10+1 ξεχωριστά στατιστικά από τις 12 πρώτες αγωνιστικές της Πρέμιερ Λιγκ!

Νούμερα και μετρήσεις που μας βοηθούν να βγάλουμε συμπεράσματα για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Επιτέλους το τελευταίο International Βreak του χρόνου, ολοκληρώνεται και η συνέχεια στη Πρέμιερ Λιγκ φαντάζει ιδανική, με 8 αγωνιστικές να έρχονται μέχρι το τέλος του 2023. Παρόλα αυτά, πάμε να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά που αφορούν τις πρώτες 12 αγωνιστικές του πρωταθλήματος (η βαθμολογία, εδώ).

  1. Δύο Νοτιοκορεάτες κάθονται στην κορυφή της κατάταξης που αφορά τη διαφορά των γκολ που πέτυχαν σε σχέση με τα αναμενόμενα γκολ (G-xG). Χουάνγκ Χι Τσαν και Χιούνγκ Μιν Σον είναι πρώτοι σε αυτή τη λίστα με +3,4, αφού ο πρώτος με 2,6 xG έχει ήδη σκοράρει 6 φορές, ενώ ο αρχηγός της Τότεναμ, με 4,6 xG έχει βρει δίχτυα 8 φορές. Στο πάτο αυτής της κατάταξης είναι δύο παίκτες της Γιουνάιτεντ Μάρκους Ράσφορντ και Ράσμους Χόιλουντ με -2,9 και 2,5 αντίστοιχα. Κάτι το οποίο κάνει ακόμα χειρότερα την κατάσταση είναι ότι ο Ράσφορντ είναι 2ος σε σουτ στην Πρεμιερ Λίγκ πίσω μόνο από τον Χάλαντ, με μόλις τα 8 από αυτά να είναι στο στόχο (22,2 %) και μόλις 1 γκολ. Τραγική σεζόν έως τώρα για τον Άγγλο και τα νούμερα το επιβεβαιώνουν.
  2. Πρώτος σε κρατήματα μπάλας τα οποία προωθούν το παιχνίδι της ομάδας του, είναι ο Μιτόμα, με 76 Progressive Carries, βασικό γρανάζι στο τρόπο παιχνιδιού της Μπράιτον και ενώ η Τότεναμ είναι η ομάδα με τις περισσότερες προωθημένες πάσες (639) ο Μπρούνο Φερνάντες είναι αυτός που έχει κάνει τις περισσότερες (108).
  3. Ο Πέδρο Πόρο και ο Ντέγιαν Κουλουσέφσκι είναι οι παίκτες που έχουν δεχθεί τις περισσότερες ντρίμπλες μέχρι στιγμής με 25 και 23 αντίστοιχα. Βεβαία, ο Πόρο είναι πρώτος σε κερδισμένα tackles (27) και σε blocks (27), ωστόσο το να δέχετε 2.8 επιτυχημένες ντρίμπλες ανά 90’ σίγουρα είναι ένα πρόβλημα για τη αμυντική λειτουργία της Τότεναμ, πόσο μάλλον όταν πλέον θα έχει από πίσω του για κάλυψη τον Έρικ Ντάιερ.
  4. Πρώτη σε μακρινές μπαλιές και σε συνολικές σέντρες ανά παιχνίδι είναι η Λούτον με 64 και 23 αντίστοιχα. Η νεοφώτιστη ομάδα από την ομώνυμη πόλη είναι εμφανές ότι δυσκολεύεται να κυκλοφορήσει την μπάλα, αφού είναι και το κλαμπ με τις λιγότερες κοντινές πάσες ανά παιχνίδι (243). Με αυτό το στυλ παιχνιδιού, προσπαθεί να προωθήσει τη μπάλα, απομακρύνοντας την από τη περιοχή της όσο πιο γρήγορα γίνεται, δημιουργώντας κάποιες πιθανότητες αντεπίθεσης.
