Πλησιάζοντας στη λήξη της μεταγραφικής περιόδου θα «σκάσουν» οι κινήσεις των μεγαλύτερων ομάδων, ενώ θα τρέξουν για τα τελευταία deals και όλοι οι σύλλογοι που ψάχνουν (ή που θέλουν να πουλήσουν) παίκτες.

Μελετώντας τη λίστα των μεταγραφών που έχουν ήδη γίνει, αποφάσισα να κάνω μια σούμα στα όσα συνέβησαν ως τώρα και να προβλέψω ποιος θα κινηθεί πιο "ζεστά" στην Deadline Day (31 Ιανουαρίου). Πάμε:

 

Στην Τσέλσι είναι άνετοι μιας και βρίσκονται στην κορυφή και σπάνια πετάνε βαθμούς. Αφού ξεφούσκωσε η υπόθεση με τον «Ντιέεεγκο Ντιέεεεγκο», προχωράνε κανονικά. Ο Κόντε είπε ότι θα πάρει παίκτες, αλλά για την ώρα απλώς έρθει πίσω ο Άκε από τη Μπόρνμουθ. Λεφτά έχει πολλά στα ταμεία, συν ότι ο Κινέζος Αηβασίλης ήταν γενναιόδωρος και φέτος! Ο Ιταλός θέλει τον Γιορέντε για τα ρεπό του Κόστα αλλά η Σουόνσι κλωτσάει γιατί τελευταία σκοράρει αβέρτα. Δεν ξέρω τι άλλο θα πάρει, αλλά μπορεί να αναγκαστεί να αλλάξει αναπληρωματικό κίπερ πουλώντας Μπέγκοβιτς στη Μπόρνμουθ.

 

Η Βενγκέρ λέει βρήκε για την Άρσεναλ τον επόμενο Άσλεϊ Κόουλ σε κάποια αλάνα της Αγγλίας, οπότε είναι εντάξει. Άλλωστε το καλοκαίρι το χε παραξηλώσει με τις μεταγραφές! Δήλωσε ότι ο Παγιέ είναι καλός αλλά έχει παίκτες στη θέση του, όχι ότι θα ήταν και πολύ πιθανή μια τέτοια ενδο-Λονδινιακή μετακίνηση! Γύρισε κι ο Γουέλμπεκ, δεν φαίνεται να σκοπεύει να πάρει αγοράσει κάτι άλλο ο Αλσατός. Πιθανότατα θα φύγει ο Τζένκινσον ενώ το ίδιο προσπαθεί και ο Ντεμπισί.

 

Η περσινή πρωταθλήτρια, Λέστερ, πήρε Εντιντί για το κέντρο και πούλησε Σλουπ που δεν έπαιζε καθόλου. Άφησε τον Ερνάντεθ να γυρίσει στην Ισπανία για τη Μάλαγα. Έβγαλε και κάτι …ψιλά μιας και το καλοκαίρι τον είχε πάρει τζάμπα. Αντίθετα, ο Ρανιέρι προσπαθεί να τελειώσει την καριέρα του Ουγιόα, αφού δεν τον βάζει ποτέ να παίξει και αρνείται τις προτάσεις για να τον πουλήσει. Ελπίζω να τον αφήσει να φύγει για να παίζει κάπου, είναι ωραίος φορ. Κατά τα άλλα, μάλλον θα επανέλθει για τον Γκαστόν Ραμίρες της Μίντλεσμπρο, την οποία ήδη έχει στο …ψηστήρι.

 

Η Μπόρνμουθ είδε τον πανάκριβο για τα δεδομένα της Άιμπ να μην έχει πιάσει καθόλου ως τώρα και σκέφτεται διπλά κάθε κίνηση. Έχασε και τον Άκε που γύρισε στην Τσέλσι, από την οποία θέλει να πάρει τον Μπέγκοβιτς (μάλλον γιατί ο Μπόρουτς γέρασε) κι ετοιμάζεται να σπάσει τον κουμπαρά της. Θα επιμείνει για αυτό, και ίσως κάνει κι άλλη μια, έξτρα κίνηση.

