Ο Ardan Turan κάνει τις προβλέψεις του για τη νέα σεζόν του αγγλικού πρωταθλήματος.

Αρχίζει η νέα Πρέμιερ Λιγκ και οφείλω να ξαραχνιάσω τη στήλη μου, μιας και έχω να γράψω μήνες. Είχα κάνει και πέρσι τέτοιο καιρό προβλέψεις για την τελική κατάταξη, εδώ.

Για μένα ο προπονητής μιας ομάδας παίζει πολύ βασικό ρόλο στην πορεία της, οπότε αν σκεφτείς ότι την προηγούμενη σεζόν είχαμε αριθμό ρεκόρ στις αλλαγές προπονητών, θα έλεγα ότι είμαι ευχαριστημένος από το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα σε σχέση με όσα έβλεπα στη γυάλινη σφαίρα μου.

Η Τσέλσι χάλασε την ομάδα και την ηρεμία της κι έκανε ελεύθερη πτώση, η Λίβερπουλ είχε ελλιπές υλικό για να πετύχει οτιδήποτε άλλο πέραν της εισόδου στην τετράδα σε ένα πρωτάθλημα όπως το αγγλικό. Η Σίτι τα σάρωσε όλα, η Γιουνάιτεντ ήταν καλύτερη με μπροστάρη πράγματι τον Μάτιτς, αλλά -φυσικά- όχι όσο καλή θα έπρεπε. Η Τότεναμ ήταν μια χαρά κι έβγαλε ανώδυνα τη σεζόν μακριά από το γήπεδό της, ενώ ο Βενγκέρ πράγματι βούλιαξε την Άρσεναλ, αλλά τουλάχιστον, επιτέλους, έφυγε. Η Γουέστ Χαμ δεν πήρε τον χαφ που περίμενα να πάρει από πέρσι, έκανε και λανθασμένες επιλογές με τους προπονητές της, οπότε έμεινε χαμηλά. Η Μπόρνμουθ δεν ενθουσίασε κανέναν, είχε και τραυματισμούς, αλλά σώθηκε άνετα και όλα καλά. Για τη Σαουθάμπτον, είχα αναφέρει ότι η αναίτια αλλαγή προπονητή έκανε απρόβλεπτη τη σεζόν της και όντως, ο τύπος κόντεψε να τη ρίξει! Στη Γουέστ Μπρομ τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα, κρατάς Πιούλις και μένεις, διώχνεις Πιούλις και πέφτεις. Η Λέστερ είδε τον Μαγκουάιρ να ανεβάζει δύο επίπεδα την άμυνα της και κυνήγησε για λίγο την έξοδο στο Γιουρόπα. Οι μεταγραφές της Νιουκάστλ δεν έπιασαν για διάφορους λόγους, αλλά ο Μπενίτεθ έσωσε την ομάδα με σχετική άνεση. Και το σούπερ μάρκετ της Γουότφορντ έκανε αυτό που περίμενα, έμεινε δηλαδή στην κατηγορία χωρίς πολύ άγχος. Στην Σουόνσι οι απώλειες των Σίγκουρντσον και Κορκ πράγματι έφεραν μεγάλα προβλήματα, αφού την έριξαν κατηγορία. Η Στόουκ που δεν με γέμιζε στη μετά Αρναούτοβιτς εποχή, έπεσε. Η Κρίσταλ Πάλας ευτυχώς για εκείνη άλλαξε πολύ νωρίς τον Ντε Μπουρ και σώθηκε με τον μπάρμπα-Ρόι. Μπράιτον και Χάντερσφιλντ είχαν αρκετές μεταγραφικές επιλογές που βγήκαν επιτυχημένες κι έτσι κατόρθωσαν να μείνουν στην Πρέμιερ Λιγκ.

Πολύ έξω έπεσα με δύο ομάδες, την αρνητική έκπληξη της σεζόν, την Έβερτον, και τη θετική,την Μπέρνλι. Η πρώτη δεν κατάφερε ποτέ να δέσει τα κομμάτια και κατέρρευσε, η δεύτερη όπως είχα γράψει περίμενα να σωθεί, αλλά εκείνη τρύπησε το ταβάνι και βγήκε Ευρώπη!

