Ο Ardan Turan παραδίδει τον έλεγχο προόδου των 20 συλλόγων της πρώτης κατηγορίας της Αγγλίας για την αγωνιστική περίοδο 2018-19.

Γειά σας Premierleaguefans!

Έχουμε καιρό να τα πούμε, από όσα έγιναν στην Τσέλσι με Κέπα, Σάρι, ποινή απαγόρευσης μεταγραφών.

Πάμε να δούμε πόσο κοντά έπεσα στις προβλέψεις μου για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε μόλις. (Εδώ οι προβλέψεις για τη σεζόν 2018-19)

Η τελική βαθμολογία

Για άλλη μια σεζόν, εντυπωσιακή η Πρωταθλήτρια Αγγλίας, Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γκουαρντιόλα έκρυψε με επιτυχία τα μικροπροβλήματα που είχαμε αναφέρει (Μεντί, μεσαία γραμμή) και κατάφερε να τα πάρει ...όλα στην Αγγλία (Πρέμιερ Λιγκ, FA Cup, League Cup). Κορυφαίος της παίκτης ο Μπερνάρντο που στη δεύτερη σεζόν του έκανε το «μπαμ» και από πρώτη αλλαγή έγινε παίκτης που τραβούσε την ομάδα ψηλά. Φανταστικοί και οι Στέρλινγκ και Λαπόρτ. Στα συν του Πεπ είναι η αξιοποίηση του Φόντεν, μετά από αρκετούς παίκτες που έχασε η Σίτι στον δρόμο από την ακαδημία της στην πρώτη ομάδα. Τέλος, δεν μπορώ να μην σχολιάσω ότι οι Πολίτες έπαιξαν ουσιαστικά χωρίς τον περσινό τους MVP, Ντε Μπρούινε (πέρσι είχε 3.000 λεπτά συμμετοχής και φέτος ούτε 1.000), και παρόλα αυτά έκαναν εγχώριο τρεμπλ και αποκλείστηκαν στο τσακ από τους «4» του Τσάμπιονς Λιγκ!

Δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα που ήθελε τόσο πολύ και για τόσο καιρό, μόνο γιατί έπεσε πάνω στη Σίτι. Πήρε όμως το Τσάμπιονς Λιγκ! Η Λίβερπουλ του Κλοπ είναι πλέον μια έτοιμη ομάδα. Έτοιμη να τα «χτυπήσει» όλα. Είχαμε συζητήσει πολλές φορές τι της έλειπε, και τελικά σταδιακά τα απέκτησε όλα και πλέον δεν της λείπει τίποτα. Ως αποτέλεσμα, μια φοβερή σεζόν, το 6ο Τσάμπιονς Λιγκ και δεύτερη θέση στην Πρέμιερ. Γενικώς στους Premierleaguefans οι συντάκτες είχαν τον Φαν Ντάικ πολύ ψηλά στην εκτίμησή τους, από την περίοδο που αγωνιζόταν στη Σαουθάμπτον (Δημήτρης σε αφιέρωμα, Ηλίας σε στατιστική ανάλυση). Ο Ολλανδός είναι και επίσημα κορυφαίος σέντερ μπακ στον κόσμο και φυσικά MVP του τελικού του Τσου Λου. Πήρε και ο ...λούζερ Κλοπ ένα (μεγάλο) τρόπαιο, να τελειώσει κι αυτό το παραμύθι, κι ας χάλασε τον τελικό ο Σκόμινα στο πρώτο λεπτό. Η Λίβερπουλ έμαθε να κερδίζει και ματς στα οποία δεν έπαιξε καλά, να παίρνει τους βαθμούς και σε περιόδους που ήταν ντεφορμέ. Επίσης, προπονητής της έκανε άριστο rotation και ο πάγκος της ομάδας ήταν γεμάτος ποιότητα, αντιθέτως με προηγούμενες σεζόν. Τρομερή η πρόοδος των Κόκκινων, όπως είχε προβλέψει κι ο πιο φανατικός Έλληνας οπαδός τους, εδώ.

