Η στήλη αυτή είναι αφιερωμένη στα «ντόμινο» που δημιουργούνται στο ποδόσφαιρο κι επηρεάζουν (και) την Πρέμιερ Λιγκ.

Θα μπορούσε να λέγεται και «το ντόμινο του Χαρτ». Αν και ο καταλληλότερος τίτλος θα ήταν «το ντόμινο του Γκουαρντιόλα», καθώς από τον Καταλανό κόουτς ξεκίνησαν όλα.

Με την έλευση του στο Μάντσεστερ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα έφερνε ριζικές αλλαγές στη νέα του ομάδα. Ήταν αναμενόμενο να αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας του συλλόγου, το στυλ του ποδοσφαίρου που θα παίζει, τις συνήθειες στα αποδυτήρια. Λίγο πολύ δηλαδή, τα πάντα.

 

Χαρτ

Ο τρόπος παιχνιδιού που προτιμάει ο Ισπανός τεχνικός, έχει ως βασική προϋπόθεση ο τερματοφύλακάς του να είναι καλός με τη μπάλα στα πόδια. Να μπορεί να κυκλοφορήσει τη μπάλα με τους αμυντικούς του άνετα, χωρίς να τη διώχνει όπως όπως ή να κάνει λάθος μεταβιβάσεις. Ως αποτέλεσμα, ο Τζο Χαρτ, ο οποίος δεν φημίζεται για τις ικανότητές του ως …μπαλαδόρος, δεν θα μπορούσε να παραμείνει στη θέση του βασικού γκολκίπερ της Σίτι και κρίθηκε απαραίτητο να αντικατασταθεί.

 

Μπράβο

Η επιλογή του Γκουαρντιόλα για την αντικατάσταση του διεθνούς Άγγλου, ήταν ο Κλαούντιο Μπράβο. Ο 33χρονος Χιλιανός έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του στη Μπαρτσελόνα, με την οποία πραγματοποίησε εξαιρετικές εμφανίσεις τα τελευταία δύο χρόνια. Άνετος με τη μπάλα στα πόδια, έμπειρος και αξιόπιστος κάτω από την εστία, ο Μπράβο μοιάζει μια λογική επιλογή, ταιριαστή στο προφίλ τερματοφύλακα που έψαχνε ο Γκουαρντιόλα. Η Μάντσεστερ Σίτι τον απέκτησε λοιπόν δαπανώντας περίπου 17 εκ. λίρες.

 

Σίλεσεν

Η Μπαρτσελόνα είχε αρκετά προβλήματα με τη συνύπαρξη των δύο γκολκίπερ της, Μπράβο και Τερ Στέγκεν, Και οι δύο ήθελαν τη θέση του βασικού, οπότε ο Λουίς Ενρίκε …σκαρφίστηκε έναν τρόπο για να τους κρατά λιγότερο δυσαρεστημένους. Ο Μπράβο ήταν βασικός στους αγώνες του πρωταθλήματος και ο Τερ Στέγκεν στο Τσάμπιονς Λιγκ και το κύπελλο. Η συγκεκριμένη ιδέα άμβλυνε τις εντάσεις, ωστόσο η ηρεμία δεν θα κρατούσε για πάντα. Όταν λοιπόν η Σίτι πρόσφερε το προαναφερθέν υψηλό ποσό για τον Χιλιανό, οι Καταλανοί το είδαν ως ευκαιρία να λύσουν το πρόβλημα. Παραχώρησαν τον Μπράβο και έχρισαν βασικό τον Γερμανό, ενώ πρόσθεσαν επίσης τον Γιάσπερ Σίλεσεν για να έχουν δύο αξιόλογες λύσεις στη θέση. Ο Ολλανδός κίπερ του Άγιαξ κόστισε κάπου μεταξύ 12 και 14 εκ. ευρώ.

 

Κρουλ

Αποδεχόμενος την προσφορά της Μπαρτσελόνα για τον τερματοφύλακά του, ο «Αίαντας» γέμισε τα ταμεία του, ωστόσο άφησε κενό στη θέση κάτω από τα δοκάρια. Για να το καλύψει, αποφάσισε να καλέσει ως αντικαταστάτη του Σίλεσεν τον συμπαίκτη του στην Εθνική Ολλανδίας, Τιμ Κρουλ. Με τον υποβιβασμό της Νιούκαστλ και προερχόμενος από πολύμηνη διαδικασία αποκατάστασης μετά από τραυματισμό στον αστράγαλο, ο Κρουλ δεν είχε εξασφαλισμένη θέση βασικού στην ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ. Έτσι, ο Άγιαξ απέκτησε τον -ειδικό στο να αποκρούει πέναλτι- Ολλανδό διεθνή με δανεισμό για έναν χρόνο.

 

Ντόμινο

Μια ιδέα στο μυαλό του Γκουαρντιόλα ήταν το έναυσμα ώστε να αλλάξουν ομάδα τέσσερις κορυφαίοι τερματοφύλακες, τρεις εκ των οποίων θεωρούνταν βασικοί και αναντικατάστατοι στις ομάδες τους!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.