 

Πάμε στα φετινά! Πιο δύσκολες από ποτέ οι προβλέψεις. Ομάδες με διψήφιο αριθμό μεταγραφών, νέους προπονητές, παίκτες που έρχονται από Μουντιάλ και λεφτά που σκορπίζονται. Για να δούμε αν μπορούμε να βάλουμε τις ομάδες στις κατηγορίες που είχαμε επιλέξει πέρσι:

 

Αυτοί που παλεύουν για την πρωτιά

Ο Καταλανός μάνατζερ των Πολιτών έδωσε απαντήσεις τη σεζόν που μας πέρασε. Μετά από μια νωθρή πρώτη χρονιά, εμφάνισε μια Μάντσεστερ Σίτι που δεν άφησε κανέναν να αμφισβητήσει την ανωτερότητά της στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ρεκόρ βαθμών και πολύ καλή μπάλα. Πρόσθεσε στο οπλοστάσιό της τον Μαχρέζ, έχει σαν νέα μεταγραφή τον Μεντί, μοιάζει πανίσχυρη. Δεν διόρθωσε ούτε φέτος το ψεγάδι που ανέφερα πέρσι, αφού η Τσέλσι της άρπαξε τον Ζορζίνιο κι έμεινε με τα χαφ που είχε. Αυτή θα είναι και η μοναδική της πιθανή αδυναμία, για όσο καιρό βάζει 20+ γκολ ο Κουν Αγουέρο.

Μετά από πολλά χρόνια, αξίζει να αναφερθεί ξανά σε συζήτηση για διεκδίκηση πρωταθλήματος το όνομα της Λίβερπουλ. Πέρσι έγραψα: «Ομάδα που δεν διαθέτει ούτε τοπ κλάσης τέρμα, ούτε τοπ κλάσης αμυντικούς, ούτε τοπ κλάσης εξάρι, μόνο για χαβαλέ μπορεί να πει “πάω για πρωτάθλημα”». Και παρότι κάποιοι ενοχλήθηκαν, πράγματι τερμάτισε μόλις 4η κι αυτό έχοντας πάρει τοπ αμυντικό τον Γενάρη. Η Πρέμιερ Λιγκ δεν είναι νοκ άουτ διοργάνωση, θέλει διάρκεια. Πλέον, οι Κόκκινοι έχουν όλα όσα χρειάζονται ώστε να χτυπήσουν το πρωτάθλημα και είναι στο χέρι του Γιούργκεν Κλοπ να διαχειριστεί σωστά ένα εξαιρετικό ρόστερ και να φτάσει επιτέλους σε κάποιον τίτλο. Να σημειωθεί ότι για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Λίβερπουλ, απαιτήθηκε να ρίξει πολλά χρήματα στο καλοκαιρινό παζάρι.

Η μοναδική ομάδα που δεν έκανε ούτε μια μεταγραφή, ίσως έκανε την καλύτερη από όλες. Η Τότεναμ μπαίνει στο νέο της γήπεδο, για το οποίο μάτωσε οικονομικά. Μπορεί να το εκμεταλλευτεί και να φτάσει ψηλά. Καινούριοι παίκτες μπορεί να μην ήρθαν, αλλά δεν έφυγε και κανείς, από μια ομάδα που με αυτόν τον κορμό τερματίζει 2η ή 3η την τελευταία τριετία. Ο Σον θα λείψει από τα πρώτα ματς της σεζόν και είναι απώλεια. Παίκτες όπως οι Γουανιάμα, Αλντερβάιρελντ, Ρόουζ, Λαμέλα, όμως, που πέρσι έπαιξαν ελάχιστα, μπορεί να επιστρέψουν σε γεμάτες σεζόν. Ο Λούκας Μόουρα έκανε φέτος προετοιμασία με την ομάδα του Ποκετίνο. Ο Αργεντίνος πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα και να κατακτήσει κάποιο τρόπαιο ώστε να λάβει και την αναγνώριση για το δημιούργημά του.

