Άλλο Αλέξις Σάντσες, άλλο Εζίλ

Ο Ardan Turan γράφει για τους δύο σταρ της Άρσεναλ, το μέλλον των οποίων στους Κανονιέρηδες δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί.

Αλέξις Σάντσες και Μεσούτ Εζίλ, οι δύο παίκτες που μονοπωλούν το ενδιαφέρον στο στρατόπεδο της Άρσεναλ, καθόλη τη διάρκεια της σεζόν (εξαιρώντας όσα αφορούν το μέλλον του Βενγκέρ, φυσικά).

Θα ανανεώσουν; Δεν θα ανανεώσουν και θα πουληθούν; Δεν θα ανανεώσουν αλλά θα μείνουν μέχρι να λήξει το συμβόλαιό τους; Κάθε βδομάδα είχαμε update για το τι θέλουν, πώς νιώθουν, τι ζητάνε, άμα έχουν δίκιο να ζητάνε αυτά που ζητάνε και λοιπά και λοιπά.

 

Το σημαντικότερο από όλα κατά τη γνώμη μου, είναι να σκεφτεί ο σύλλογος τι θέλει να κάνει. Το γεγονός ότι έχουν έναν χρόνο συμβόλαιο και δεν έχει ακόμα βρεθεί λύση, είναι λάθος της διοίκησης και τη φέρνει σε μειονεκτική θέση. Πλέον οι δύο παίκτες μπορούν να περιμένουν μέχρι τα Χριστούγεννα και να υπογράψουν όπου θέλουν χωρίς να ρωτήσουν καν τους Κανονιέρηδες. Ή μπορούν να ζητάνε καινούριο συμβόλαιο με τρελά ποσά, στο χέρι τους είναι.

 

Ωστόσο ότι έγινε έγινε και πλέον το ζήτημα για μένα είναι ξεκάθαρο: Η Άρσεναλ πρέπει να αποφασίσει ποιον θεωρεί αναντικατάστατο και να διαπιστώσει ποιος θα κάνει το άλμα πίστης υπογράφοντας ανανέωση στην ομάδα χωρίς να είναι αυτή που του προσφέρει τα περισσότερα (χρήματα). Για το δεύτερο, θα πρέπει να ρίξει το μπαλάκι στην πλευρά των παικτών.

Όσον αφορά το εάν είναι αναντικατάστατοι οι συγκεκριμένοι παίκτες για την Άρσεναλ, στα δικά μου μάτια, ο Χιλιανός είναι, ο Γερμανός δεν είναι.

 

 

Ο Εζίλ μεταπήδησε στους Κανονιέρηδες από τη Ρεάλ Μαδρίτης το 2013 έναντι περίπου 47 εκατομμυρίων ευρώ.

Την πρώτη σεζόν ήταν αρκετά καλός, έχοντας 26 συμμετοχές, 5 γκολ και 10 ασίστ στην Πρέμιερ Λιγκ. Θεωρήθηκε χρονιά προσαρμογής, όπως είναι λογικό για κάθε παίκτη που έρχεται από άλλη λίγκα, σε εκείνη της Αγγλίας. Τη δεύτερή του χρονιά είχε 22 αγώνες στο πρωτάθλημα με 4 γκολ και 6 ασίστ και το πόσο απογοητευτικός ήταν αποτυπώνεται και στα νούμερα.

Η τρίτη σεζόν του Γερμανού μεσοεπιθετικού στο Λονδίνο ήταν μακράν η πιο παραγωγική, έχοντας 35 συμμετοχές στην Πρέμιερ με 6 γκολ και 19 ασίστ! Και τέλος, υπάρχει η φετινή σεζόν στην οποία για την ώρα έχει 30 συμμετοχές με 7 γκολ και 8 ασίστ.

Συνολικά, τα νούμερά του είναι ικανοποιητικά, καθώς μοιράζει πολλές ασίστ, κάτι το οποίο είναι και η δουλειά του. Ωστόσο, στην πραγματικότητα ο Εζίλ δεν κάνει τη διαφορά για την Άρσεναλ. Ή τουλάχιστον την κάνει πολύ σπάνια. Στα περισσότερα μεγάλα ματς τον... ψάχνεις. Ούτε στην Αγγλία ούτε και στην ευρώπη έχει τραβήξει μαζί του σε επιτυχίες την ομάδα, κάτι που θα περίμενε κανείς από έναν τόσο ακριβό παίκτη με τόσο καλό βιογραφικό.

Έχοντας μόλις μια σεζόν στα επίπεδα που όφειλε να βρίσκεται, μαζί με τρεις σεζόν στις οποίες ήταν από μέτριος έως απογοητευτικός, ο Εζίλ δεν θα έπρεπε να ζητάει 300.000+ λίρες την εβδομάδα, αλλά και αν τα ζητάει δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να του τα δώσει η Άρσεναλ!

Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο οι τοπ παίκτες οφείλουν να παρουσιάζουν σταθερότητα και όχι μόνο εκλάμψεις του ταλέντου τους. Ο Εζίλ διανύει τεράστια διαστήματα ντεφορμαρίσματος κάθε τόσο και αυτά που προσφέρει οι Κανονιέρηδες θα μπορούσαν να τα βρουν και από άλλους ποδοσφαιριστές, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα.

