Άποψη: Οι καινούριοι προπονητές των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ

Ο Ardan Turan γράφει για τις αλλαγές στους πάγκους των αγγλικών συλλόγων και τις προοπτικές που ανοίγουν αυτές.

Γειά σας κυρίες και κύριοι, έχω μήνες να γράψω και μου λείψατε. Πάμε να δούμε τι γίνεται με τους προπονητάδες στην αγαπημένη μας λίγκα.

 

Νούνο Εσπίριτο Σάντο στην Τότεναμ

Αρχικά να σχολιάσω ότι είναι δικαίως γελούσε ο κόσμος με τη διαδικασία επιλογής προπονητή στα Σπιρούνια. Ακούστηκαν καμιά 10ριά προπονητές, μίλησαν σίγουρα με μισή ντουζίνα, κάποιοι ήταν κλεισμένοι κι έτοιμοι να ανακοινωθούν αλλά μετά απλά έφευγαν. Το αστείο δεν σταματά εδώ.

Πρώτον, μεταξύ της δεκάδας προπονητών που εξέτασε η Τότεναμ, άλλοι ήταν φουλ επιθετικογενείς, άλλοι εντελώς αμυντικογενείς, άλλοι δουλεύουν με νεαρούς παίκτες, άλλοι θέλουν μόνο έμπειρους, κάποιοι τα δίνουν όλα στα κύπελλα και κάποιοι δεν νοιάζονται καθόλου για αυτά, άλλοι απαιτούν 20 μύρια ευρώ χρονιάτικο κι άλλοι έρχονται τρέχοντας με 4 μύρια, κάποιοι είχαν συμβόλαια με ομάδες και κάποιοι ήταν ελεύθεροι. Δηλαδή δεν προκύπτει από πουθενά ότι το κλαμπ είχε ένα πλάνο και ήξερε τι έψαχνε. Αντόνιο Κόντε, Μαουρίτσιο Ποκετίνο, Έρικ Τεν Χαγκ, Πάουλο Φονσέκα, Τζενάρο Γκατούζο, Χουλέν Λοπετέγι, όλοι καλοί φαίνονται, μίλα εκεί με όλους κι όποιος... κάτσει.

Δεύτερον, ενώ η Τότεναμ ήξερε εδώ και μήνες ότι θα χρειαστεί νέο προπονητή για τη νέα σεζόν, αφού είχε διώξει (ορθώς φυσικά) τον Ζοσέ Μουρίνιο και είχε υπηρεσιακό τον Ράιαν Μέισον, δεν κατάφερε να κλείσει κανέναν και έβγαινε ο Ιούνιος. Οπότε πήρε τον πιο hot ελεύθερο που κυκλοφορούσε στα λημέρια της Πρέμιερ Λιγκ, τον Νούνο. Επίσης κάτι σημαντικό, από το ρεπορτάζ της ομάδας έβγαινε πως ο νέος κόουτς θα υπογράψει τριετές συμβόλαιο, όπως και ο Φάμπιο Παράτιτσι, ο οποίος ανέλαβε τεχνικός διευθυντής (δε με νοιάζουν οι χαζές νέες ονομασίες του ρόλου, αθλητικός διευθυντής ή διευθυντής ποδοσφαίρου κλπ, τεχνικός διευθυντής είναι αυτό που μάθαμε κι αγαπήσαμε τόσα χρόνια). Τελικά ο Νούνο συμφώνησε με διετές, κάτι ακόμα που δείχνει ότι το κλαμπ ήταν σε πανικό και δεν είναι βέβαιο για την επιλογή του, απλά έπρεπε να πάρει κάποιον!

Ως αποτέλεσμα, η Τότεναμ αυτή τη στιγμή έχει έναν πρόεδρο που έχει συνηθίσει τόσα χρόνια να διαλέγει παίκτες, τον Λίβι. Έναν τεχνικό διευθυντή που υποτίθεται ότι πρέπει να διαλέγει παίκτες, τον Παράτιτσι. Έναν προπονητή, τον Νούνο, του οποίου ο ατζέντης, ο πανίσχυρος Ζόρζε Μέντες, του διάλεγε παίκτες, κυριολεκτικά του έφτιαχνε όλο το ρόστερ, συνήθως με πελάτες του Μέντες ή τέλος πάντων κάνοντας επιλογές με βάση τα κονέ του μανατζερικού του γραφείου. Με λίγα λόγια όπως φαίνεται, ο μόνος που δεν θα... προλάβει να διαλέξει παίκτη θα είναι ο προπονητής, αφού θα πάνε να το κάνουν τρεις άλλοι πριν απ' αυτόν. Όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι, αργεί να ξημερώσει, λέει ο λαός. Το μόνο καλό είναι ότι το ρόστερ είναι ισχυρό και δεν θέλει τρομερές αλλαγές, για την ώρα.

