Τι πάει στραβά στην Έβερτον και γιατί θα απολυθεί ο Μάρκο Σίλβα

O Ardan Turan γράφει για τα Ζαχαρωτά.

Χαιρετώ σας Premierleaguefans!

Καιρό έχουμε να τα πούμε, φέτος έχασα την προθεσμία και δεν έκανα προβλέψεις για την τελική κατάταξη της Πρέμιερ Λιγκ, όπως συνηθίζω κάθε χρόνο.

Πάμε να δούμε ένα ενδιαφέρον θέμα αυτής της περιόδου, την Έβερτον:

 

Ρόστερ

Έγραψα τα παραπάνω, πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος.

Τα προβλήματα ήταν 4, για να μην πω 4,5 (Ως 0,5 θα έβαζα τη θέση του δεξιού μπακ όπου ο Κόουλμαν είναι πολύ πεσμένος από τον σοβαρό του τραυματισμό και δώθε). Εξάρι (αφού πουλήθηκε ο Γκουέιγ), σέντερ φορ, στόπερ (έφυγε ο Ζουμά), εξτρέμ. Στόπερ δεν αποκτήθηκε, προωθήθηκε ο Μηνάς (aka Γέρι Μίνα) που είναι ένας πολύ κακός παίκτης, όπως έγραψα όταν είχε προκύψει ενδιαφέρον για εκείνον, πριν καν γίνει το λάθος να αποκτηθεί. Σέντερ φορ ήρθε ο Κεν, εξτρέμ ο Ιγουόμπι, στα αμυντικά χαφ οι Γκμπαμίν και Ντελφ. Δώστε βάση: ΟΛΟΙ αποκτήθηκαν τον Αύγουστο, πλην του Ντελφ που υπέγραψε νωρίτερα και ήρθε... τραυματίας. Ποια ήταν η ουσιαστική ενίσχυση στο ρόστερ για το ξεκίνημα; Θα θελα να γράψω, το απόλυτο μηδέν (0). Αλλά θα λεγα ψέματα, γιατί στην πραγματικότητα καλά θα ήταν να είναι μηδέν... Ήταν μείον, από τη στιγμή που αποχώρησαν Γκουέιγ και Ζουμά που ήταν... καραβασικοί του Μάρκο Σίλβα.

Άρα, πρώτον, για μένα οι μεταγραφές είναι αμφιλεγόμενης ποιότητας (δεν ξέρω τον Γκμπαμίν καθόλου, ήρθε και έμεινε 3 μήνες έξω κατευθείαν, μου αρέσει ο Ντελφ για rotation παίκτης αλλά ήρθε τραυματίας, ο Ιγουόμπι είναι για κάνα τσαλιμάκι και για να πειράζω τον Κούλου που τον έχει για πουλέν, ο Κεν έχει 20 ματς καριέρας και στα 15 είχε μπει αλλαγή, ο Σιντιμπέ έχει κάνει πολύ καλά ματς σε κατώτερο πρωτάθλημα, πρόπερσι). Και δεύτερον, ΕΓΙΝΑΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ. Δεν δούλεψε στην προετοιμασία με κανέναν από αυτούς τους παίκτες ο προπονητής. Σε σχέση με πέρσι, αντί να του ενισχύσουν το ρόστερ, του «φάγανε» και δύο βασικότατους. Και του φέρανε μερικούς παίκτες λίγες ώρες πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, βαφτίζοντάς το «σημαντική μεταγραφική ενίσχυση». Μπα...

Προπονητής

Πάντα όταν μια ομάδα δεν τα πάει καλά, τα «ακούει» ο προπονητής. Δουλεύει υπό έντονη πίεση κι αν δεν πάρει αποτελέσματα τελικά απολύεται κιόλας. Γενικά βρίσκω γελοία τη λογική του «έπρεπε να γίνει ένα ηλεκτροσόκ στην ομάδα». Δεν είναι γκρουπ με μελλοθάνατους ισοβίτες, ποδοσφαιριστές είναι. Τώρα, στην περίπτωση του Μάρκο Σίλβα. Από πλευράς αποτελεσμάτων, πέρσι τερμάτισε 8ος πίσω από το Big-6 και τη Γουλβς. Το θεωρώ ένα σαφώς ικανοποιητικό πλασάρισμα. Από αγωνιστικής πλευράς, είχε πολύ καλή άμυνα (απορώ πώς το πέτυχε με Ζουμά και Κόουλμαν αλλά το πέτυχε) και μέτρια επίθεση, το οποίο είναι λογικό με βάση το επίπεδο των επιθετικών του.

Τα φετινά αποτελέσματα είναι γενικά άσχημα, και εάν ηττηθεί στην έδρα της Μπέρνλι, σε συνδυασμό με ότι μετά υπάρχει διακοπή εθνικών ομάδων, είναι πολύ πιθανό να απολυθεί. Κάτι που θα είναι λάθος, εκτός αν η διοίκηση έχει κλείσει τον Αλέγκρι, οπότε ας απολυθεί ο Σίλβα πριν προλάβω να γράψω αυτό το κείμενο.