 

Έξυπνα κινείται η Μπέρνλι. Πήρε πίσω δωρεάν τον Τζόι Μπάρτον που αν δεν συλληφθεί για ένα σωρό πιθανούς λόγους, θα είναι πολύ καλή προσθήκη στο κέντρο της. Και μετά κινήθηκε για μια και καλή αγορά παίκτη μεσοεπιθετικά, με Σνόντγκρας ή Μπρέιντι. Πολύ καλοί και οι δύο, στα 10-12 μύρια η τιμή τους. Ο πρώτος διάλεξε τη Γουέστ Χαμ, ο δεύτερος είναι πλέον ο βασικός στόχος. Πριν βγει ο μήνας μπορεί να κινηθεί και για Ρόμπερτσον της Χαλ ή άλλον αμυντικό (αριστερό μπακ ή στόπερ).

 

Ο Άλαρνταϊς έχει κάνει ένα σωρό προτάσεις για λογαριασμό της Κρίσταλ Πάλας αλλά για την ώρα όπως είπε ο ίδιος: «Έχουμε κάνει μόλις μία μεταγραφή, όμως έχουμε χάσει περίπου 20 από τους στόχους για τους οποίους είχαμε κάνει προσφορές». Μόνο Σλουπ πήρε, φαίνεται όμως ότι θα ανακοινώσει σύντομα και τον Φαν Άανχολτ. Θα πάρει κι άλλους όμως.

 

Ο Μόγιες τα χει χαμένα. Αν και έχει δίκιο να γκρινιάζει που δεν του προσφέρουν μπάτζετ μεταγραφών, το γεγονός ότι έχει κάνει τη Σάντερλαντ να θυμίζει κάτι μεταξύ reunion παλαιμάχων της Έβερτον και Β’ ομάδα της Μάντσεστερ, είναι αστείο. Μετά από Πίεναρ και Ανιτσέμπε πήρε και τον 35ρη Λέσκοτ, ενώ θέλει να πάρει και Οβιέδο-Γκίμπσον. Τουλάχιστον αυτοί είναι κάτω των 30… Δεν θέλει να πουλήσει Ντεφό (του χαλάει το ρεκόρ!), αναγκάστηκε να δώσει Φαν Άανχολτ γιατί το ζήτησε ο ίδιος, αλλά γενικώς, ενισχυμένη δύσκολα θα βγει η ομάδα.

 

Στην Τότεναμ δεν θέλησαν να εμπλακούν σε μεταγραφικές …ιστορίες. Πούλησαν τον Κάρολ στη Σουόνσι μιας και δεν έπαιζε ποτέ, αρνήθηκαν για κάποιον ανεξήγητο λόγο να πουλήσουν τον Βίμερ, ο οποίος για κάποιον εντελώς ανεξήγητο λόγο προσέλκυσε το ενδιαφέρον άλλων ποδοσφαιρικών (!) συλλόγων και κατά τα άλλα δεν φαίνεται να ψάχνουν κάποιον παίκτη. Ούτε καν μετά από τον τραυματισμό του Φερτόνγκεν.

 

Ο Κλοπ έχει βαρεθεί να δηλώνει ότι ο Γενάρης δεν είναι κουλ περίοδος για μεταγραφές. Δεν πουλάνε οι ομάδες, δεν βρίσκει τους κατάλληλους παίκτες, προτιμάει να αγοράζει το καλοκαίρι, τα έχει πει πολλές φορές. Θα δείξει αν θα δικαιωθεί, μιας και για την ώρα η Λίβερπουλ έχει κάνει μεγάλη …κοιλιά. Ίσως μια κίνηση να μην ήταν και τόσο κακή ιδέα.

