Ο Ardan Turan αναλύει την παρουσία των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ στις πρώτες δέκα αγωνιστικές της σεζόν.

Την καλησπέρα μου σύντροφοι θαυμαστές της Πρέμιερ. Μετά από 10 αγωνιστικές αξίζει να δούμε μια μια τις ομάδες και να βγάλουμε τα πρώτα μας συμπεράσματα.

Θα κάνω αρκετές αναφορές στο κείμενο με τις προβλέψεις για τη σεζόν 2018-19 που είχα γράψει πριν την έναρξη του φετινού πρωταθλήματος.

Αρχικά θα μιλήσουμε για τις 14 ομάδες που δεν συγκαταλέγονται στο Big-6 της Αγγλίας. Δίπλα από κάθε ομάδα έχω τη θέση της στη βαθμολογία. Ο Μουρίνιο έχει κατορθώσει να πάει την Γιουνάιτεντ 8η στην κατάταξη, αλλά μιας και η ομάδα του Μάντσεστερ παραμένει στο Big-6 θα την αντικαταστήσω στο κείμενό μου με την 6η στην κατάταξη, Μπόρνμουθ. Να με συγχωρέσουν οι φίλοι των Κερασιών.

6. Μπόρνμουθ

Σαφώς καλύτερη από ότι περίμενα είναι στην αρχή της σεζόν η ομάδα του Χάου. How? Πιθανότατα επειδή α) δεν έχει ταλαιπωρηθεί από σοβαρούς τραυματισμούς σε παίκτες-κλειδιά για την ώρα, με τον Γουίλσον να κάνει επιτέλους όσα έδειχνε ότι μπορούσε β) ο Λερμά έδεσε τέλεια και ήταν αυτό που έλειπε από το κέντρο της ομάδας, ενώ και ο Μπρουκς αποδεικνύεται εξαιρετική μεταγραφή και γ) κάποιοι μέτριοι παίκτες όπως ο Φρέιζερ κάνουν τα ματς της ζωής τους. Ακολουθεί δύσκολο πρόγραμμα και θα χάσουν την επαφή με την 6η θέση, αλλά παίζουν όμορφα, παίρνουν βαθμούς και το μόνο που τους λείπει είναι ένα γήπεδο με σοβαρή χωρητικότητα (με 11κ κόσμο δεν γίνεται βήμα παραπάνω).

7. Γουότφορντ

Άλλη μια θετική έκπληξη των πρώτων 10 αγωνιστικών. Ο Γκράθια βασίστηκε σε έναν κορμό παικτών που διατήρησε σταθερό στα πρώτα ματς της χρονιάς, κι αυτό αποδείχθηκε ευεργετικό. Ακόμα όμως και όταν ο τραυματισμός του Τρώει Ντύνει του χάλασε το βασικό πλάνο, άλλαξε πρόσωπα κρατώντας το ίδιο περίπου σχήμα, έβαλε βασικό τον ξεχασμένο Σαξές και είχε όντως επιτυχία. Ο Περέιρα κάνει παπάδες, όπως πάντα όταν είναι απόλυτα υγιής, αλλά η βάση της επιτυχίας της ομάδας είναι η καλή της άμυνα. Θα το πιστώσω στον προπονητή και στα καλά κεντρικά χαφ (πολύ ωραίος ο Χιούζ που χρησιμοποιείται στο πλάι), καθώς δεν βλέπω ιδιαίτερη ποιότητα πίσω. Εντυπωσιακή η συγκομιδή της, μάλλον δεν θα καταφέρω ούτε φέτος να ρίξω τους Πότσο.

9. Έβερτον

Μέτριο ξεκίνημα, αναμενόμενο μετά τις πολλές αλλαγές που έγιναν και πάλι. Ουσιαστικά τα αποτελέσματά της είναι πολύ καλά πλην των δύο σερί εντός έδρας αγώνων με Χάντερσφιλντ (1-1) και Χαμ (1-3). Ο Γερο-Μηνάς δεν έχει παίξει ακόμα, ο Γκόμες τώρα άρχισε να παίζει και γενικά έχει δουλειά ακόμα ο Μάρκο Σίλβα. Πιστεύω θα την κάνει, αλλά έχει δρόμο. Το πρόβλημα στο «9» παραμένει, δοκιμάζεται εκεί ο Ριτσάρλισον, με τον Τοσούν να είναι μέτριος. Η άμυνα δεν είναι σταθερή ως τώρα, ίσως γίνει αν παίξουν μερικά ματς μαζί οι βασικοί της. Δεν ξέρω ποιοι θα είναι βασικοί στα στόπερ, όπου υπάρχουν 3 παίκτες για 2 θέσεις. Ακολουθεί καλό πρόγραμμα για να ανέβει βαθμολογικά η Έβερτον. Είμαι περίεργος αν θα κάνει ώριμα 1-2 καλές κινήσεις τον Γενάρη ή θα κάνει πάλι παραπάνω αλλαγές από όσες πρέπει.