  5. Αν χωρίσουμε τα 90 λεπτά σε 15λεπτα, το τέταρτο στο οποίο μπαίνουν τα περισσότερα γκολ είναι από το 76 μέχρι το σφύριγμα της λήξης. Βέβαια με τους νέους κανονισμούς και τα παραπάνω λεπτά καθυστερήσεων που παίζονται, ο έξτρα χρόνος είναι σχεδόν πάντα πάνω από 5 λεπτά. Παρόλα αυτά, σε αυτό το χρονικό περιθώριο έχουν μπει έως τώρα 94 γκολ, δηλαδή το 25,4% των συνολικών γκολ και ο παίκτης που έχει σκοράρει τα περισσότερα, από το 76 και μετά είναι ο Μπράιαν Εμπεουμό με 3 τέρματα.
  6. Πρώτη ομάδα σε επιτυχημένες ντρίπλες είναι η Γουλβς με 164 και 5 ποδοσφαιριστές της είναι στη πρώτη 20άδα των παικτών που αφορά το στατιστικό αυτό. Μιλώντας μάλιστα για την Γούλβς, είναι άξιο αναφοράς αυτό που έκανε ο Πάμπλο Σαράμπια στο ματς ενάντια στη Τότεναμ.  Η εισόδους του Ισπανού μεσοεπιθετικού στο ογδοηκοστό έβδομο λεπτό τον έκανε την πιο αργή, χρονικά αλλαγή παίκτη που καταφέρνει να σκοράρει και να δώσει ασίστ στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα με αυτό, η Τότεναμ έγινε η ομάδα που καταφέρνει να χάσει παιχνίδι ενώ προηγούταν για 87 λεπτά.
  7. Η ομάδα με τις περισσότερες επιτυχημένες σέντρες είναι η Άστον Βίλα με 39 και αυτό το στατιστικό το οφείλει κυρίως στην ικανότητα του Λούκας Ντίνιε ο οποίος είναι πρώτος στη σχετική λίστα με 17.
  8. Ο Τιάγκο Σίλβα, με το γκολ του απέναντι στη Σίτι, έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης που καταφέρνει να σκοράρει στην Πρέμιερ Λίγκ όντας σε ηλικία 39 ετών και άνω, μπαίνοντας σε αυτή τη μικρή λίστα, μαζί με τους Τέντι Σέρινχαμ, Ράιαν Γκιγκς και Ντίν Γουίντας.
  9. Από τη μέρα που ο Κρίστιαν Ρομέρο έκανε το ντεμπούτο του με τη φανέλα της Τότεναμ δεν υπάρχει άλλος παίκτης της Πρέμιερ Λίγκ πέρα από αυτόν που να έχει δεχθεί 4 κόκκινες κάρτες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο Αργεντινός βρίσκεται μόνος του στη πρώτη θέση με 4 αποβολές ενώ μόνο ο Κασεμίρο έχει πάνω από δύο. Η αποφασιστικότητα, το τσαγανό και το θάρρος του στόπερ της Τοτεναμ έχουν σώσει την ομάδα πάρα πολλές φορές, με τα τάκλιν και τις κερδισμένες μονομαχίες του να κερδίζουν το χειροκρότημα των φιλάθλων, ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η  επιπολαιότητα και η απροσεξία του 25χρονου Λατινοαμερικάνου έχουν στοιχίσει ματς και διοργανώσεις στο κλαμπ.
  10. Μόνο ένας παίκτης έχει πάνω από 100 ολοκληρωμένες πάσες ανά 90λεπτο μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα και αυτός είναι ο Ρόντρι (103,3).

ΕΞΤΡΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ: Με αφορμή το -10 στη βαθμολογία που υπέβαλε η FA στην Έβερτον, αφήνοντας την στους 4 πόντους. Η μόνη ομάδα στη Πρέμιερ Λιγκ που έχει καταφέρει να αποφύγει τον υποβιβασμό έχοντας μόλις 4 βαθμούς έπειτα από 12 παιχνίδια είναι η Έβερτον τη σεζόν 1994-95. Θα καταφέρει άραγε ο Ντάις να κάνει τα μαγικά του και να γλιτώσουν για δεύτερη φορά στην ιστορία τους;

Επιμέλεια: Σταύρος Πετρέλλης


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.