Φέτος έπρεπε να λυθούν τα τέσσερα θέματα στην ενδεκάδα, δεν λύθηκε ούτε ένα στις πρώτες 7 αγωνιστικές, αλλά η ευθύνη του Πορτογάλου είναι πολύ μικρή κατά τη γνώμη μου. Σε μεσαία γραμμή και κέντρο άμυνας δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα, στο δεξί άκρο της άμυνας και στην κορυφή της επίθεσης ενδεχομένως να έπρεπε να εμπιστευτεί περισσότερο/νωρίτερα Σιντιμπέ και Κεν αντίστοιχα. Δεν ξέρω όμως εάν είναι έτοιμοι, ο ένας ήρθε από το –εμφανώς κατώτερο- γαλλικό πρωτάθλημα κι ο άλλος από ομάδα στην οποία απλά έμπαινε ως αλλαγή. Είδαμε τη διαφορά του να μπαίνεις 20-30 λεπτά σε άλλο πρωτάθλημα με το να είσαι καραβασικός στην Πρέμιερ Λιγκ με την περίπτωση του Μοράτα. Σαν αλλαγή φρέσκος κόντρα σε κουρασμένους αντιπάλους πετούσε, σαν βασικός από το 1’ σερνόταν. Οπότε παρότι εάν ήμουν προπονητής της Έβερτον θα ξεκινούσα Σιντιμπέ-Κεν, δεν θα έβαζα το χέρι μου στη φωτιά ότι είναι η σωστή προσέγγιση. Στο κάτω κάτω ο Κεν είναι 19 χρονών και ήρθε με 20 ματς καριέρας, μην τρελαινόμαστε.

Συμπεράσματα

Κατά σειρά, τα προβλήματα που εντοπίζω είναι: Οι μεταγραφές δεν «έκλεισαν» με επιτυχία τα κενά στο ρόστερ, ή δεν τα έκλεισαν ακόμα γιατί ήταν τρομακτικά καθυστερημένες (αν πχ ο Γκμπαμίν γυρίσει κάποτε και καλύψει το κενό του Γκουέιγ θα είναι ωραία αλλά μέχρι τότε θα χει έρθει ο Αγιοβασίλης και θα χουμε 2020) και το βασικότερο, η Έβερτον σαν σύλλογος έχει καλλιεργήσει πολύ υψηλές προσδοκίες τις οποίες δεν μπορεί να εκπληρώσει με καμία κυβέρνηση.  Έχει χειρότερο ρόστερ από 8 ομάδες αυτή τη στιγμή (Big-6 και Λέστερ-Γουέστ Χαμ), ενδεχομένως κι από τη Γουλβς και δεν είναι καν βέβαιο ότι έχει καλύτερο ρόστερ από όλες τις υπόλοιπες. Άρα το νορμάλ είναι να τερματίσει 9η. Αν συμβεί αυτό, ο Μάρκο Σίλβα θα θεωρηθεί αποτυχημένος. Αλλά δεν θα φτάσουμε ως εκεί, θα χει ήδη απολυθεί πριν προλάβει να βγάλει σεζόν στην οποία τερματίζει 9ος ή 10ος. Ίσως γιατί θα χει αποτύχει όντως, ίσως γιατί (κατά τη γνώμη μου) απέτυχαν όλοι οι υπόλοιποι στην Έβερτον πριν καν προσπαθήσει εκείνος.

Τρίτη ομάδα σε κατοχή της μπάλας στην Πρέμιερ Λιγκ η Έβερτον

Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να στηριχθεί εμπράκτως ο Σίλβα, να αγοραστεί ένας πανέτοιμος για ενδεκάδα στόπερ την πρώτη μέρα των χειμερινών μεταγραφών και να γίνει αξιολόγηση των Αυγουστιάτικων μεταγραφών στην πορεία της σεζόν. Αλλά το παιχνίδι έχει χαθεί για τον Μάρκο, δεν δίνω πιθανότητες να κερδίσει ποτέ το κοινό του Γκούντισον Παρκ, με ελάχιστη ευθύνη να είναι δική του για αυτό.

Υψηλοί αγωνιστικοί στόχοι στην Αγγλία δεν μπορούν να υπάρξουν για ομάδα που «ψάχνεται» και «χτίζεται», υπάρχουν έτοιμες ομάδες που δεν ψάχνονται και δεν χτίζονται και θα... τη φάνε λάχανο. Γι’ αυτό θα την πληρώσει ο προπονητής, θα έρθει ένας καινούριος και θα παίζει στη λούπα το «Είμαστε η Έβερτον και θέλουμε να μπούμε στην εξάδα» για αρκετό καιρό ακόμα, συνοδευόμενο από ήχους γέλωτα...


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.