Ο Ardan Turan σχολιάζει τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μουρίνιο

Στον Πορτογάλο έχω αναφερθεί πολλάκις στο παρελθόν. Εδώ, εδώεδώ, κι εδώ, για παράδειγμα. Το καλοκαίρι στην πρόβλεψη για τη νέα σεζόν της Γιουνάιτεντ είχα γράψει:

Τα πράγματα στο ποδόσφαιρο είναι συνήθως αρκετά απλά. Διαλέγεις τι θες να παίξεις, αξιολογείς το υλικό και επιλέγεις όσους από το ρόστερ που βρήκες μπορούν να το παίξουν, ξοδεύεις το μπάτζετ για να βελτιώσεις το υλικό σου και παίζεις. Μπόνους αν βγάλεις παίκτη ακαδημίας και τον κάνεις χρήσιμο έστω και για το ροτέισιον, μπόνους αν πάρεις φθηνά παίκτη και βγει λίρα εκατό, κλπ, αλλά τα βασικά είναι τα πρώτα που ανέφερα. Αυτά που έκανε/κάνει ο Κλοπ στη Λίβερπουλ, ο Γκουαρντιόλα στη Σίτι και ένα σωρό άλλοι σε μικρότερους συλλόγους.

Ο Μουρίνιο από την άλλη, χαρακτήρισε λίγο-πολύ όλους τους παίκτες του πλην Ντε Χέα άχρηστους και δεν έφτιαξε ποτέ «κορμό». Ποια είναι η βασική ενδεκάδα της Γιουνάιτεντ τα τελευταία 2 χρόνια; Για δοκιμάστε να τη σχηματίσετε. Η απάντηση είναι: Ο Ντε Χέα και κάτι άλλοι. Επίσης, του βγήκαν ελάχιστες μεταγραφές από όσες έκανε, μάλωσε με τα αστέρια της ομάδας, μάλωσε και με τα μη αστέρια, έριξε τη χρηματιστηριακή αξία όλων των παικτών, αλλά και την αυτοπεποίθησή τους, μειώνοντάς τους συνεχώς μέσω δηλώσεων. Δεν έπαιξε μπάλα, δεν έφτιαξε αρχηγούς, δεν μπόρεσε κανείς να καταλάβει τι είδους μπάλα ήθελε να παίξει έστω στη θεωρία. Ούτε καν το γνωστό του «πούλμαν» δεν κατάφερε να διατηρήσει σε σταθερή βάση, ενώ φέτος είχε την 5η χειρότερη άμυνα στο πρωτάθλημα!!! Μπέρνλι, Σαουθάμπτον, Φούλαμ και Κάρντιφ οι μόνες ομάδες που δέχτηκαν παραπάνω από τα 29 γκολ που δέχτηκε η Γιουνάιτεντ!

Εάν είχε βοηθήσει 2 παίκτες έστω, πχ Μπαϊγί και Ράσφορντ, να παίξουν σε πολύ υψηλό επίπεδο, και ακόμα καναδυό δεδομένα καλούς τύπου Μάτιτς να τραβάνε κουπί και μερικούς ρολίστες να πασχίζουν να υπηρετήσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο, θα υπήρχε λόγος να πεις "κάτι έκανε" και θα άξιζε υπομονή και μπάτζετ και να δούμε που το πάει. Αλλά δεν έκανε ούτε κάτι από αυτά. Να του δώσουν ξανά 3 Χ 70 μύρια για 3 καινούριους βασικούς και ποιος μου λέει ότι δεν θα τους εξαφανίσει ή μαλώσει μαζί τους όπως με τους προηγούμενους; Πογκμπά, Αλέξις, Μχιταριάν, Φρεντ, Μπαϊγί, που είναι αυτά τα παλικάρια; Τι πρόσφεραν, τι κόστισαν; Ούτε ταλαντούχους παίκτες βοήθησε να ανέβουν επίπεδο ούτε φτασμένους να ριζώσουν. Τι να του αγόραζαν άλλο; Βαράν-Κρόος-Εμπαπέ; Και αν είναι να το κάνεις αυτό, δεν παίρνεις και κάποιον ορίτζιναλ τοπ προπονητή να χεις καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας, να παίξεις και λίγο πιο όμορφα;