 

Αυτοί που παλεύουν για το σεντόνι

Αν δει κανείς τη λίστα με όσους έφυγαν και όσους ήρθαν στην Τσέλσι, θα δει πως έχασε μόνο τον αξιόπιστο αγωνιστικά αλλά γκρινιάρη Κουρτουά, ενώ πήρε τον εξαιρετικό Ζορζίνιο, τον πολύ καλό Κόβατσιτς και τον ταλαντούχο Κέπα για το τέρμα. Ίσως κρατήσει και τον ωραιότατο Λόφτους. Εμφανώς ενισχυμένοι οι Μπλε συνολικά. Βλέπω δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι ότι άργησε πολύ να κάνει τις κινήσεις της και αυτό θα της στοιχίσει. Ο Σάρι ανέλαβε έναν μήνα πριν την έναρξη του πρωταθλήματος και καλείται να κάνει φουλ επιθετική μια ομάδα που έπαιζε αμυντικά. Το δεύτερο πρόβλημα είναι η έλλειψη κορυφαίου σέντερ φορ. Πάντως, ο Σάρι μπορεί να ανεβάσει τον Μοράτα, ή ακόμα και να παίξει με τον Αζάρ σέντερ φορ και να λύσει το πρόβλημα. Στα στόπερ, τέλος, ποντάρει στην επιστροφή Νταβίντ Λουίζ, αφού δεν αγόρασε παίκτη εκεί. Πιστεύω ότι θα παίξει καλή μπάλα η Τσέλσι αλλά θέλει χρόνο.

Επιτέλους ρε μάγκες. Σέβομαι απόλυτα τον Βενγκέρ που ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του, αλλά ...τότε. Παλιά. Έστω με μια πενταετία καθυστέρηση, αποχώρησε πάντως. Η Άρσεναλ έχει νέα πρόσωπα να κάνουν κουμάντο και τον αξιόλογο Έμερι ως head coach. Γραφόταν πως θα χει μεταγραφικό μπάτζετ 70 μύρια λίρες και ξόδεψε ΑΚΡΙΒΩΣ τόσα! Για μένα, τα επένδυσε πολύ σωστά. Πήρε λίγους και καλούς. Λένο στο τέρμα γιατί ο Τσεχ δεν μπορεί άλλο. Σωκράτης στα στόπερ για να οργανωθεί η άμυνα. Τον τεράστιο ζουμπά Τορέιρα στο κέντρο, δίπλα στον περσινό MVP της ομάδας για όσους καταλαβαίνουν το ποδόσφαιρο, Τζάκα. Και τέλος, μια επένδυση για το μέλλον από τη Γαλλία, στην υγειά του Αρσέν, τον Γκεντουζί. Δωρεάν, ήρθε ο έμπειρος Λιχτστάινερ για να τσιγκλάει τον Μπεγερίν να μην σέρνεται. Τι έχασε? Τον Γουίλσιρ. Όλα καλά. Μπορεί να τερματίσει ξανά 6η, αλλά είναι σαφώς ανώτερη ομάδα από πέρσι και πολύ πιο φρέσκια σε όλους τους τομείς. Αν λύσει και το θέμα Ράμσεϊ, θα έχει έναν έξτρα λόγο να αισιοδοξεί.

Η κατρακύλα για τον υπερεκτιμημένο Ζοσέ Μουρίνιο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνεχίζεται. Δύο χρόνια μετά την άφιξή του έχει καταφέρει να προσφέρει πιο πολλά χασμουρητά από όσα είχε δώσει ο Λουίς Φαν Χάαλ, απλά πιο ακριβά. Μετά από μια αποτυχημένη σεζόν πέρασε το καλοκαίρι του με συνεχή μίρλα για τις μεταγραφές που ζήτησε να γίνουν αλλά δεν έγιναν. Το θέμα βέβαια είναι ότι για να ζητάς μπάτζετ, πρέπει να πρώτα να δείξεις και γιατί το αξίζεις, και ο Πορτογάλος δεν έδειξε τίποτα. Ουσιαστικά πάντως, δεν έχασε κανέναν σημαντικό ποδοσφαιριστή, ο Αλέξις έκανε φέτος προετοιμασία με τη νυν ομάδα του και πήρε κι έναν έτοιμο παίκτη για τη μεσαία του γραμμή (Φρεντ), οπότε διαθέτει ένα ρόστερ με ποιότητα αρκετή για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Δεν πιστεύω ότι θα το κάνει, για δύο λόγους. Πρώτον, δεν πιστεύω τον Μουρίνιο σαν προπονητή. Δεύτερον, στην τρίτη του σεζόν σε ομάδες, παλεύει να μην υποβιβαστεί ή/και τον διώχνουνε.

