Μια γνώμη για Τσέλσι, Κέπα και απαγόρευση μεταγραφών

Ο Ardan Turan σχολιάζει τις εξελίξεις στο στρατόπεδο των Μπλε.

Την καλησπέρα μου. Έχουμε καιρό να τα πούμε, από εκείνες τις όμορφες ημέρες της απόλυσης του Ζοσέ Μουρίνιο. Πάμε να δούμε όσα συμβαίνουν στην Τσέλσι.

 

Αρχικά, υπάρχει μια ποινή απαγόρευσης μεταγραφών μέχρι το 2020, την οποία οι Μπλε θα προσπαθήσουν δικαστικά να ανατρέψουν, αλλά για την ώρα ισχύει, οπότε αξίζει να σχολιαστεί.

 

Μιλάμε για την ομάδα με το μεγαλύτερο (αριθμητικά) ρόστερ στην Ευρώπη, αν εξαιρέσω την Αταλάντα (;) και ίσως καμιά ακόμα που μπορεί να υπάρχει και να μην το ξέρω.

Έχει ανανεώσει με τους πιο σημαντικούς της παίκτες πρόσφατα, έχει ένα σωρό παίκτες που βρίζουν ή μουρμουρίζουν γιατί δεν παίζουν (Κρίστενσεν, Κέιχιλ, Οντόι, Λόφτους, ακόμα και Ντρινκγουότερ που ίσως να το χει γυρίσει σε ουίσκι) και 40 δανεικούς. Γιατί είναι πρόβλημα ότι δεν θα μπορεί να πάρει έξτρα παίκτες για έναν χρόνο; Πιο πολύ ευκαιρία να βάλει μια τάξη σε αυτό το πράμα, είναι. Και υπάρχουν αξιόλογοι παίκτες για rotation αν χρειαστεί να πάρει πίσω, όπως πχ ο Μπλάκμαν, ένας 25χρονος Άγγλος τερματοφύλακας (λέω Άγγλος γιατί πέρσι πήρε τον 40χρονο Ρόμπερτ Γκριν για να συμπληρώσει αριθμό Άγγλων), ο Ζουμά σαν στόπερ, ή ο Κένεντι ως αριστερό χαφ.

Δηλαδή πού θα έπρεπε ντε και καλά να κάνει μεταγραφές και τη γονατίζει που δεν μπορεί;

Στο κέντρο της άμυνας, θα έλεγε κάποιος, αλλά εκεί έχει ήδη πραγματικά πολλούς παίκτες, με τους μισούς να είναι δυσαρεστημένοι.

Βλέπω κάτι που φαίνεται σαν πρόβλημα αλλά για μένα δεν είναι και ένα πραγματικό πιθανό πρόβλημα. Το πρώτο αφορά τον Αζάρ. Θα φύγει, λογικά, για τη Ρεάλ Μαδρίτης. ΟΚ, και; Κάποια στιγμή δεν θα πρέπει η Τσέλσι να καταφέρει να ζήσει χωρίς τον Βέλγο που ονειρεύεται τη Μαδρίτη εδώ και χρόνια;

Έχει κλείσει ήδη ο Πούλισιτς και υποτίθεται ο σύλλογος θέλει να ψήσει τον Χάντσον-Οντόι να μείνει (ο Σάρι δήλωσε ότι «για να γίνει βασικός ο Οντόι πρέπει να πουληθεί εξτρέμ», πιο ξεκάθαρος δεν θα μπορούσε να είναι). Ο Αμερικανός δε, είναι 20 χρονών κι έχει παίξει 120 ματς στην Ντόρτμουντ, κόστισε 58 μύρια λίρες στην Τσέλσι και υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι έρχεται για να κάθεται στον πάγκο!

Στην πραγματικότητα, Πούλισιτς και Οντόι, μαζί με Γουίλιαν, Πέδρο και Λόφτους (παίζει και εξτρέμ, όχι μόνο εκεί) φτάνουν και περισσεύουν για 2 θέσεις. Κι αν ο Οντόι αποδειχθεί άξιος για βασικός και ανανεώσει το συμβόλαιό του, θα είναι η τέλεια εξέλιξη. Γιατί αυτή τη στιγμή στο μυαλό του, είναι ήδη παίκτης της Μπάγερν.

Το πραγματικό πρόβλημα που βλέπω είναι ότι ο Πιπίτα (γνωστός και ως Γκολζάλο ή Ιγουαΐν) πρέπει να μείνει πάση θυσία, ασχέτως προπονητή (άρα ίσως έξτρα πίεση να μείνει ο Σάρι τουλάχιστον ώσπου να προσαρμοστεί για τα καλά ο Αργεντίνος;), και να ελπίζουν ότι θα παίξει μπάλα.

