Γουέστ Χαμ: Σαν νεόπλουτοι κι ερασιτέχνες

Τα Σφυριά απογοητεύουν μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν και ο Ardan Turan εντοπίζει για το Premierleaguefans τις αιτίες της κρίσης τους.

 

Με μεγάλο ενθουσιασμό περίμεναν τη νέα αγωνιστική σεζόν οι φίλοι του λονδρέζικου συλλόγου, ωστόσο για την ώρα τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως τα είχαν φανταστεί.  

 

Τις περισσότερες φορές, στο ποδόσφαιρο, ότι σπέρνεις το καλοκαίρι, θερίζεις στη διάρκεια της σεζόν. Αυτό συμβαίνει και τη φετινή χρονιά στη Γουέστ Χαμ.

 

Μεταγραφικό κουσκούς στο τουίτερ …δεν

Συνήθης πρακτική των μελών της διοίκησης της Γουέστ Χαμ, είναι να σχολιάζουν/εύχονται/προαναγγέλουν/ψιλοκουβεντιάζουν πιθανές μεταγραφές της ομάδας τους στο twitter. Πόσο επαγγελματικό είναι να αναρτά …αγγελίες για ποδοσφαιριστές στα social media ο πρόεδρος ενός συλλόγου; Οι Ντέιβιντ Σάλιβαν και Ντέιβιντ Γκολντ μας ζάλισαν όλο το καλοκαίρι με τα τιτιβίσματά τους.

 

Μοιράζουμε λεφτά

«Έχουμε 40 εκ λίρες στην άκρη για να πάρουμε πρώτης γραμμής επιθετικό» μας ενημέρωσαν στην αρχή του καλοκαιριού. Και μετά προσπάθησαν να αποκτήσουν σέντερ φορ άλλων ομάδων, προσφέροντας λιγότερα. Δηλαδή, αναρωτιέται κανείς, γιατί η (κάθε) Λυών να πάρει στα σοβαρά μια πρόταση 30 εκ λιρών της Γουέστ Χαμ, όταν μπαίνοντας στο twitter του προέδρου της διαβάζει «έχουμε 40 για σπρώξιμο»;  Η Λυών λοιπόν αρνήθηκε ένα σωρό προτάσεις τους για τον Λακαζέτ, ενώ σε κάποια φάση δήλωσε και ενοχλημένη από την προσέγγιση της Γουέστ Χαμ που επανερχόταν κάθε λίγο με ελαφρώς βελτιωμένη πρόταση θαρρείς και παζαρεύει σε καμιά λαϊκή να πάρει λάχανα.

 

Θέλει και λίγη γοητεία

Πέρα από τα χρήματα, τίθεται κι ένα άλλο βασικό ζήτημα. Το ότι θέλεις εσύ πρώτης γραμμής επιθετικό, δεν σημαίνει ότι κι αυτός θέλει οπωσδήποτε να έρθει σε σένα. Πρέπει να τον πείσεις ότι το πρότζεκτ σου είναι ελκυστικό και πρόκειται να σημειώσει πρόοδο.

Τα Σφυριά ενημέρωσαν τρεις-τέσσερις φορές (κάθε φορά που έχαναν κάποιον άλλο στόχο) τη Μίλαν ότι πληρώνουν τη ρήτρα του Κάρλος Μπάκα. Οι Ροσονέρι τους είπαν «ΟΚ, μιλήστε με τον παίκτη». Ο Κολομβιανός όμως απέρριψε όλες τις προτάσεις τους για να μετακομίσει στο Λονδίνο. Πριν από λίγες ώρες μάλιστα κυκλοφόρησε νέα δήλωση του: «Η Γουέστ Χαμ επέμεινε, αλλά αποφάσισα να μείνω στη Μίλαν κι ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτό, ήταν η σωστή απόφαση», είπε ο Μπάκα. Εν ολίγοις, δεν δέχτηκε να αφήσει τη χειρότερη Μίλαν της σύγχρονης ιστορίας για να φορέσει τη φανέλα της Γουέστ Χαμ που βρίσκεται στα καλύτερά της, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Αυτό λέει πολλά.