Για τον Σάρι μιλήσαμε αρκετά και μέσα στη σεζόν. Κατάφερε να περάσει στην Τσέλσι τη φιλοσοφία του πολύ γρήγορα, ξεπέρασε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον Κέπα και κατάφερε να πετύχει το μάξιμουμ! Κατέκτησε το Γιουρόπα Λιγκ, ηττήθηκε στα πέναλτι στον τελικό του Λιγκ Καπ και τερμάτισε στην τρίτη θέση της Πρέμιερ Λιγκ πίσω από δύο καταπληκτικές ομάδες που χτίζονται εδώ και χρόνια, ενώ ο ίδιος βρίσκεται μόλις στην πρώτη του χρονιά! Παρά την εξαιρετική του πορεία, οι τρομερά ...γκρινιάρηδες οπαδοί της Τσέλσι του άσκησαν κριτική σε όλη τη σεζόν, ενώ η διοίκηση των Μπλε θα τον αφήσει να φύγει. Λάθος όλων τους, καθώς ο Ιταλός άφησε πολύ σημαντικό έργο. Όσον αφορά τους παίκτες, η φιλοσοφία του Σάρι έφερε κάποιους από αυτούς στη βασική ενδεκάδα για 50+ ματς στη σεζόν, κοινώς τους «κάρφωσε» βασικούς και δεν βγήκαν ποτέ. Επομένως, η ομάδα έχει κορμό, όλοι γνωρίζουν τον ρόλο τους, αλλά για δεύτερη σερί σεζόν πιθανότατα θα κληθούν να ...ξαναμάθουν πράγματα μιας και θα έχουν νέο προπονητή. Πάντως, η χρονιά κρίνεται ως εξαιρετικά επιτυχημένη, το μάξιμουμ που θα μπορούσε να επιτευχθεί, ενώ ο Αζάρ κατάφερε να αποχαιρετήσει τον σύλλογο με ένα ακόμη σημαντικό τρόπαιο.

Είχα επιλέξει την Τότεναμ ως τη μοναδική ομάδα που μπορεί να ακολουθήσει τις Σίτι και Λίβερπουλ στην κούρσα για την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ (είχα εξηγήσει τους λόγους), παρότι δεν είχε κάνει ούτε μια καλοκαιρινή μεταγραφή. Και θεωρώ ότι έπεσα μέσα! Μέχρι την 24η αγωνιστική βρισκόταν δύο βαθμούς πίσω από τους Πολίτες. Και παράλληλα στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ και στον 4ο γύρο του FA Cup ενώ συνέχιζε και στην Ευρώπη. Τον Γενάρη πιστεύω ότι έγινε πολύ κακή εκτίμηση από τη διοίκησή της. Έχασε τον Ντεμπελέ, είχε πάρα πολλούς τραυματισμούς, δεν πήρε κανέναν παίκτη και αναγκάστηκε να παίξει σε 4 διοργανώσεις με 15 παίκτες. Ο Ποκετίνο ουσιαστικά κατέβαζε ενδεκάδες με όποιους είχαν απομείνει ...όρθιοι, με αποτέλεσμα να αποκλειστεί τον Ιανουάριο και από τα δύο κύπελλα και να μείνει πίσω στη βαθμολογία της Πρέμιερ. Παρόλα αυτά επειδή ο Αργεντινός είναι φανταστικός μάνατζερ, βρήκε τρόπο να οδηγήσει την ομάδα σε διάκριση μέσω του Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ την κράτησε και στην τετράδα του πρωταθλήματος. Άφησα για το τέλος, κάτι πολύ βασικό. Όλη αυτή η ταλαιπωρία των Σπιρουνιών (0 μεταγραφές καλοκαίρι-χειμώνα) έγινε ώστε να χτιστεί το γήπεδό της. Το οποίο και ...ξέφυγε σε κόστος, και δεν ήταν έτοιμο όταν έπρεπε, κάτι που επίσης της στοίχισε αγωνιστικά στη διάρκεια της σεζόν. Πάντως συνολικά ήταν μια φοβερή χρονιά για την Τότεναμ, πήγε σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ και αγωνίστηκε (επιτέλους) στο πανέμορφο νέο της γήπεδο.

