Πριν από 50 χρόνια, τέτοιες μαγιάτικες μέρες, στην παρισινή εξέγερση ακούστηκε για πρώτη φορά το σύνθημα «Soyez réalists : demandez l’ impossible». Καθώς κορυφώνεται η Κόκκινη Εξέγερση του 2018, μπορούμε άραγε να υιοθετήσουμε το σύνθημα εκείνο, εν όψει του τελικού του Κιέβου;

Φυσικά και μπορούμε. Γιατί όχι; Όλη αυτή η περιπέτεια της Liverpool στο φετινό Champions League, κατά τη διάρκεια της οποίας καθιερώθηκε ως soundtrack το ξεσηκωτικό «Allez, Allez, Allez», μας «νομιμοποιεί», μας επιτρέπει να είμαστε Ρεαλιστές, να ζητάμε το Αδύνατο.   

Με βάση την ποδοσφαιρική λογική, η Liverpool είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ένα υπολογίσιμο outsider. Απέναντί της θα βρει την (δις) πρωταθλήτρια Ευρώπης, μια ομάδα αποτελούμενη σχεδόν αποκλειστικά από Galácticos, ψημένη στον υψηλό πρωταθλητισμό, μπαρουτοκαπνισμένη από αμέτρητα ματς αντίστοιχης σημασίας. Μια ομάδα –ίσως το πιο σημαντικό απ’ όλα- που θα κατέβει πάνοπλη, με όλους ανεξαιρέτως τους ποδοσφαιριστές της διαθέσιμους. Το μεγάλο πρόβλημα του Zidane, κατά δήλωσή του, είναι ποιους από τους 24 ποδοσφαιριστές που διαθέτει θα υποχρεωθεί να αφήσει εκτός της αποστολής του τελικού. Στον αντίποδα, ο Klopp βλέπει στη λίστα των τραυματιών πολύ σημαντικούς ποδοσφαιριστές. Η 11άδα που θα παρατάξει ο Γερμανός στο στάδιο Olimpiyskiy είναι απολύτως προβλέψιμη και η αντίπαλη ομάδα μπορεί άνετα να καταστρώσει τα πλάνα της γνωρίζοντας τι θα έχει απέναντί της.

Αυτοί είναι οι έντεκα που θα υπερασπιστούν τα Κόκκινα Χρώματα στον πιο σημαντικό αγώνα της τελευταίας 10ετίας.
O Loris Karius, 25 ετών, στο τέλος της 2ης σεζόν του στην Ομάδα, έχει αγωνιστεί συνολικά μόλις σε 48 ματς. Τα 12 από αυτά ήταν για το φετινό Champions League (δεν αγωνίστηκε μόνο στους 2 προκριματικούς με τη Hoffenheim), έχοντας κρατήσει 6 φορές ανέπαφη την εστία του -πρώτος στη σχετική λίστα (Ter Stegen και Alisson έχουν από 5 clean sheets, ενώ ο Keylor Navas έχει μόλις 2). Άλλο ένα, ξανθούλη μου, μπορείς.
Ο Trent Alexander-Arnold, 19 ετών, έκανε πέρσι το ντεμπούτο και φέτος το ξεπέταγμά του, ο πρώτος local lad που έχει τα φόντα να εξελιχθεί σε local hero εδώ και μια 20ετία, από την εποχή που ξεκινούσε κάποιος Steven Gerrard. Έχει αγωνιστεί συνολικά σε 44 ματς με την κόκκινη φανέλα, 11 από αυτά στο Champions League. Σχεδόν κάθε αντίπαλος προπονητής προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την απειρία του στοχεύοντας στο δεξί άκρο της άμυνάς μας. Τον είδαμε (στα ματς πρωταθλήματος στο Manchester, και με την Utd και με τη City) να σαστίζει όταν χρειάστηκε να πληρώσει για τα λάθη του. Τον είδαμε (στη 2η ευκαιρία του στο Etihad απέναντι στο Leroy Sané) να ξεχωρίζει απ’ τα υπόλοιπα παιδιά. Τον είδαμε (στη Ρώμη) να ξεχειλίζει από μια αλλόκοτη χαρά. Γίνε άντρας λοιπόν, μικρέ, γίνε άντρας.
Ο Andy Robertson, 24 ετών, στην παρθενική του σεζόν, έχει αγωνιστεί σε 29 ματς, από τα οποία 5 ήταν ευρωπαϊκά. Πέρυσι τέτοια εποχή βίωνε τον υποβιβασμό με τη Hull City, φέτος θα παίξει αντίπαλος με τον κορυφαίο αριστερό μπακ των τελευταίων ετών στο κορυφαίο ματς διασυλλογικών διοργανώσεων στον πλανήτη. Καιρός ήταν να βρεθεί ένας άξιος Σκωτσέζος στην Ομάδα μας, μετά από τόσους και τόσους θρύλους (Bill Shankly, Billy Liddell, Ian St John, Alan Hansen, Graeme Souness, King Kenny… ακόμα και η πρώτη 11άδα στην Ιστορία της LFC to 1892 αποτελούνταν αποκλειστικά από Σκωτσέζους). Με το σπαθί σου, Braveheart.  
Ο Dejan Lovren, 28 ετών, 4 χρόνια στην Ομάδα, 151 ματς, 13/14 στην Ευρώπη φέτος. Έμπειρος (μόνο ο Hendo έχει περισσότερα ματς με τα κόκκινα από τον Κροάτη), και μεγάλος μαχητής· ποτέ δεν ξέρεις από πού θα σου ‘ρθει η «λοβρενιά», πάντως. Με τον Van Dijk δίπλα του από το Γενάρη μέχρι σήμερα, έχει βελτιωθεί αισθητά η αγωνιστική του εικόνα, μαζί με την ψυχική υγεία των οπαδών.  Degsy lad, κράτα την επόμενη λοβρενιά για το Super Cup του Αυγούστου, λεβέντη μου – και κει πέρα, κάνε και 2-3 μαζεμένες άμα θέλεις.
Ο Virgil Van Dijk, 26 ετών, ήρθε το Γενάρη, έπαιξε 21 ματς (5 ευρωπαϊκά), μας έπεισε όλους. Ένας κολοσσός στην άμυνά μας, ο Ron Yeats της μοντέρνας εποχής, ο πυλώνας πάνω στον οποίο περίμενε υπομονετικά ο Klopp να στηρίξει τη δική του Liverpool. Βιργίλιε, το ένιωσα από το πρώτο ματς με την Everton, σου το λέω με τα λόγια του Λατίνου ποιητή, που είχε το ίδιο όνομα με σένα : «Nunc scio quid sit Amor», τώρα πια ξέρω τι σημαίνει Αγάπη.
Ο Jordan Henderson, 28 ετών, από το 2011 στη Liverpool, 279 ματς, 11 φέτος στο Champions League. Ένας Survivor Against All Odds, ελάχιστοι τον πίστεψαν, λίγοι τον πιστεύουν ακόμα και σήμερα… κι ο Hendo σταθερά εκεί, με το περιβραχιόνιο, με την ευκαιρία να βάλει το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Emlyn Hughes, Phil Thompson, Graeme Souness και Steven Gerrard, των θρυλικών Αρχηγών που σήκωσαν τη Μεγάλη Κούπα. Σήκωσέ το.


