Πρέμιερ Λιγκ: 20 Αγωνιστικές, 10 Ξεχωριστά Στατιστικά!

Νούμερα και μετρήσεις που μας βοηθούν να βγάλουμε συμπεράσματα για το αγγλικό πρωτάθλημα.

Διανύσαμε ακόμα ένα σαββατοκύριακο χωρίς δράση στην Πρέμιερ Λιγκ , αφού αυτές τις μέρες έλαβε χώρα, ο τρίτος γύρος του FA Cup (η κλήρωση του 4ου γύρου, εδώ) και η αλήθεια είναι οτι δε θα έπρεπε να έχουμε παράπονο, αφού ο Δεκέμβριος ήτανε γεμάτος από παιχνίδια, καθώς διεξήχθησαν, συνολικά 7 αγωνιστικές.

Έχοντας μόλις μπει στο 2ο γύρο του φετινού πρωταθλήματος, είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε μερικά ενδιαφέροντα στατιστικά από ομάδες και παίκτες.

Ο Πέντρο Πόρο της Τότεναμ

  1. Η Λίβερπουλ έχει δεχθεί τα λιγότερα γκολ στο πρωτάθλημα (18) και μαζί με Νιουκάστλ και Άρσεναλ έχουν Τα περισσότερα παιχνίδια με ανέπαφη εστία (7). Τα 18 γκολ που έχει δεχθεί η ομάδα του Μερσισάιντ έχουν να κάνουν τόσο στον Άλισον ο οποίος έχει 77,4% ποσοστό αποκρούσεων το υψηλότερο στη κατηγορία, καθώς και στη τρομερή χρονιά που διανύει ο Βαν Ντάικ. Ο Ολλανδός είναι πρώτος σε κερδισμένες εναέριες μονομαχίες με 82, φτάνοντας ένα ποσοστό 82% δεύτερος πίσω από τον ΜακΚένα της Νότιγχαμ που έχει 87%. Μιλώντας για κερδισμένες μονομαχίες θα αναφερθώ και στον Άντονι της Γιουνάιτεντ οποίος είναι ο μοναδικός παίκτης με διψήφιο αριθμό μονομαχιών (13) και καμία κερδισμένη. Ε τουλάχιστον προσπαθεί το παιδί...
  2. Ένας δείκτης που δείχνει στην Μπρέντφορντ, οτι χρειάζεται επειγόντως επιθετικό είναι η διαφορά goal και xGoal (G-xG). Η απουσία τόσο του Τόνει όσο και του Εμπεουμό φαίνεται και στους αριθμούς της Μπρέντφορντ, αφού με -7,6 είναι τελευταία στη σχετική λίστα πράγμα που σημαίνει πως οι καλές θέσεις στις οποίες βρίσκονται οι ποδοσφαιριστές της για να σκοράρουν, σπαταλούνται. Στην κορυφή αυτής της λίστας είναι η Μάντσεστερ Σίτι με +7,2. Αν αυτό το δείκτη τον μετρήσουμε ατομικά σε παίκτες, οι δυο Νοτιοκορεάτες επιθετικοί Σον και Χουάνγκ, συνεχίζουν να είναι στις πρώτες θέσεις, με +4,9 και +4,1 αντίστοιχα, ενώ στην αντίπερα όχθη στρογγυλοκάθονται 3 ματιασμένοι επιθετικοί που θα αφήσω να τους μαντέψετε... Επειδή όμως δε κρατιέμαι θα σας τους πω. Κάλβερτ-Λούιν πρώτος με -3,9 και δεύτεροι με -3,6 Ντάργουιν Νούνιεζ (είναι πρώτος σε δοκάρια 5) και Νίκολας Τζάκσον, ενώ στη 5η θέση από το τέλος βρίσκεται ο Γουισά της Μπρέντφορντ με -2,5.
  3. Μιλώντας για xG,  η Λίβερπουλ ενάντια στη Νιουκάστλ, δημιούργησε 7,20 xG, τα περισσότερα στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα, εκείνο το απόγευμα, ο Μο Σαλάχ σκόραρε 2 φορές, έφτασε τα 153 γκολ με τη φανέλα των “ρεντς” στο πρωτάθλημα, μπαίνοντας σε ένα κλειστό κλαμπ με τους παίκτες που έχουν σκοράρει πάνω από 150 γκολ με έναν σύλλογο στην Πρέμιερ, μαζί με Χάρι Κέιν (Τότεναμ 213), Κούν Αγουέρο (Μάντσεστερ Σίτι 184), Γουέιν Ρούνεϊ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 183) και Τιερί Ανρί (Άρσεναλ 175).  Ο Αιγύπτιος, πέρα από πρώτος σκόρερ μαζί με τον Χάλαντ, είναι και ο παίκτης με τις περισσότερες επαφές μέσα στην αντίπαλη περιοχή με 152.
