Γιατί η νέα ιδιοκτησία της Τσέλσι είναι επικίνδυνη για την ίδια - και όχι μόνο

Οι Premierleaguefans γράφουν για όσα συμβαίνουν στον σύλλογο του Λονδίνου από τη στιγμή της άφιξης του Τοντ Μπόελι.

Το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε από τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία επέβαλλε στην Τσέλσι να αλλάξει ιδιοκτησία και ο δισεκατομμυριούχος Αμερικανός επικράτησε στη «μάχη» της διαδοχής του Ρώσου επιχειρηματία, Ρομάν Αμπράμοβιτς. Αξίζει να δούμε ποιες ήταν οι αποφάσεις του Τοντ Μπόελι στους πρώτους μήνες παρουσίας του στο Στάμφορντ Μπριτζ.

Αντικατέστησε πετυχημένους και αγαπητούς παράγοντες

Ο Τοντ Μπόελι πήρε τη θέση ενός ανθρώπου που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά των φίλων της ομάδας, του Ρομάν Αμπράμοβιτς. Εκείνος αναγέννησε την Τσέλσι, απαίτησε το άριστο, επέμεινε και πέτυχε. Την κατέστησε παγκόσμια δύναμη στο ποδόσφαιρο, γι’ αυτό χρειάστηκε να γίνει η (μακράν) ακριβότερη πώληση στην ιστορία του αθλήματος για να αλλάξει χέρια. Έχοντας λοιπόν πάρει τη θέση του Ρώσου επιχειρηματία, ο Αμερικανός άλλαξε επίσης την πιο επιτυχημένη ίσως γυναίκα σε διοικητικό πόστο στον ποδοσφαιρικό χώρο, Μαρίνα Γκρανόφσκαγια, τον Πετρ Τσεχ που επίσης είχε παρουσιάσει αξιόλογο έργο, καθώς επίσης και άλλους παράγοντες που είχαν πόστα και πρόσφεραν από αυτά. Αντικατέστησε λοιπόν απότομα, αγαπητούς προς τον κόσμο της Τσέλσι ανθρώπους, οι οποίοι ήταν πετυχημένοι στους ρόλους τους. Ακόμη και αν όσοι ήρθαν στις θέσεις τους αποδειχθούν ικανοί μακροπρόθεσμα, θα πάρει χρόνο να καταφέρουν να συνεργαστούν, ενώ μέχρι την άφιξη του Αμερικανού επενδυτή ήταν ξεκάθαρο πως «όλα δούλευαν ρολόι».

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για λίγες ημέρες! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

Άλλαξε έναν προπονητή που είχε αποδείξει την ποιότητά του

Στη διάρκεια της θητείας του στην Τσέλσι ο Τόμας Τούχελ απέδειξε σε όσους δεν το είχαν ήδη καταλάβει, αλλά και θύμισε στους υπόλοιπους, ότι είναι ένας προπονητής κορυφαίας κλάσης. Κατόρθωσε να παρουσιάσει ένα σύνολο «δεμένο», ισχυρό, με αυτοπεποίθηση. Έφερε το Τσάμπιονς Λιγκ στην μπλε πλευρά του Λονδίνου και αναδείχθηκε καλύτερος προπονητής στον κόσμο μέσω αυτής της επιτυχίας.

Ο Μπόελι δεν… συγκινήθηκε από αυτά, στην πρώτη ευκαιρία απέλυσε τον Γερμανό και επέλεξε έναν ανερχόμενο Άγγλο προπονητή με εξαιρετική δουλειά σε μικρές ομάδες, αλλά χωρίς την παραμικρή εμπειρία από τόσο μεγάλο… καράβι. Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω για τα διοικητικά πόστα, ακόμα κι αν ο Γκρέιαμ Πότερ αποδειχθεί μελλοντικά προπονητής κορυφαίας κλάσης, θα χρειαστεί χρόνο για να φέρει τα ανάλογα αποτελέσματα. Ήδη αρκετοί φίλοι της Τσέλσι φώναξαν το όνομα του Τούχελ από τις κερκίδες...