Ο James Milner, 32 ετών, 3 από αυτά στο Λιμάνι, με 131 ματς, 12 ευρωπαϊκά φέτος. Ο τίμιος Milly ενσαρκώνει δυο από τις περίφημες ρήσεις του Bill Shankly : «Football is a simple game based on the giving and taking of passes, of controlling the ball and of making yourself available to receive a pass. It is terribly simple» και «A football team is like a piano. You need eight men to carry it and three who can play the damn thing». Μπορώ να σε φανταστώ να κουβαλάς ένα πιάνο by yourself, Jimmy boy.
Ο Gini Wijnaldum, 27 ετών, δύο σεζόν και 91 ματς στη Liverpool, εμφανίστηκε 13 φορές φέτος στην Ευρώπη χάνοντας μόνο την αδιάφορη ρεβάνς με την Porto. Η επιτομή του unsung hero, που τα ‘φερε έτσι η μοίρα να τραγουδήσει ο ίδιος στην πιο λαμπερή σκηνή. Αν ήμουν εγώ το Τζίνι κι όχι εσύ, οι τρεις ευχές που θα πραγματοποιούσα για σένα : μπες, παίξε, και στο τέλος, φύγε με αυτό το υπέροχο χαμόγελό σου.
Ο Sadio Mané, 26 ετών, δυο σεζόν και 72 ματς στη Liverpool, με 12 ματς (9 γκολ) φέτος στην Ευρώπη. Η σαΐτα από τη Σενεγάλη φορμαρίστηκε την καταλληλότερη εποχή. Μου φαίνεται πολύ γρήγορος για τους Ισπανούς. Τρέξε, Sadio, τρέξε.
Ο Roberto Firmino, 27 ετών, τρία χρόνια στην Ομάδα, 142 ματς συνολικά, έπαιξε και τα 14 φετινά στο Champions League (11 γκολ). Bobby is Liverpool’s No 9. Bobby sometimes is also Liverpool’s No. 10. Bobby when the goin’ gets tough can be Liverpool’s No 8 as well. Bobby is a smart guy. Bobby is a loyal guy. Bobby plays wearing his heart on his sleeve. Be Like Bobby.
Ο Mohamed Salah, 26 ετών, ήρθε φέτος στην Ομάδα (από ποιον πλανήτη να κατέβηκε άραγε…), έπαιξε 51 ματς σκοράροντας 44 γκολ (14 ευρωπαϊκά ματς με 11 γκολ). Στον αραβικό κόσμο είναι διαδεδομένη η δοξασία ότι τα περίφημα περσικά χαλιά είναι κατασκευασμένα επίτηδες με μία μικρή δυσδιάκριτη ατέλεια, διότι τίποτα δεν είναι τέλειο εκτός από τον Αλλάχ. Και τον Σαλάχ.

Στην τελευταία δήλωση του Klopp που πρόλαβα, πριν κλείσω αυτό το σημείωμα, υπήρχε το εξής : «…Real Madrid are more experienced. They are the highest quality. They can make it three in a row. But we are Liverpool...»
Τώρα μιλάς σωστά, αφεντικό.
We are Liverpool.
Γι’ αυτό και, ρεαλιστικά μιλώντας, ζητάμε το Αδύνατο.
Το έχουμε ξανακάνει.  
Πήγαινε στο Κίεβο, Jürgen, και φέρε μας το Κύπελλο.   


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.