«Μπορεί να τερματίσει ξανά 6η, αλλά είναι σαφώς ανώτερη ομάδα από πέρσι και πολύ πιο φρέσκια σε όλους τους τομείς», είχα γράψει στην πρόβλεψη. Η Άρσεναλ κατάφερε να απορροφήσει τους κραδασμούς από την αποχώρηση Βενγκέρ μετά από 22 χρόνια και να βγει 5η χάρη στον εξαιρετικό προπονητή που επέλεξε, τον Έμερι. Παράλληλα, έχασε το Γιουρόπα Λιγκ στον τελικό, ενώ μεσοεπιθετικά έδειξε πολύ καλά στοιχεία. Η άμυνά της είναι κακή γιατί οι παίκτες που την απαρτίζουν είναι «λίγοι». Θέλει ξήλωμα και ξαναχτίσιμο. Στην επίθεση ο Βάσκος κόουτς κατάφερε να κάνει τους Όμπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ όχι απλά να παίξουν μαζί αλλά να είναι και φανταστικό δίδυμο, να είναι ευχαριστημένοι και να βγουν ο ένας πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ και ο άλλος MVP της σεζόν! Φυσικά, πραγματικός MVP της σεζόν για φέτος όπως και για πέρσι ήταν ο Τζάκα, ασχέτως αν οι φίλοι της Άρσεναλ δεν πρόκειται να το κατανοήσουν ποτέ. Αν γίνει αυτό που εύχονται και αποχωρήσει για καμιά Ίντερ, χωρίς να αντικατασταθεί με ισάξιο παίκτη, η Άρσεναλ θα βουλιάξει. Πάντως, γενικά ο Έμερι θα έχει πολύ δύσκολο έργο, γιατί οι άλλες ομάδες ξοδεύουν μεγάλα ποσά και η δική του σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, θα είναι ...στην πείνα. Και οι οπαδοί της δεν καταλαβαίνουν πολλά ώστε να στηρίξουν το αγωνιστικό τμήμα και να διαμαρτυρηθούν εντονότερα κατά της διοίκησης προτού είναι πολύ αργά.

Ακόμη μια στατιστική κατηγορία που δείχνει την ποιότητα του Τζάκα 

Στην έκτη θέση είχα κατατάξει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην έκτη τερμάτισε. Και πάλι καλά που βρέθηκε ο Σόλσκιερ να το πετύχει αυτό, γιατί ο προηγούμενος προπονητής με δικαίωσε πανηγυρικά: «Στην τρίτη του σεζόν σε ομάδες, παλεύει να μην υποβιβαστεί ή/και τον διώχνουνε». Πράγματι, ο Μουρίνιο απέτυχε παταγωδώς στη θητεία του στο Μάντσεστερ και απολύθηκε, περισσότερα για αυτό, εδώ. Ο Νορβηγός ήρθε, έφερε άλλη «αύρα», έκανε νικηφόρο σερί και έβαλε ξανά τον σύλλογο στη διεκδίκηση της εξόδου στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο, μιλάμε για την Πρέμιερ Λιγκ, με πανίσχυρες ομάδες και τους κορυφαίους προπονητές στον κόσμο. Θα ήταν πολύ παράξενο να καταφέρει να μπει στην τετράδα και πράγματι δεν μπήκε. Για τους φίλους της Γιουνάιτεντ ήταν μια ...απαίσια σεζόν, οι γείτονες τους πήραν τα πάντα στην Αγγλία και η μισητή Λίβερπουλ το τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά! Όσον αφορά τη δική τους ομάδα, ήταν ένα σκορποχώρι, ακριβώς όπως περίμενα στην αρχή της σεζόν. Δεν έκαναν πρόοδο σε κανέναν τομέα, στη λίστα με τα θετικά της χρονιάς μπορώ να δω μόνο την επιστροφή του Σο σε καλή κατάσταση, τις πολύ θετικές εμφανίσεις του Λίντελοφ φέτος και ...τίποτα άλλο! Θέλει λύσεις στα ζητήματα Ντε Χέα, Πογκμπά και χτίσιμο από την αρχή. Έχει τα λεφτά, έχει όμως τους ανθρώπους που μπορούν να τη χτίσουν σωστά;