Επέδειξε αλαζονεία

Ερχόμενος από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μεγάλη Βρετανία μέσω μιας τεράστιας επένδυσης, αντί να προσπαθήσει να μάθει πώς λειτουργεί το… soccer, είναι ξεκάθαρο πως ο Μπόελι πιστεύει ότι ήρθε για να μας διδάξει πώς θα γίνει το αγγλικό ποδόσφαιρο καλύτερο, αντιγράφοντας τη λειτουργία των αμερικανικών αθλημάτων!

Από την τοποθέτησή του μέσω της οποίας ζητούσε να γίνει All Star Game στην Πρέμιερ Λιγκ, προέκυψαν δύο συμπεράσματα:

Πρώτον, ότι ο Μπόελι βλέπει μόνο… δολάρια. Στήριξε όλη την ιδέα του στο «αφού θα φέρει λεφτά είναι φανταστική ιδέα», χάνοντας όλο το νόημα και όντας ανίκανος να αντιληφθεί τη γελοιότητα του όλου εγχειρήματος. Κάτι που αντιλήφθηκαν πολύ εύκολα άνθρωποι του ποδοσφαίρου όπως ο Γιούργκεν Κλοπ, ο οποίος έκανε χιούμορ αναφέροντας «Μήπως θέλει να φέρει και τους Harlem Globetrotters;» (σ.σ. πρόκειται για ομάδα Αμερικανών που δίνουν αγώνες επιδείξεων με εντυπωσιακά άλματα και καρφώματα για να διασκεδάσουν το κοινό).

Δεύτερον, ότι δεν κατάλαβε σε ποιο χώρο μπήκε και δεν σκοπεύει να δείξει σεβασμό και να προσπαθήσει να τον κατανοήσει. Ενώ είναι απόλυτα θεμιτό να ρίχνεις νέες ιδέες στο τραπέζι, είναι ξεκάθαρα αλαζονικό να εμφανίζεσαι ξαφνικά σε έναν χώρο για τον οποίο έχεις ελάχιστες γνώσεις και να λες «θα αλλάξω τα πράγματα προς το καλύτερο, έχετε πολλά να μάθετε από τα αμερικανικά σπορ». Όχι, κύριε Μπόελι, το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο δεν περίμενε τον Αμερικανό μεσσία να έρθει να το σώσει, λειτουργεί εξαιρετικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για λίγες ημέρες! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

Ξοδεύει αλόγιστα και χωρίς ποδοσφαιρικό πλάνο

Όσον αφορά τις αλλαγές στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι της Τσέλσι. Αρχικά να σημειώσουμε πως ο σύλλογος έχασε πολλές συμφωνίες, ή χρόνο, ή πλήρωσε πολύ μεγαλύτερο αντίτιμο από το φυσιολογικό για να αποκτήσει ποδοσφαιριστές, κι όλα αυτά προέκυψαν από την απόφαση του Μπόελι να… παριστάνει τον Τεχνικό Διευθυντή. Επειδή στους πρώτους μήνες του στους Μπλε δεν διέθετε κάποιον επαγγελματία για να επιλέγει παίκτες και να κάνει τις διαπραγματεύσεις, ανέλαβε αυτόν τον ρόλο ο ίδιος, με αποτέλεσμα να τον… κοροϊδεύουν όλα τα γραφεία ατζέντηδων. Ας δούμε τη λίστα με τις μεταγραφές που έκανε η Τσέλσι στην εποχή Μπόελι:

 

Γουέσλεϊ Φοφανά: £71m

Κουκουρέγια: £58m

Στέρλινγκ: £50m

Κουλιμπαλί: £34m

Μπαντιασίλ: £34m

Τσουκουεμέκα: £16m

Ομπαμεγιάνγκ: £11m

Ντατρό Φοφανά: £11m

Αντρέι Σάντος: £11m

Ζοάο Φέλιξ: £10m (δανεισμός)

Σλόνινα: £8m

Ζακαριά: £3m

Μούντρικ: £88m

Ενκουνκού: £63m

 

Συμπεράσματα:

1) Δαπάνησε κάτι λιγότερο από 500 εκατομμύρια λίρες μέσα σε λίγους μήνες. Δηλαδή, τρομερά πολλά χρήματα, πληρώνοντας υπεραξία στις περισσότερες μεταγραφές. Τα συγκεκριμένα ποσά βγαίνουν από το «πορτοφόλι» της Τσέλσι και ενδέχεται να λογοδοτήσει για τις σπατάλες, ή να τις βρει μπροστά της μελλοντικά.