  4. Ο Μπίλι Γκίλμουρ είναι στη πρώτη θέση των νεαρών παικτών (κάτω των 23), με τις περισσότερες προωθημένες πάσες ανά 90’ με 6,3. (Στη λίστα συγκαταλέγονται νεαροί ποδοσφαιριστές με πάνω από 500 λεπτά συμμετοχής φέτος). Πρώτος βέβαια σε πάσες κλειδιά είναι ο Μπρούνο Φερνάντες με 56. Τώρα , όσο αναφορά τις προωθημένες πάσες που δέχονται οι παίκτες, ο Σάκα είναι στη πρώτη θέση, έχοντας δεχτεί 305 τέτοιες πάσες, αριθμός πολύ μεγάλος σε σχέση με το δεύτερο σε αυτή τη λίστα Σαλάχ που έχει δεχθεί 222.
  5. Ο Κρις Γουντ έγινε ο έβδομος παίκτης που σκοράρει χατ τρικ στη Boxing Day της Πρέμιερ Λιγκ μετά από τον Τιερί Ανρί (2000), τον Κέβιν Φίλιπς (2000), τον Ρόμπι Φάουλερ (2001), το Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ (2011), το Γκάρεθ Μπέιλ (2012) και το Χάρι Κέιν (2017).
  6. Το “New Year Resolution” για τον Ντόμινικ Σολάνκε θα μπορούσε να είναι να βελτιώσει λίγο τα κοντρόλ του, αφού φιγουράρει στη πρώτη θέση των παικτών με τα περισσότερα χαμένα κοντρόλ με 74, 15 παραπάνω από τον δεύτερο στη λίστα, κάνοντας τον και το παίκτη με τις περισσότερες χαμένες κατοχές (53).
  7. Τσέλσι και Σέφιλντ οδηγούν τη λίστα των ομάδων με τις περισσότερες κίτρινες κάρτες (65), ενώ στις ομάδες με τις πιο πολλές κόκκινες είναι Λίβερπουλ, Τότεναμ και Μπέρνλι (4). 2 κόκκινες έχουν ήδη αντικρίσει ο Μπισούμα της Τότεναμ και ο ΜακΜπέρνι της Σέφιλντ.
  8. Στις ανασταλτικές λειτουργίες των ομάδων, η Τότεναμ είναι πρώτη σε τάκλς γενικά (406) και πρώτη σε τακλς στο δικό τους επιθετικό τρίτο (63). Ο Πέντρο Πόρο είναι στη 1η θέση στα τάκλιν που η ομάδα του κέρδισε την κατοχή (41) και πρώτος σε μπλοκς (43). Βέβαια, είναι και δεύτερος σε χαμένα τάκλιν (38), με χειρότερο, σε αυτό το τομέα, μόνο των Αλεξάντερ Άρνολντ της Λίβερπουλ (41). Μία άλλη ομάδα που τα πάει και αυτή καλά σε κάποιους αμυντικούς δείκτες, είναι η Φούλαμ, καθώς έρχεται 4η σε τάκλιν (179) και πρώτη σε αναχαιτήσεις (Interceptions) με 231, το 1 /4 από αυτές τις έχει κάνει ο Ρόμπινσον (58).
  9. Ο παίκτης με τις περισσότερες επιτυχημένες ντρίμπλες είναι ο Ντοκού με 44, ωστόσο το καλύτερο ποσοστό το έχει ο Τρίπιερ με 82%, αφού από τις 17 προσπάθειες να περάσει τον αντίπαλο, τα κατάφερε τις 14. Από την άλλη, ο παίκτης με τις περισσότερες προσπάθειες ντρίμπλας στον αντίπαλο, είναι ο Στέρλινγκ με 104, ωστόσο έχει καταφέρει μόνο τις 35 φορές να περάσει έχοντας ένα ποσοστό του 33,7%, άρα περίπου 1 στις 3. Παρόλα αυτά, ο Ραχίμ Στέρλινγκ είναι ο παίκτης με τις περισσότερες κερδισμένες κάρτες (14 κάρτες) και ένας από τους 9 παίκτες που έχουν κερδίσει 2 πέναλτι φέτος.
  10. Ο Τζέιμς Μίλνερ στο τελευταίο παιχνίδι ενάντια στη Γουέστ Χαμ ισοφάρισε σε συμμετοχές των Ράιαν Γκίγκς (632) και κυνηγάει πλέον μόνο τον Γκάρεθ Μπάρι (653), στη λίστα των παικτών με τις περισσότερες συμμετοχές στη Πρέμιερ Λιγκ.
 
Επιμέλεια: Σταύρος Πετρέλλης


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.