Πολύ δυνατή αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά η Γουλβς. Στην πρώτη της σεζόν στην πρώτη κατηγορία τερμάτισε 7η και έχασε την πρόκριση στον τελικό του FA Cup στην παράταση! Ο κόουτς Νούνο που είχε αφήσει μέτριες εντυπώσεις στην Ισπανία, τώρα παίρνει τα εύσημα για την καταπληκτική πορεία των Λύκων. Δεμένη ομάδα, με σταθερό κορμό και αγωνιστικό στυλ. Αντίθετα με όσα είχα προβλέψει, η Γουλβς βγήκε στην Ευρώπη και ο Χιμένες (που δεν με γέμιζε, από την περίοδο που έπαιξε στην Ατλέτικο) έκανε τη σεζόν της ζωής του. Φυσικά, συνεχίζω να θεωρώ γελοίο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε έναν ατζέντη (Ζόρζε Μέντες) που έχει πελάτες κι άλλους παίκτες στην ίδια κατηγορία, να «τρέχει» τη Γουλβς, και άδικο για τις υπόλοιπες ομάδες. Αλλά ο απολογισμός της σεζόν για τους Λύκους είναι όσο καλύτερος θα μπορούσε, πέτυχαν το μάξιμουμ και πλέον με τις κατάλληλες κινήσεις θα ...αγχώσουν και τους από πάνω, όντας μια από τις ομάδες που χτυπούν την πόρτα της εξάδας!

Επιτέλους πρόοδος για την Έβερτον! «Η ενίσχυση ήρθε στις σωστές θέσεις, ο προπονητής είναι καλός και αν του ζητηθούν λογικά πράγματα από διοίκηση και κόσμο θα ανταποκριθεί», είχα γράψει. Όντως, οι παίκτες που ήρθαν βοήθησαν (εκτός από τον Μίνα που είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν τον πιστεύω καθόλου και τελικά ήταν άφαντος), ο Μάρκο Σίλβα έπαιξε πολύ καλύτερο ποδόσφαιρο από τους προκατόχους του και ήρθαν κάποιες εμφανίσεις/νίκες που έδειξαν ότι τα Ζαχαρωτά μπορούν να κοιτάνε ψηλά. Το κακό είναι πως δύο από τους φετινούς διακριθέντες (Ζουμά και Αντρέ Γκόμες) είναι δανεικοί και άρα αμφίβολο εάν θα μείνουν. Εξαιρετικοί οι Ντίνιε (ψηφίστηκε Παίκτης της χρονιάς) και Ριτσάρλισον. Κατά τα άλλα, η Έβερτον θέλει λίγες και καλές κινήσεις. Θα είναι τρομερό πισωγύρισμα αν κάνει ξανά πολλές αλλαγές, τώρα που έχει βρει τις βάσεις για να χτίσει μια ομάδα που θα διεκδικήσει είσοδο στην εξάδα.

Η πιο έτοιμη ομάδα αυτή τη στιγμή, κατά τη γνώμη μου, για να μπει σφήνα στο Big-6, είναι η Λέστερ. Έχει μια εξαιρετικά ποιοτική βασική ενδεκάδα, με παίκτες σε καλές ηλικίες. Χρειάζεται δυο-τρεις πινελιές (δεύτερο βασικό στόπερ, βασικό εξτρέμ, καλύτερο πάγκο) και φυσικά να διατηρήσει όλους τους σημαντικούς παίκτες της. Η σεζόν που ολοκληρώθηκε ήταν θετική για τις Αλεπούδες, με έναν αστερίσκο. «Ελπίζω ο Πιέλ να έχει την ευκαιρία να δείξει αυτά που μπορεί με αυτή την ομάδα», είχα γράψει. Δεν την είχε. Απολύθηκε, επειδή είχε ασταθή αποτελέσματα, αλλά δεν υπήρχε κανένας λόγος για αυτό. Η ομάδα του ήταν 5η στην Πρέμιερ Λιγκ σε παραγωγή φάσεων, πολύ καλή δημιουργικά και το μόνο που χρειαζόταν ήταν χρόνος. Δεν του τον έδωσαν, προτίμησαν τον Ρότζερς. Αν οι μεταγραφές τους είναι όσο καλές ήταν οι περσινές (φανταστικός Μάντισον, εξαιρετικός Περέιρα) τότε οι ομάδες που είχαν ως τώρα σίγουρη θέση στην 6άδα θα πρέπει να προβληματιστούν.

