Μεταγραφές Ιανουαρίου της Έβερτον: Ποιες άφησαν εποχή και ποιες απογοήτευσαν!

Οι Premierleaguefans θυμούνται τις χειμερινές κινήσεις που ξεχώρισαν για τα Ζαχαρωτά.

Η Έβερτον δεν έχει πραγματοποιήσει ακόμη καμία μεταγραφή στην τρέχουσα περίοδο, αλλά αξίζει να ρίξουμε μια ματιά σε όσα είχε κάνει τον Ιανουάριο στο παρελθόν.

 


Οι καλύτερες μεταγραφές

-  Μικέλ Αρτέτα - Ρεάλ Σοσιεδάδ (δανεικός) 

Ο Ισπανός χαφ - και νυν προπονητής της Άρσεναλ - ήρθε για να καλύψει το κενό που άφησε ο Τόμας Γκράβεσεν, ο οποίος είχε μετακινηθεί στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κατάφερε να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες βοηθώντας την Έβερτον να προκριθεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κεντρικός μέσος ποιότητας με εξαιρετική ικανότητα στην πάσα, ο Αρτέτα έκανε την μετακίνησή του μόνιμη στο Μέρσεϊσαϊντ για το ποσό των 2εκ. λιρών. 

 

-  Τζον Στόουνς - Μπάρνσλει (3 εκ. λίρες)

Ο νεαρός αμυντικός βρισκόταν κοντά στη μετακίνηση στη Γουίγκαν του Ρομπέρτο Μαρτίνεζ. Ωστόσο με προσωπική εισήγηση του Ντέιβιντ Μόγιες τα πράγματα άλλαξαν και η μεταγραφή του έγινε πραγματικότητα. 

Κατά την παραμονή του στο Γκούντισον Παρκ είχε πολύ καλή απόδοση και πολλές φορές βρέθηκε στο στόχαστρο των κορυφαίων ομάδων της Αγγλίας. Τελικά η Μάντσεστερ Σίτι αναγκάστηκε να δαπανήσει ποσό που αποτέλεσε ρεκόρ δαπάνης για αγορά αμυντικού (50 εκ. λίρες) το 2016 ώστε να τον κάνει δικό της.


-  Λάντον Ντόνοβαν - Λος Άντζελες Γκάλαξι (δανεικός) 

Ποτέ ξανά ένας δανεισμός δεν είχε τόσο μεγάλο αντίκτυπο και τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Ήρθε στην ομάδα το 2010, και κατάφερε κατευθείαν να αναδειχθεί παίκτης του μήνα.

Συμπλήρωσε 13 εμφανίσεις στην πρώτη του θητεία, και επέστρεψε μετά απο μερικά χρόνια, πετυχαίνοντας μερικά ακόμη γκολ. 

 

-  Νίκιτσα Γέλαβιτς - Ρέιντζερς (5,5 εκ. λίρες)

Ήρθε το 2012. Ο Κροάτης φορ τον πρώτο καιρό δεν σταματούσε να σκοράρει, έχοντας 11 γκολ σε 16 εμφανίσεις. Στη συνέχεια... σίγησε, έπειτα ζήτησε μεταγραφή για να έχει περισσότερο χρόνο συμμετοχής και να παίξει στην εθνική του ομάδα, οπότε η Έβερτον τον πούλησε και πάλι σε χειμερινή μεταγραφική περίοδο, το 2014 στη Χαλ.

 

-  Στίβεν Πίεναρ - Τότεναμ (δανεικός) 

Μια... πονηρή προσθήκη για την Έβερτον που τον έκανε δικό της ως δανεικό το 2008 από την Ντόρτμουντ. Ενώ ήρθε πάλι ως δανεικός από την Τότεναμ τον Ιανουάριο του 2012. Ήταν εξαιρετικός και ο δανεισμός του έγινε μόνιμος.

 

-  Αντεμόλα Λούκμαν - Τσάρλτον (7 εκ. λίρες)

Βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία γιατί παρότι δεν βοήθησε ιδιαίτερα τα Ζαχαρωτά στον αγωνιστικό χώρο, ο νεαρός Άγγλος είχε καταφτάσει από ομάδα της τρίτης κατηγορίας και το περασμένο καλοκαίρι πουλήθηκε στη Λειψία με περίπου τα διπλάσια χρήματα από όσα είχε αποκτηθεί.

 


Οι χειρότερες μεταγραφές 

-  Ουμάρ Νιασέ - Λοκομοτίβ Μόσχας (13,5 εκ. λίρες)

Ο Σενεγαλέζος επιθετικός, ο οποίος ακόμη βρίσκεται στο ρόστερ της Έβερτον, έχει κάνει ελάχιστες συμμετοχές χωρίς να καταφέρει να βοηθήσει, ενώ δόθηκε πολλές φορές δανεικός. Υπέγραψε τον χειμώνα του 2016 και ώρες του στο Γκούντισον Παρκ τελειώνουν καθώς το συμβόλαίο του ολοκληρώνεται το ερχόμενο καλοκαίρι.

 

-  Σάνι Ταρασάι - Γκρασχόπερς Ζυρίχης (3εκ. λίρες)

Ο Ελβετός μέσος συμπεριλαμβανεται στους χειρότερους δικαιλογημένα. Υπέγραψε τον Γενάρη του 2016 και δόθηκε δανεικός πίσω στην Γκρασχόπερς για 6 μήνες. Δεν είχε αγωνιστεί σε επίσημο αγώνα για τα Ζαχαρωτά μέχρι που ο Ρόναλντ Κούμαν τον δάνεισε στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης για ολόκληρη τη σεζόν. Ανήκει ακόμα στην Έβερτον αλλά δίνεται κάθε συνεχώς δανεικός.

