάδα, αλλά σίγουρα η προοπτική της Premier League δεν τον αφήνει αδιάφορο. Ομάδες όπως η Aston Villa, η Bournemouth, οι Wolverhampton Wanderers και η Tottenham έχουν δείξει ζωηρό ενδιαφέρον, με τους ‘’Χωριάτες’’ μάλιστα να έχουν ήδη καταθέσει επίσημη πρόταση ύψους 14 εκατομμυρίων λιρών. Η διοίκηση της Leeds United βέβαια έχει απορρίψει αυτήν την πρόταση και όρισε ως τιμή για τον Άγγλο μέσο τα 30 εκατομμύρια λίρες, όμως η πρώτη άρνηση του ποδοσφαιριστή στην πρόταση της ομάδας για ανανέωση σε συνδυασμό με την απουσία του από την εκδήλωση της ομάδας για την παρουσίαση της επετειακής φανέλας της σεζόν 2019/2020 για τα 100 χρόνια του συλλόγου, προκαλούν μεγάλη ανησυχία για το μέλλον του στην ομάδα. Η ανησυχία αυτή μάλιστα εντείνεται από μια φήμη που κυκλοφόρησε στους κόλπους των οπαδών, η οποία υποστηρίζει πως ο Bielsa επιθυμεί οπωσδήποτε την παραμονή του Phillips  και είναι έτοιμος ακόμη και να αποχωρήσει από την Leeds United σε περίπτωση πώλησής του. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε πως μια τέτοια αντίδραση του επονομαζόμενου και «El Loco» (σ.σ. Ο τρελός) δεν θα προκαλούσε έκπληξη.

Είναι λοιπόν το ζήτημα φέτος οικονομικό (έλλειψη πόρων της διοίκησης) και χρησιμοποιείται ως πρόφαση η τήρηση του Financial Fair Play; Είναι όντως τόσο στενά τα περιθώρια ώστε να απαιτούνται σημαντικές πωλήσεις για να μην ξεπεραστεί το φράγμα της απώλειας 39 εκατομμυρίων λιρών την τελευταία τριετία και κινδυνέψει η ομάδα με ποινή αντίστοιχη της περσινής που δέχτηκε η Birmingham City; Και αν τελικά ισχύει το πρώτο σενάριο, πώς δικαιολογείται η άρνηση του Andrea Radrizzani στην πρόταση εξαγοράς του συλλόγου από την Qatar Sports Investments του Nasser Al Khelaifi, o οποίος φημολογείται πως έδειξε έντονο ενδιαφέρον για την Leeds United;

Για όλα τα παραπάνω λοιπόν οι φίλοι της ομάδας ζητούν πειστικές απαντήσεις από την διοίκηση, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το μέλλον του πολύπαθου συλλόγου του Yorkshire και να επανέλθει η αισιοδοξία εν όψει της νέας σεζόν. 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.