Κατάρα

Έχοντας τον Μουρίνιο σε πολύ χαμηλή εκτίμηση ως άνθρωπο (από αυτά που λέει και κάνει, δεν τον έχω γνωρίσει κιόλας) και ως προπονητή, η μεγαλύτερη κατάρα που του έχω ρίξει, είναι μια φορά να ΜΗΝ απολυθεί στην τρίτη του σεζόν όπως έχουμε συνηθίσει. Γιατί αυτή η απόλυση κάθε φορά τον σώζει από το να λουστεί αυτά που έφτιαξε (ή δεν έφτιαξε). Το να αφήνεις κορυφαίες ομάδες στον πάτο, με αποδυτήρια κατεστραμένα, έχοντας σκορπίσει χρήματα αλόγιστα, και να πηγαίνεις απλά σε άλλο τοπ κλαμπ για να κάνεις τα ίδια, σε σώζει. Για κάτσε μια φορά και τέταρτη σεζόν να σε δούμε. Στην Τσέλσι πχ που ήταν στη μέση της βαθμολογίας, με τους μισούς παίκτες να θέλουν να φύγουν επειδή έχουν μαλώσει με τον προπονητή,  πώς ακριβώς θα έπειθες οποιονδήποτε από αυτούς να μείνει και να παίξει για σένα την επόμενη σεζόν, χωρίς Ευρώπη, ή πώς θα έπειθες κάποιον να έρθει ως μεταγραφή σε διαλυμμένη ομάδα; Στη Γιουνάιτεντ, αν έμενε κι άλλο τώρα: 4άδα δεν προλάβαινε, είναι στο -13 ήδη. Έστω και σε κρατούσανε, Ζοσέ. Του χρόνου εκτός Τσάμπιονς Λιγκ, μαλωμένος με το μισό ρόστερ, τι ακριβώς θα έκανες ρε μάγκα; Θα ζητούσες 500 μύρια μπάτζετ να φέρεις παίκτες, κι άντε και στο έδιναν, ποιον θα μπορούσες να πείσεις να έρθει; Η απόλυση είναι ότι καλύτερο για τον Ζοσέ, είναι η σανίδα σωτηρίας, κάθε φορά που τα διαλύει όλα τόσο ώστε να μην υπάρχει επιστροφή. Κάθε 2μιση χρόνια σε κάποιον σύλλογο περίπου δηλαδή.

 

Γούντγουορντ

Όσον αφορά τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις στη Γιουνάιτεντ. Ο Εντ Γούντγουορντ είναι πολύ καλός στα περί μάρκετινγκ, αλλά δεν παίρνει μυρωδιά από ποδόσφαιρο. Κακώς του έχουν αφήσει και αυτό το κομμάτι για να αποφασίζει. Οι Κόκκινοι Διάβολοι χρειάζονται είτε φούτμπολ μάνατζερ που να αποφασίζει για όλα και να κοουτσάρει και την ομάδα, είτε δύο διαφορετικούς ανθρώπους, έναν Διευθυντή Ποδοσφαίρου κι έναν Κόουτς. Ο Γούντγουορντ έκανε σερί δύο πολύ σοβαρά λάθη. Πρώτα ανανέωσε το συμβόλαιο του Μουρίνιο χωρίς λόγο, κι αντί για το 2019 έληγε πια το 2020. Μετά του έκλεισε την κάνουλα με τα λεφτά και του χάρισε μια δικαιολογία, γελοία μεν, αλλά από την οποία γαντζώθηκε ο Ζοσέ. «Δεν μου πήραν παίκτες». Όχι, σου πήραν, σταμάτησαν να σου παίρνουν όταν δεν κατάφερες να αξιοποιήσεις τους προηγούμενους που σου πήραν. Εάν όμως, ο Γούντγουορντ είχε αποκτήσει και τον Χάρι Μαγκουάιρ που ήθελε ο Μουρίνιο, με ένα ντροπιαστικό ποσό τύπου 80 εκατομμυρίων λιρών, τώρα δεν θα υπήρχε η παραμικρή δικαιολογία για τον Πορτογάλο. Αφού δεν του πήρε ΚΑΙ αυτόν, ο Ζοσέ θα μας λέει για την υπόλοιπη ζωή του ότι δεν έγιναν επενδύσεις, δεν είχε παίκτες, οι άλλοι ξόδευαν περισσότερα και είχαν καλύτερους και λοιπά. Δεν πείθει κανέναν σχετικό με το άθλημα, φυσικά.