 

Απόλυτη ησυχία στο θέμα των αφίξεων παικτών για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Είναι γνωστό άλλωστε το πόσο σφιχτός είναι και πόση οικονομία κάνει στους συλλόγους του ο Ζοσέ Μουρίνιο, ξοδεύοντας  με θαυμαστή φειδώ το κάθε ευρώ! Απαλλάχθηκε από το βάρος των Σνάιντερλεν και Ντεπάι (υπάρχει ενδιαφέρον και για τον Γιανγκ) κι έβαλε στα ταμεία της ομάδας καμιά 40ριά και βάλε μύρια. Μπορεί άνετα (από οικονομικής άποψης) να κινηθεί για αγορά παίκτη στη λήξη των μεταγραφών, με τους φίλους της ομάδας να κρατούν ήδη πλακάτ με το μήνυμα “JOSE SPEND” στις εξέδρες του Όλντ Τράφορντ.

 

Στο γαλάζιο κομμάτι του Μάντσεστερ, ο Πεπ Γκουαρντιόλα σκοπεύει να δώσει άλλη μια ευκαιρία στους παίκτες της Σίτι να προσαρμοστούν στο σύστημα που θέλει να παίζει. Δεν προχωρά λοιπόν σε σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ, υποδεχόμενος στην ομάδα του μόνο τον Βραζιλιάνο «νέο Νειμάρ» (παρακαλώ, όχι!). Θα καταφέρει να μάθει ποδόσφαιρο στον εξαιρετικό στα λάθη Τζον Στόουνς, ή να φτιάξει άμυνα με τους υπόλοιπους διαθέσιμους αμυντικούς; Αμφιβάλλω, αλλά ο Πεπ ξέρει καλύτερα!

 

Η Έβερτον μπήκε στο μεταγραφικό τοπίο με άγριες διαθέσεις. Έχει «υπογράψει» περίπου 50 παίκτες και είναι κοντά σε άλλους τόσους. Ουσιαστικά πάντως έχει υπογράψει μόνο τον Σνάιντερλεν από τη Γιουνάιτεντ και τον ταλαντούχο εξτρέμ Λούκμαν. Ο Κούμαν τα «άκουσε» που δεν έβαζε νεαρούς της ακαδημίας και όταν το τόλμησε ο Ντέιβις έκανε …παπάδες! Ξαφνικά λοιπόν έγινε υπέρμαχος των αγγλικών ταλέντων! Βάση λογικής θα πάρει έναν ακόμη παίκτη-όνομα για την επίθεσή του, ενώ σίγουρα στη λήξη των μεταγραφών θα χει 3-4 προτάσεις για τον ΜακΚάρθι, ο οποίος είναι πολύ καλός χαφ για να παρακολουθεί τα ματς από πάγκο/εξέδρα/καναπέ.

 

Ο Μάρκο Σίλβα ανέλαβε το δύσκολο έργο να παλέψει για την παραμονή της Χαλ. Προφανώς ο πρόεδρας του είπε ότι δεν του δίνει …φράγκο για μεταγραφές, οπότε πούλησε Λίβερμορ και Σνόντγκρας για να έχει λεφτά για ξόδεμα. Υπέγραψε ήδη 4 παίκτες (Νιασέ, Εβάντρο, Ελαμπντελαουί, Μάρκοβιτς) και θα πάρει ακόμα καναδυό (μπορεί να είναι ανάμεσά τους ο Μιλιβόγεβιτς;), αλλά αυτοί που έφυγαν ήταν πολύ σημαντικοί για να αναπληρωθούν εύκολα. Θα χρειαστεί να βγάλει λαγούς από το καπέλο του ο καλύτερος Πορτογάλος προπονητής της λίγκας.