Παρόμοια ιστορία και μάλιστα ακόμη πιο ντροπιαστική, καθώς αφορά ανερχόμενο και όχι φτασμένο παίκτη είναι αυτή με τον Μπατσουαγί.  Η Μαρσέιγ αποδέχθηκε την πρόταση των Hammers για το νεαρό Βέλγο φορ, αλλά εκείνος απάντησε κοφτά: «Ψάχνω κάτι καλύτερο»! Και τελικά ταξίδεψε πράγματι στο Λονδίνο, αλλά για να υπογράψει στην Τσέλσι. Ουπς…

 

Τα εν οίκω...

Να ξεκαθαρίσω ότι σκοπός μου δεν είναι να «κοροϊδέψω» το γεγονός ότι η Γουέστ Χαμ μάζεψε πιο πολλά «όχι» κι από το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη. Πολλές ομάδες τρώνε …πόρτες και συχνά αυτό γίνεται άκομψα.

Θέλω όμως να τονίσω ότι όφειλαν οι διοικούντες της να προστατεύσουν την ομάδα από το να γίνουν βούκινο όλες αυτές οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. Είναι πολύ σημαντικό να μην ξέρουν οι οπαδοί ότι «έφτυσαν» την ομάδα τους ας πούμε οι πρώτοι 7 επιθετικοί που βρίσκονταν στην αρχική λίστα, οπότε ξέμειναν με τον 8ο.

Όπως είναι σημαντικό να μην γνωρίζει ούτε ο ίδιος ότι ήταν λύση ανάγκης ή κίνηση πανικού, καθώς αυτό επηρεάζει την ψυχολογία του. Ο Τζάτζα για παράδειγμα, ξέρει ότι βρίσκεται στη Χαμ σήμερα γιατί οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να πάρουν Λακαζέτ, Μπάκα, Μπατσουαγί, Μπεντέκε και λοιπούς, οπότε προκειμένου να μην μείνουν άδειοι, τον πήραν τηλέφωνο. Ας μην κάνω την παρομοίωση που μου ήρθε στο μυαλό και ταιριάζει εδώ…

 

Πράξεις, όχι λόγια

Οι άνθρωποι της Γουέστ Χαμ μοιάζουν να έχουν ξεπατικώσει το εγχειρίδιο «10 σίγουρες ατάκες για να φας χυλόπιτα» ή να βγήκαν από μαραθώνια προβολή όλων των Ρόδα Τσάντα και Κοπάνα.

Στο twitter οι σοβαροί σύλλογοι κάνουν ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ. Φωτογραφία του παίκτη την ώρα της υπογραφής του συμβολαίου του, ή όταν κρατάει τη φανέλα, ή όταν κάνει τις πρώτες του επίσημες δηλώσεις κλπ. Τελειωμένη ιστορία. Οι της Χαμ αντιθέτως, χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο μέσο για να πουν «θέλουμε αυτόν», «μιλάμε με την τάδε ομάδα», «διαπραγματευόμαστε για αριστερό μπακ», «μας απέρριψαν αλλά σκεφτόμαστε να επανέλθουμε με καλύτερη πρόταση». Και φυσικά απλώς σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις και ξενερώνουν τους οπαδούς της ομάδας τους.  Όλο μέλι μέλι και τηγανίτα τίποτα!

 

Διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού

Πέραν του γελοίου του πράγματος, όταν βγάζεις τελάλη για τα σχέδια της εταιρείας σου στο twitter, υπάρχει και άλλη μια παράμετρος. Η Γουέστ Χαμ πέρσι είχε τρεις επιθετικούς που είχαν συμβόλαια και για τη φετινή σεζόν. Τους Άντι Κάρολ, Ντιαφρά Σακό και Ένερ Βαλέντσια. Η απόκτησή τους μάλιστα είχε κοστίσει πολλά χρήματα. Όταν η επίσημη διοίκηση βγαίνει και δηλώνει «ψάχνουμε επιθετικό πρώτης γραμμής», αυτοί οι παίκτες πώς ακριβώς πρέπει να το εκλάβουν; Να πούνε «Α ντάξει, εμείς είμαστε παλτά, μακάρι η διοίκηση να βρει έναν καλό»; Μάλλον όχι. Γι αυτό και οι δύο τελευταίοι έκαναν φασαρία ζητώντας να φύγουν από τον σύλλογο όπως όπως. Ο Βαλέντσια δόθηκε δανεικός στην Έβερτον ενώ ο Σακό …ατύχησε καθώς ο προπονητής που τον ήθελε (Αλαρντάις) στη Σάντερλαντ αποχώρησε και ο επόμενος (Μόγιες) μπλόκαρε τη μεταγραφή του.