 

 

Οι εποχές που ο Τσάρτας ή ο Ρικέλμε (κυρίως στα τελευταία χρόνια της καριέρας τους) μπορούσαν να περπατάνε στο γήπεδο και να βγάζουν το... παντεσπάνι τους μέσω των στιγμιαίων εμπνεύσεων και των στημένων φάσεων, έχουν περάσει. Πλέον ακόμη και το δεκάρι πρέπει να μπορεί να μαρκάρει.

Επίσης, ο Βενγκέρ προσπάθησε να βοηθήσει τον Εζίλ δίνοντάς του την ευκαιρία να πατάει περιοχή περισσότερο την τρέχουσα σεζόν, αλλά ο Γερμανός δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός σκόρερ και σπαταλά τις ευκαιρίες που του δίνονται.

 

Για να ολοκληρώσω σχετικά με τον Εζίλ, εάν η Άρσεναλ ψάχνει κάποιον απλώς για να εκτελεί καλά τις στημένες φάσεις, μπορεί να πάρει έναν άλλον παίκτη, ο οποίος θα της κοστίσει πολύ λιγότερο. Εάν πάλι, για να κάνει ο Εζίλ καλή σεζόν πρέπει να βρει η Άρσεναλ έναν Καντέ, ώστε να μην χρειάζεται να μαρκάρει επαρκώς (δεν μπορεί άλλωστε) ο 28χρονος πρώην παίκτης της Βέρντερ, ή χρειάζεται ένα σέντερ φορ πρώτης γραμμής για να βάζει 25 γκολ στο πρωτάθλημα από τις πάσες του Εζίλ, υπάρχει πρόβλημα.

Όταν διαθέτεις έναν σταρ και τον πληρώνεις ως σταρ, πρέπει να «τραβάει» την ομάδα μόνος του, όχι να είναι απαραίτητο να δουλεύουν όλα τα υπόλοιπα στην ομάδα στην εντέλεια, μπας και προσφέρει κι αυτός.

 

 

Ένα καλό παράδειγμα ποδοσφαιριστή που ανεβάζει από μόνος του δύο επίπεδα την ομάδα του, είναι εκείνο του Αλέξις Σάντσες. Ο Χιλιανός επιθετικός φέτος τράβηξε μόνος του... κουπί στην επίθεση της Άρσεναλ.΄Ήταν τόσο μόνος που υπήρχαν πολλές στιγμές αμηχανίας κι εκνευρισμού για τον ίδιο, καθώς κανένας από τους συμπαίκτες του δεν μπορούσε να τον βοηθήσει!

 

 

Ο Σάντσες ήρθε το 2014 από τη Μπαρτσελόνα έναντι 42,5 εκατομμυρίων ευρώ. Από την πρώτη του κιόλας σεζόν, είχε 35 αγώνες στην Πρέμιερ Λιγκ, 16 γκολ και 8 ασίστ. Στη δεύτερη έπεσε στους 30 αγώνες με 13 γκολ και 5 ασίστ και φέτος έκανε την καλύτερή του χρονιά με 35 αγώνες μέχρι στιγμής, 20 γκολ και 10 ασίστ!

Ο διεθνής με τη Χιλή φορ, αντιθέτως με τον Εζίλ, είναι σταθερότατος στην απόδοσή του, αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τις αντίπαλες άμυνες και συνηθίζει να κάνει τη διαφορά στα μεγάλα ματς. Στην Ευρώπη, στα ντέρμπι πρωταθλήματος, στα νοκ άουτ κυπέλλων, ο Σάντσες είναι πάντα εκεί με τις τρίπλες του, τις προσπάθειές του, τις ασίστ και τα γκολ του. Και όχι μόνο! Είναι εκεί και με το πρέσινγκ του, το συνεχές τρέξιμο και το πείσμα του.

Συνολικά, ο Αλέξις Σάντσες είναι ένας παίκτης για τον οποίο αξίζει να κάνεις την υπέρβαση, να... σπάσεις τα ταμεία και να κάνεις ότι μπορείς για να τον κρατήσεις. Το ποσό που θα εισπράξει η Άρσεναλ εάν τον παραχωρήσει δεν θα την διευκολύνει καθόλου στο να καλύψει το κενό του. Αντιθέτως, το κενό του Εζίλ κατά τη γνώμη μου μπορεί να καλυφθεί σχετικά εύκολα με τα χρήματα που θα έφερνε μια ενδεχόμενη πώλησή του.

 

Περιμένω από τον Βενγκέρ να επιδείξει τη γνωστή του πια «ξεροκεφαλιά» και να προσπαθήσει να κρατήσει και τους δύο παίκτες στην ομάδα (εφόσον φυσικά μείνει ο ίδιος), αλλά για μένα, η σωστή κίνηση είναι η εξής: Δώστε στον Αλέξις ότι θέλει για να μείνει, πουλήστε τον Εζίλ. 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.