Ο Ardan Turan κάνει τον απολογισμό του πρώτου (και κάτι) γύρου του φετινού αγγλικού πρωταθλήματος.

Καιρό έχω να γράψω. Γίνονται πολλά και σπουδαία στην Πρέμιερ, κόσμος πάει κι έρχεται... Κυρίως προπονητές. Τόσες αλλαγές προπονητάδων μόνο στη Σούπερ Λιγκ...

Θα πιάσω τις ομάδες με τη σειρά βάση βαθμολογίας. Θέλω να δω πώς τα πάω με τις προβλέψεις που έκανα για αυτές το καλοκαίρι οπότε θα έχω αναφορές σε αυτό το κείμενο, εδώ.

 

Σίτι

Σαρώνει τα πάντα. Από την αρχή ο Πεπ έβαλε μπρος να φτιάξει μια ομάδα όπως την θέλει, έκανε όσα μπορούσε με το περσινό προβληματικό ρόστερ και μόλις συμπλήρωσε και τις τελευταίες θέσεις η ομάδα πετάει. Ορισμένες από τις ακριβές μεταγραφές της βοηθούν σημαντικά ενώ εμφανής είναι και η βελτίωση παικτών που ήδη υπήρχαν στην ομάδα, τύπου Στέρλινγκ ή Στόουνς. Πλέον επειδή δεν έχει νόημα για τον Τύπο ή/και τους ποδοσφαιρόφιλους να συγκρίνουν τη Σίτι με τις υπόλοιπες ομάδες που «διεκδικούν» το πρωτάθλημα, τη συγκρίνουν με την παλιά Άρσεναλ που είχε το αήττητο, με τις ομάδες του Σερ Άλεξ, με τη Μπαρτσελόνα ή τη Μπάγερν του Γκουαρντιόλα κ.ο.κ. Οπλοστάσιο έχει, το πρωτάθλημα το έχει ήδη πάρει και οφείλει να δείξει σοβαρότητα στις άλλες διοργανώσεις ώστε να πάρει και κάποιο από τα κύπελλα. Αν σκεφτεί κανείς δε, ότι καμία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη δεν είναι στα καλύτερά της φέτος, μπορεί να διεκδικήσει και το μεγάλο τρόπαιο. Τον Πεπ τον χειροκρότησα όταν έπρεπε, τον έκραξα όταν το θεώρησα σωστό και τώρα απλά παραδέχομαι αυτό που έφτιαξε. Ακριβό αλλά όμορφο.

 

Γιουνάιτεντ

Παρουσιάζεται πράγματι καλύτερη από πέρσι, όπως αναμενόταν. Όχι τόσο καλύτερη ώστε να ακολουθήσει τον τρελό ρυθμό της συμπολίτισσας, βέβαια. Ο Μάτιτς κούμπωσε άμεσα αλλά έχει εξαφανιστεί ο Ερέρα κι έχασε αρκετά ματς ο Πογκμπά οπότε το φανταστικό κέντρο που περίμενα δεν το έχουμε δει ακόμη. Παράλληλα ο Λουκάκου «κολλάει» στα ερωτήματα που είχα θέσει και το καλοκαίρι και -ως τώρα τουλάχιστον-δεν κάνει τη διαφορά στα μεγάλα ματς και δεν μπορεί να φτιάξει μόνος του φάσεις, περιμένει να του φτιάξουν άλλοι. Η δεύτερη θέση θα είναι το ταβάνι της για φέτος, ενώ εάν δεν έρθει κάποια σημαντική πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ τότε ίσως το βάρος να πέσει στο FA Cup (μιας και στο Λιγκ Καπ είχε «στάση Μπρίστολ Σίτι») και να έχουμε τον Μουρίνιο να μας τονίζει κάθε βδομάδα πόσο σημαντικό είναι το τρόπαιο του Fuck up φέτος και πόσο καταπληκτικός είναι που κατάφερε να το κατακτήσει, παρότι δεν του έδωσαν ούτε 500 μυριάκια για να ξοδέψει σε ενίσχυση και αναγκάζεται να παλεύει με ότι μπορεί να διαθέσει ένα φτωχό πλην τίμιο σωματείο όπως η Γιουνάιτεντ του Μάντσεστερ.