10. Γουλβς

Νομίζω ότι εκτίμησα σωστά τους Λύκους. Καλή ομάδα, δεν θα πέσει, έχει κάποιους πολύ ποιοτικούς παίκτες, αλλά ως εκεί. Είχα γράψει ότι δεν με γεμίζει ο Ραούλ Χιμένες και πράγματι η Γουλβς ψάχνει φορ από τώρα για τον Ιανουάριο. Επίσης, το γεγονός ότι ο Ζότα δεν έχει πάρει μπρος (0 γκολ, 0 ασίστς αν και παίζει πάντα), δεν βοηθάει. Θα κάνει ζημιές, θα υποστεί ζημιές και γενικά θα είναι στη μέση της βαθμολογίας, λίγο πάνω ή λίγο κάτω ανάλογα από τις μεταγραφές του χειμώνα. Έχει ενδιαφέρον σαν σύλλογος, να δούμε αν θα καταφέρει να μπει σφήνα χάρη στα κονέ του Μέντες ή θα ζοριστεί στο τραπέζι με τα μεγάλα παιδιά.

11. Μπράιτον

Ως τώρα, όπως τα περίμενα το καλοκαίρι. Κινείται σωστά για να καθιερωθεί στην κατηγορία. Προσπάθησε να κάνει αναβάθμιση στα πλάγια μπακ της αλλά για την ώρα δεν το χει καταφέρει απόλυτα, λογικά θα γίνει σταδιακά. Θέλει να βρει τρόπους να σκοράρει και χωρίς τον Μάρεϊ αλλά πάλι εκείνος είναι που έχει βάλει 6 από τα 11 φετινά της γκολ! Στα υπέρ της ότι έχει καταφέρει να κρύψει την απουσία του περσινού της MVP Γκρος, που φέτος είναι τραυματίας. Δύναμή της ο Ράιαν που είναι τερματοφυλακάρα, το βρετανικό δίδυμο των στόπερ της που είναι πολύ δεμένο και ο 35χρονος φορ που ματώνει τα δίχτυα. Αυτά και ο Γκρος (όταν επιστρέψει) της αρκούν για παραμονή.

12. Λέστερ

Η συγκομιδή της μοιάζει μέτρια έως τώρα, αλλά έχει παίξει καλά. Ο Μάντισον είναι φανταστικός για πρωτοεμφανιζόμενος στην κατηγορία. Ο Γκεζάλ είναι τραγικός, αν ήταν επιλογή Πιέλ πρέπει να τη χρεωθεί. Θα πρέπει να πιστωθεί όμως την αγωνιστική άνοδο του Τσίλγουελ, τη βελτίωση του Γκρέι, την καθιέρωση του Μεντί. Πρέπει να σταματήσει το αστείο με τον πρώην ποδοσφαιριστή Κάπτεν Μόργκαν στην άμυνα, λογικά με την επιστροφή Σογιουντσού από τραυματισμό θα συμβεί αυτό. Επίσης θα πρέπει είτε να πάρει βασικό δεξιό μπακ (τίμιος ο Αμαρτέι αλλά όχι αρκετός) είτε να παίζει εκεί ο Ρικάρντο και να αποκτηθεί δεξί χαφ, μιας και ο Γκεζάλ ...δεν μπορεί. Έχει αξιόλογο υλικό και προπονητή, έχει όμως και βαρύ πένθος για τον θάνατο του προέδρου, το οποίο πρέπει να διαχειριστεί.

13. Γουέστ Χαμ

Το καλοκαίρι είχα γράψει: «Θα ήθελα να πάρει έναν απολύτως αξιόπιστο μέσο αλλά ενδέχεται ο Τζακ να κάνει τη δουλειά και να γλιτώσουμε από τον βασικό Νομπλ». Πέρσι το καλοκαίρι είχα γράψει: «Χρειάζονται ένα καλό κεντρικό χαφ που να στείλει τον Νομπλ στον πάγκο (επιτέλους, κι ας είναι αρχηγός από εκεί)». Θα γράψω και του χρόνου κάτι αντίστοιχο ή θα το διορθώσουν; Συνολικά είναι καλύτεροι από πέρσι αλλά ασταθείς. Η άμυνα είναι καινούρια, ο τερματοφύλακας εξαιρετικός όπως το περίμενα. Η επίθεση έχει προβλήματα λόγω τραυματισμών (Γιαρμολένκο, Αρναούτοβιτς και μονίμως Κάρολ) αλλά και γιατί το κέντρο της είναι απολύτως προβληματικό. Γουίλσιρ και Σάντσες τραυματίστηκαν, ο Ράις είναι αποκάλυψη αλλά αρνείται να ανανεώσει, οπότε ο Νομπλ βγαίνει από την ενδεκάδα μόνο άμα είναι τιμωρημένος. Η τύχη της θα εξαρτηθεί από το αν θα κρατήσει Πελεγκρίνι (πρέπει) και αν θα πάρει επιτέλους ποιοτικό, υγιή μέσο.