Δεν μπορώ να ξέρω αν θα μοιράσουν σωστά αρμοδιότητες, θα συνεργαστούν αρμονικά και θα πάνε ψηλά. Για την ώρα βλέπω μια ομάδα που ως τώρα δεν είχε τεχνικό διευθυντή και πλέον πήρε έναν για πρώτη φορά, έναν τσιγγούνη πρόεδρο που συνήθισε να αποφασίζει μόνος του τα πάντα κι έναν μεγαλοατζέντη που συνήθως περνάει το δικό του, όλους στο ίδιο κλαμπ. Πείραμα. Ένας Βρετανοεβραίος, ένας Ιταλός κι ένας Πορτογάλος... αυτό είναι αρχή για ανέκδοτο.

Τέλος πάντων, για να φτάσουμε και σε αυτόν, ο Νούνο έχει δείξει καλά στοιχεία ως προπονητής της Γουλβς, ανέβηκε άνετα από την Τσάμπιονσιπ (αν και με λίγο διαιτητικό σπρώξιμο) και μετά την κράτησε στην Πρέμιερ Λιγκ επίσης άνετα, δίνοντάς της ταυτότητα και εκμεταλλευόμενος στο έπακρο ότι ποδοσφαιριστές του έφερνε ο Μέντες. Στην περσινή σεζόν τα πράγματα δεν πήγαν καλά και δυσκολεύτηκε πολύ να κουμαντάρει το καράβι, αλλά τουλάχιστον δεν κινδύνευσε να πέσει κατηγορία. Έχει σημαντική εμπειρία στη λίγκα και γνωρίζει τα κατατόπια, ενώ είναι ευκαιρία για εκείνον να ανέβει σκαλί, οπότε θα τα δώσει όλα.

Δεν θα πόνταρα ούτε τον αναπτήρα μου στην επιτυχία του όλου εγχειρήματος στα Σπιρούνια, μου μοιάζει σαν να μαζεύτηκε μια παρέα που προσπαθεί να φτιάξει ντονέρ πίτσα με βάση κρέπα.

Ράφα Μπενίτεθ στην Έβερτον

Σοκ για πολλούς, κυρίως οπαδούς των ομάδων του Λίβερπουλ. Ο Ισπανός είχε κάνει παπάδες (και) ως προπονητής της Λίβερπουλ, οπότε δεν ήταν αναμενόμενο να αναλάβει την άλλη ομάδα της ίδιας πόλης. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά πράγματα που παίζουν ρόλο σε αυτή την απόφαση.

Αρχικά να αναφερθεί ότι η οικογένεια του Μπενίτεθ μένει στο Λίβερπουλ όλα αυτά τα χρόνια, από το 2004 που είχε αναλάβει τους Κόκκινους, παραμένοντας εκεί και μετά την αποχώρησή του από το κλαμπ έξι χρόνια αργότερα. Επομένως ο 61χρονος τεχνικός έχει την ευκαιρία να δουλέψει ξανά στην πόλη που κατοικεί η οικογένειά του. Κάτι ακόμα σχετικό, είναι ότι ο Ράφα έχει κάνει πολλές δράσεις και δωρεές για την πόλη και τους κατοίκους της όλα αυτά τα χρόνια, βοηθώντας την τοπική κοινωνία και η οικογένειά του έχει δεθεί με τους ντόπιους. Επομένως, θα έλεγα, αν καταφέρει να αποφύγει τους εντελώς ηλίθιους φανατισμένους οπαδούς, δεν θα πρέπει να έχει κανένα πρόβλημα να δουλέψει στην Έβερτον.

Μια δήλωση που είχε κάνει στο παρελθόν τον έβαλε σε μπελάδες. Σε ένα Μέρσεϊσαϊντ Ντέρμπι του 2007 που έληξε ισόπαλο μεταξύ της Λίβερπουλ που καθοδηγούσε τότε και της Έβερτον του Ντέιβιντ Μόγιες, είχε πει "Έτσι παίζουν τα μικρά κλαμπ" για τα Ζαχαρωτά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ωστόσο, όπως εξήγησε αργότερα, εννοούσε "Έτσι παίζουν οι μικρές ομάδες", θέλοντας να προσβάλει την τότε ομάδα του Μόγιες και τον ίδιο, που έπαιξαν τόσο αμυντικά και χωρίς καμία διάθεση να προσπαθήσουν να κερδίσουν το ματς, και όχι όλο το κλαμπ, τον σύλλογο της Έβερτον. Για μένα, είναι μια χαρά εξήγηση και δεν θα ασχολιόμουν περισσότερο ούτε ως οπαδός της Έβερτον. Δεν είναι κουτός ο Ισπανός, γνωρίζει την ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου και την πορεία των ομάδων του.

