Αφιέρωμα: Η τρομερή Ιρλανδία του Τζάκι Τσάρλτον!

Με αφορμή την επικείμενη αναμέτρηση της Εθνικής με τη δημοκρατία της Ιρλανδίας (αύριο στις 21:45), οι Premierleaguefans θυμούνται τον Τζάκι Τσάρλτον - τον άνθρωπο που έβαλε ως προπονητής την πράσινη αρμάδα στον χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών διοργανώσεων δημιουργώντας την δική του εποχή - και κάνουν μια αναδρομή στη θητεία του την περίοδο 1986-1996.

Ο Τζάκι Τσάρλτον, μεγαλύτερος αδερφός του θρυλικού Μπόμπι, ήταν από τους μεγαλύτερους κεντρικούς αμυντικούς της εποχής του. Πέρασε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του καριέρα στη Λιντς γράφοντας πάνω απο 700 συμμετοχές (1ος στην ιστορία του συλλόγου) σε όλες τις διοργανώσεις ενώ το 1966 ήταν μέλος των «Λιονταριών» που κατέκτησαν το Παγκόσμιο Κύπελλο μπροστά στο κοινό τους!

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

Στην καριέρα του ως προπονητής εργάστηκε σε Μίντλεσμπρο, Σέφιλντ Γουένσντεϊ και Νιούκαστλ. Η θέση όμως που έμελε να τον στιγματήσει ήταν αυτή του ομοσπονδιακού τεχνικού του Έιρε. Ανέλαβε τον Φεβρουάριο του 1986 κάτω απο αμφισβήτηση (λόγω εθνικότητας) έχοντας ως πρώτη αποστολή τα προκριματικά για το Euro του 1988.

Ο Τζάκι προσπάθησε σε πρώτη φάση να πείσει τους παίκτες ότι δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα απο εθνικές ομάδες οπως της Αγγλίας και της Σκωτίας που έδειναν συχνά το παρόν σε μεγάλες διοργανώσεις. Σε συνδυασμό με το ομαδικό μαχητικό πνεύμα που άρχισε να δημιουργείται, τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν. Το Έιρε τερμάτησε 1ο στον όμιλο, μπροστά απο Βουλγαρία, Βέλγιο και Σκώτια εξασφαλίζοντας την πρώτη του συμμετοχή σε Euro. Στα τελικά που διεξήχθησαν στα γήπεδα της Γερμανίας πήρε μία ιστορική νίκη 1-0, με την Αγγλία, αναδείχθηκε ισόπαλο 1-1 με την μετέπειτα φιναλίστ Σοβιετική Ένωση και ηττήθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο απο την μετέπειτα πρωταθλήτρια Ολλανδία. Ετσι τερμάτησε 3η στον όμιλο αφήνοντας τις καλύτερες εντύπωσεις.

Η εξαιρετική παρουσία των Ιρλανδών στο Euro δεν ήταν φωτοβολίδα. Δύο χρόνια αργότερα συμμετείχαν στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορία τους. Ο ενθουσιασμός του κόσμου ξεχείλιζε και ο Τσάρλτον με τις δηλώσεις του και τους παίκτες έγιναν σύνθημα και τραγούδι. “Put them under pressure” (σ.σ. να τους θέσεις υπό πίεση) ήταν το σύνθημα που αποτέλεσε τον τίτλο του επίσημου τραγουδιού και θα συνόδευε την προσπάθεια της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Ιταλίας (ήταν ένας συνδυασμός μίας παραλλαγής του τραγουδιού Dearg Doom των Horslips, του “Ally’s Tartan Army” και του ποδοσφαιρικού συνθήματος “Ole ole ole ole”), με τους παίκτες και τον κόσμο να τραγουδάνε «We are all part of Jackies army”. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τράγουδι γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία.        

Όσον αφορά τη διοργάνωση, στην πρεμιέρα των ομίλων το Έιρε αντιμετώπισε και πάλι τους Άγγλους με την ισοπαλία 1-1 να είναι το τελικό σκορ. Ακολούθησε άλλη μία ισοπαλία με την Αίγυπτο χωρίς τέρματα ενώ στην τελευταία αγωνιστική με την Ολλανδία, ο Κουίν ισοφάρισε στο 71’ το γκολ του Γκούλιτ και έδωσε με 3 ισοπαλίες την πρόκριση στους Ιρλανδούς στην φάση των 16. Η Ρουμανία ηταν ο επόμενος αντίπαλος στη Γένοβα και το πρωτο νοκ αουτ ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι μετα και την τέταρτη ισοπαλία της ομάδας του Τσάρλτον. Οι δύο ομάδες είχαν απόλυτη ευστοχία στα πρώτα τέσσερα μέχρι που ο Πατ Μπόνερ απέκρουσε το 5ο της Ρουμανίας. «The nation holds its breath” (σ.σ. το έθνος κρατάει την ανάσα του) αναφωνεί ο Ιρλανδός εκφωνητής και ο Ο’Λίρι ευστοχεί. Το Έιρε ηταν στους "8"! Στον προημιτελικό κοίταξαν τους διοργανωτές Ιταλούς στα μάτια αλλά ηττήθηκαν 1-0. 500.000 κόσμου υποδέχθηκαν και αποθέωσαν το συγκρότημα του Τζάκι Τσάρλτον στην επιστροφή τους στο Δουβλίνο σαν παγκόσμιους πρωταθλητές.