14. Κρίσταλ Πάλας

Ο παππούλης Κουκουβάγιος Ρόι το παλεύει, με τα γνωστά προβλήματα. Η ομάδα του εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον Ζαχά, ο οποίος μοιάζει να είναι ο μοναδικός επικίνδυνος παίκτης της επίθεσής της. 3 γκολ εκείνος, 2 ο Μιλιβόγεβιτς με τα πέναλτι που εκτέλεσε, 2 όλοι οι άλλοι μαζί, σύνολο 7 γκολ σε 10 ματς. «Έχω την περιέργεια να δω τον Μάιερ και αν θα συνέλθει ποτέ ο Μπεντέκε» είχα γράψει πριν τρεις περίπου μήνες. Ο Βέλγος είναι άφαντος λόγω τραυματισμού, ο Γερμανός λίγα πράγματα ως τώρα. Πολύ ωραίος παίκτης φαίνεται ο 20χρονος Ουάν-Μπισάκα που καθιέρωσε ο Χότζσον στο δεξί άκρο της άμυνας. Συμπαθητική ομάδα σίγουρα, αλλά το γεγονός ότι η πορεία της καθορίζεται κατά βάση από έναν παίκτη είναι πρόβλημα. Αν μπορούσε πχ να ξαναπάρει τον Λόφτους-Τσικ για το δεύτερο μισό της σεζόν θα ήταν τρομερή κίνηση για εκείνη.

15. Μπέρνλι

«Θα έχουν ζόρια φέτος οι Clarets, αλλά δεν θα πέσουν», έλεγα το καλοκαίρι. Το πρώτο το βλέπουμε ήδη, μένει να δούμε και το δεύτερο. Δεν είναι καλή η φετινή Μπέρνλι. Ίσως την επηρέασε η ευρωπαϊκή περιπέτεια, ίσως χρειαζόταν περισσότερη ενίσχυση, ίσως ανέβηκε το επίπεδο στη λίγκα. Έχει χτυπηθεί αρκετά από τραυματισμούς (Πόουπ, Μπρέιντι, Γκίμπσον) και οι τέσσερις φορ της έχουν μαζί 5 γκολ. Μπορεί να παίξει καλύτερα με το υπάρχον υλικό. Στη συνέχεια θα φανεί εάν μπορεί να κάνει κινήσεις τον Γενάρη, λογικά βάση του καλού κουμάντου στα μεταγραφικά της θα έχει ένα επαρκές ποσό στα ταμεία για να πάρει 2 παίκτες να τη βοηθήσουν.

16. Σαουθάμπτον

Με δικαιώνει. Καμία από τις μεταγραφές της δεν έχει βοηθήσει ουσιαστικά, δεν αρέσει το ποδόσφαιρο που παράγει, δεν έχει καλά αποτελέσματα. Έχει τη δεύτερη χειρότερη επίθεση του πρωταθλήματος και δεν πιστεύω ότι ο προπονητής της μπορεί να κάνει κάτι για να το διορθώσει αυτό. Θα ελπίζει να φορμαριστεί πχ ο Ίνγκς, να προσαρμοστεί καλύτερα ο Ελγιουνούσι, ή να γίνει κάτι ...τυχερό, γιατί δεν πείθει. Πέραν του ότι δεν παίζει μπάλα, δεν έχει προωθηθεί κάποιος από την ακαδημία της ομάδας, ούτε δείχνει βελτίωση οποιοσδήποτε από τους ποδοσφαιριστές της. Περιμένω να δω αν θα συνεχίσει με τον Χιούζ στον πάγκο και αν θα δαπανήσει ξανά σημαντικά ποσά για χειμερινές μεταγραφές, έχοντας ήδη ρίξει χρήματα το περασμένο καλοκαίρι.

