Οι Premierleaguefans θυμούνται τη νίκη που αποτέλεσε την αφετηρία της ξεχωριστής περιόδου επιτυχιών για τους Κανονιέρηδες του Αρσέν Βενγκέρ.

Το ματς της 31ης Ιανουαρίου 1998 ήταν κομβικό για την πορεία των «Κανονιέρηδων» προς τον τίτλο, τον πρώτο επί εποχής Βενγκέρ. Από εκείνο το νικηφόρο 3-0 απέναντι στη Σαουθάμπτον, η Άρσεναλ δεν κοίταξε ποτέ πίσω αφού ξεκινούσε ένα σερί επιτυχημένων αποτελεσμάτων.

Οι βάσεις είχαν μπει 1,5 χρόνο νωρίτερα με την έλευση του Αρσέν Βενγκέρ λίγο μετά την έναρξη της περιόδου 1996/97. Εκείνη τη σεζόν η Άρσεναλ τερμάτισε στην 3η θέση. Σιγά σιγά όμως η ομάδα αφομοίωνε μία νέα φιλοσοφία. Η σεζόν 1997/98 (η 1η ολόκληρη του Βενγκέρ) είχε δύο σημαντικές μεταγραφές, τον Μαρκ Όβερμαρς και τον Εμμανουέλ Πετί που ενίσχυσαν σημαντικά την 11άδα.

Η χρονιά στην Αγγλία ξεκίνησε σχετικά καλά (2 νίκες και 3 ισοπαλίες) ενώ στα αξιοσημείωτα ήταν ότι και τα «3 καλύτερα γκολ της Πρέμιερ Λιγκ  για τον μήνα Αύγουστο ήταν τα 3 γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στον εκτός έδρας αγώνα με τη Λέστερ, ένα μοναδικό ρεκόρ ! Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όμως την ομάδα τον Σεπτέμβρη στην Ευρώπη αφού γνώρισε αποκλεισμό σοκ στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ από τον ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη. Κάποια σκαμπανεβάσματα στο πρωτάθλημα άφησαν πίσω την ομάδα το τελευταίο δίμηνο του 1997 και όλα έδειχναν ότι η Μάντσεστερ όδευε σε ένα ακόμη πρωτάθλημα.

«Στις αρχές της σεζόν είχαμε την αίσθηση ότι αν δεν σκοράρει ο Ίαν Ράιτ ή ο Ντ. Μπέργκαμπ δε θα μπορούσαμε να κάνουμε νίκες» είχε πει ο Βενγκέρ. Τον Δεκέμβριο η ομάδα βρέθηκε μέχρι και 6η και ο Γάλλος συγκάλεσε meeting. «Μετά από αυτό η ομάδα βελτιώθηκε πολύ τακτικά και στις αντιδράσεις της μέσα στο γήπεδο ενώ δεν εξαρτιόμασταν από συγκεκριμένους παίκτες, έχοντας περισσότερη πίστη και αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι μας» συμπλήρωσε ο Γάλλος.

Κα πράγματι. Το 1998 έμελε να είναι μια ιστορική χρονιά για την ομάδα του βορειοδυτικού Λονδίνου. Την τελευταία μέρα του Γενάρη, για την 24η αγωνιστική υποδέχθηκε στο Χάιμπουρι τη Σαουθάμπτον και από εκείνη τη νίκη φάνηκε ότι το νερό μπήκε στο αυλάκι αφού ξεκίνησε η ανάκαμψη. Μπέργκαμπ και Όβερμαρς συνέχιζαν να βγάζουν τον καλύτερο τους εαυτό συμβάλλοντας περισσότερο στην τακτική, το δίδυμο Βιεϊρά – Πετί στο κέντρο έγινε αχτύπητο, ο Ρέι Πάρλουρ έκανε την καλύτερη του σεζόν, η άμυνα λειτούργησε τέλεια με τον Τόνι Άνταμς να βρίσκει την χαμένη του αυτοπεποίθηση όντας πραγματικός αρχηγός και ο νεαρός Νικολά Ανελκά ήταν αποκάλυψη καθώς αναπλήρωσε και με το παραπάνω τον τραυματία Ίαν Ράιτ.

Ακoλούθησε μια ξέφρενη πορεία με 12 νίκες (μέσα στις οποίες και το διπλό στο Ολντ Τράφορντ) και 1 ισοπαλία σε 13 ματς!

Η Άρσεναλ εξασφάλισε και μαθηματικά το Πρωτάθλημα στις 3 Μαΐου στο νικηφόρο εντός έδρας ματς με την Έβερτον, δύο αγωνιστικές πριν το τέλος!

Λίγες μέρες αργότερα γιόρτασε το νταμπλ νικώντας στον τελικό Κυπέλλου τη Νιούκαστλ με 2-0. Ήταν το 1ο πρωτάθλημα μετά το 1991 και το 2ο νταμπλ στην ιστορία του συλλόγου.

 

Ο Αρσεν Βενγκέρ ψηφίστηκε ως ο καλύτερος προπονητής του πρωταθλήματος, ξεκινώντας την περίοδο του συνθήματος «Arsene Knows» (εδώ παλαιότερο αφιέρωμα των Premierleaguefans στην πορεία του Γάλλου μάνατζερ) και ο Ντένις Μπέργκαμπ ως ο καλύτερος παίκτης!

Ήταν ολοφάνερο ότι η Άρσεναλ έμπαινε σε νέα εποχή έχοντας αφήσει πίσω της το σκληρό και συντηρητικού στυλ παιχνιδιού περασμένων ετών. Το απόγευμα της 31ης Ιανουαρίου θα έλεγε κανείς ότι είχε δώσει άλλη πνοή στην ομάδα. Ήταν μια αφετηρία που θα σηματοδοτούσε μια νέα περίοδο επιτυχιών τα επόμενα χρόνια με ένα ποδόσφαιρο σύγχρονο, επιθετικό και γεμάτο αυτοπεποίθηση.

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.