 

Τσέλσι

Για την ομάδα του Αντόνιο Κόντε είχα γράψει: «Επέλεξε να αλλάξει δύο παίκτες που δεδομένα έκαναν τη δουλειά (Κόστα, Μάτιτς) με δύο άλλους που ελπίζει ότι θα την κάνουν (Μοράτα, Μπακαγιόκο) και με αμφίβολο το πότε». Για την ώρα ο Μοράτα δυσκολεύεται να παίξει σερί 90λεπτα και σπαταλά αρκετές ευκαιρίες ενώ ο Μπακαγιόκο δεν έχει πλησιάσει καν τα επίπεδα του Μάτιτς. Παρόλα αυτά ο Ιταλός κόουτς είναι έξυπνος και πονηρός οπότε θα κρατήσει την ομάδα του ψηλά. Ζόρικη η κλήρωση με τη Μπαρτσελόνα για το Τσ. Λιγκ, αν κάνει την έκπληξη θα λατρευτεί ακόμη περισσότερο (Αντόνιοοοο, Αντόνιοοοοοοο), αν όχι δεν νομίζω να τον κατηγορήσει κανείς. Παραμένει στο κηνύγι όλων των στόχων και στα διαλείμματα των τσακωμών του με τον Μουρίνιο υπενθυμίζει δημόσια το –σε μεγάλο βαθμό δίκαιο κατ’ εμέ- αίτημα της ενίσχυσης της ομάδας του με πιο ποιοτικούς παίκτες. Για τον Μπάρκλεϊ πάντως είπε με ευγενικό τρόπο «είναι μέτριος και έχει να παίξει 7 μήνες αλλά ντάξει Άγγλος είναι, όχι πολύ μεγάλος, οπότε ελπίζουμε». Δεν λες ότι ενθουσιάστηκε κιόλας, δηλαδή.

 

Λίβερπουλ

Έχω γράψει αρκετά για τους Κόκκινους, και πρόσφατα (εδώ) και από το καλοκαίρι. Το πιο βασικό ήταν: «Ομάδα που δεν διαθέτει ούτε τοπ κλάσης τέρμα, ούτε τοπ κλάσης αμυντικούς, ούτε τοπ κλάσης εξάρι, μόνο για χαβαλέ μπορεί να πει “πάω για πρωτάθλημα”». Τουλάχιστον, μετά από μεγάλο διάστημα στο οποίο είχαν ανάγκη (έστω κάτι από) όλα αυτά και δεν διέθεταν τίποτα, κατάφεραν να αποκτήσουν τον Φαν Ντάικ. Ασχέτως που τον χρυσοπλήρωσαν (μιας και το ταμείο είναι στα συν και δεν υπάρχει πρόβλημα), ο Ολλανδός είναι τοπ παίκτης και θα βοηθήσει. Παράλληλα, ο Σαλάχ κάνει μαγική σεζόν και ο Κλοπ -επιτέλους- καλό rotation (με εξαίρεση τη θέση του αριστερού μπακ όπου αδικεί τον Ρόμπερτσον) οπότε η Λίβερπουλ τα πάει αρκετά καλά. Τελείωσε επιτέλους το σήριαλ Κουτίνιο και εάν δεν καταφέρει να δημιουργήσει τώρα σήριαλ αντί-Κουτίνιο, θα είναι πολύ θετικό για εκείνη. Επίσης, εάν αποκτήσει σοβαρό τερματοφύλακα, σε συνδυασμό με τον Φαν Ντάικ θα ανέβει επίπεδο, αλλά νομίζω ότι θα μείνει με τον Μινιοκουνελέ, έτσι απλά για να δυσκολεύει τον εαυτό της, από συνήθεια.