 

Extreme makeover στην επίθεσή της έκανε η Μίντλεσμπρο. Έφυγε ο Νιούτζεντ, λογικά θα φύγει και ο Ρόουντς, δύο παίκτες που είναι παίκτες Τσάμπιονσιπ. Οι Ζεστέντ και Μπάμφορντ που ήρθαν στη θέση τους, θέλουν να αποδείξουν ότι είναι παίκτες Πρέμιερ Λιγκ. Ο Καράνκα είχε στα παρακάλια τον Χεσέ αλλά εκείνος θέλει να γυρίσει στη χώρα του γιατί δεν πέρασε πολύ καλά στη Γαλλία. Πάντως, το μεγάλο πρόβλημα της Μίντλεσμπρο είναι ο Γκαστόν Ραμίρες που θέλει να πάει στη Λέστερ. Αν δώσει 15 μύρια ο Ρανιέρι λογικά θα τον πάρει και η Μπόρο θα έχει ανάγκη να βρει κι άλλον επιθετικογενή παίκτη και μάλιστα για βασικό.

 

Περίεργη χρονιά στη Σαουθάμπτον. Νέες εμπειρίες με τα ευρωπαϊκά ματς, ξενέρα με τον αποκλεισμό στην τελευταία αγωνιστική. Μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα, πρόκριση στον τελικό του Λιγκ Καπ με δύο νίκες επί της Λίβερπουλ! Στα μεταγραφικά, ο Φόντε απαίτησε να φύγει και οι Saints έκαναν cash-in στέλνοντάς τον στη Γουέστ Χαμ. Άφησε κενό στα στόπερ, αλλά ο Πιέλ ανακάλυψε έναν νεαρό κάπου στην ακαδημία της ομάδας κι εκείνος έβγαλε απαιτητικότατους αγώνες (μέσα στο Άνφιλντ σε ημιτελικό πχ) πολύ ικανοποιητικά. Οπότε δεν είναι ξεκάθαρο αν θα πάρει στόπερ, ενώ στην επίθεση έχοντας στα πιτς τον Όστιν θα χρειαστεί παίκτη. Θέλει τον Γκαμπιαντίνι και είναι κοντά στο να τον πάρει. Μια μεταγραφή θα την κάνει πιστεύω, ίσως και δύο τώρα που πήγε τελικό και είναι …στα γούστα.

 

Συνεχίζει τις μετρημένες κινήσεις ο Χιούζ στη Στόουκ. Σε κάθε μεταγραφική περίοδο κάνει κι από μια «μπαμ» μεταγραφή, συν κάτι …ψιλά. Τώρα το «μπαμ» ήταν ο Μπεραχίνο. ΟΚ, είναι παίκτης που έχει να παίξει μπάλα 2 χρόνια, αλλά πριν από αυτά ήταν στα τοπ ταλέντα της Αγγλίας και η Στόουκ πιστεύει ότι θα τον συνεφέρει. Κατά τα άλλα, αγόρασε για μόνιμα τον Γκραντ που έχει καλύψει τέλεια το κενό του Μπάτλαντ κάτω από τα δοκάρια και «ξεφόρτωσε» τον Μπόγιαν που δεν τον ήθελε ο κόουτς. Δεν ξέρω αν θα πάρει κάτι άλλο, υποθέτω θα έχει τεντωμένα τα αυτιά της για προσφορές και ότι προκύψει.

 

Ο Μπράντλεϊ έριξε τα …μπινελίκια του που απολύθηκε πριν να έχει ευκαιρία να κάνει μεταγραφές στη Σουόνσι και η διοίκηση των Ουαλών τον εκδικήθηκε δίνοντας μπάτζετ στον αντικαταστάτη του. Οπότε ο Κλέμεντ πήρε ήδη Όλσον (επιτέλους ένα νορμάλ αριστερό μπακ σε αυτό τον σύλλογο!), Τομ Κάρολ και Νάρσινγκ, ενώ θα λογικά θα πάρει και κάτι ακόμα. Πολύ σημαντικό θεωρώ το ότι έκανε τον κουφό στις προτάσεις άλλων ομάδων για τον σπάνιο παικταρά Γκίλφι, γιατί αν τον πουλούσε θα είχε υποβιβαστεί από τώρα. Επίσης κρατάει τον Γιορέντε σε απομόνωση, μακριά από τηλεοράσεις/ραδιόφωνα/κομπιούτερζ, μην ακούσει ότι τον θέλει ο Κόντε.