Απαιτείται απλώς η στοιχειώδης λογική για να ΜΗΝ χειριστείς έτσι μια υπόθεση που αφορά ανθρώπινο δυναμικό. Φανταστείτε να μπει το αφεντικό στην ετήσια εκδήλωση της εταιρίας του με παρόντες τους υπαλλήλους της και τυχαίο κοινό και να σχολιάζει: «Αχ και να χα έναν άξιο υπάλληλο…»! Τραγελαφικό!

 

Άλλο κόουτς, άλλο μάνατζερ

Σχετικά με τον Μπίλιτς. Με την περσινή πορεία της ομάδας απέδειξε ότι έχει ικανότητες στο κοουτσάρισμα. Η Χαμ ήταν καλοστημένη, έχανε δύσκολα, είχε πολύ επικίνδυνη επίθεση. Σε όλα αυτά έχει μερίδιο ο Κροάτης προπονητής. ΩΣΤΟΣΟ, δεν προκύπτει από πουθενά ότι ο Μπίλιτς είναι ικανός ΜΑΝΑΤΖΕΡ. Στην Αγγλία συνηθίζεται οι μεταγραφές να φέρουν τη σφραγίδα των προπονητών, οι οποίοι δεν κοουτσάρουν απλά ότι υλικό τους δώσουν, αλλά έχουν λόγο και στις μεταγραφές. Η προπονητική καριέρα του Μπίλιτς σε συλλογικό επίπεδο περιλαμβάνει μόνο χώρες όπως η Τουρκία και η Ρωσία. Το να του ζητήσεις να διαλέξει παίκτες για τη Γουέστ Χαμ ώστε να διεκδικήσει την είσοδό της στην ελίτ της Πρέμιερ Λιγκ, είναι μεγάλο ρίσκο με εντελώς αβέβαια αποτελέσματα.

 

Παγιέ

Μιας και αναφέρθηκα σε όλα τα στραβά που έκαναν οι άνθρωποι της Χαμ, ας γράψω και για το μοναδικό σωστό, κατά τη γνώμη μου.

Κράτησαν στην ομάδα τον Παγιέ!

Κάτι το οποίο βέβαια μπορεί να αποδειχθεί επίσης λάθος μελλοντικά, μιας και το περασμένο καλοκαίρι η αξία του Γάλλου ήταν υψηλότερη από ποτέ και θα μπορούσαν να …εισπράξουν. Πιστεύω όμως ότι, από τη στιγμή που στοχεύεις να μεγαλώσεις σαν σύλλογος, μετακομίζεις σε νέο γήπεδο και θέλεις τη στήριξη των οπαδών, δεν πουλάς τον καλύτερό σου παίκτη.

Καλώς λοιπόν τον κράτησαν, το στοίχημα ήταν να τον πλαισιώσουν και με άλλους τοπ παίκτες. Διαφορετικά απλώς καταστρέφουν και το πιο ακριβό περιουσιακό τους στοιχείο. Αν ο σύλλογος εκπέμπει υγεία και σταθερότητα, η αξία του Παγιέ δεν θα πέσει ιδιαίτερα. Αν ξεφουσκώσει απότομα η Γουέστ Χαμ, σε συνδυασμό με τον έναν ακόμη χρόνο στην πλάτη του Γάλλου (ο οποίος τριανταρίζει) η αξία του θα πέσει σημαντικά.  

 

Ξεκάθαρα σημάδια συμπεριφοράς νεοπλουτισμού κι ερασιτεχνισμού, όσα περιγράφω παραπάνω, παρότι οι παράγοντες της ομάδας είναι πολλά χρόνια στο κουρμπέτι...

 

Καλή η πρόθεση να μεγαλώσεις τον σύλλογο σου, οι ελπίδες και τα όνειρα αλλά για να τα κατακτήσεις χρειάζεσαι και πλάνο, σοβαρότητα, δουλειά.

(Ακριβώς 140 χαρακτήρες αυτό το τελευταίο, χωράει να το στείλω και στη Γουέστ Χαμ μέσω twitter!)


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.