 

Τότεναμ

Όπως το περίμενα, τα Σπιρούνια δεν έχουν καμία επαφή με τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος φέτος. Η αλλαγή έδρας τους έφερε μπελάδες και το γεγονός ότι συχνά εμφανίζονται διστακτικοί στα μεταγραφικά τους θέματα (πχ προσπαθούν να κρατήσουν τα επίπεδα των μισθών που προσφέρουν σε χαμηλά επίπεδα) τους στοιχίζει. Το βασικότερο όμως κατά τη γνώμη μου είναι οι τραυματισμοί. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Τότεναμ: Ανακοινώνουν ότι ένας παίκτης θα μείνει εκτός για 1 μήνα και τελικά μένει 3. Για 3 μήνες και μένει 7. Λαμέλα, Ρόουζ, Γουανιάμα. Όλοι θα έμεναν έξω για λίγο και έμειναν για πολύ. Ο Ποκετίνο έχει φτιάξει μια πολύ καλή ομάδα, αλλά το rotation είναι σφιχτό και όταν λείπουν παίκτες κλειδιά όπως ο Τόμπι ή ο Κενυάτης στο κέντρο, το επίπεδό της πέφτει απότομα. Ήταν εξαιρετική στο Τσάμπιονς Λιγκ, θα κοντραριστεί με τη Γιουβέντους για να προχωρήσει κι άλλο, ενώ στο πρωτάθλημα είναι σημαντικό να μπει στην τετράδα, αλλά -για πρώτη φορά μετά από 2 χρόνια- διόλου σίγουρο. Είναι σε δύσκολο σταυροδρόμι η ομάδα, εάν δεν διατηρηθεί ψηλά ενδέχεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με παίκτες που θα ζητήσουν μεταγραφή και τον δαιμόνιο Λίβι να προσπαθεί να τους ...μαντρώσει.

 

Άρσεναλ

Οι Κανονιέρηδες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λάθη του Βενγκέρ. Δεν βρήκε λύσεις στα ζητήματα των παικτών που λήγουν τα συμβόλαιά τους και τώρα αναγκάζεται να απαντά για 60ή φορά σε ερωτήσεις για το μέλλον τους. Ο Αλέξις είναι φευγάτος, ο Εζίλ κανείς δεν ξέρει τι σκέφτεται και γενικά υπάρχει μια αίσθηση ότι όλοι περιμένουν να επιβεβαιωθεί ότι πάλι δεν θα παίξει στο Τσάμπιονς Λιγκ η Άρσεναλ ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους. Παρακολουθώ με τεράστια περιέργεια να δω πώς θα καταφέρει ο Αρσέν να αντικαταστήσει τους παίκτες που θα χάσει, από τη στιγμή που η αποχώρησή τους θα του αποφέρει ελάχιστα έως καθόλου χρήματα. Μοιάζει κάπως ντεμοντέ η προσέγγισή του στα μεταγραφικά... Στο αγωνιστικό κομμάτι, η ομάδα είναι χειρότερη και από πέρσι αλλά θεωρητικά παλεύει ακόμα για την τετράδα, αποκλείστηκε από το αγαπημένο τρόπαιο του Bενγκέρ (FA Cup) γιατί κατέβασε τα δεύτερα, ενώ στο Γιουρόπα (που θα μπορούσε να είναι ένας βασικός στόχος για εκείνη μιας και εκτός των άλλων οδηγεί και στο Τσ. Λιγκ) για την ώρα παίζει με αναπληρωματικούς. Επίσης, με τις ομάδες που «έπεσαν» από τη μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση στη μικρή (Ατλέτικο, Ντόρτμουντ, Νάπολι, Λειψία, Σπόρτινγκ) τα πράγματα έχουν γίνει πολύ δύσκολα.

 

Μπέρνλι

Σχετικά με την ομάδα του αγαπημένου μας κοκκινοτρίχη κόουτς, έπεσαν τρομακτικά έξω οι μπουκ(ς). Είχα γράψει το καλοκαίρι: «Είναι πάλι στα φαβορί για να... φουντάρει από τους μπουκ αλλά δεν θα πόνταρα ενάντια σε αυτές τις αγριεμένες βρετανόφατσες». Όχι μόνο δεν ίδρωσαν σχετικά με το ενδεχόμενο να υποβιβαστούν, αλλά οι Clarets πραγματοποίησαν τέτοια πορεία που τους δίνει δικαίωμα να ονειρεύονται έξοδο στο Γιουρόπα. Κι όλα αυτά παρά το γεγονός ότι έχουν πολλούς και σοβαρούς τραυματισμούς. Χίτον, Μπρέιντι, Μάρνεϊ, Γουόρντ είναι μεταξύ των απωλειών τους. Ωστόσο με τον τερματοφύλακα-αποκάλυψη, Πόουπ, τον εξαιρετικό Κορκ και το κοουτσάρισμα του Ντάις έχουν καταφέρει να βρεθούν πολύ ψηλά στη φετινή βαθμολογία και ουσιαστικά να καθιερωθούν στην Πρέμιερ Λιγκ, αφού απέχουν 14 βαθμούς από τις θέσεις της επικίνδυνης ζώνης.