 

Αυτοί που ονειρεύονται να παίξουν στο Γιουρόπα

Το μόνο που με προβληματίζει για τη Λέστερ είναι οι φήμες περί απόλυσης Πιέλ που κυκλοφορούν κατά καιρούς. Ο Γάλλος είναι ωραιότατος προπονητής και η ομάδα που έφτιαξε εκμεταλλευόμενος κατά βάση τα χρήματα από την πώληση Μαχρέζ, είναι πολύ αξιόλογη. Βασικό το ότι έμειναν όλοι οι σημαντικοί πλην του Αλγερινού εξτρέμ. Το κενό που άφησε εκείνος θα καλυφθεί από ομαδική προσπάθεια των μεσοεπιθετικών, όπου περιλαμβάνονται πια και οι Γκεζάλ, Μάντισον. Η οικονομική άνεση της ομάδας της έδωσε την ευκαιρία να αποκτήσει δύο ταλαντούχους στόπερς αλλά και τον έμπειρο και φθηνό Τζόνι Έβανς. Πήρε επίσης ικανό δεύτερο τερματοφύλακα (Γουόρντ). Σημαντικότερη κίνηση ο Ρικάρντο Περέιρα που θα καλύψει το κενό που υπήρχε εδώ και δύο χρόνια στα δεξιά της άμυνας. Ελπίζω ο Πιέλ να έχει την ευκαιρία να δείξει αυτά που μπορεί με αυτή την ομάδα.

Η Έβερτον ονειρεύεται περισσότερα από το να παίξει στο Γιουρόπα, αλλά κακώς. Όχι γιατί δεν κινήθηκε σωστά αυτό το καλοκαίρι, αλλά γιατί προσπαθεί να πηδήξει 10 σκαλοπάτια μονομιάς και δεν έχω δει ποτέ να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το να μιλάς για 4δα ενώ παίζεις στην Πρέμιερ Λιγκ, απλώς επειδή ρίχνεις λεφτά, είναι κουτό. Όλοι έχουν λεφτά εδώ φίλος. Για 2ο σερί καλοκαίρι άλλαξε μέχρι και τους θερμοσίφωνες στα αποδυτήρια. Νέος προπονητής, νέος τεχνικός διευθυντής κλπ. Έφυγε μόνο ο Ρούνεϊ, ήρθε επιτέλους αριστερό μπακ (Ντίνιε), ο καλός για ελεύθερος Μπερνάρντ, το πολύ ταλαντούχο και ακριβό πουλέν του Μάρκο Σίλβα (Ριτσάρλισον), ο -καλός στη Βαλένθια κακός στη Μπαρτσελόνα- Αντρέ Γκόμες δανεικός και ο Μηνάς, ο δίμετρος στόπερ που στο Μουντιάλ ψηλά έκανε πάρτυ και χαμηλά έκλεινες τα μάτια. Η ενίσχυση ήρθε στις σωστές θέσεις, ο προπονητής είναι καλός και αν του ζητηθούν λογικά πράγματα από διοίκηση και κόσμο θα ανταποκριθεί.

Η αγαπημένη μου διοίκηση για να κράζω, αυτή της Γουέστ Χαμ, φέτος ...μου το χάλασε. Πήρε μετά από πολλά χρόνια εξαιρετικό προπονητή (Πελεγκρίνι) και εντυπωσίασε στη μεταγραφική αγορά. Αγωνιστική απώλεια ήταν μόνο εκείνη του Κουγιατέ. Ήρθαν ο υποτιμημένος Φαμπιάνσκι, δύο άγνωστοι σε μένα στόπερς που έχουν ικανοποιητικά βιογραφικά και ο μέτριος Φρέντερικς για την άμυνα. Ο -καλός όταν στέκεται όρθιος- Γουίλσιρ και ο αξιόλογος αλλά στα 32 πια και από τραγικό Μουντιάλ Κάρλος Σάντσες για το κέντρο. Και τέλος, οι φανταστικοί Φελίπε Άντερσον και Γιαρμολένκο για την επίθεση, μαζί με τον κακό αλλά φθηνό Λόυκας Πέρεθ. Θα ήθελα να πάρει έναν απολύτως αξιόπιστο μέσο αλλά ενδέχεται ο Τζακ να κάνει τη δουλειά και να γλιτώσουμε από τον βασικό Νομπλ. Έχει υλικό, έχει προπονητή, μάλλον έχει και υπομονή, οπότε μπορεί να τα καταφέρει.