2) Απέκτησε ποδοσφαιριστές χωρίς πλάνο. Όσοι παρακολουθούν το ρεπορτάζ των Λονδρέζων θα έχουν καταλάβει ότι η ομάδα "τσιμπάει" στις προτάσεις των ατζέντηδων και ασχολείται με παίκτες που της προτείνουν, αντί να έχει καθορίσει στόχους και να διεκδικεί συγκεκριμένους παίκτες. Δεν υπήρχε ο άνθρωπος ή η ομάδα που θα φτιάξει το πλάνο, επομένως η Τσέλσι πρώτα απέκτησε παίκτες σε διάφορες θέσεις/ηλικίες/εθνικότητες/τιμές, και... μετά θα δει τι θα τους κάνει. 

3) Τα συμβόλαια! Τα περισσότερα από αυτά είναι μέχρι το 2029 και το 2030. Συμβόλαια 7 και 8 ετών είναι πολύ σπάνια στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Τέτοιες συμφωνίες είναι συχνές στα αμερικάνικα σπορ, όπου υπάρχουν όμως άλλοι κανόνες. Για παράδειγμα, εάν έχεις έναν παίκτη που δεν τον θέλεις πια αλλά έχει συμβόλαιο 5 ετών ακόμα με υψηλές απολαβές, στο ΝΒΑ μπορείς να τον ανταλλάξεις με έναν άλλο παίκτη με υψηλό συμβόλαιο, ή με δύο παίκτες που συνολικά έχουν παρόμοιο ποσό στα συμβόλαιά τους. Επίσης, για να αποκτήσεις τους παίκτες δεν έχεις δαπανήσει χρήματα, πέραν του ότι πληρώνεις το συμβόλαιό τους.

Στο ποδόσφαιρο, αντίθετα, αν αποκτήσεις για παράδειγμα τον Κέπα Αριθαμπαλάγα έναντι 72 εκατομμυρίων και δεν αποδώσει αυτά που περίμενες, ούτε μπορείς να τον πουλήσεις με τα μισά έστω χρήματα, ούτε να ανταλλάξεις το βαρύ συμβόλαιό του με κάποιου άλλου παίκτη που μπορεί να σε ενδιαφέρει. Έχοντας… κληρονομήσει έναν τέτοιο παίκτη, τον Ισπανό τερματοφύλακα, ο Μπόελι παίρνει αλόγιστα ρίσκα μοιράζοντας 7ετή συμβόλαια σε ποδοσφαιριστές για τους οποίους πλήρωσε υπεραξία. Οπότε όποιος από αυτούς α) δεν αποδειχθεί καλός β) αποδειχθεί καλός αλλά τραυματιστεί γ) είναι καλός αλλά δεν τον θέλει κάποιος προπονητής γιατί δεν ταιριάζει στο πλάνο του δ) είναι καλός αλλά σε θέση που έχεις κι άλλους 5 καλούς παίκτες, πού θα οδηγήσει αυτό;

Παίκτη που αγόρασες με 60-120 εκατομμύρια και θα σου δίνουν 15 για να τον αγοράσουν, αλλά θα χει και άλλα 4 χρόνια συμβόλαιο, πώς θα τον χειριστείς και ποια ακριβώς θα είναι η λύση σε μια τέτοιου είδους κατάσταση; Και τι θα κάνεις αν αυτό συμβεί με τέσσερις διαφορετικούς ποδοσφαιριστές από όσους απέκτησες;

