Πεπ Γκουαρντιόλα ή Βασιλάκης Καΐλας;

Ο Ardan Turan αναρωτιέται ποιος κάθεται τελικά στον πάγκο της Μάντσεστερ Σίτι.

Μετά τη βαριά ήττα των Πολιτών στο Γκούντισον Παρκ, η συζήτηση για τις επιλογές του Πεπ Γκουαρντιόλα έχει "ανάψει".

 

Μια φάση, ένα γκολ

Ο Πεπ διαμαρτύρεται συχνά ότι ενώ η ομάδα του έχει τον έλεγχο του αγώνα, οι αντίπαλοι κάνουν μια φάση και σκοράρουν.

Χμμ... Λοιπόν: Πρώτον, η ομάδα του έχει την κατοχή της μπάλας, όχι τον έλεγχο του αγώνα. Βλέπεις, οι περισσότεροι αντίπαλοι προπονητές δεν σκάνε κιόλας για την κατοχή, προτιμάνε τους βαθμούς!

Στο ματς απέναντι στην Έβερτον για παράδειγμα. Ο Κούμαν έδωσε ευχαρίστως τη μπάλα στη Σίτι, να χει να παίζει να απασχολείται, κι εκείνος τη "χτυπούσε" στην κόντρα. Κράτα εσύ 70% κατοχή, να πάρω εγώ 3 βαθμούς, είπε ο Ολλανδός στον Καταλανό.

Δεύτερον, σχετικά με την …ενοχλητική για τον Πεπ ευστοχία των αντιπάλων, οι οποίοι όπως λέει, σκοράρουν σε κάθε φάση τους: Όταν η «μια φάση κάνανε κλαψ λυγμ» αφορά τον Λουκάκου μόνο του στο σημείο του πέναλτι, Ε ΒΕΒΑΙΑ θα γίνει γκολ. Το περίεργο θα ήταν να μην γίνει.

 

 

Επίσης, αν και γενικά έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Μπράβο καθώς σε 10 χρόνια καριέρας στην Ισπανία ήταν εξαιρετικός, αυτή τη στιγμή είναι ο χειρότερος τερματοφύλακας στην Πρέμιερ Λιγκ. Ότι πάει μέσα, γράφει!

Και τέλος: Οι τελικές προσπάθειες στην εστία, στο ματς Έβερτον – Σίτι ήταν 9 συνολικά. 4 η Έβερτον, 5 η Σίτι. Πρώτον, δεν λες ότι την έβαλε και στα δίχτυα την Έβερτον η Σίτι. Με 70% κατοχή, μια φάση παραπάνω της έκανε. Δεύτερον, το να κάνεις 0 γκολ σε 5 προσπάθειες εντός εστίας, ιδιαίτερα απέναντι σε μετριότατο τερματοφύλακα (Ρόμπλες), είναι κατόρθωμα. Οι άλλοι έκαναν 4 τελικές και βάλανε 4 γκολ. Κάτι θα κάνουν καλύτερα!

 

Plan B ...γιόκ!

Πεπ Γκουαρντιόλα = ποδόσφαιρο κατοχής για 90' (aka τίκι-τάκα). Άλλοι ενθουσιάζονται με αυτό, άλλοι το ακούν κι έχουν μια φάτσα σαν να τους είπες ότι πρέπει αναγκαστικά να παρακολουθήσουν όπερα σε 34 πράξεις.

Όπως και να χει, αυτό παίζει και δεν θα το αλλάξει. Άλλες μέρες με νίκες 5-0 όπως την περασμένη βδομάδα μέσα στη Γουέστ Χαμ, άλλες με ήττες 4-0 όπως χθες μέσα στην Έβερτον. Αρκεί αυτό, για να έρθει ευρωπαϊκή καταξίωση για τη Σίτι, όπως ήταν και το ζητούμενο με την πρόσληψή του; Να σχολιάσω μόνο ότι, για να καταξιωθείς στο Τσάμπιονς Λιγκ, πρέπει καταρχήν να συμμετέχεις σε αυτό. Κι ας το αφήσω εκεί…

Ο Ισπανός παίζει με έναν τρόπο. Έναν. Αν δουλέψει, καλώς. Αν όχι, φέρτε τις μοιρολογίστρες.

 

 

Άρα, είτε θα δαπανήσει άλλα 500 μύρια και κάποια στιγμή θα παίξει Μπαρτσελονίστικα σε μεγαλύτερη διάρκεια, είτε θα αποτύχει. Το να παίξει όπως θέλει με το υπάρχον υλικό και να επικρατεί έναντι κάθε αντιπάλου, επίσης όπως θέλει, είναι αδύνατο. Το να προσαρμοστεί και λίιιγο στο υλικό του, αντί να ζητά μονίμως από εκείνο να προσαρμοστεί στα θέλω του, είναι μια επιλογή, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένος να την κάνει.

 

Ποιον έχουμε προπονητή;

Βρίσκεσαι πίσω με 1-0 και μπαίνεις στο δεύτερο ημίχρονο με στόχο να ισοφαρίσεις γρήγορα και (πιθανώς) στη συνέχεια να προσπαθήσεις για την ανατροπή. Δύο λεπτά αργότερα, δέχεσαι γκολ και είσαι πια δύο γκολ πίσω. Μέσα στα νεύρα και την απογοήτευσή σου για το 2-0 στο 47’, γυρνάς το βλέμμα προς τον πάγκο της ομάδας σου για να πάρεις κουράγιο. Και βλέπεις, τον… Βασιλάκη Καΐλα.

 

 

Σοβαρά τώρα ρε Πεπ; Απομένει ένα ολόκληρο ημίχρονο, είσαι δύο γκολ πίσω και η αντίδρασή σου είναι να πάρεις φάτσα κηδείας και να τελειώσεις τέσσερα πακέτα μυξομάντηλα;

Στον πάγκο υπάρχει ο Σανέ που κόστισε κάπου μεταξύ 37 και 47 μύρια και είναι δική σου επιλογή, όπως και οι Καμπαγιέρο, Κολάροφ, Γκαρσία, Ντελφ, Χεσούς Νάβας και Ιχεανάτσο. Δεν τον λες και παγκόσμιας κλάσης πάγκο, αλλά το να κάνεις μόνο μια αλλαγή σε ματς στο οποίο χάνεις από 34’ και σταδιακά μαζεύεις μερικά ακόμη τεμάχια μέχρι να φτάσεις στα …ντόρτια, ε δεν μοιάζει λογικό. Λευκή πετσέτα μοιάζει. Και χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Γενικά νομίζω ότι ο ποδοσφαιριστής όταν βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση στη διάρκεια ενός αγώνα, θέλει να δει κάποιον που να φωνάζει οδηγίες, να εμψυχώνει, να αλλάζει, ακόμα και να ρίχνει μπινελίκια από τον πάγκο, μήπως και αλλάξει τίποτα.
Και πάντως, σίγουρα δεν θέλει να γυρίσει στον πάγκο και να δει τον Βασιλάκη τον Καΐλα…

 

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.