 

ενδεκάδα με παίκτες που απέκτησε το καλοκαίρι συμπληρώνει η Φούλαμ


Αυτοί που απλώς δεν θα κινδυνέψουν

Θα κρατήσω μικρό καλάθι σε σχέση με το hype της Γουλβς και θα την κατατάξω σε αυτή την κατηγορία και όχι στην από πάνω. Ίσως επηρεάζομαι από την αντιπάθεια που τρέφω για τον τρόπο με τον οποίο κάνει τις δουλειές του ο «απλός φίλος της Γουλβς» Ζόρζε Μέντες. Πήρε πολλούς και ποιοτικούς παίκτες (μεγάλο deal του Ντεντονκέρ την τελευταία στιγμή, καλό αμυντικό χαφ που παίζει και στόπερ), ενώ ήδη διέθετε ποδοσφαιριστές που ήταν ...άλλη κλάση σε σχέση με την Τσάμπιονσιπ όπου αγωνιζόταν (Νέβες, Ζότα κλπ). Δεν με γεμίζει ο στράικερ Ραούλ Χιμένες, αλλά τα χαφ της είναι πολύ καλά δημιουργικά ενώ σκοράρουν και συχνά. Σίγουρα δυνατή ομάδα, δεν θα ασχοληθεί με τη μάχη της παραμονής, δεν πιστεύω ότι θα διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη χωρίς έξτρα ενέσεις ποιότητας, τις οποίες πάντως μπορεί να κάνει το Γενάρη αναλόγως με το πώς πάνε τα πράγματα μέχρι τότε.

Πέρσι έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης στην Μπέρνλι του Σον Ντάις, η οποία εμφανιζόταν στα πρώτα φαβορί για υποβιβασμό και τελικά έφτασε ...τρομακτικά ψηλά. Φέτος περιμένω απότομη πτώση από την 7η θέση προς τα χαμηλά, γιατί το επίπεδο της λίγκας ανέβηκε και υπάρχουν κι ευρωπαϊκά παιχνίδια. Πήρε Χαρτ γιατί έχει συνεχείς τραυματισμούς τερματοφυλάκων, πήρε και τον πολύ καλό Μπεν Γκίμπσον κι επιτέλους έχει 3 ποιοτικά στόπερ στο ρόστερ γιατί πάλευε με 2 και αλχημείες. Απέκτησε και τον πρώτο σκόρερ της Τσάμπιονσιπ Βίντρα, αλλά γέμισε σέντερ φορ. Γυρίζει ο ωραιότατος Μπρέιντι από σοβαρό τραυματισμό και θα ενισχύσει την ομάδα. Βλέπω ως σημαντικό λάθος την μη απόκτηση παίκτη στη μεσαία γραμμή, από όπου έφυγε και ο Άρφιλντ. Πιστεύω ότι θα ψάχνουν μέσο στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Θα έχουν ζόρια φέτος οι Clarets, αλλά δεν θα πέσουν.

Σημαντικές επενδύσεις στις μεταγραφές από την Μπράιτον. Δεν έχασε κανέναν αξιόλογο παίκτη και έκανε αγορές σε όλες τις θέσεις! Προσπάθησε να ανεβάσει επίπεδο στα πλάγια μπακ της που ήταν προβληματικά πέρσι. Πήρε παίκτες για τον πάγκο της, ενώ πρόσθεσε τον Μπισουμά στο κέντρο, τον Αντόνε στα φορ (όπου και η περσινή της δαπανηρή μεταγραφή, ο Λοκάντια, πλέον έχει κάνει προετοιμασία με τον Χιούτον) και τον Ιρανό εξτρέμ που έκανε όργια στο ολλανδικό πρωτάθλημα, Τζαχανμπάκς, ώστε να μην εξαρτάται μόνο από τα κέφια του Γκρος μεσοεπιθετικά. Έχει το υλικό για να κερδίσει την παραμονή της χωρίς προβλήματα και ο προπονητής της καλείται να το κάνει πράξη. Να σχολιάσω πάντως ότι οφείλει να βρει σέντερ φορ που να μπορεί να βασιστεί, μιας και ο Μάρεϊ τραβάει κουπί παλικαρίσια αλλά έγινε 34.

