Ο Βενγκέρ και η …γιαγιαδομουρμούρα

Ο Ardan Turan γράφει για τον Αρσέν Βενγκέρ, ο οποίος για ακόμη ένα καλοκαίρι τέντωσε τα νεύρα των φίλων της ομάδας του, αν και στο τέλος τους …γλύκανε.

Ας δούμε πώς περίπου κύλησε το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι της Άρσεναλ.

 

Αρχή με υποσχέσεις

Η πρώτη μεταγραφή έγινε πριν από το Γιούρο, με τον Γρανίτ Τζάκα να μετακομίζει από την Γκλάντμπαχ στο Λονδίνο. Η συγκεκριμένη κίνηση άνοιξε την όρεξη των φιλάθλων των «κανονιέρηδων» και τους έδωσε το δικαίωμα να ελπίζουν ότι έφτασε τελικά το καλοκαίρι που ο Βενγκέρ θα ξοδέψει!

Στη συνέχεια ακολούθησε απόλυτη …ξηρασία. Ονοματολογία, σενάρια και φήμες, χωρίς να καταφτάσει κανένας παίκτης που θα αποτελούσε πραγματική ενίσχυση. Ο Βενγκέρ πιέστηκε πολλές φορές από τους δημοσιογράφους και συχνά τσακώθηκε μαζί τους.

 

Ξεροκεφαλιά

Άλλωστε, τα περισσότερα λάθη του Βενγκέρ πηγάζουν από την ξεροκεφαλιά. Πχ, κάπου στον Ιούλιο, έχει επιλέξει τον Μουστάφι για στόπερ. Ο Μουστάφι έχει ρήτρα αποδέσμευσης, ενώ η Βαλένθια κάνει και σκόντο σε αυτή. Ο Βενγκέρ όμως θέλει να δώσει όσα νομίζει ότι αξίζει ο Μουστάφι και όχι παραπάνω. Για 5-10 μύρια ευρώ καθυστερεί η μεταγραφή 25-30 μέρες. Οι οποίες 25-30 μέρες κάνουν μεγάλη διαφορά, και σε τελική ανάλυση θα έφερναν πίσω τα ρημαδιασμένα 5-10 μύρια, μόνο και μόνο από το buzz και το timing της μεταγραφής!

Σου κάνει ρε κόουτς ο Μουστάφι και τον πιστεύεις; Δώσε τη ρήτρα και πάρτον σε μιάμιση μέρα. Ή ρώτα πόσα θέλουν μήπως κάνουν έκπτωση χωρίς νιαουρίσματα. Θα τον είχες τρεις βδομάδες πριν, θα χε παίξει στα πρώτα ματς, θα είχες λιγότερη γκρίνια και χρόνο να ασχοληθείς με τον επιθετικό που επίσης έψαχνες, ΟΛΑ θα ήταν καλύτερα. Τελικά ξεκινώντας το πρωτάθλημα είχες κρατήσει αυτά τα έξτρα 5-10 μύρια στο ταμείο, που δεν λένε απολύτως τίποτα στη σημερινή Πρέμιερ όπου όλοι έχουν ρευστό. Απλώς εκνεύρισες τους πάντες, για άλλη μια φορά, Αρσέν, με αποτέλεσμα να γιουχάρει ασυνήθιστα μεγάλη μερίδα του γηπέδου μετά την ήττα από τη Λίβερπουλ.

 

Ρήτρες

Όπως ξέρουμε ορισμένοι παίκτες έχουν στα συμβόλαιά τους ρήτρες μεταγραφής, ένα συγκεκριμένο ποσό δηλαδή που αν κατατεθεί από άλλο σύλλογο το συμβόλαιο «σπάει» και ο παίκτης που δεσμευόταν με αυτό μπορεί να διαπραγματευτεί τους προσωπικούς του όρους. Πάει λοιπόν ο Βενγκέρ να σπάσει τη ρήτρα των 20 εκ. ευρώ που απαιτούνταν για τον Λούκας Πέρεθ και δοκιμάζει να το κάνει ΣΕ ΔΟΣΕΙΣ! Για 20 μύρια ευρώ… Ο Αλσατός είναι ο τύπος που όταν πάει στο περίπτερο για τσιγάρα κι εφημερίδα πληρώνει την εφημερίδα και λέει στον περιπτερά "τα άλλα γράφτα, θα στα δίνω σιγά σιγά". Αρσέν Βενγκέρ, μόνο εσύ!