Και φυσικά, τέλος, ακόμη κι αν όλοι αυτοί οι παίκτες αποδειχθούν εξαιρετικοί (κάτι που δεν συμβαίνει στο ποδόσφαιρο, ποια ομάδα κάνει 14 μεταγραφές και αποδίδουν όλες;), με τον τρόπο που αγοράζει ο καινούριος ιδιοκτήτης της Τσέλσι, χωρίς γνώση του αθλήματος, των διοργανώσεων, των αναγκών, της κουλτούρας κ.ά., θα καταλήξει να έχει για παράδειγμα 4 πολύ καλούς σέντερ φορ, ο προπονητής του θα παίζει με έναν και θα πληρώνει τους υπόλοιπους για να είναι στον πάγκο ή στην εξέδρα και να γκρινιάζουν. Κάπως έτσι προέκυψε και το «σύστημα 4-4-3» που πρότεινε σε κάποια φάση ο Μπόελι στον Τούχελ…

Θύμα των ατζέντηδων στο κυνήγι του καλού «deal»

Όπως απέδειξαν οι πρώτες οι συμφωνίες του μέχρι στιγμής, ο Μπόελι έχει μπερδέψει την καλή συμφωνία με το «δίνω διπλά λεφτά από τον ανταγωνισμό». Καλό «deal» πετυχαίνεις αγοράζοντας τον κάθε Μούντρικ ένα καλοκαίρι νωρίτερα με το σωστό ποσό, όχι αν εμφανιστείς... 5 λεπτά πριν τη συμφωνία του με την Άρσεναλ και δώσεις 20-30 εκατομμύρια περισσότερα από εκείνη. Ούτε αν αντί ενός λογικού τετραετούς συμβολαίου προσφέρεις εσύ οκταετές. Κάνοντάς το αυτό για κάθε παίκτη που αποκτάς, στο τέλος απλά θα φτιάξεις ένα ρόστερ που το αγόρασες με δύο δις και αξίζει 800 εκ.

 

Επικίνδυνος και για το αγγλικό ποδόσφαιρο;

Συμπερασματικά, με τις αναρίθμητες αλλαγές που έκανε στο κλαμπ μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ουσιαστικά ο Μπόελι έχασε χρόνο για την Τσέλσι, αφού από μια ομάδα έτοιμη να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, έχει μετατραπεί σε μια ομάδα που δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα κερδίσει μια θέση για το επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ (σ.σ. βρίσκεται στην 10η θέση της βαθμολογίας και έχει αποκλειστεί από όλες τις υπόλοιπες διοργανώσεις).

Πέρα από τα όσα έχει φέρει και θα φέρει στο μέλλον στην ομάδα που απέκτησε, ο Μπόελι προχωρά σε αμφιλεγόμενες κινήσεις που αφορούν συνολικά το βρετανικό, ενδεχομένως και το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Η πρόταση για ποδοσφαιρικό All Star Game ή εκείνη για πλέι-οφ υποβιβασμού αρχικά έφεραν γέλια σε όσους ξέρουν γιατί δεν αξίζει να εφαρμοστούν και γιατί θα φέρουν περισσότερα αρνητικά παρά θετικά (όπως πχ ότι θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο το ήδη γεμάτο ποδοσφαιρικό καλεντάρι).

Ωστόσο, με τη συνεχή εισροή Αμερικανών επενδυτών στο αγγλικό ποδόσφαιρο, αφού 10 από τις 20 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ έχουν πια είτε ιδιοκτήτες είτε μετόχους από τις ΗΠΑ, ενδέχεται σύντομα ο Μπόελι να καταφέρει να "περάσει" και να εφαρμόσει κάποια από τις προτάσεις αμερικανοποίησης του αγγλικού/ευρωπαϊκού soccer. Κι εκεί είναι που τα πράγματα αρχίζουν να γίνονται επικίνδυνα.

Κυρίως γιατί οι αποφάσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο θα πρέπει να λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό με γνώμονα το προϊόν που παράγεται για τον ποδοσφαιρόφιλο και όχι να λειτουργούν αποκλειστικά ως… μπίζνες που έχουν στόχο να γεννούν κέρδη.

Όπως όλες οι καινούριες διοικήσεις, έτσι και αυτή του Τοντ Μπόελι, θα κριθεί από το αποτέλεσμα και σε βάθος χρόνου. Αλλά το ξεκίνημά της, είναι άξιο προβληματισμού...

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για λίγες ημέρες! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

 

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.