Η Φούλαμ ενισχύθηκε πολύ σημαντικά με τις μεταγραφές που έκανε. Δεν μου άρεσε το «ντου» της τελευταίας μέρας, πήρε περισσότερους παίκτες από ότι χρειαζόταν. Συνολικά έφυγαν 2 και πήρε ...12! Θα είναι κρίμα για παίκτες όπως ο Ριμ ή οι μέσοι που είχε στην Τσάμπιονσιπ να χάσουν πολύ χρόνο συμμετοχής από νεοαποκτηθέντες. Όπως και να χει, υπάρχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές και το γεγονός ότι κράτησε τον προπονητή και τους Κέρνεϊ, Σεσενιόν και Μίτροβιτς θα τη βοηθήσει να κερδίσει την παραμονή της στην Πρέμιερ Λιγκ.

 

Αυτοί που θα παλέψουν για να μην πέσουν

Ότι είπαμε και πέρσι, ισχύει ακόμα για τη Νιουκάστλ. Φοβερός προπονητής, τραγική διοίκηση. Και πάλι ο Assley έβγαλε το λάδι του Μπενίτεθ σχετικά με τα μεταγραφικά. Ο Ισπανός βέβαια αρνήθηκε νέο συμβόλαιο και του χρόνου θα περιμένει να δει πολλά για να αποφασίσει αν θα μείνει. Ως τότε, θα παλέψει ξανά με μια μετριοκακή ομάδα με παίκτες επιπέδου Τσάμπιονσιπ στις μισές θέσεις της ενδεκάδας. Πάντως, αποκτήθηκαν τίμιοι παίκτες με πενταροδεκάρες, ενώ ο σύλλογος εμφάνισε 12 μύρια ευρώπουλα κέρδος στο μεταγραφικό του πάρε-δώσε! Όσοι έφυγαν θα ξεχαστούν γρήγορα, ενώ ήρθαν αρκετοί καλοί ρολίστες. Σερ και Φερνάντες για το κέντρο της άμυνας, ο Κι για το κέντρο και οι Ροντόν και Μούτο για την επίθεση. Πολύ σημαντική η επιστροφή του Κένεντι στην ομάδα, έστω και ως δανεικού ξανά. Ακόμα και με όλα τα προβλήματα που προανέφερα, είναι καλύτερη ομάδα από πέρσι. Ο Ράφα θα σώσει και φέτος την παρτίδα, απλώς θα πρέπει να ιδρώσει για να το κάνει.

Η έμπνευση της διοίκησης της Κρίσταλ Πάλας να εμπιστευτεί την σοφή γριά κουκουβάγια που λέγεται Ρόι Χότζσον έσωσε τη σεζόν για τα Αετόπουλα. Στην σουρεαλιστική περίπτωση που επιτρεπόταν στον Ντε Μπουρ να βγάλει ολόκληρη σεζόν μπορεί να κατάφερνε να ολοκληρώσει 38 ματς με μονοψήφιο αριθμό βαθμών. Τι συνέβη το καλοκαίρι που πέρασε ώστε να διευκολυνθεί το έργο του νεαρού στο ΚΑΠΗ, Ρόι? Έφυγε ο Καμπάιγ, ήρθε ο αξιόλογος Κουγιατέ. Αποκτήθηκαν επίσης ο Μάιερ (εντυπωσιακή μεταγραφή!), ο Γκουάιτα (εγγύηση επί σειρά ετών ως φύλακας της εστίας ισπανικών ομάδων) και ο Τζόρνταν Αγιού για την επίθεση. Η Πάλας πλήρωσε μόνο τη Γουέστ Χαμ, επομένως πρόκειται για καλή μεταγραφική συγκομιδή. Φυσικά η μισή δουλειά ήταν να καταφέρουν να κρατήσουν τον Ζαχά, κι εφόσον αυτό έγινε, όλα καλά. Σημαντική όμως ήταν η απώλεια του Λόφτους. Έχω την περιέργεια να δω τον Μάιερ και αν θα συνέλθει ποτέ ο Μπεντέκε.

Περίμενα καλύτερη πέρσι την Μπόρνμουθ. Ίσως επηρεάστηκε από τους τραυματισμούς. Φέτος έχασε μόνο τον Άρτερ που πάντως είχε χάσει τη θέση του στο ροτέισιον στον Β’ γύρο. Έκανε μόλις 3 μεταγραφές. Αριστερό μπακ (Ντιέγκο Ρίκο, δεν τον ξέρω), ένα 20χρονο βρετανόπουλο που παίζει δεκάρι (Μπρουκς) και τον Λερμά σαν εξάρι, που αποτέλεσε μεταγραφή ρεκόρ στην ιστορία της. Χρειαζόταν οπωσδήποτε ένα αμυντικό χαφ κλάσης κι εκεί έριξε το βάρος. Έπρεπε να πάρει και δεξί μπακ, δεν το έκανε. Είναι μια ασταθής ομάδα γιατί έχει παίκτες με συχνούς τραυματισμούς και ντεφορμαρίσματα. Μπορεί να μπει σε μπελάδες εξαιτίας αυτών.