 

Έχω καιρό να δω ιταλικό πρωτάθλημα και δεν ξέρω αν ο Ζάρατε είναι σε καλή κατάσταση ή αν ο Νιάνγκ σταμάτησε να χρειάζεται ένα στρέμμα για να κοντρολάρει τη μπάλα. Ο Ματσάρι πάντως αυτούς διάλεξε για τη Γουότφορντ και είναι σίγουρος για εκείνους, αρκετά σίγουρος ώστε να παίξει και τη θέση του. Πήρε επίσης και τον Κλέβερλι που ξέρει την κατηγορία και είναι καλή επιλογή. Περιμένω να βρει κάπου να πουλήσει τον Ιγκάλο που ήταν σούπερ πέρσι και χάλια φέτος. Αν ο αγοραστής μιλάει κινέζικα, θα πάρει και χαβαλέ λεφτά. Νομίζω ότι θα φέρει κι άλλον παίκτη εκτός από αυτούς που πήρε ήδη.

 

Ο Πιούλις ήθελε στη Γουέστ Μπρομ τον Σνάιντερλεν, δεν του έκατσε και πήρε Λίβερμορ. Μια χαρά είναι και ο πρώην παίκτης της Χαλ, κι ας μην είναι παιχτάρα σαν τον Γάλλο. Η πλάκα είναι ότι έχει και κέρδος από το μεταγραφικό πάρε-δώσε ως τώρα, γιατί η Στόουκ της έδωσε 12 μύρια για παίκτη που έληγε το συμβόλαιό του σε 6 μήνες (και του οποίου την ύπαρξη είχε ξεχάσει ο Πιούλις). Οπότε ουσιαστικά έχει κέρδος 2 μύρια, δεν έχασε τίποτα και πήρε έναν πολύ καλό χαφ. Θα πάρει κι άλλον πριν το «σφύριξα κι έληξες» των μεταγραφών, είμαι σίγουρος. Μπορεί κάτι σε Ιβάνοβιτς στο τζάμπα, μπορεί και κάτι σε «μεταγραφή 15-20 μυρίων λιρών». Μπορεί και τα δύο μαζί. Κιμπάρης είναι ο κόουτς!

 

Έχω γράψει τη γνώμη μου για το πόσο αστείους θεωρώ τους διοικούντες της Γουέστ Χαμ. Το deal του Τζάτζα ήταν θαρρείς και το διαπραγματεύτηκε ο επιθεωρητής Κλουζώ. Γελοίος, για μένα, και ο χειρισμός της υπόθεσης Παγιέ. Τα βρόντηξε κι έφυγε επειδή έτσι ήθελε. Τέλος πάντων, πήραν 25 ψωρομυριάκια από τη Μαρσέιγ για τον αντάρτη από τα Lidl και έχουν λεφτά να πάρουν τον Χόγκαν από τη Μπρέντφορντ. Ο τύπος έχει ξεροσταλιάσει να περιμένει να πάει στα Σφυριά, ενώ ένα ολόκληρο χωριό στο Ρότσντέιλ περιμένει να κάνει γλέντι με το 30% που θα πάρει από τη μετακίνηση! Ο Μπίλιτς πήρε τον Φόντε για να συμμαζέψει την άμυνά του που είναι παιδική χαρά και τον Σνόντγκρας για να ξεχαστεί ταχύτερα ο Παγιέ. Αποδεδειγμένα ποιοτικοί παίκτες και οι δύο.

 

Αυτά τα ολίγα. Ανυπομονώ για μια καρπερή deadline day κι εύχομαι να έρθουν ακόμη καλύτεροι παίκτες στην Πρέμιερ Λιγκ, στέλνοντας τα «παλτά» σε άλλες λίγκες που δεν τις παρακολουθώ (μουχαχαχαχ).

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.