Αφιέρωμα: Παγκόσμιοι Πρωταθλητές από την Αργεντινή στην Πρέμιερ Λιγκ (pics)

Οι Premierleaguefans θυμούνται ιστορίες ποδοσφαιριστών της χώρας της Λατινικής Αμερικής που κατέκτησαν τον κόσμο και αγωνίστηκαν στα αγγλικά γήπεδα.

Με αφορμή την μεταγραφή του (παγκόσμιου πρωταθλητή στο Μουντιάλ του Κατάρ) Έντσο Φερνάντες στην Τσέλσι (η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ) που ήρθε να συναντήσει τους υπόλοιπους 5 συμπατριώτες του, σ.σ. «Ντίμπου» Μαρτίνες (Άστον Βίλα), Αλέξις Μακάλιστερ (Μπράιτον), Κρίστιαν Ρομέρο (Τότεναμ), Χούλιαν Άλβαρες (Μαν. Σιτι) και Λισάντρο Μαρτίνες (Μαν.Γιουν), οι Premierleaguefans γυρίζουν 4,5 δεκαετίες πίσω, στο 1978, για να θυμηθούν τους τρεις πρώτους Αργεντινούς που πάτησαν το πόδι τους στο "Νησί" ως πρωταθλητές κόσμου.

(Αργεντινή 1977 με Αρντίλες – Βίγια στην κάτω σειρά και τον Ταραντίνι πάνω δεξία. Έναν χρόνο αργότερα θα συνυπήρχαν στα αγγλικά γήπεδα ως παγκόσμιοι πρωταθλητές).

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για λίγες ημέρες! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

Ήταν μέσα Ιουλίου του 1978. Λίγες μέρες πριν είχε τελειώσει το 11o Παγκόσμιο Κύπελλο με πρωταθλήτρια την οικοδέσποινα Αργεντινή. Η Τότεναμ που είχε μόλις επιστρέψει μετά κόπων και βασάνων (ισοβάθμισε με την Μπράιτον στην 3η θέση αλλά είχε καλύτερη διαφορά τερμάτων) στην Πρέμιερ Λιγκ απο τη 2η κατηγορία, τάραξε τα νερά του αγγλικού ποδοσφαίρου, ανακοινώνοντας 2 Αργεντίνους! Κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή καθώς μέχρι πρότεινος ίσχυε η απαγόρευση απόκτησης μη Βρετανών ποδοσφαιριστών (ξένοι είχαν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν είχαν συμπληρώσει 2 χρόνια στην Αγγλία). Συν ότι το αγωνιστικό στυλ των Αργεντινών ηταν πολύ διαφορετικό απο το παραδοσιακό του αγγλικού ποδοσφαίρου, όπως και η γενικότερη κουλτούρα τους άλλωστε. Οι μέσοι Οσβάντο Αρντίλες (βασικό «γρανάζι» της εθνικής ομάδας με 6 συμμετοχές στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και Ρίκι Βίγια (2 συμμετοχές ως αλλαγή) ήταν λοιπόν το δίδυμο που έφερναν τα "Σπιρούνια" στο Λονδίνο και κόστισε γύρω στις 750.000 λίρες συνολικά. Ο τρίτος Παγκόσμιος Πρωταθλητής που μετακόμισε στην Αγγλία, ήταν ο βασικός αριστερός μπακ της «Αλμπισελέστε» Αλμπέρτο Ταραντίνι (είχε ψηφιστεί μάλιστα στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης), ο οποίος αποκτήθηκε απο τη Μπέρμιγχαμ έναντι 295.000 λιρών.

(Βίγια και Αρντίλες στο Λονδίνο)

*(αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο έγιναν και άλλες μεταγραφές Αργεντινών παικτών, οι οποίοι όμως δεν ήταν στην αποστολή της Εθνικής που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο).

Οι Αρντίλες και Βίγια όχι μόνο δεν άργησαν να προσαρμοστούν αλλά κέρδισαν γρήγορα τη συμπάθεια του "White Hart Lane" συμβάλοντας τα μέγιστα στην αναγέννηση της ομάδας και στους πρώτους μεγάλους τίτλους του συλλόγου μετά τις αρχές του '60. Το 1981 μάλιστα, στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ο Βίγια περνόντας την μισή ομάδα της Μάντσεστερ Σίτι, πέτυχε ίσως το ομορφότερο γκολ στην ιστορία των τελικών του θεσμού γράφοντας το τελικό 3-2. «Ηταν ενα γνήσιο αργεντίνικο γκολ στο Γούεμπλει» είχε δηλώσει μετά απο χρόνια ο Βίγια.

Το δίδυμο Αρντίλες – Βίγια είχε γράψει πλέον ιστορία με τη φανέλα της Τότεναμ. Όσο για τον τρίτο Αργεντινό, τον Ταραντίνι, το πέρασμα του ήταν σύντομο και αποτυχημένο καθώς υπέπεσε σε πειθαρχικά παραπτώματα εντός και εκτός γηπέδων γράφοντας 23 συμμετοχές προτού επιστρέψει στην Αργεντινή και την Ταγιέρες.

Η επόμενη σεζόν, 1981/82, ήταν κομβική για τους Αργεντινούς της Τότεναμ, όχι για αγωνιστικούς λόγους αλλά για τον πόλεμο στα Φώκλαντ, όταν και βρέθηκαν στη δίνη του κυκλώνα λόγω της εθνικότητας τους. Λόγω του τεταμένου κλίματος και της αμήχανης κατάστασης που είχε δημιουργηθεί αποφασίστηκε o Αρντίλες να δοθεί προσωρινά δανεικός μετά το Μουντιάλ του 1982, ενω ο Βίγια αποχώρησε απο την ομάδα το καλοκαιρι του '83 όντας ανενεργός τους τελευταίους μήνες της σεζόν. Ο Αρντίλες όμως δεν άργησε να επιστρέψει με τον κόσμο να τον καλωσορίζει και πάλι βοηθώντας την Τότεναμ να κατακτήσει το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 1984 ενώ έπαιξε στην ομάδα μεχρι το 1988 καταγράφοντας συνολικά πάνω απο 230 συμμετοχές.

Το 2008 συμπεριλήφθηκαν μαζί με τον συμπατριώτη του και άλλωτε συμπαίκτη του, Βιγια, στο Hall of Fame. Αποτελεί μεχρι σήμερα μια απο τις πιο εμβληματικές και συμπαθητικές φυσιογνωμίες οχι μονο της Τότεναμ αλλα σε ολο το αγγλικό ποδόσφαιρο. Πριν λίγες μερες θα μπορούσε να πει κανεις οτι έκλεισε ένας κύκλος όταν κλήθηκε να βραβεύσει έναν άλλον συμπατριώτη του, τον εν ενεργεία παγκόσμιο πρωταθλητή, Κριστιάν Ρομέρο.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ για λίγες ημέρες! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.