Στην Τελική Ευθεία

Εάν η ποδοσφαιρική σεζόν 2017-18 ήταν ένα 400άρι στο στίβο, τώρα θα βρισκόμασταν στην αρχή της τελικής ευθείας. Η Liverpool έφτασε με πολύ καλό τέμπο ως εδώ, όλα όμως θα κριθούν από τη δύναμη με την οποία θα διανύσει τα τελευταία μέτρα προς τη γραμμή του τερματισμού.

ΠΡΟΣΟΧΗ : Ακολουθεί κείμενο που ξεχειλίζει από αριθμούς. Εισέρχεσθε υπ΄ευθύνη σας.

Οι Reds του Klopp έχουν δώσει 42 ματς μέσα στη σεζόν. 41+1, για την ακρίβεια.
41 απολύτως ανταγωνιστικά ματς, συν 1 απολύτως χαλαρό και «διαδικαστικό» ματς – τον επαναληπτικό με την Porto (κάτι που όμως δεν τους χαρίστηκε, αντιθέτως το κέρδισαν με το σπαθί τους, χαρίζοντάς μας ακόμα μία «βραδιά ανθολογίας» στην Ευρώπη με το ιστορικό 0-5 του Dragão).
Οι Reds του Klopp έχουν να δώσουν ακόμα 11 ματς μέσα στη σεζόν. Minimum.
Κανείς δεν μπορεί να μας απαγορεύσει να ονειρευόμαστε το maximum.
Ότι θα γίνουν 13. Ή ακόμα και 14, με το τελευταίο να διεξάγεται στο Κίεβο στις 26 Μαΐου.
Σε κάθε περίπτωση, έχοντας διανύσει τα ¾ της σεζόν 2017-18, ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ποια είναι η δυναμική της Liverpool εν όψει του τελευταίου διμήνου, στο οποίο θα κριθούν τα πάντα.

Το πρώτο ενθαρρυντικό σημάδι έρχεται με μια απλή ανάγνωση του βαθμολογικού πίνακα. Ας χρησιμοποιήσουμε ως σημείο αναφοράς το αντίστοιχο χρονικό σημείο της περσινής σεζόν, μετά από 29 ματς πρωταθλήματος. Τότε η Liverpool ήταν στην 4η θέση του πίνακα με 56 πόντους (+25 διαφορά τερμάτων). Φέτος, βρίσκεται στην 3η θέση με 60 πόντους (+35 διαφορά τερμάτων). Πάνω-κάτω τα ίδια, θα πει κανείς.
Λάθος.
Διότι, τέτοια εποχή πέρυσι, η απόσταση της Liverpool από την 5η της βαθμολογίας Man Utd ήταν 4 πόντοι (και μάλιστα η United χρωστούσε 2 ματς, είχε δώσει 27). Ακόμα και η 6η Arsenal, κι αυτή με 2 ματς λιγότερα, βρισκόταν στο -6 από τους Reds. Η κούρσα για την 4αδα ήταν ορθάνοιχτη – και πραγματικά κρίθηκε στο νήμα, στην τελευταία αγωνιστική. Ενώ φέτος, υπάρχει μια «καθαρή» απόσταση 7 βαθμών από την 5η θέση της Chelsea, χωρίς αστερίσκους και υπολειπόμενα ματς για κανέναν. Επομένως, όσο κι αν δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμα, η Liverpool βρίσκεται σε σημαντικά καλύτερο σημείο από το αντίστοιχο περσινό. Και φυσικά, η μεγαλύτερη φετινή συγκομιδή και η βολικότερη τοποθέτηση μεταξύ των ανταγωνιστών στις αρχές Μαρτίου, αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το 2016-17 ήταν μια σεζόν δίχως σωματική και ψυχική επιβάρυνση από ευρωπαϊκούς αγώνες.  
          

Ένα δεύτερο θετικό σημάδι φαίνεται να είναι η «φρεσκάδα» που δείχνει η Ομάδα μπαίνοντας στην Άνοιξη. Η εργομετρική της εικόνα είναι εξαιρετική. Τα τρεξίματα των ποδοσφαιριστών παραμένουν εντυπωσιακά, οι ανάσες τους φαίνονται επαρκέστατες και ο Klopp δηλώνει ότι το rotation για φέτος έλαβε τέλος – από δω και μπρος κανείς δεν θα μείνει έξω για λόγους ξεκούρασης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να πιστωθεί στο προπονητικό επιτελείο, που πήρε μαθήματα από τα περσινά παθήματα (όταν η Ομάδα «έσκασε» μες στο χειμερινό αγωνιστικό ναρκοπέδιο, σαν να πάτησε τη… χειμερία νάρκη).

Η διαχείριση των παικτών, ο καταμερισμός των συμμετοχών του καθενός, έγινε με τρόπο υποδειγματικό. Υπάρχουν μόνο τρεις ποδοσφαιριστές για τους οποίους μπορεί να ειπωθεί ότι έχουν «τραβήξει κουπί» φέτος· ο Bobby Firmino (με 3098 λεπτά συμμετοχής, 82% του συνόλου) ο Mo Salah (με 3061 λεπτά, 81% του συνόλου) κι ο Emre Can (με 2814 λεπτά, 74% του συνόλου). Κανένας άλλος ποδοσφαιριστής δεν έχει αγωνιστεί περισσότερο από τα 2/3 του συνολικού χρόνου των φετινών αγώνων. Τη θέση του δεξιού μπακ έχουν μοιραστεί οι Gomez (22+6 ματς) και Alexander-Arnold (14+7 ματς) σε εγχώριες διοργανώσεις και Champions League αντίστοιχα. Τη θέση του αριστερού μπακ οι Moreno (23 ματς) και Robertson (19 ματς). Ο Mignolet έπαιξε 22 ματς κι ο Karius 19. Οι κεντρικοί αμυντικοί κι αυτοί σε αέναο rotation, ακόμα και ο Ragnar Klavan έχει παίξει στα μισά ματς πρωταθλήματος (15/29 συμμετοχές), οι χαφ το ίδιο. Είναι πραγματικά ελάχιστοι οι παίκτες που έμειναν έξω από αυτό το πανηγύρι συλλογικότητας που έστησε φέτος ο Γερμανός, σχεδόν όλοι μπήκαν κάποια στιγμή στο χορό και χόρεψαν.    

Έφτασε λοιπόν η ώρα για την Εαρινή Επίθεση.
Η Liverpool δείχνει ετοιμοπόλεμη· σε φόρμα, σε καλή διάθεση, σε καλό φεγγάρι.
Αφήνει πίσω της 105 γκολ (2,5 ανά αγώνα, όχι κι άσχημα), μια μαγιά 60 πόντων στο πρωτάθλημα (2,07 ανά αγώνα, ρυθμός που τη φέρνει στους 78-79 στην τελική κατάταξη, αριθμός που εξασφαλίζει θέση στο επόμενο Champions League). Και κοιτάει μπροστά.
Εκεί που θα δοθεί η τελική μάχη, εκεί που θα μπει το οριστικό πρόσημο στη χρονιά της.
Εκεί που την περιμένει αρχικά ένα οριακό ματς στο Old Trafford και κατόπιν η κλήρωση των προημιτελικών στη συνέχεια της ευρωπαϊκής περιπέτειας.

Εκεί όπου εμείς περιμένουμε να μας κάνουν να ονειρευτούμε.
Αν αυτή είναι η ώρα της απογείωσης, προσδεθείτε και μην σταματάτε να ελπίζετε.   


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.