 

Λέστερ

«Έχει πολλούς καλούς παίκτες ώστε να μην αγχωθεί για τον υποβιβασμό, αλλά πιστεύω ότι το περιβάλλον της δεν είναι υγιές, καθώς έχει κλίκες ποδοσφαιριστών να επηρεάζουν καταστάσεις», είχα γράψει πριν λίγους μήνες. Ευτυχώς για εκείνους απομάκρυναν τον Σέξπιρ νωρίς και πήραν τον πολύ σοβαρό προπονητή που λέγεται Πιέλ. Με εκείνον στο τιμόνι θα είναι σίγουρα στη δεκάδα. Ο Μαγκουάιρ είναι πράγματι όσο καλός περίμενα να είναι και δεσπόζει στο κέντρο της άμυνας. Η μεταγραφή του Αντριέν Σίλβα έγινε το καλοκαίρι αλλά μόλις τώρα πήρε δικαίωμα συμμετοχής και θα βοηθήσει. Η Λέστερ έχει ποιοτικό ρόστερ και -πλέον- καλό προπονητή, οπότε μπορεί να διεκδικήσει και την 7η θέση. Τέλος, ο Γάλλος είναι ο πρώτος προπονητής που -επιτέλους- αναγνωρίζει τα προβλήματα που έφερε στις Αλεπούδες η μανία τους να συλλέγουν επιθετικούς και περιμένω να παραχωρήσει 1 ή 2 από αυτούς.

 

Έβερτον

Να μια ομάδα για την οποία έπεσα πολύ έξω, όπως και αρκετός κόσμος. Την περίμενα άνετα στην 7η θέση και με βλέψεις να πιέσει για την 6η, αλλά τα πάντα πήγαν στραβά. Παρότι ουδέποτε συμπάθησα τον Κούμαν (εδώ οι λόγοι), πίστευα ότι θα κατάφερνε να παρουσιάσει ένα σφιχτό σύνολο, σε συνέχεια όσων έδειξε πέρσι. Παρά το γεγονός ότι είχε καλύτερο υλικό φέτος, ο Ολλανδός δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να προοδεύσει σε κανέναν τομέα και είχε ταπεινωτικές εμφανίσεις σε Αγγλία και Ευρώπη. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο κακή και χωρίς κανένα πλάνο παρουσιαζόταν η Έβερτον, από έναν προπονητή ο οποίος στη Σαουθάμπτον είχε κάνει καλή δουλειά. Για ένα διάστημα κοουτσάρισε και ο υπηρεσιακός κόουτς Άνσγουορθ αλλά δεν ...φτούρησε. Δεν γίνεται πχ να αμύνεσαι έτσι, δεν παίζουμε εκείνο το παιχνίδι στο οποίο δύο αντίπαλες ομάδες τραβάνε το σκοινί προς τη μεριά τους (δεν ξέρω πώς το λένε) για να στέκεστε έτσι:

Ο Big Sam ήρθε και συμμάζεψε κάπως τα πράγματα στο αγωνιστικό σκέλος και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί τα μεταγραφικά. Πρέπει να «ξεφορτωθεί» ένα σωρό παίκτες και να ψάξει μερικούς άλλους για να τον βοηθήσουν. Για την τρέχουσα σεζόν λογικά δεν θα αντιμετωπίσει καθόλου προβλήματα, θα τερματίσει στις θέσεις 7-10 και ουσιαστικά θα κριθεί του χρόνου.