Ακολούθησαν τα προκριματικά για το Euro 1992 όπου το Έιρε δεν κατάφερε να προκριθεί, τερματίζοντας δεύτερο, έναν βαθμό πίσω από την Αγγλία. Σειρά είχαν τα προκριματικά για το Παγκόσμιο του 1994 στις ΗΠΑ. Ο Τζάκι Τσάρλτον στις δηλώσεις που ακολούθησαν της κλήρωσης ξεχώρισε απο την αρχή την ομάδα του, την Ισπανία και τους πρωταθλητές Ευρώπης Δανούς, κάτι που επαληθεύτηκε. Η πρόκριση κρίθηκε στις λεπτομέρειες την τελευταία αγωνιστική (όπου το Έιρε ταξίδεψε στη Βόρεια Ιρλανδία σε ένα παιχνίδι με δρακόντια μέτρα ασφαλείας λόγω των πολιτικών αναταραχών που επικρατούσαν τότε ανάμεσα στις δύο χώρες και υπο τον φόβο τρομοκρατικής επίθεσης. Για την ιστορία ο αγώνας στο Μπέλφαστ έληξε 1-1). Το πρώτο εισιτήριο από τον προκριματικό όμιλο πηραν οι Ισπανοί με 19 βαθμους και με 18 ισοβάθμισε το Έιρε με τους Δανούς. Την πρόκριση πήραν οι Ιρλανδοί λογω καλύτερης επίθεσης (ίδια διαφορά τερμάτων) με την αρμάδα του Τζάκι Τσάρλτον να προκρίνεται ξανά στο Παγκόσμιο Κύπελλο!

Ο κόσμος ανυπομονούσε να ξαναζήσει στιγμές σαν αυτές του καλοκαιριού του 1990 και η πρεμιέρα άνοιξε την όρεξη. Στο πρώτο ματς του ομίλου, ο Χάουτον με ένα ψηλοκρεμαστό σουτ νίκησε τον Παλιούκα και οι Ιρλανδοί πήραν μια τεράστια νίκη με 1-0 απέναντι στην μετέπειτα φιναλίστ Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο. Για τη 2η αγωνιστική ηττήθηκαν απο το Μεξικό και στην 3η αναδείχθηκαν ισόπαλοι με τη Νορβηγία. Πέρασαν (ως 2οι σε τετραπλή ισοβαθμία!) και πάλι στη "Φάση των 16" όπου αποκλείστηκαν απο την καλύτερη Ολλανδία. Η επιστροφή στη χώρα συνοδεύτηκε και πάλι απο αποθέωση και ο Τσάρλτον λίγο αργότερα τιμήθηκε ως επίτημος Ιρλανδός πολίτης. Υπήρχε η αίσθηση οτι ένας κύκλος έκλεινε καθώς η ομαδα ήταν αρκετά «γερασμένη». Παρόλα αυτά έγινε μια μεγάλη προσπαθεια για πρόκριση στο επομενο Euro, του 1996. Η ομαδα τερμάτισε 2η και διεκδίκησε την πρόκριση σε μπαράζ με την Ολλανδία. Το πάλεψε αλλά ηττήθηκε με 2-0 και έμεινε εκτός.

Το τέλος εποχής είχε έρθει και για τον Τζάκι Τσάρλτον και για τη συγκεκριμενη φουρνιά παικτών, τον Όλντριτζ, τον Χάουτον, τον Μακ Γκραθ, τον Τάουσεντ... Η δεκαετία που ο Τζάκι είχε καθήσει στον πάγκο των Ιρλανδών, η εποχή δηλαδή της “Jackie΄s Army” οπως ονομάστηκε ήταν κάτι παραπάνω απο τρεις προκρίσεις σε μεγαλές διοργανώσεις. Ο χαρακτήρας και το κλίμα που είχε δημιουργήσει στην εθνική ομάδα είχε άμεση ανταπόκριση και επίδραση στη διάθεση και την περηφάνια που ένιωθε ο κόσμος. Είχε γίνει ίσως ο πιο αγαπητός άνθρωπος στη χώρα και ηταν Άγγλος! Η αγέρωχη μορφή του με τον αυθορμητισμό του, τις πλάκες και τα πειράγματα του έχει μεινει ανεξίτηλη μετά απο τόσα χρόνια και η είδηση του θανάτου του τον Ιούλιο του 2020 είχε συγκινήσει όλους τους Ιρλανδούς. Το “We are all part of Jackie’s army” ακούγεται μέχρι και σήμερα στα παιχνίδια της εθνικής ομάδας.

Παλαιότερο αφιέρωμα στον Τζάκι Τσάρλτον ως ποδοσφαιριστή-θρύλο της Λιντς Γιουνάιτεντ, εδώ.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.