Όσον αφορά το σήμερα, από άποψη προπονητικής ικανότητας ο Μπενίτεθ είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε να κάνει η Έβερτον. Τοπ προπονητής που δεν έχει λάβει την αναγνώριση που αξίζει, αυτή την περίοδο βρίσκεται στα κάτω του (κυρίως γιατί αποφάσισε να βγάλει λεφτά στην Κίνα) και στοχεύει να ξανανέβει. Έκανε τρομερά πράγματα σε Βαλένθια, Λίβερπουλ, Νιουκάστλ, ήταν πετυχημένος σε Τσέλσι και Νάπολι, δεν τα κατάφερε σε Ρεάλ Μαδρίτης και Ίντερ, έχοντας πάντως εναντίον του τις συνθήκες εκεί και ελάχιστο χρόνο.

Ο Ισπανός δέχτηκε απειλές από οπαδούς της νέας του ομάδας ώστε να μην υπογράψει εκεί, αλλά επαγγελματικά ήταν μια πολύ καλή επιλογή. Οι μεγάλοι πάγκοι της Πρέμιερ Λιγκ είναι πιασμένοι, οπότε ανέλαβε έναν μεσαίου μεγέθους. Μοναδική ένσταση είναι εάν οι Άραβες αποκτούσαν όντως τις Καρακάξες στους επόμενους μήνες, να έπαιρνε ξανά τη Νιουκάστλ όπου τον αγαπούν όλοι, αλλά αυτή η επιλογή είναι αβέβαιη προς το παρόν.

Η Έβερτον από την πλευρά της αποκτά τον καλύτερο προπονητή που είχε ποτέ, και καταλληλότερο από τον Κάρλο Αντσελότι για το πρότζεκτ της. Ο Ιταλός είναι κορυφαίος στη διαχείριση ρόστερ προσωπικοτήτων, όχι στο να χτίζει ομάδες. Στα Ζαχαρωτά δεν έχουν έτοιμη ομάδα, προσπαθούν να φτιάξουν ένα καλό ρόστερ από τη μέρα που αγόρασε το κλαμπ ο Φαρχάντ Μοσίρι και απλά πετάνε τα λεφτά του Βρετανοϊρανού σε ένα πηγάδι. Όπως είχα γράψει και παλιότερα, δεν τα πήγε άσχημα ούτε ο Σαμ Άλαρνταϊς, ούτε ο Μάρκο Σίλβα. Απλά ο πρώτος έπαιζε ποδόσφαιρο που δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς της ομάδας και ο δεύτερος δεν είχε καλό ρόστερ. Το οποίο φάνηκε κι από το γεγονός ότι ο Αντσελότι έκανε κι αυτός μια τρύπα στο νερό!

Αν κάποιος αναλύσει σε βάθος τη θητεία του Ιταλού μάνατζερ στην Έβερτον, θα διαπιστώσει ότι ουσιαστικά τη βοήθησε μόνο στο να έχει ηρεμία στις τάξεις των οπαδών της, βγάζοντας μια αύρα "εγώ είμαι εδώ, είμαι κορυφαίος μάνατζερ, όλα θα πάνε καλά". Πρακτικά, τι πήγε καλά; Σε φουλ χρονιά του Αντσελότι με μεταγραφές που ήθελε κλπ κλπ τερμάτισαν 10οι! Με Μάρκο Σίλβα και Άλαρνταϊς ήταν 8οι και με τον Κούμαν είχαν βγει 7οι! Σταθερός κορμός δεν βρέθηκε ποτέ, οι παίκτες που επέλεξε ο Αντσελότι δεν ανέβασαν ποιοτικά την ομάδα, ο Κάλβερτ-Λιούιν συνέχισε να βελτιώνεται αλλά ο Ριτσάρλισον έκανε βήματα προς τα πίσω. Το δε Γκούντισον Παρκ ήταν παιδική χαρά για όλα τα παιδάκια των άλλων ομάδων, αφού η Έβερτον έκανε 9 εντός έδρας ήττες πέρσι. Γενικώς, δεν φάνηκε πουθενά να ανεβαίνει επίπεδο η ομάδα, μόνο δόθηκε μια αίσθηση ηρεμίας ότι ΘΑ το καταφέρει αυτό ο Ιταλός κόουτς.