Σόλσκιερ

Πάμε στη μετά Μουρίνιο εποχή. Προσλήφθηκε ως προσωρινός προπονητής ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ με βοηθό τον Μάικ Φίλαν.

Όλε μαζί με Φίλαν γενικά είναι καλή ιδέα γιατί είναι άνθρωποι της ομάδας, δέχονται με χαρά να έρθουν και να αναλάβουν ως προσωρινοί και τέλος, πιθανότατα παίρνουν χαρτάκι από Σερ Άλεξ. Το σχόλιο που έκαναν αρκετοί "ούτε με Κάρντιφ δεν μπόρεσε ο Όλε" δεν στέκει απόλυτα, η Κάρντιφ ήταν σούπερ μάπα όταν την κοουτσάρισε και με μηδενικό ειδικό βάρος σαν σύλλογος, τι θα έκανε ένας προπονητής στα "πρώτα του" βήματα για να τη σώσει σάμπως; Στη Μόλντε αντιθέτως, στην πατρίδα του, ο "Δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο" έκανε εντυπωσιακά πράγματα σε δύο θητείες. Και τον περιμένουν πίσω σε 6 μήνες, γιατί έχει συμβόλαιο εκεί μέχρι το 2021 και είναι ...δανεικός στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!

Άλλωστε, ποιος σοβαρός κορυφαίος προπονητής θα ερχόταν τώρα; Ίσως μόνο ο Κόντε, και πάλι θα ζητούσε μεγάλο μπάτζετ για το Γενάρη. Με Όλε-Φίλαν δεν χρειάζεται να κάνει ούτε μισή μεταγραφή. Τερματίζουν σε θέση εξόδου στο Γιουρόπα ή και μια θέση πιο κάτω, κι ο επόμενος μόνιμος προπονητής θα ξεκινήσει με σεζόν σε Γιουρόπα ή και σεζόν χωρίς Ευρώπη, με δικό του μπάτζετ ή τέλος πάντων δικό τουΣ σε συνεργασία με τεχνικό διευθυντή.

 

Μέλλον

Για το μέλλον, από το καλοκαίρι και πέρα δηλαδή, υπάρχουν πολλές επιλογές. Η Γιουνάιτεντ δεν έχει περιθώριο για άλλο λάθος. Δεν έπιασε ο Μόγιες, ο Φαν Χάαλ, ο Μουρίνιο. Πρέπει να πιάσει ο επόμενος. Γι’ αυτό τον λόγο προσωπικά δεν θα επέλεγα κανενός είδους «πείραμα» τύπου Έντι Χάου, ο οποίος κάνει πολύ καλή δουλειά, αλλά σε μικρό σύλλογο. Μεγάλο το ρίσκο. Οι κορυφαίοι προπονητές στον κόσμο (Αλέγκρι, Σιμεόνε και όσοι βρίσκονται ήδη στην Πρέμιερ Λιγκ) έχουν συμβόλαια με άλλους συλλόγους. Πρέπει να σπάσει ένα από αυτά. Θα διάλεγα αυτόν που θέλει και ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.