Πέμπτη σε δημιουργία η Λέστερ

Μπορεί κανείς να πει ότι η Γουέστ Χαμ είχε μια σεζόν ...μια από τα ίδια. Προσωπικά θεωρώ ότι έκανε βήμα μπροστά. Στις προβλέψεις μου για τις μεταγραφές που είχε κάνει έπεσα μέσα. Ο Φαμπιάνσκι βγήκε MVP της σεζόν, οι στόπερς απέδωσαν σε πολύ καλό επίπεδο, ο Φελίπε ήταν ωραιότατος, ενώ ο Γιαρμολένκο δυστυχώς τραυματίστηκε κι έχασε τη σεζόν. Το ίδιο και ο Γουίλσιρ αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Τα Σφυριά ήταν σαφώς ανώτερα αγωνιστικά από την περασμένη σεζόν. Δεν έκαναν αυτό που «ζητάω» την τελευταία τριετία, να πάρουν δηλαδή έναν φοβερό κεντρικό χαφ, αλλά ο Πελεγκρίνι μετέτρεψε σε τέτοιον τον Ντέκλαν Ράις! Στα πολύ θετικά της σεζόν της Γουέστ Χαμ λογίζεται η εξέλιξη του 20χρονου πρώην Ιρλανδού στόπερ και νυν διεθνούς Άγγλου αμυντικού χαφ! Ναι, ο Ράις άλλαξε εθνική ομάδα, άλλαξε και θέση, υπέγραψε και νέο πολυετές συμβόλαιο στα Σφυριά. Έκανε πραγματάκια δηλαδή! Το μέλλον του ανήκει. Όσον αφορά τον Λονδρέζικο σύλλογο, πρέπει -όπως και η Έβερτον- να αποφύγει τις πολλές αλλαγές, να κάνει λίγες και καλές κινήσεις και να επιδιώξει να διατηρήσει την σταθερότητα, ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει και το βήμα παραπάνω.

Φτάνουμε στην ομάδα που με έκανε ρόμπα, και δεν έχω καταλάβει ακόμα πώς! «Δεν μου αρέσει αυτή η ομάδα, ούτε φυσικά και η διοίκησή της, αδιάφορος ο προπονητής. Θα με βόλευε να πέσει» έγραψα. Η Γουότφορντ κατάφερε να μην κινδυνεύσει καθόλου, να διεκδικήσει μέχρι και την 7η θέση για μεγάλο μέρος της σεζόν, αλλά και να πάει στον τελικό του FA Cup. Πώς; Δεν γνωρίζω, μιας και δεν μου αρέσει το ρόστερ της, αλλά θα χρεώσω την πολύ καλή πορεία της σε δύο πράγματα. Στο γεγονός ότι σημαντικοί της παίκτες εμφάνισαν ασυνήθιστη για τα δικά τους στάνταρντς σταθερότητα (ο Γουίλ Χιούζ έμεινε υγιής και σε φόρμα, Καπού, Περέιρα, Κάθκαρτ έκαναν σαφώς καλύτερη σεζόν από την προηγούμενή τους κλπ) και στον προπονητή των Σφηκών, Χάβι Γκράθια. Ο Ισπανός μπήκε δικαίως στη συζήτηση για Προπονητής της χρονιάς στην Πρέμιερ Λιγκ, μιας και έβγαλε το 120% από το ρόστερ του. Σφιχτή άμυνα στα περισσότερα ματς και πολύ καλύτερη επίθεση από ότι περίμενα μετά την απώλεια Ριτσάρλισον. Μπράβο στον κόουτς!

Καλή σεζόν και για την Κρίσταλ Πάλας. Κινδύνεψε ελάχιστα με υποβιβασμό, καταφέρνοντας να «καμουφλάρει» τα κενά που έχει στο ρόστερ της, αλλά και τραυματισμούς που κράτησαν παίκτες-κλειδιά των Αετών εκτός αγώνων. Φυσικά, η υπερβολική εξάρτησή της από τον Ζαχά συνεχίζεται και αποτελεί πρόβλημα. Αντί να εντυπωσιάσει ο Μαξ Μέγιερ (που πάντως ήταν αρκετά καλός), το έκανε ο νεαρός δεξιός μπακ Ουάν-Μπισάκα. Επίσης, δύναμη της Πάλας είναι ο αρχηγός Μιλιβόγεβιτς που κάνει καταπληκτική δουλειά στη μεσαία γραμμή ενώ ήταν και πρώτος της σκόρερ (!) με 12 γκολ, εκτελώντας όλες τις στημένες φάσεις. Όσο έχουν στην ομάδα τον υγιή και ορεξάτο Ζαχά, ο Σοφός Κουκουβάγιος Ρόι Χότζσον θα τους κρατάει στην κατηγορία. Καλό θα ήταν να καταφέρουν να προσθέσουν έναν ακόμη πολύ ποιοτικό παίκτη στην επιθετική τους γραμμή.

