Γουέστ Χαμ: Η πορεία διαμαρτυρίας, το «ντου» και η απάτη με τα ομόλογα

Οι Premierleaguefans γράφουν για όσα συνέβησαν με την εισβολή οπαδών στον αγώνα με τη Μπέρνλι και τους -διαφορετικούς- τρόπους διαμαρτυρίας των φίλων των Σφυριών για τη διοίκησή τους.

Όσα έγιναν στον αγώνα με τη Μπέρνλι

Κατά τη διάρκεια του Γουέστ Χαμ - Μπέρνλι 0-3 οπαδοί της γηπεδούχου ομάδας προχώρησαν σε διαφορετικές κινήσεις διαμαρτυρίας κατά της διοίκησής της. Κάποιοι προσπάθησαν να επιτεθούν στους ιδιοκτήτες, Σάλιβαν και Γκολντ (εδώ, παλαιότερο αφιέρωμα των Premierleaguefans σε εκείνους), οι οποίοι αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους υπό προστασία, με τα δημοσιεύματα να αναφέρουν ότι δέχτηκαν και κέρματα, εκτός από λεκτική επίθεση. Ένας άλλος οπαδός εισέβαλλε στον αγωνιστικό χώρο, με τον αρχηγό της Χαμ, Μαρκ Νομπλ, να ...παλεύει μαζί του για να τον βγάλει εκτός!

Τέλος, ένας φίλος των Σφυριών μεγαλύτερης ηλικίας, πήρε ένα από τα σημαιάκια του κόρνερ, κινήθηκε προς το κέντρο του γηπέδου και το τοποθέτησε εκεί. Αξίζει να εξετάσουμε γιατί προέβη στη συγκεκριμένη κίνηση:

 

Θέλεις εισιτήριο; Αγόρασε ομόλογα!

Το 1991, η τότε διοίκηση της Γουέστ Χαμ, με το πρόσχημα ότι θα χρηματοδοτήσει βελτιωτικές εργασίες στο γήπεδο του συλλόγου, προχώρησε στην εξής ανακοίνωση: Θα πουλούσε ομόλογα αξίας 500, 700 και 950 λιρών στους φιλάθλους, δίνοντας παράλληλα στους αγοραστές τους και το δικαίωμα να αγοράσουν εισιτήρια ή ακόμη και διαρκείας για μια συγκεκριμένη θέση για ...150 χρόνια!

Η απάτη με τα ομόλογα δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, ωστόσο 808 φίλοι των Σφυριών αγόρασαν ομόλογα, για να πάρουν τελικά ως αντάλλαγμα εκπτώσεις και προτεραιότητα σε ότι αφορά εισιτήρια αγώνων.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περίοδο της απάτης με τα ομόλογα, η Γουέστ Χαμ είχε προπονητή τον πρώην παίκτη της, Μπίλι Μποντς, του οποίου το επίθετο (Bonds) μεταφράζεται -και- ως ... «ομόλογα»!

Επομένως, η κίνηση με το σημαιάκι του κόρνερ στο κέντρο του γηπέδου που έγινε στο ματς με τη Μπέρνλι από οπαδό της Γουέστ Χαμ του οποίου η ηλικία δείχνει ότι είναι σε θέση να γνωρίζει καλά τα γεγονότα του 1991, παραπέμπει ουσιαστικά σε εκείνα και χαρακτηρίζεται ως ενέργεια διαμαρτυρίας με νόημα και όχι ως δείγμα χουλιγκανισμού.

Η κίνηση του να καρφώσεις μια πινακίδα στη γη συμβολίζει δήλωση ιδιοκτησίας, όπως γινόταν για παράδειγμα σε περιπτώσεις "διανομής ανεκχώρητων γαιών" σε αμερικανικούς εποικισμούς (γνωστά και ως Land Runs). Ο συγκεκριμένος φίλος της Χαμ έδειξε με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή του σε όσα πράττει η νυν διοίκηση, σε συσχετισμό με την παλαιότερη διοίκηση που εμπλεκόταν στην απάτη με τα ομόλογα.

 

Η «επανάσταση» που δεν έγινε ποτέ

Ο Βασίλης Μπουρουνσούζογλου, φίλος των Σφυριών και διαχειριστής του group οπαδών της Γουέστ Χαμ στη Θεσσαλονίκη, σχολίασε για τους Premierleaguefans όσα έγιναν το Σάββατο στο ματς με τη Μπέρνλι, και όχι μόνο:

«Δυστυχώς το ζήσαμε και αυτό φέτος.

Η κόντρα διοίκησης οπαδών έφερε να χθεσινά αποτέλεσματα με το "ντου" στον αγωνιστικό χώρο όσο και στα επίσημα.

Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή... Δύο από τους "παλιούς" οπαδούς έκαναν ξαφνικά την εμφάνιση τους δημιουργώντας μια σελίδα στο Facebook έναντι στην διοίκηση. Το όνομα της σελίδας ήταν "Real West Ham Fans" και μέσω αυτής παρακινούσαν όλους τους φίλους της Γουέστ Χαμ συνταχθούν μαζί τους σε κινήσεις αντίδρασης. Έτσι, αποφασίστηκε μια πορεία διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη για το  προχθεσινό αγώνα (10/3) με οπαδούς μας από όλη την Ευρώπη να κανονίζουν να δώσουν το παρών. Ξαφνικά και χωρίς κανέναν εμφανή λόγο οι οργανωτές μια εβδομάδα πριν την πορεία ακύρωσαν τα πάντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σύγχυση και αναστάτωση μεταξύ των οπαδών και πολλά ερωτηματικά για αυτή την απόφαση. Μάλιστα σε πολλά οπαδικά forums κάποιοι κάνουν λόγο ακόμα και για χρηματισμό των διοργανωτών της διαμαρτυρίας από την διοίκηση...

Έτσι, αναπόφευκτα, κι από την στιγμή που πήγε και ο αγώνας στραβά, είδαμε να συμβαίνουν αυτά που συνέβησαν. Πολύ φοβάμαι ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή και αν δεν αλλάξει κάτι δραστικά θα έχουμε να δούμε χειρότερα...

Το κακό έγινε... Η διοίκηση πέτυχε τον σκοπό της να διχάσει και να αποπροσανατολίσει τον κόσμο...».

«Μας πουλήσατε ένα όνειρο και μας δώσατε έναν εφιάλτη», λένε για τη διοίκησή τους οι φίλοι της Γουέστ Χαμ


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.