 

Γουότφορντ

«Ο Σίλβα εγγυάται παραμονή (για μένα) αλλά δεν έχει ρόστερ για τίποτα περισσότερο», ήταν και είναι αυτό που πιστεύω. Καλός προπονητής,  κακή διοίκηση, μέτριο επίπεδο παικτών. Τους βγήκε «λίρα εκατό» ο Ριτσάρλισον. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά, στη συνέχεια έπεσαν κάπως απότομα αλλά βρίσκονται μέσα στην πρώτη δεκάδα και αυτό θα πρέπει να τους ικανοποιεί απόλυτα. Με εξέπληξε η άρνηση της διοίκησης να πουλήσει τον προπονητή της στην Έβερτον, η οποία έδινε και 10 μύρια λίρες. Θα χε πλάκα να τον απολύσει σε μερικούς μήνες! Αλλά φαίνεται πως τον πιστεύει και θέλει να τον στηρ... μπα... Πιθανότατα εμπιστεύεται το «μάτι» του στην επιλογή παικτών (ο ίδιος διάλεξε τον Ριτσάρλισον) και θέλει να βγάλει κέρδος από τις επιλογές του. Όπως και να χει, για την ώρα υπάρχει σχετική σταθερότητα στις Σφήκες και όλα κυλούν ομαλά, αν εξαιρέσει κανείς τις πολλές αποβολές παικτών της, θέμα που πρέπει να απασχολήσει τον Πορτογάλο μάνατζερ. Α, και το γεγονός ότι χάνει πάρα πολλούς βαθμούς στις καθυστερήσεις των αγώνων πρέπει να αντιμετωπιστεί.

 

Χάντερσφιλντ

Το γλυκό παραμύθι των Τεριέ συνεχίζεται. Η ομάδα του Βάγκνερ έχει κάνει ορισμένες πολύ καλές εμφανίσεις, κυρίως στην έδρα της, έχει πάρει όσα περίμενε από τους περισσότερους παίκτες που απέκτησε το καλοκαίρι και δείχνει πρόθυμη να κάνει ακόμη 1-2 δυνατές μεταγραφικές κινήσεις τον Γενάρη. Βλέποντας συνολικά τον τρόπο σκέψης τους και το πώς παίρνουν αποφάσεις θα επαναλάβω πως η Χάντερσφιλντ σέβεται την Πρέμιερ Λιγκ και τον εαυτό της, επομένως έχει καλές πιθανότητες να παραμείνει στην κορυφαία κατηγορία.

 

Μπράιτον

Αρκετά καλή παρουσιάζεται και μια ακόμη νεοφώτιστη στην Πρέμιερ Λιγκ, η Μπράιτον. Προσωπικά δεν μου αρέσει το θέαμα που παρουσιάζει στους περισσότερους από τους αγώνες της, καθώς στο επιθετικό κομμάτι είναι αρκετά μονοδιάστατη (ότι κάνει ο Gross και κατά τα άλλα ...gross). Προσπαθεί πάντως, έκανε τις μεταγραφές της, θα ψάξει και παίκτη ή παίκτες για να ενισχύσει την επίθεσή της. Έχω την αίσθηση ότι η τύχη της θα εξαρτηθεί από το τι θα κάνουν οι άλλες ομάδες, μιας και είναι συγκεκριμένες οι δικές της δυνατότητες. Αν ο πήχης για την εξασφάλιση της παραμονής πάει ψηλά δεν θα μπορέσει να ακολουθήσει παίζοντας απλώς καλή άμυνα. Αν μείνει χαμηλά, μπορεί να τα καταφέρει, πονταλάκι πονταλάκι...  

