Αμπερντίν - 40 χρόνια πριν: Η ομάδα του Άλεξ Φέργκιουσον!

Ο σπουδαίος Σκωτσέζος μάνατζερ είχε μεγαλουργήσει και σε άλλο σύλλογο προτού αναλάβει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Με αφορμή τα επικείμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια του ΠΑΟΚ με την Αμπερντίν, οι Premier League Fans γυρίζουν 4 δεκαετίες πίσω και θυμούνται την πιο επιτυχημένη περίοδο στην ιστορία του σκωτσέζικου κλαμπ, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1983.

Το Αμπερντίν είναι μία πόλη της βορειοανατολικής Σκωτίας, γνωστή και ως "η πόλη του γρανίτη". Μέχρι το 1978, και την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας απο τον Άλεξ Φέργκιουσον, η ομάδα μετρούσε 1 μόλις πρωτάθλημα, το μακρινό 1955. Στην 8ετία (1978-1986) που ακολούθησε όμως έγινε εξόριξη χρυσού και τροπαίων στην κυριολεξία.

Οι βάσεις στο "Πιτόντρι" ξεκίνησαν να μπαίνουν με τον ερχομό του Φέργκιουσον, ο οποίος ανέβασε τον πήχη του συλλόγου βγάζοντας τον απο ρόλο κομπάρσου και βάζοντας τον άμεσα σε τροχία πρωταθλητισμού. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν με την Αμπερντίν να κατακτά το πρωτάθλημα τη σεζόν 1979-1980. Είχαν περάσει 15 χρόνια απο τότε που μία άλλη ομάδα πλην των Σέλτικ και Ρέιντζερς είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Ο επόμενος τίτλος της εποχής Φέργκιουσον ήταν το Κύπελλο του 1982 (4-1 απέναντι στη Ρέιντζερς), που έβγαλε την ομάδα στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της ιστορικής περιόδου ήταν οι Στράχαν, Λέιτον, Μίλερ, ΜακΛίς μεταξύ άλλων.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ

Η ευρωπαϊκή πορεία του 1983 ξεκίνησε από τα προκριματικά του Αυγούστου αποκλείοντας την ελβετική Σιόν με συνολικό σκορ 11-1. Στον επόμενο γύρο η Αμπερντίν δυσκολεύτηκε αρκετά με τη Δυναμό Τιράνων ενώ ακολούθησε ο σχετικά εύκολος αποκλεισμός της πολωνικής Λεχ Πόζναν. Στους «8» περίμενε η Μπάγερν Μονάχου, ένα απο τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, που την περασμένη σεζόν ήταν και φιναλίστ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι Σκωτσέζοι κράτησαν το 0-0 στο Μόναχο. Στον επαναληπτικό του 'Πιτόντρι" παρότι βρέθηκαν δύο φορές πίσω στο σκορ πέτυχαν τη μεγάλη ανατροπή και με 2 γκολ στο τελευταίο τέταρτο πήραν τη μεγάλη πρόκριση με 3-2. Στα ημιτελικά το εμπόδιο της βελγικής Βάτερσεϊ ήταν σαφώς πιο εύκολο (5-2 το συνολικό σκορ). Και φτάνουμε στον τελικό. Στις 11 Μαϊου του 1983, στο Ούλεβι του Γκέτεμποργκ η Αμπερντίν αντιμετώπιζε της Ρεάλ Μαδρίτης που είχε στον πάγκο της τότε τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο. “We are the Dons from Aberdeen and we are the finest that is ever been. We can sing, and we can play and Alex Ferguson, he knows the way” ήταν το σύνθημα – τραγούδι των πανω απο 12000 εκδρομέων φιλων της Αμπερντίν που είχαν κατακλύσει τις εξέδρες.

Ο Μπλακ άνοιξε νωρίς το σκορ για την Αμπερντίν αλλά η Ρέαλ ισοφάρισε γρήγορα. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση όπου ο Χιούιτ σκόραρε με κεφαλιά μετά απο σέντρα του ΜακΓκί.

Η Αμπερντίν γινόταν η 3η ομάδα της Σκωτίας που κατακτούσε ευρωπαϊκό τρόπαιο (μετά τη Σέλτικ του '67 και τη Ρέιντζερς του '72). Ακολούθησε άλλο ένας διεθνής τίτλος, το Σούπερ Καπ, απέναντι στο Αμβούργο του Χάπελ! Μέχρι το 1986, που τελείωσε η εποχή του Φέργκιουσον, η Αμπερντίν πρόσθεσε στην τροπαιοθήκη της άλλα 2 Πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα και 1 Λιγκ Καπ, φτάνοντας τους 10 τίτλους (επί των ημερών του) συνολικά την 8ετία (1978-1986)!

Πολλοί ξέρουν για το άγαλμα του Αλεξ Φέργκιουσον που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ολντ Τράφορντ, ωστόσο άλλο ένα βρίσκεται στο "Πιτόντρι" και θυμίζει σε όλους την πιο επιτυχημένη, πλούσια σε τίτλους (με αποκορύφωμα το Κυπ. Κυπελλούχων του '83) εποχή της Αμπερντίν, 40 χρόνια πριν.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.