Η Νιουκάστλ έχει προπονητή-εγγύηση επιτυχίας. Βέβαια, ο ίδιος έχει κουραστεί να μιλάει για «επιτυχία» και να αναφέρεται σε παραμονή της ομάδας του στην κατηγορία. Δεν είναι προπονητής για να σώζει ομάδες. Αν επιτέλους σεβαστεί τον Ράφα Μπενίτεθ και φυσικά τον σύλλογο ο Άσλεϊ, θα πουλήσει την ομάδα και θα ξεκουμπιστεί. Δεν τον θέλουν οι οπαδοί, δεν τον θέλουν οι παίκτες, ουσιαστικά τον θέλουν μόνο οι αντίπαλες ομάδες, ώστε να κρατάει τη Νιουκάστλ χαμηλά. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε, έγινε αυτό που είχα προβλέψει: «Ο Ράφα θα σώσει και φέτος την παρτίδα, απλώς θα πρέπει να ιδρώσει για να το κάνει». Ευτυχώς που προστέθηκε επιτέλους ένας πραγματικά ποιοτικός παίκτης (Αλμιρόν) στην μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, πέτυχε απόλυτα και η καλοκαιρινή επιλογή του Σερ, βόλεψε και το γεγονός ότι δύο ομάδες έμειναν πολύ νωρίς χαμηλά και υποβιβάστηκαν χωρίς να παλέψουν καν. Οι Καρακάξες έδειξαν απίστευτη σταθερότητα, κάνοντας σεζόν καρμπόν με την προηγούμενη. Ίδρωσαν, υποχώρησαν τρεις θέσεις στη βαθμολογία, αλλά έσωσαν ξανά την κατηγορία. Πλέον ο Μπενίτεθ μένει ελεύθερος. Το καρπούζι και το μαχαίρι στα χέρια του Άσλεϊ...

Οι μεταγραφές των Μπρουκς και Λέρμα αποδείχθηκαν εξαιρετικές. Ο Κάλουμ Γουίλσον επιτέλους έμεινε υγιής κι έκανε φανταστική σεζόν. «Είναι μια ασταθής ομάδα γιατί έχει παίκτες με συχνούς τραυματισμούς και ντεφορμαρίσματα. Μπορεί να μπει σε μπελάδες εξαιτίας αυτών» έγραψα. Πράγματι, η Μπόρνμουθ είδε πάλι σημαντικούς παίκτες της να χάνουν τη χρονιά, αλλά οι μεταγραφές της του περασμένου καλοκαιριού, η πρόοδος του Φρέιζερ, η ποιότητα του Γουίλσον και η παρουσία του Έντι Χάου στον πάγκο της την κράτησαν στην Πρέμιερ Λιγκ. Σημαντική και η έλευση του Ουαλού στόπερ Μέφαμ τον Γενάρη. Έχει να λύσει σημαντικά θέματα (ο Φρέιζερ έχει μόνο έναν χρόνο ακόμα συμβόλαιο, χρειάζεται τερματοφύλακα, έχει το μικρότερο γήπεδο στην Πρέμιερ Λιγκ) και πρέπει να το κάνει για να συνεχίσει να παραμένει στα ...σαλόνια.

Για τη Μπέρνλι έπεσα μέσα. Απότομη πτώση στη βαθμολογία, της κόστισε που δεν πήρε μέσο (αν και κάλυψε επαρκώς το κενό ο Γουέστγουντ), αλλά φυσικά δεν κινδύνεψε ουσιαστικά ποτέ. Έχει δεμένη ομάδα, γεμάτη Βρετανούς παίκτες και με Άγγλο προπονητή και ξεκινά μόνιμα με προβάδισμα για παραμονή έναντι των υπολοίπων ομάδων με τους ίδιους στόχους. Πέρσι είχε βγει 7η και φέτος 15η, αλλά για μένα είχε και πάλι μια επιτυχημένη σεζόν. Η έβδομη θέση ήταν... ανωμαλία, η απλή εξασφάλιση παραμονής θα κάνει πάντα μια χρονιά της πετυχημένη, όσο έχει αυτό το μπάτζετ. Δεν έθελξε με το ποδόσφαιρό της, αλλά παραμένει ένας πολύ υγιής σύλλογος της κατηγορίας. Θα πρέπει να ενισχυθεί πάντως γιατί ο ανταγωνισμός αυξάνεται. Και να λύσει το θέμα με τους τερματοφύλακές της, έχει τρεις (Χίτον, Πόουπ, Χαρτ) που όλοι θέλουν (δικαίως) να παίζουν βασικοί. Στα θετικά της σεζόν πρέπει να αναφερθούν και δύο παίκτες. Ο 19χρονος εξτρέμ, Μακνίλ, ο οποίος προωθήθηκε στη βασική ενδεκάδα των Clarets και ήταν πολύ καλός και ο Τσάρλι Τέιλορ που φέτος πήρε ...σπίτι του τη φανέλα του βασικού (38 ματς στην Πρέμιερ) αριστερού μπακ κάνοντας σημαντική πρόοδο.

Είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν με εμπνέει η Σαουθάμπτον σαν ομάδα, και πως θεωρώ ότι ο Μαρκ Χιούζ είναι μέτριος προπονητής. Όντως, κινδύνευσαν άμεσα με υποβιβασμό, αλλά ευτυχώς για τους ίδιους κινήθηκαν εγκαίρως και άλλαξαν προπονητή. Ο Χάσενχιουτλ είναι το μεγαλύτερο κέρδος των Αγίων σε μια κακή σεζόν. Τον Γενάρη έκανε ξεσκαρτάρισμα στο ρόστερ, δεν αγόρασε ούτε έναν παίκτη, έφτιαξε κορμό και κατέκτησε την παραμονή. Είμαι πολύ περίεργος τι κινήσεις θα κάνει, τι μπάτζετ θα του δοθεί και πώς θα τα πάει στην επόμενη σεζόν, αλλά έδειξε πολύ καλά στοιχεία φέτος σε μια ομάδα που δεν είχε χτίσει ο ίδιος. Ίσως η Σαουθάμπτον να βρήκε ξανά καλό προπονητή, μετά από τις αποτυχημένες επιλογές με Πελεγκρίνο και Χιούζ, οι οποίοι την έκαναν από ομάδα που διεκδικούσε την έξοδο στο Γιουρόπα Λιγκ, ομάδα που αγχώνεται για την παραμονή της στην Πρέμιερ.

Άσχημη σεζόν είχε και η Μπράιτον. Για την ακρίβεια ...απαίσιο δεύτερο μισό της σεζόν! Περίπου μέχρι τα Χριστούγεννα, ήταν στο +10 από τη γραμμή του υποβιβασμού. Στο 2019 δεν κατάφερνε να ...σταυρώσει θετικό αποτέλεσμα, με αποτέλεσμα να πάει καρφί για φούντο! Τελικά έσωσε την κατηγορία αλλά ο Χιούτον βρέθηκε στο ταμείο ανεργίας, αφού ο σύλλογος του χρέωσε την τραγική πορεία από την αλλαγή του έτους μέχρι τη λήξη της περιόδου. Πολύ ενδιαφέρουσα η επιλογή Πότερ στον πάγκο. Στη σεζόν που ολοκληρώθηκε η Μπράιτον είχε μεγάλα προβλήματα γιατί ο περσινός MVP Γκρος δεν έκανε καθόλου καλή σεζόν, ενώ ο Τζαχανμπάκς που ήρθε για να τον βοηθήσει δημιουργικά είχε 0 γκολ και 0 ασίστ σε 19 ματς! Ο «γερόλυκος» Γκλεν Μάρεϊ έκανε ξανά τη δουλειά του, το δίδυμο των στόπερς και ο τερματάς είναι πολύ δυνατοί, αλλά χρειάζεται κι άλλα πράγματα η Μπράιτον και αναμένω να δω τις ιδέες του νέου της προπονητή. Την περίμενα πολύ πιο άνετη πάντως στη σεζόν 2018-19, δεν με δικαίωσε.

Βρίσκω την προσπάθεια της Κάρντιφ πολύ τίμια. Κατέβηκε να παίξει στην Πρέμιερ Λιγκ με παίκτες Τσάμπιονσιπ. Υποβιβάστηκε μεν, αλλά σε αντίθεση με τις Χάντσερφιλντ και Φούλαμ) πάλεψε πολύ και έπεσε οριακά! Μεγάλη μαγκιά της διοίκησης να κρατήσει τον Γουόρνοκ στον πάγκο, παρά τον υποβιβασμό. Δεν ήταν ομάδα που μάγεψε τα πλήθη, φυσικά, αλλά απέφυγε το να ...στήσει πούλμαν, προσπάθησε πολύ, και οι -μετριοκακοί κατά κύριο λόγο- παίκτες της θα πρέπει να θυμούνται για πάντα αυτή τη χρονιά. Βλέπω τους Έθεριτζ, Καμαράσα να μένουν στην Πρέμιερ Λιγκ και τους υπόλοιπους να παίζουν στην κατηγορία που αναλογεί στο επίπεδό τους, την Τσάμπιονσιπ.