 

Νιουκάστλ

Πονεμένη ιστορία. Δεν φτάνει που δεν έχει σοβαρό ρόστερ για την κατηγορία, ο Ράφα Μπενίτεθ πρέπει να κάνει τη δουλειά του εν μέσω επαφών για την πώληση της ομάδας, με τον νυν ιδιοκτήτη, Άσλεϊ, να είναι ανεπιθύμητος από το σύνολο των οπαδών. Εξαιρώντας κάποια καλά στοιχεία που έχει δείξει ο Μερίνο, την ικανοποιητική παρουσία του Λασέλς και τον ποιοτικό εξτρέμ, Ρίτσι, οι υπόλοιποι παίκτες είναι -στην καλύτερη- απλώς μέτριοι. Ο Ισπανός τεχνικός δεν υπολογίζει στον -ωραίο στράικερ, θεωρώ- Μίτροβιτς, ενώ ο Μέρφι δεν έχει δείξει ακόμη τίποτα από όσα έδειχνε στην Τσάμπιονσιπ. Εκτός των άλλων, με το 1/3 της μεταγραφικής περιόδου να έχει περάσει, δεν ξέρει κανείς αν οι Καρακάξες θα αποκτήσουν παίκτη, αν θα πουλήσουν κάποιον, αν θα πουληθούν ...ολόκληροι, σαν σύλλογος. Λογικά θα παραμείνουν στην κατηγορία λόγω Μπενίτεθ, αλλά γενικώς, παίζουν με τη φλόγα.

 

Κρίσταλ Πάλας

Μια ομάδα την οποία είχα ξεκάθαρα ξεγραμμένη. «Το πρόβλημα με τον Ολλανδό είναι ότι εάν δοκιμάσει να παίξει επιθετικά, με το αγαπημένο του σύστημα το 4-3-3 ή γενικότερα με τη λογική «θα παίξουμε ωραίο ποδόσφαιρο», θα πάει καρφί στον πάτο». Και πράγματι, αυτό έκανε! Για καλή της τύχη το έκανε από την αρχή της σεζόν και με απογοητευτικές εμφανίσεις, οπότε ο -αστείος, θα έλεγα εγώ- πρόεδρος της ομάδας πήρε την απόφαση να αλλάξει προπονητή. Με κάποιον τρόπο θυμήθηκε τον 70χρονο Χότζσον, του έδωσε την ομάδα και ο συμπαθής γηραιός κουκουβάγιος κατάφερε να επαναφέρει τους Αετούς (τελικά κάτι δεν έμαθα σωστά στο σχολείο για τα πτηνά, τσάμπα πήγε το πρωϊνό ξύπνημα τόσα χρόνια) στον σωστό δρόμο. Δηλαδή σε εκείνον που οδηγεί στην παραμονή. Αν του επιτρέψουν να κάνει τις κινησούλες που χρειάζεται η ομάδα και παραμείνει σε καλή κατάσταση ο Ζαχά, περιμένω να σωθούν. Να σχολιάσω απλώς, τέλος, ότι ο Λόφτους-Τσικ έχει κάνει πολύ καλά παιχνίδια με τη φανέλα της Πάλας.

 

Γουέστ Χαμ

Είμαι αδικαιολόγητος. Έβαλα τη Γουέστ Χαμ στη λίστα των ομάδων που «ονειρεύονται να παίξουν στο Γιουρόπα». Έγραψα ότι έκαναν προσεγμένες μεταγραφές, αλλά τελικά κατόρθωσαν να βγάλουν ...άχρηστο έναν παίκτη σαν τον Τσιτσαρίτο. Διαβάζω πως ψάχνουν να τον ξεφορτωθούν τον Γενάρη και αν το σχολιάσω, το κείμενο θα χαρακτηριστεί «κατάλληλο άνω των 21 ετών». Οπότε το αφήνω. Άλλαξαν τον Μπίλιτς (σωστό!) και πήραν τον Μόγιες (...). Πάντως, για να του δώσω τα εύσημα, ο Σκωτσέζος άφησε στον πάγκο τον Χαρτ, έβαλε βασικό τον Αντριάν και βελτίωσε την άμυνά του. Επίσης αν ισχύουν τα δημοσιεύματα πως έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει κεντρικό χαφ, θα χύσω δάκρυα συγκίνησης και ευγνωμοσύνης, μιας και εδώ και καιρό υποστηρίζω ότι «χρειάζονται ένα καλό κεντρικό χαφ που να στείλει τον Νομπλ στον πάγκο (επιτέλους, κι ας είναι αρχηγός από εκεί)». Δεν θα κάνω καμία πρόβλεψη για τα Σφυριά. Ας συνεχίσουν να κοπανάνε το κεφάλι τους ή ας στρέψουν το σφυρί αλλού, δεν θα ασχοληθώ. Άλλωστε, είπα όσα είχα να πω για τη διοίκησή τους, εδώ. Ο προγραμματισμός σε αυτό το κλαμπ είναι κάπως έτσι:


Μπόρνμουθ

Ποιος τα μάτιαξε τα Κερασάκια; Μόνο φίλους είχαν μέχρι πέρσι, με τη συμπαθή φιγούρα του Έντι Χάου να ξεχωρίζει και την ωραία μπαλίτσα που έπαιζαν, καταφέρνοντας παράλληλα να παραμένουν με άνεση στην κατηγορία. Φέτος βλέπουμε μια διαφορετική Μπόρνμουθ. Μουδιασμένη. Σαν να ...ψάχνεται. Είναι περίεργο, μιας και έχει καλύτερο ρόστερ από πέρσι («ίσως η πιο εμφανώς ενισχυμένη μικρομεσαία ομάδα στο πρωτάθλημα», είχα γράψει), με τον ίδιο προπονητή εδώ και χρόνια. Δεν μπορώ να εντοπίσω τις αιτίες της κατάρρευσης. Θα πρέπει να το κάνει σύντομα ο Χάου όμως, και να πάρει τα μέτρα του, διαφορετικά ενδέχεται να κληθεί να απαντήσει στο δύσκολο ερώτημα «θα την ακολουθήσει στην Τσάμπιονσιπ»;

 

Σαουθάμπτον

«Ο Κλοντ Πιέλ απολύθηκε πέρσι γιατί ο σύλλογος δεν ήταν ικανοποιημένος. Αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη τώρα. Οπότε το να απολύεις τον προπονητή προφανώς δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή. Αλλά δεν είναι δική μου ευθύνη να αποφασίσω, είναι ευθύνη της διοίκησης» αυτό δήλωσε ο Γιοσίντα. Δεν έχω τον Πιέλ στη λίστα με τους αγαπημένους μου προπονητές, αλλά δεν βρήκα κανέναν λόγο για να τον «ξηλώσουν», είχα γράψει τον Αύγουστο. Νομίζω ότι ο Ιάπωνας στόπερ τα είπε όλα, οι Άγιοι έκαναν μεγάλο λάθος που έδιωξαν τον Γάλλο και το πληρώνουν. Και μάλιστα τόσο ακριβά που εμπλέκονται και σε σενάρια υποβιβασμού. Ήταν ένα οργανωμένο σωματείο, με καλές ακαδημίες, γεμάτο πορτοφόλι και σοβαρότητα στις αποφάσεις της διοίκησης. Το τελευταίο το έχασαν (άλλαξε και η διοίκηση, δεν ξέρω ποιος παίρνει πια τις αποφάσεις), τα υπόλοιπα τα έχουν (φρόντισε άλλωστε ο αγαπημένος τους χορηγός από το Μέρσεϊσαϊντ για την οικονομική τους ευμάρεια). Θα ήταν εξωφρενικό να υποβιβαστούν, αλλά σίγουρα θα πρέπει να μάθουν από τα φετινά λάθη.

 

Στόουκ

«Ούτε καν παίζουν ωραία μπάλα πια» και «δεν με γεμίζουν», έγραψα, και τους τοποθέτησα μαζί με τις ομάδες που περίμενα να φλερτάρουν έντονα με την Τσάμπιονσιπ. Και με δικαιώνουν. Η κατηγορία γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική, όλες οι ομάδες έχουν οικονομική άνεση (ΟΚ, ο Βενγκέρ τα χει κρύψει κάτω από το στρώμα και ο Άσλεϊ κάνει την πάπια αλλά γενικά όλοι έχουν χρήμα), οι περισσότεροι σύλλογοι που βρίσκονται κοντά στη ζώνη του υποβιβασμού έχουν αλλάξει ήδη προπονητές. Η Στόουκ του Μαρκ Χιούζ έμοιαζε στάσιμη. Γι’ αυτό (κι επειδή τα αποτελέσματα ήταν κάκιστα), δεν υπάρχει πια «Στόουκ του Μαρκ Χιούζ». Ποιος θα τον διαδεχτεί; Τι στυλ θα υπηρετήσει; Πόσο «ψημένος» από μάχες παραμονής θα είναι; Ποιους παίκτες θα του φέρουν; Ώσπου να απαντηθούν αυτά, η Στόουκ είναι γερό φαβορί για υποβιβασμό. Άνοιξαν τις μεταγραφές τους παίρνοντας κάποιον Μπάουερ που έπαιζε στη Ρωσία, αλλά αν δεν αλλάξει κάτι ριζικά, ούτε ο Τζακ Μπάουερ δεν τους σώζει.