17. Κάρντιφ

«Προσωπικά θα έβρισκα εξαιρετική τρολιά το να στεφθεί με επιτυχία αυτό το εγχείρημα, απλώς επειδή δεν το περιμένει κανείς», είχα γράψει για την προσπάθεια των Ουαλών να μείνουν στην Πρέμιερ Λιγκ με παίκτες της Τσάμπιονσιπ. Δεν είναι και τόσο κακοί τελικά! Έχουν τη δεύτερη χειρότερη άμυνα στην κατηγορία αλλά η επίθεσή τους είναι ικανοποιητική. Δεν παίζουν αντι-ποδόσφαιρο στα περισσότερα ματς, παλεύουν με ότι έχουν και δείχνουν να το ...χαίρονται. Κορυφαίοι της ο Φιλιππινέζος τερματοφύλακας Έθεριτζ και οι Άρτερ και Καμαράσα στο κέντρο. Οι δύο τελευταίοι ήρθαν στο κλείσιμο της μεταγραφικής περιόδου και αποδεικνύονται πολύ σημαντικές προσθήκες. Παραμένει φαβορί για υποβιβασμό η Κάρντιφ αλλά έχει εμφανιστεί ανταγωνιστική.

18. Φούλαμ

Είχα τη Φούλαμ στη λίστα των ομάδων που δεν θα κινδυνέψουν. Υπολόγισα χωρίς τον Γιοκάνοβιτς, ο οποίος ενώ είχε δείξει καλά στοιχεία στην Τσάμπιονσιπ, έχει χάσει τη μπάλα στην Πρέμιερ. Κάθε βδομάδα 5 αλλαγές στην βασική ενδεκάδα, κανείς δεν ξέρει ποιοι είναι οι βασικοί και ποιοι πρέπει να ψάχνουν άλλη ομάδα. Μίτροβιτς, Σίρλε και Σερί είναι οι μόνοι που έχουν φανέλα σπίτι τους. Γενικά είναι καλό να έχεις ανταγωνισμό, αλλά το ανελέητο rotation δεν δούλεψε ούτε για τη Γιουνάιτεντ του Φαν Χάαλ, ούτε για τη Σίτι του Πεπ τον πρώτο καιρό, και δύσκολα να δουλέψει για ομάδα στα χαμηλά στρώματα. Τη χειρότερη άμυνα στην κατηγορία έχει η Φούλαμ και αν δεν το διορθώσει σύντομα θα αναγκαστεί να αλλάξει προπονητή. Είχα γράψει ότι δεν μου άρεσε που παραγέμισε το ρόστερ της και πρέπει να κάνει κάτι γι αυτό, αλλά διαθέτει υπερβολικά πολλή ποιότητα για να πέσει.

19. Νιουκάστλ

Παίζει με τη φλόγα εδώ και πολύ καιρό, τώρα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ στο να καεί. Το ίδιο υλικό γεμάτο μετριοκακούς παίκτες, σε μια Πρέμιερ Λιγκ ολοένα και πιο ανταγωνιστική. Ο Κένεντι πέρσι ήταν φοβερός, φέτος μέχρι στιγμής απογοητεύει. Κι αν στην άμυνα μπορείς με τακτική και διάφορα κολπάκια να κρύψεις για λίγο τα προβλήματα, στην επίθεση τα 6 γκολ σε 10 ματς λένε την αλήθεια. Οι 3 βαθμοί ήρθαν από τρία 0-0. Χωρίς νίκες, δεν σώζεται κανείς, και για να κερδίσεις πρέπει να βάλεις περισσότερα γκολ από τον αντίπαλο, κάτι που η Νιουκάστλ φαίνεται πως δεν μπορεί να κάνει. «Ο Ράφα θα σώσει και φέτος την παρτίδα, απλώς θα πρέπει να ιδρώσει για να το κάνει». Το έγραψα, το πιστεύω, το ελπίζω. Αλλά αυτή τη φορά για να έρθει η σωτηρία δεν αρκούν οι υπάρχοντες παίκτες. Άσλεϊ, κάνεις καλές μεταγραφές τον Γενάρη, ή πέφτεις. Κι αυτή τη φορά δεν θα έρθει στην Τσάμπιονσιπ ο Μπενίτεθ να σε ξανανεβάσει.

20. Χάντερσφιλντ

Στις προβλέψεις μου είχα τα Τεριέ στις θέσεις που οδηγούν στην δεύτερη κατηγορία. Μετά από 10 αγωνιστικές βρίσκονται στην τελευταία θέση κι έχουν τη χειρότερη επίθεση στη λίγκα. Όσοι αποκτήθηκαν το καλοκαίρι για να βοηθήσουν μπροστά δεν τα έχουν καταφέρει για την ώρα, ο Κονγκολό τραυματίστηκε, ο Μούι δεν είναι όσο καλός ήταν πέρσι. Ο Βάγκνερ περιμένει την επιστροφή του Σομπχί από τραυματισμό, να ανέβουν αγωνιστικά οι παίκτες του, να φορμαριστούν οι επιθετικοί του, να έρθουν παίκτες τον Ιανουάριο (;). Δύσκολα τα πράγματα γενικά.


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.