 

-  Άιντεν ΜακΓκίντι - Σπαρτάκ Μόσχας (1,5εκ. λίρες)

Μπορεί το ποσό να φαίνεται πολύ μικρό αλλά υπήρχαν πολλές προσδοκίες και ενθουσιασμός με την άφιξη του Ιρλανδού το 2014. Ακολούθησαν απογοητευτικές εμφανίσεις και πολλοί δανεισμοί.

 

-  Λασινά Τραορέ - Ανζί Μαχάτσκαλα (δανεικός) 

Ο γιγαντόσωμος Ιβοριανός φορ (ύψους 2,03!) σκόραρε στο ντεμπούτο του κόντρα στη Σουόνσι στο FA Cup αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να προσφέρει και πέρασε απαρατήρητος.

 

-  Τζέιμς Μπίτι - Σαουθάμπτον (6,5εκ. λίρες) 

Ήταν το ρεκόρ μεταγραφής για τον σύλλογο το 2005 και αναμενόταν να δώσει λύσεις στο επιθετικό κομμάτι για αρκετό καιρό. Όμως μετά την αποβολή του στον πέμπτο του αγώνα, κόντρα στην Τσέλσι, η καριέρα του θα δυσκόλευε πολύ.

Σκόραρε 10 γκολ στην πρώτη του χρονιά, όμως μόνο 2 την επόμενη. Καμία έκπληξη δεν προκάλεσε το γεγονός ότι πωλήθηκε για μικρότερο ποσο στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ εκέινο το καλοκαίρι. 

 

-  Τζενκ Τοσούν - Μπεσίκτας (20 εκ. λίρες)

Ο Τούρκος φορ κατέφτασε τον Γενάρη του 2018 έναντι υψηλού ποσού. Δεν κατόρθωσε να λύσει το πρόβλημα στη γραμμή κρούσης της ομάδας και -πάλι Ιανουάριο- πριν από λίγες ημέρες, δόθηκε δανεικός στην Κρίσταλ Πάλας. 

 

-  Μόργκαν Σναϊντερλέν - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (20,5 εκ. λίρες)

Οι εξαιρετικές του εμφανίσεις με τη φανέλα της Σαουθάμπτον του χάρισαν μια μεταγραφή στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, και αργότερα μια ακόμη στην Έβερτον, τον Ιανουάριο του 2017. Ο Γάλλος μέσος δεν κατάφερε ωστόσο να πείσει με την παρουσία του στο Γκούντισον Παρκ και φέρεται να βρίσκεται στη λίστα του Κάρλο Αντσελότι με τους παίκτες προς αποχώρηση.

 


Οι ξεχασμένοι

-  Άαρον Λένον - Τότεναμ (δανεικός) 

Πριν πάει μόνιμα το 2015 στο Μέρσεϊσαϊντ, είχε και έναν δανεισμό στην ομάδα κατά τον οποίο ικανοποίησε αρκετά για να κερδίσει την μεταγραφή του.

-  Φιλίπ Σεντερός - Άρσεναλ (δανεικός) 

Έπαιξε μόλις 3 φορές για την Έβερτον. Βραχυχρόνια λύση για τα μετόπισθεν, αλλά μια λύση που σπανίως προτιμούσε ο Μόγιες.

-  Άντονι Γκάρντνερ - Τότεναμ (δανεικός) 

Δεν αγωνιζόταν καθόλου στην Τότεναμ, και έτσι πήγε στην Έβερτον το 2008 σε 6μηνο δανεισμό. Δεν κατάφερε όμως να κάνει καμία συμμετοχή. 

-  Νταν Γκόσλινγκ - Πλίμουθ (1εκ. λίρες) 

Ήρωας της νίκης επί της Λίβερπουλ το 2009 για το FA Cup, ο Γκόσλινγκ πήγε στο Γκούντισον Παρκ ως πιτσιρικάς με μεγάλη φήμη αλλά δεν δικαίωσε τις προσδοκίες. Σήμερα είναι παίκτης της Μπόρνμουθ.

-  Ελιακίμ Μανγκαλά - Μάντσεστερ Σίτι (δανεικός)

Ο Γάλλος στόπερ είχε καταφθάσει ώστε να βοηθήσει τα Ζαχαρωτά με τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στην άμυνα, αλλά στο δεύτερο του ματς τραυματίστηκε σοβαρά στο γόνατο και δεν έπαιξε ξανά μέχρι να λήξει ο δανεισμός του.

-  Έρικ Ντάιερ - Σπόρτινγκ Λισαβόνας (δανεικός)

Ελάχιστοι θα θυμούνται τον Άγγλο χαφ στην Έβερτον, καθώς αγωνίστηκε μόνο στην ακαδημία της! Η Σπόρτινγκ δέχθηκε να τον δανείσει στην Έβερτον το 2011 δίνοντας του μια ευκαιρία να εξελιχθεί σ΄ένα πιο ανταγωνιστικό και απαιτητικό περιβάλλον. 

Ωστόσο παρέμεινε στην ακαδημία για τους επόμενους 18 μήνες πριν μεταγραφεί από τους Πορτογάλους στην Τότεναμ, για την οποία αποτέλεσε μια σπουδαία ανακάλυψη, τόσο για τα Σπιρούνια όσο και για την εθνική Αγγλίας.

 

* Σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες δεν κατατάσσεται η μεταγραφή του Θίο Γουόλκοτ, ο οποίος αποκτήθηκε Γενάρη του 2018 και είναι ακόμη παίκτης της Έβερτον.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.