Η σεζόν της Φούλαμ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλες τις ομάδες που ανεβαίνουν από την Τσάμπιονσιπ στην Πρέμιερ, όσον αφορά το τι να ΜΗΝ κάνουν. Είχε έναν καλό κορμό, από παίκτες που την έφεραν στη μεγάλη κατηγορία, και χρειαζόταν λίγες και ποιοτικές προσθήκες. Τι έκανε; Ξήλωσε όλο τον κορμό της και πήρε ...μισή καινούρια ομάδα. «Δεν μου άρεσε το «ντου» της τελευταίας μέρας, πήρε περισσότερους παίκτες από ότι χρειαζόταν. Συνολικά έφυγαν 2 και πήρε ...12! Όπως και να χει, υπάρχει ποιότητα σε όλες τις γραμμές και το γεγονός ότι κράτησε τον προπονητή και τους Κέρνεϊ, Σεσενιόν και Μίτροβιτς θα τη βοηθήσει να κερδίσει την παραμονή της στην Πρέμιερ Λιγκ» είχα γράψει. Τελικά, δεν κράτησε ούτε τον προπονητή, οι παίκτες που έφερε την αναστάτωσαν παρότι είχαν ποιότητα, η άμυνά της ...δεν βλεπόταν, ο Ρανιέρι δεν κατάφερε να αλλάξει τίποτα, υποβιβάστηκαν απολύτως δίκαια. Ξόδεψαν τρομακτικά ποσά στις μεταγραφές, είδαν το σούπερ ταλέντο τους Ράιαν Σεσενιόν να περνάει εντελώς απαρατήρητος και να πέφτει η αξία του και επιστρέφουν στην Τσάμπιονσιπ με την ουρά στα σκέλια.

«Δεν θα έλεγα ότι με γεμίζουν τα Τεριέ», είπα και τους τοποθέτησα σε θέση υποβιβασμού στις προβλέψεις μου. Τελικά η Χάντερσφιλντ απογοήτευσε απόλυτα και έπεσε στη δεύτερη κατηγορία ως τελευταία στη βαθμολογία και με ρεκόρ υποβιβασμού (έπεσε πολύ νωρίς). Κακά τα ψέματα, δεν είχε ...τίποτα, ειδικά η επίθεσή της ήταν απελπιστική. Έβαλε 22 γκολ σε 38 ματς και του χρόνου θα αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ, έχοντας αλλάξει και ιδιοκτήτη.

 

Συνολικά, είμαι ικανοποιημένος από τις προβλέψεις μου. Φέτος, σε αντίθεση με την περασμένη σεζόν, υπήρξαν ελάχιστες αλλαγές προπονητών, κάτι που έφερε καλύτερες πιθανότητες να επαληθευτούν οι εκτιμήσεις. Ουσιαστικά έπεσα πολύ έξω με δύο ομάδες: Γουότφορντ (βρέθηκε πολύ ψηλά σε σχέση με όσα περίμενα) και Γουλβς (κατευθείαν στην 7η θέση, εντυπωσιακό) και αρκετά έξω με άλλες δύο. Τη Μπράιτον (περίμενα να πάει όπως μέχρι τον Δεκέμβρη που δεν κινδύνευε, μετά έκανε τρομερά κακή πορεία, σώθηκε αλλά ο προπονητής της έχασε τη δουλειά του από αυτό). Και τη Φούλαμ, που άλλαξε τα δεδομένα με την απομάκρυνση του Γιοκάνοβιτς και υποβιβάστηκε με κάτω τα χέρια. Όλες τις υπόλοιπες ομάδες τις «διάβασα» σωστά.

Σας εύχομαι καλό καλοκαίρι, σπρώξτε να έρθουν κι άλλοι παιχταράδες στην Πρέμιερ Λιγκ για όλες τις ομάδες, τα ξαναλέμε πριν την έναρξη του επόμενου συναρπαστικού πρωταθλήματος!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.