Αφιέρωμα: Πατ Τζένινγκς, ο Βορειοϊρλανδός με τις 1000 συμμετοχές!

Με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του τερματοφύλακα Πατ Τζένινγκς τον περασμένο μήνα, στην γενέτειρα του Νιούρι, οι Premierleaguefans θυμούνται τον θρυλικό Βορειοϊρλανδό goalkeeper κάνοντας μια αναδρομή στην πολυετή καριέρα του.

Αν δεν υπήρχε ο Τζορτζ Μπεστ, η κορυφαία μορφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου στη Βόρεια Ιρλανδία θα ήταν αναμφίβολα ο Πατ Τζένινγκς, ένας τερματοφύλακας που με την μακρόχρονη καριέρα του, την αφοσίωση και το ήθος του έγραψε τη δική του ιστορία στο βρετανικό ποδόσφαιρο μετρώντας πάνω απο 1000 συμμετοχές!

Γεννημένος το 1945, στην επαρχιακή πόλη Νιούρι της Βορείου Ιρλανδίας, χρειάστηκε να φτάσει στην ηλικία των 16 ετών για να μεταβεί απο το “Gaelic Football” (ένα άθλημα που θυμίζει αρκετά Ράγκμπι) στο ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα την ομάδα της πόλης του, Νιούρι Τάουν, όπου έμεινε μέχρι τα 18 όταν αποκτήθηκε απο τη Γουότφορντ που τότε αγωνίζόταν στην 3η κατηγορία της Αγγλίας. Κατα τη διάρκεια εκείνης της σεζόν (1963/64) αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια του πρωταθλήματος κάνοντας παράλληλα το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα. Για την ακρίβεια, το 1ο του διεθνές παιχνίδι ήταν στις 15 Απριλίου απέναντι στην Ουαλία, όπου έκανε επίσης ντεμπούτο ο Τζορτζ Μπεστ!

Το καλοκαίρι μεταγράφηκε στην Τότεναμ όπου έμεινε για 13 χρόνια γράφοντας 591 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις κατακτώντας 1 Κύπελλο, 2 Λιγκ Καπ, 1 Τσάριτι Σιλντ (ματς στο οποιό σκόραρε!) και 1 Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Την περίοδο εκείνη ο Τζένινγκς ήταν κατά κοινή ομολογία απο τους καλύτερους τερματοφύλακες όχι μόνο στο "Νησί" αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1973 μάλιστα του απονεμήθηκε το βραβείο του ποδοσφαιριστή της χρονιάς. Το 1977, μετά απο 13 χρόνια στους "Σπερς" μετακόμισε στην άσπονδη συμπολίτισσα Άρσεναλ, όπου κατέκτησε 1 Κύπελλο και αναγγενήθηκε μένοντας στο Βορειο Λονδίνο για 8 σεζόν και κάνοντας 327 συμμετοχές. Τον Φεβρουάριο του 1983 μάλιστα στο παιχνίδι της Άρσεναλ με τη Γουέστ Μπρομ έγινε ο 1ος παίκτης στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου που συμπλήρωσε 1000 συμμετοχές!

Το τελευταίο, αποχαιρετηστήριο επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα των "Κανονιέρηδων" αλλά και ολόκληρης της καριέρας του ήταν τον Μάη του ’85 απέναντι στην Τότεναμ στην οποία και επέστρεψε άτυπα για λίγους μήνες παίζοντας με τις ρεζέρβες προκειμένου να παραμείνει ζεστός ενόψει του Μουντιάλ του 1986.... Και εδώ αξίζει να αναφερθεί οτί παρά την μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των δύο συλλόγων του Λονδίνου, ο Πατ Τζένινγκς ήταν και παραμένει αγαπητός και εκτιμημένος από τους υποστηρικτές και των δύο.

Τη δεκαετία του '80 έζησε τις μεγαλύτερες στιγμές με την εθνική ομάδα, συμμετέχοντας με τη Βόρεια Ιρλανδία σε 2 τελικές φάσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1982 στην Ισπανία και το 1986 στο Μεξικό όπου αποσύρθηκε μετά απο 22 χρόνια με το εθνόσημο! Η 119η συμμετοχή του (τεράστιο ρεκόρ για την εποχή) έγινε μάλιστα ανήμερα των 41ων γεννεθλίων του ενάντια στη Βραζιλία κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια μεγάλη καριέρα.

Ο “Big Pat” που ονομάστηκε έτσι, όχι λόγω του ύψους του (άλλωστε 1.83 ήταν, όχι ιδιαίτερα ψηλός για τερματοφύλακας) αλλά για τα τεράστια χέρια του και την ήρεμη δύναμη που εξέπεμπε βραβεύτηκε και τιμήθηκε ουκ ολίγες φορές κατα τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της καριέρας του.

Η μεγαλύτερη όμως ίσως τιμή ήταν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του που έγιναν λίγες μέρες πριν, στο Νιούρι, την πόλη του. «Σημαίνει τα πάντα. Είναι κάτι που ποτέ δεν φαντάστηκα ότι θα συνέβαινε σε μένα» δήλωσε συγκινημένος ο Πατ Τζένινγκς και πρόσθεσε: «Είχα μια απίστευτη καριέρα φεύγοντας απο εδώ 17 χρονών και ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα επέστρεφα 60 χρόνια μετά στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος μου».


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.