Διαφορετικά θα πρέπει να πάνε σε λύση Μπατσουαγί (δεν το αποκλείω να παίξει αλλά δεν με πείθει καθόλου προσωπικά) ή Έιμπραχαμ (20 γκολ σε 28 ματς στην Τσάμπιονσιπ!!!), στον οποίο θα πήγαινα απευθείας αφήνοντας απ' έξω τον Μπάτσμαν. Ο Ζιρού δεν υπολογίζεται από τον Σάρι, δεν ξέρω με άλλον προπονητή αν θα άλλαζε κάτι. Αυτά είναι ρίσκα, εδώ θα μπορούσε να πάρει ένα κορυφαίο φορ το ερχόμενο καλοκαίρι σε περίπτωση που θα είχε αποφασίσει ότι δεν της κάνει ο Γκονσάλο, αλλά εντάξει, δεν είναι και καταστροφή.

Σχετικά με τον Κέπα, οι αναλυτές άργησαν αρκετά να "πιάσουν" το ζήτημα με τον τραυματισμό. Ότι δηλαδή σαν πρώτη αντίδραση ο Βάσκος πίστευε ότι τον αλλάζουν επειδή τραυματίστηκε και πάσχιζε να πείσει ότι είναι ΟΚ. Υπάρχει δηλαδή ΕΝΑ ΠΟΣΟΣΤΟ παρεξήγησης στην αρχή της ιστορίας, έχει ξανασυμβεί να προσπαθεί το staff μιας ομάδας να πείσει τραυματισμένο παίκτη να βγει κι εκείνος να θέλει να μείνει μέσα. 

Στη συνέχεια, έγινε ξεκάθαρο ότι ο Κέπα δεν σκόπευε να βγει ούτε με έξωση, κάτι το οποίο φυσικά είναι απαράδεκτο. Ο προπονητής του πάντως τον κάλυψε στις δηλώσεις του, ο παίκτης ζήτησε συγνώμη και με βάση τη συνολική κατάσταση στον σύλλογο, δεν θα υπάρξει σοβαρή τιμωρία. Όπως ανακοινώθηκε, ο Ισπανός τιμωρήθηκε με παρακράτηση του μισθού του για μια εβδομάδα (!), με τα χρήματα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. 

Οι φωνές που μιλούν για λύσεις συμβολαίου και άλλα τέτοια ακραία μέτρα, είναι φυσικά εκτός πραγματικότητας, με βάση το γεγονός ότι ο Κέπα κόστισε 80 μύρια και ότι η Τσέλσι δεν έχει καν την ευκαιρία να αγοράσει άλλον γκολκίπερ στην περίπτωση που αποφάσιζε να του ...κόψει τη μπάλα.

 

Για τον Σάρι, λυπάμαι που θα φύγει άκλαφτος σε κάποια φάση, μου είναι συμπαθής κι ας έχει κάνει λάθη (πχ η νέα θέση του Καντέ) κατά τη γνώμη μου, όπως κάνουν όλοι οι προπονητάδες.

Αλλά νομίζω ότι στον τελικό κυπέλλου κέρδισε χρόνο, δεν έχασε. Οι περισσότεροι περιμέναμε να φάει άλλα 4 τεμάχια από τη Σίτι, μετά τα 6 στο ματς πρωταθλήματος, αλλά τελικά το πάλεψε στα ίσια. Αυτή η ιστορία με τον Κέπα είτε θα φέρει συσπείρωση είτε θα φέρει διάλυση, αλλά όταν είσαι με ενάμιση πόδι εκτός όπως ο Σάρι, είναι ένα ρίσκο που μπορείς άνετα να πάρεις.

Αυτό που σχολιάστηκε ελάχιστα, αφορά τον Αθπιλικουέτα. Τον πάω πολύ τον πιο τίμιο αμυντικό στην Αγγλία. Αλλά για το θέμα Κέπα δήλωσε: "Ήμουν στην άλλη πλευρά του γηπέδου και δεν κατάλαβα τι έγινε"!!!

Όντως τώρα; Με αμπεμπαμπλόμ διαλέγουν αρχηγό στην Τσέλσι; Δεν είναι μια περίπτωση στην οποία έχεις τη δυνατότητα να μην πάρεις θέση και να σφυρίξεις αδιάφορα, είσαι ΑΡΧΗΓΟΣ. Φανταστείτε έναν βαρβάτο αρχηγό του παρελθόντος να έλεγε "έδενα τα κορδόνια μου και δεν είδα ότι ο συμπαίκτης μου με τον προπονητή μου μάλωναν επί 4 λεπτά κατά τη διάρκεια τελικού". Απογοητευτική δήλωση, Άθπι...

 

Κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η ιστορία με τον Κέπα από την αρχή μέχρι το τέλος βρωμάει μοντέρνο ποδόσφαιρο. Ο υπερκοστολογημένος καλός νεαρός τερματάς που δεν ακούει τον προπονητή, οι συμπαίκτες που δεν τον συνετίζουν, ο προπονητής που μοιάζει ανήμπορος να κάνει οτιδήποτε, ο αρχηγός που σφυρίζει αδιάφορα. Ακόμα και η ομάδα που βρίσκεται αναγκασμένη να κάνει ...τον Κινέζο είτε το ήθελε είτε όχι, επειδή αλλιώς η οικονομική καταστροφή θα είναι μεγάλη...


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.