Ποκετίνο: «Η Τσέλσι θα έπρεπε να ήταν 4η σύμφωνα με τα στατιστικά»

Ο Αργεντίνος μάνατζερ τοποθετήθηκε για την πορεία των Λονδρέζων.

Οι Μπλε για ακόμα μια σεζόν βρίσκονται στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, συγκεκριμένα στην 11η θέση με 40 βαθμούς, 19 λιγότερους από την 4η Άστον Βίλα. Ωστόσο, παρά το μεγάλο χάσμα πόντων που υπάρχει μεταξύ των δύο συλλόγων, ο προπονητής της Τσέλσι δήλωσε:

«Εάν δεις όλα τα στατιστικά, θα έπρεπε να ήμασταν στην 4η θέση βαθμολογικά. Αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους δεν βρισκόμαστε εκεί. Τα στατιστικά λένε ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Σε ποιο σημείο του γηπέδου χρειαζόμαστε βελτίωση; Σε πράγματα τα οποία θα έρθουν με τον καιρό. Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι. διορθώνοντας μικρές λεπτομέρειες. Είναι εύκολο να βρεις τα στοιχεία όταν θέλεις να “κατηγορήσεις” κάποιον. Αλλά όταν αυτά τα στοιχεία είναι καλά, η ομάδα προοδεύει, άσχετα εάν για διάφορους λόγους το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό».

Βέβαια, αυτή η δήλωση ήρθε πριν το Σαββατιάτικο παιχνίδι κόντρα στη Μπέρνλι, χωρίς όμως αυτό να αλλοιώνει ιδιαίτερα όσα ισχύουν μέχρι τώρα. Οι Μπλε, παίζοντας για πάνω από ένα ημίχρονο με παίκτη παραπάνω, δεν κατάφεραν να φύγουν με τους 3 πόντους της νίκης (2-2 το τελικό σκορ), σημειώνοντας μάλιστα 3,33 xGoals, έναντι 1,71 xGoals της Μπέρνλι.

Πάμε να δούμε όμως τι εννοούσε ο Ποκετίνο όταν μίλησε για βαθμολογική “αδικία”. Πράγματι, η Τσέλσι, βλέποντας τα xPoints της, θα έπρεπε να ήταν στην 6η θέση δηλαδή μέσα στα ευρωπαϊκά εισιτήρια, ενώ βάση xGoals έχει την 5η καλύτερη επίδοση με 54,3 xG. Όλα καλά μέχρι εδώ, έως ότου έρθουν τα πέναλτι. Οι μπλε φέτος, είναι η ομάδα με τα περισσότερα κερδισμένα (9) και εύστοχα πέναλτι (8). Επομένως, εάν από το συνολικά xG, αφαιρεθούν τα αναμενόμενα γκολ που ήρθαν από την άσπρη βούλα, πάμε κατευθείαν στα 47,2 npxGoals οπού σε αυτό το δείκτη, η Τσέλσι πέφτει από την 5η, στην 7η θέση. Επίσης, η διαφορά G-xGoal είναι η τρίτη χειρότερη στο πρωτάθλημα με -6,3 πράγμα που υποδηλώνει ότι οι ποδοσφαιριστές της, βρίσκονται σε πολύ καλές θέσεις για γκολ και δε καταφέρνουν να σκοράρουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί ο Νίκολας Τζάκσον, ο οποίος έχει τη δεύτερη χειρότερη διαφορά στο δείκτη Goal-xGoal με -4,4.
Οι ποδοσφαιριστές του Αργεντίνου προπονητή, θέλουν να έχουν τη μπάλα στα πόδια τους, κάτι που το έχουν πετύχει, αφού είναι 6οι σε ποσοστά κατοχής 58,5% και 4οι σε επιτυχημένες πάσες 87%. Βέβαια, αν αυτό το στατιστικό αναλυθεί περαιτέρω θα δούμε οτι η Τσέλσι ναι μεν είναι δεύτερη σε συνολικές επαφές στο αμυντικό τους τρίτο, αλλά μόλις δέκατη στις επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι οι παίκτες, έχουν την κατοχή και κυκλοφορούν τη μπάλα χωρίς πίεση στο δικό τους 1/3, όταν όμως πρέπει να επιτεθούν και να “πατήσουν περιοχή” δυσκολεύονται πάρα πολύ.

Επιπροσθέτως, η ομάδα του Λονδίνου, είναι πρώτη σε κίτρινες κάρτες 84, με τους Νίκολας Τζάκσον και Μόισες Καϊσέδο να έχουν πάρει το 1/5 από αυτές (9 και 8 αντίστοιχα) ενώ ο Κόνορ Γκάλαχερ είναι ο παίκτης με τα περισσότερα φάουλ 61. Επιγραμματικά κάποια αμυντικά στατιστικά της ομάδας είναι:

14η σε κερδισμένα τάκλιν
3η σε λάθη που οδήγησαν σε σουτ από τον αντίπαλο (18)
10η σε γκολ κατά
12η σε ανέπαφη εστία

Συμπερασματικά θα λέγαμε οτι οι αριθμοί όντως λένε την αλήθεια, αρκεί να τους διαβάζεις από όλες τις πλευρές.

Επιμέλεια: Σταύρος Πετρέλλης

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.