Γενικώς πιστεύω ότι η Σαουθάμπτον από τη στιγμή που άλλαξε διοίκηση κάνει ένα σωστό και πέντε λάθη. Κακές επιλογές στα θέματα προπονητή, αδέξιοι χειρισμοί στα εσωτερικά ζητήματα με ποδοσφαιριστές της ομάδας και λανθασμένοι μεταγραφικοί σχεδιασμοί. Μέτριος ο προπονητής Χιούζ για το επίπεδο της λίγκας. Συνήθως εμφάνιζε κέρδη στις μεταγραφές η Σότον, τώρα ξόδεψε 50 μύρια. Πήρε τον δίμετρο στόπερ Βέστεργκαρντ, τον εξτρέμ Ελγιουνούσι, τον τερματά Γκαν, τον μέσο Άρμστρονγκ και τον Ινγκς τον φορ. Έχασε έναν πολύ βασικό παίκτη για την επιθετική της λειτουργία, τον Τάντιτς. Δεν ξέρω καλά τους περισσότερους από τους καινούριους της παίκτες, αλλά γενικά δεν με εμπνέουν οι Άγιοι.

Ο Βάγκνερ κράτησε στην Χάντερσφιλντ όσους παίκτες ήθελε, ενώ όσους δανεικούς είχε δοκιμάσει και του έκαναν, ο σύλλογος τους αγόρασε. Αξιοσημείωτη είναι μόνο η απώλεια του Τομ Ινς αλλά δεν θα χάσει και τον ύπνο του ο Γερμανός τεχνικός. Σομπί, Μπενζά και Ντιακαμπί αποκτήθηκαν για να δώσουν λύσεις στην επίθεση. Ήρθε και ο Ντουρμ για την άμυνα. Ο Πρίτσαρντ είχε ήδη πάρει θέση βασικού με το που έφτασε πέρσι τον χειμώνα, τώρα έχει προετοιμαστεί και μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Δεν θα έλεγα ότι με γεμίζουν τα Τεριέ.

Η απώλεια Ριτσάρλισον θα πονέσει την Γουότφορντ, παρότι πήρε πολλά λεφτά ως αντάλλαγμα. Πήρε πολλούς φθηνούς παίκτες που δεν είχα ξανακούσει ποτέ στη ζωή μου, συν δύο που γνωρίζω καλά. Τον 35χρονο τερματοφύλακα Μπεν Φόστερ και τον αεριτζή τον Ντεουλοφέου. Δεν μου αρέσει αυτή η ομάδα, ούτε φυσικά και η διοίκησή της, αδιάφορος ο προπονητής. Θα με βόλευε να πέσει.

Και σώζεται λέει περίπατο η Κάρντιφ και τους κουβαδιάζει όλους! Η ομάδα που είναι απόλυτο φαβορί για φούντο, έκανε κάτι εντελώς ασυνήθιστο για την Πρέμιερ Λιγκ. Αφού πέτυχε μια πολύ μεγάλη έκπληξη και κέρδισε τον προβιβασμό της από την Τσάμπιονσιπ, αποφάσισε να βασιστεί σε παίκτες που δεν έχουν μυρίσει καν γρασίδι της Πρέμιερ, ώστε να παλέψει για να παραμείνει σε αυτήν. Ο ουαλικός σύλλογος κυκλοφορεί θηλυκό way out of his league, αλλά ο Νιλ Γουόρνοκ ...έχει πίστη. Βέβαια, ο Γουόρνοκ πάντα ήταν λίγο τρελός,  είναι και σειρούλα του Βενγκέρ κι έχουμε πια 2018, άντε βγάλε άκρη. Προσωπικά θα έβρισκα εξαιρετική τρολιά το να στεφθεί με επιτυχία αυτό το εγχείρημα, απλώς επειδή δεν το περιμένει κανείς.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.