 

Δηλώσεις του …προφανούς

«Ανάμεσα στα κριτήρια για μια μεταγραφή, είναι και... ο υποψήφιος αγοραστής. Ειδικά αν προέρχεται από την Αγγλία. Για παράδειγμα, αν ένας ποδοσφαιριστής κοστολογείται στα 8 εκατ. ευρώ, αν εμπλακεί αγγλικός σύλλογος, τότε αυτομάτως, για κάποιο λόγο, η τιμή του ανέρχεται στα 13 εκατομμύρια. Μονίμως ανεβαίνει», δήλωσε ο Βενγκέρ.

Κάτι μας είπε. Δεν το είχαμε παρατηρήσει από μόνοι μας. Οι Άγγλοι έχουν όλο το κασέρι, καθώς έχουν τρομακτικά έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, άρα από αυτούς ψάχνουν όλοι να βγάλουν υπερκέρδη.

Το να αλλάξεις το πώς γίνονται τα deals στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο όμως δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις. Το να προσαρμοστείς είναι αυτό που μπορείς και οφείλεις να κάνεις.

Μου φαίνονται κι εμένα γελοία τα ποσά για Πογκμπά, Στόουνς, Μπατσουαγί, Μπολάσι. Υπάρχουν όμως και οι Καντέ, Γουανιάμα, Στεκέλενμπουργκ. Αν ψάχνεις, βρίσκεις. Δεν θέλεις να σκας 50+ μύρια αν ο παίκτης δεν έχει την ποιότητα του Σάντσες ή του Εζίλ; Δεκτό. Και λογικό! Αγόρασε φθηνότερα, από μικρότερα πρωταθλήματα. Στάμπαρε ποιοι έχουν ρήτρες και σπάσε όσες πιστεύεις ότι είναι σε λογικά πλαίσια, ώστε να γλιτώσεις τις διαπραγματεύσεις με τους μανατζαραίους-καρχαρίες. Το ζήτημα είναι ότι και μια ρήτρα που έσπασες νωρίς στην καλοκαιρινή περίοδο, Αρσέν, (του Βάρντι), δεν κατάφερες να πείσεις τον παίκτη της Λέστερ να έρθει. Μήπως και για αυτό φταίει το modern football;

Εδώ και χρόνια σου λείπει ένα στόπερ. Στην αρχή του καλοκαιριού έπαιρνες τον Γκλικ και τελείωνε η υπόθεση. Με 11 μύρια πήρε τον Πολωνό βράχο η Μονακό, άντε να ζητούσαν από σένα +5 μύρια καπέλο επειδή είσαι αγγλικός σύλλογος. Και στο κάτω κάτω, όπως αγοράζεις ακριβότερα, έτσι πουλάς και ακριβότερα. Βγάλε κανέναν Γουόλκοτ στη λίστα, πούλα τον με 25-30 μύρια λίρες και χρηματοδότησε τις αγορές. Αν’ αυτού άρχισες τις δηλώσεις του τύπου «αυτοί οι σπάταλοι οι νεολαίοι, που δεν γνώρισαν κακουχίες…». Αρσέν, όχι άλλη γιαγιαδομουρμούρα!

 

Καλώς τους κι ας άργησαν!

Η ενίσχυση ήρθε τελικά, με καθυστέρηση ελληνικής γραφειοκρατίας. Μάζεψε 20 χαρτιά από όλες τις πιθανές και απίθανες υπηρεσίες, κάτσε στην ουρά, κάνε μια αίτηση, πάνε πάρε αριθμό πρωτοκόλλου, μάζεψε άλλα 15 χαρτιά από μερικές ακόμη απίθανες υπηρεσίες, ξαναέλα από Δευτέρα γιατί κλείνουμε, κάνε νέα αίτηση, πάρε νέο αριθμό πρωτοκόλλου, άραξε λίγο όσο τγώω μανταγίνι, έλα αύριο γιατί κλείνουμε, περίμενε στην ουρά, ε και σε κάποια φάση έγινε η δουλειά σου. Αν θυμάσαι ακόμα τι ήθελες να κάνεις όταν είχες πρωτομπεί.

Α ναι. Ψάχναμε στόπερ. ΟΚ, ήρθε ο Μουστάφι. Κομπλέ είμαστε. Και του χρόνου.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.