Στα του σήμερα, ο Μπενίτεθ αναλαμβάνει ένα μέτριο ρόστερ το οποίο θα χρειαστεί ενίσχυση για να είναι ανταγωνιστικό απέναντι στις μεγάλες ομάδες. Γνωρίζει ότι δεν θα έχει πίστωση χρόνου επειδή του την έχουν στημένη αρκετοί οπαδοί της Έβερτον και είναι αμφίβολο εάν θα του δοθεί μεγάλο μπάτζετ μεταγραφών, αφού τα Ζαχαρωτά έχουν ξοδέψει ήδη καράβια με λεφτά την τελευταία πενταετία. Στα θετικά είναι ότι ο Μπενίτεθ έχει καταφέρει εντυπωσιακά πράγματα με πολύ μικρό μπάτζετ σε ένα σωρό ομάδες που δούλεψε στο παρελθόν και το γεγονός ότι γνωρίζει πως θα πρέπει να κερδίσει τους φίλους της νέας του ομάδας και μάλιστα γρήγορα.

Αν εξαιρέσουμε τις αντιδράσεις των μπλε οπαδών εξαιτίας του κόκκινου παρελθόντος του Ράφα, το πάντρεμα με την Έβερτον είναι εξαιρετικό, με ένα φιλόδοξο κλαμπ να προσλαμβάνει έναν τοπ προπονητή που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε άσχημη περίοδο επαγγελματικά και σχεδιάζει να επιστρέψει στην κορυφή. Μπορούν να το πετύχουν μαζί.

Μπρούνο Λάζε στη Γουλβς

Αυτόν δεν τον ξέρω. Είναι φυσικά επιλογή του Ζόρζε Μέντες που κάνει κουμάντο στους Λύκους. Βρίσκω πολύ θετικό το γεγονός ότι είχε δουλέψει ξανά στην Αγγλία ως βοηθός, σε Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Σουόνσι, άρα σαφώς έχει πάρει μια ιδέα από τη χώρα, ενώ ήταν τότε στο πλάι του Κάρλος Καρβαλιάλ που είναι σοβαρός και καλός προπονητής.

Στην Πορτογαλία ο Λάζε μοιάζει να τα πήγε καλά στη Μπενφίκα αλλά είναι ένα τελείως διαφορετικό πρωτάθλημα, στη Γουλβς βρίσκει ένα ρόστερ με κενά. Οπότε ανάλογα με το τι θα του φέρει ο Μέντες από παίκτες και πώς θα καταφέρει να παρουσιάσει ο ίδιος την ομάδα του, θα κριθεί. Μεγάλο ερωτηματικό για την ώρα το πρότζεκτ των Λύκων, κάτι που είναι αναμενόμενο, αφού έφυγε προπονητής (Νούνο) που τον είχαν για τέσσερα χρόνια και "μεγάλωσαν" μαζί του.

Σύντομο σχόλιο για τις υπόλοιπες αλλαγές προπονητών

Πατρίκ Βιεϊρά στην Κρίσταλ Πάλας

Βρέθηκε (μάλλον, δεν έχει ανακοινωθεί) ο γενναίος που θα αναλάβει να υποβιβαστεί με την Πάλας. Άδειο ρόστερ, τσιφούτηδες ιδιοκτήτες, φευγάτος Ζαχά, τραυματίας Έζε, καλή τύχη σε όποιον πάρει τους Αετούς. Αν βγάλουν τα καβούρια από τις τσέπες τους ίσως παλέψει η ομάδα...

 

Μάρκο Σίλβα στη Φούλαμ

Αναγκάστηκε να "πέσει" στην Τσάμπιονσιπ για να βρει ομάδα στην Αγγλία, αλλά έχει άμεση ευκαιρία για επιστροφή στην Πρέμιερ Λιγκ με τη Φούλαμ που διαθέτει ρόστερ και χρήμα να ξανανέβει. Καλή επιλογή και για τις δύο πλευρές η συνεργασία.

 

Βαλεριέν Ισμαέλ στη Γουέστ Μπρομ

Ταλαιπωρήθηκε πολύ με το να βρει προπονητή η Μπρομ αλλά τελικά έκανε πολύ καλή κίνηση αγοράζοντας τον κόουτς της Μπάρνσλεϊ. Εκεί ο Ισμαέλ έκανε εξαιρετική δουλειά, πήρε μαζί του και τον αρχηγό του τον Μόουατ που ήταν ελεύθερος. Αν δεν χάσει παίκτες κλειδιά ή τους αντικαταστήσει επάξια, παλεύει σαφώς για άνοδο άμεσα.

 

Σλάβισα Γιοκάνοβιτς στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ

Προπονητής που έχει κατακτήσει ανόδους, έτοιμο ρόστερ, χρήμα στα ταμεία. Ιδού η Ρόδος... Ακόμη μια υποψήφια στη μάχη της ανόδου, αλλά ανεβαίνουν τρεις όλοι κι όλοι, οπότε αναμένεται... σφαγή!

 

Καλά μπάνια και τα ξαναλέμε αν γίνει κάτι συνταρρακτικό!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.