 

Γουέστ Μπρομ

Στην Μπρομ μου συνέβη το αντίστροφο από αυτό που περιέγραψα για την Κρίσταλ Πάλας. Ενώ την είχα στη λίστα με τις ομάδες που θα σωθούν πολύ εύκολα και ίσως χτυπήσουν και την πόρτα της εξόδου στο Γιουρόπα, η τραγελαφική απόφαση να αντικαταστήσουν τον Πιούλις που αποδεδειγμένα «ήξερε τι έκανε» με τον ανεκδιήγητο Πάρντιου, τους φέρνει σε απευθείας σύνδεση με τη δεύτερη κατηγορία. Ο sexy Άλαν δεν έχει ιδέα από προπονητική, η προσπάθειά του να κάνει την ομάδα επιθετική έχει το ξεκαρδιστικό αποτέλεσμα των 4 γκολ σε 8 ματς.

Στο ίδιο διάστημα έχει δεχτεί 9 γκολ. Ας είμαστε ειλικρινείς. Η Γουέστ Μπρομ ήταν ο Πιούλις. Αμυντικογενής, σκληροτράχηλη, σταθερή. Πλέον, εάν σωθεί θα είναι μόνο και μόνο επειδή το ρόστερ της από άποψη ποιότητας δεν θα έπρεπε καν να παίρνει μυρωδιά από ζώνη υποβιβασμού, αλλά και εξαιτίας της δουλειάς χρόνων του Ουαλού πρώην προπονητή της. Είμαι πάντως περίεργος να δω τι θα ψωνίσει ο Πάρντιου, γιατί δεν ντράπηκε να πει ότι βρήκε κακό ρόστερ. Yeah, whatever!

 

Σουόνσι

Περίμενα ότι η απώλεια του Σίγκουρντσον θα της στοιχίσει, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό! Τελευταία και καταϊδρωμένη η ουαλική ομάδα, είναι πιο κοντά από ποτέ στην επιστροφή στην Τσάμπιονσιπ. Ο λόγος; Ξεκάθαρα, ο μεταγραφικός τους σχεδιασμός. «Απώλειες που μετράνε είναι αυτή του Κορκ και σε συγκλονιστικό βαθμό αυτή του Σίγκουρντσον» είχα γράψει στο άρθρο του καλοκαιριού, ενώ αργότερα έχασε και τον -επίσης καθοριστικό για εκείνη- Γιορέντε. Και τι πήρε; Έναν Μπονί που δεν μοιάζει σε τίποτα με εκείνον που είχε κάποτε, τον απογοητευτικό Ρενάτο Σάντσες που ήρθε και σαν «όνομα» από τη Μπάγερν και τους τίμιους αλλά όχι ικανούς να κάνουν τη διαφορά, Ρόκε Μέσα και Έιμπραχαμ. Α, και τον Κλούκας που δεν έχει βοηθήσει καθόλου. Ο Κλέμεντ απολύθηκε και ο Καρβαλιάλ ανέλαβε μια ...αποστολή αυτοκτονίας, καθώς η διοίκηση δεν δείχνει πρόθυμη να προχωρήσει σε χειμερινές επενδύσεις. Θα πρέπει να γίνει κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για να μην δούμε τους Κύκνους να υποβιβάζονται. Τουλάχιστον ελπίζω να παραχωρήσουν κάπου τον Μόουσον, είναι πολύ καλός παίκτης για να ...ασχοληθεί με την Τσάμπιονσιπ.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.