Οι Premierleaguefans καταγράφουν τις κορυφαίες ομάδες, τους κορυφαίους προπονητές και παίκτες στο αγγλικό πρωτάθλημα για τη δεκαετία που μας αποχαιρετά.

Στην αρχή αυτής της 10ετίας η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν πρωταθλήτρια και πέρσι απέτυχε να τερματίσει στην πρώτη 4άδα, η Πόρτσμουθ βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία και έπειτα πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα στην 3η και στην 4η κατηγορία και ο Φρανκ Λάμπαρντ ήταν ακόμη παίκτης - και όχι προπονητής - της Τσέλσι. Έκτοτε έχουν αλλάξει πολλά...

 

Πρωταθλητές, Κυπελλούχοι, νικητές Carabao Cup (πρώην Λιγκ Καπ)

Το 2008 ο σεΐχης Μανσούρ αγοράζει τη Μάντσεστερ Σίτι και αλλάζει τη σύγχρονη ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Οι «Πολίτες», που είχαν μόλις 2 πρωταθλήματα Αγγλίας και συνολικά 11 εγχώριους τίτλους, θα γίνουν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο Νησί την επόμενη 10ετία κατακτώντας 4 πρωταθλήματα και συνολικά 13 εγχώριους τίτλους, συμπεριλαμβάνοντας και το Κομιούνιτι Σιλντ.

Σε κατακτήσεις τίτλων θα την ακολουθήσει έτερη ομάδα του Μάντσεστερ, η Γιουνάιτεντ, με 2 πρωταθλήματα και συνολικά 9 τίτλους, με τρίτη την Τσέλσι των τριών πρωταθλημάτων και συνολικά 6 τίτλων. Αξίζει, φυσικά, ειδική μνεία στην ομάδα που «έσπασε» την κυριαρχία των κορυφαίων αγγλικών συλλόγων, τη Λέστερ, για το πρωτάθλημα της σεζόν 2015-16 με τον Κλαούντιο Ρανιέρι στον πάγκο.

Τα 10 αυτά χρόνια ήταν δύσκολα για τις Άρσεναλ και Λίβερπουλ, με τους μεν «Κανονιέρηδες» να έχουν κυριαρχήσει την προηγούμενη 10ετία και τους δε «Κόκκινους» να έχουν όλα τα φόντα να το κάνουν στην ερχόμενη.

Ακολουθεί ο πίνακας με τις ομάδες που κατέκτησαν Πρέμιερ Λιγκ, FA Cup και Carabao Cup (πρώην Λιγκ Καπ) τη δεκαετία 2009-2019:

4 διαφορετικές πρωταθλήτριες, 8 διαφορετικοί προπονητές που το κατέκτησαν

Από το «Big-4» στο «Big-6»

Με τον Πεπ Γκουαρντιόλα στο τιμόνι της η Μάντσεστερ Σίτι έσπασε όλα τα ρεκόρ στα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα που κατέκτησε σε βαθμούς, γκολ και νίκες και όπως αναμενόταν βρίσκεται πρώτη με διαφορά από τη δεύτερη συμπολίτισσά της, Γιουνάιτεντ, στον πίνακα με τους συνολικούς κερδισμένους πόντους τη 10ετία που εκπνέει.

Στον τομέα, βέβαια, που κυριάρχησαν περισσότερο οι «Πολίτες» είναι αυτός των τερμάτων που σημείωσαν με 838, 127 περισσότερα από τη 2η Τσέλσι, ενώ στη διαφορά τερμάτων έχουν τον επίσης εντυπωσιακό αριθμό των 500 (838 έναντι 338 που δέχτηκαν)!

Και ενώ στο διάστημα 1999-2009 οι Σίτι και Τότεναμ είχαν ρόλο ...κομπάρσου, τα επόμενα 10 χρόνια εδραιώθηκαν, ειδικά οι πρώτοι, στις κορυφαίες ομάδες της Αγγλίας, οι οποίες από 4 έγιναν 6 και μπορεί τα «Σπιρούνια» να μην κατέκτησαν κάποιον τίτλο, αλλά με το Μαουρίτσιο Ποκετίνο στο τιμόνι παγίωσαν τη θέση τους στην πρώτη 4άδα της βαθμολογίας.

Παρακάτω ο πίνακας με τα παιχνίδια (P=Played), τις νίκες (W=Wins), τις ισοπαλίες (D=Draws), τις ήττες (L=Loses), τη διαφορά των γκολ (GD=Goal Difference), τους συνολικούς βαθμούς (Pts=Points) καθώς και τους βαθμούς ανά παιχνίδι (PPG= Points Per Game) όλων των ομάδων που αγωνίστηκαν έστω και για μία σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ τη δεκαετία 2009-2019: 


Λέστερ, Έβερτον και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ οι μοναδικές εκτός «Big-6» με θετικό πρόσημο στη διαφορά των γκολ

H μάχη των προπονητών

Μόλις δύο προπονητές στέφθηκαν πρωταθλητές εις διπλούν τη δεκαετία αυτή, ο απόλυτος κυρίαρχος της Πρέμιερ Λιγκ, Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, και ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Πέραν αυτών των δύο, πρωταθλητές επίσης στέφθηκαν οι Κάρλο Αντσελότι (Τσέλσι, 2010), Ρομπέρτο Μαντσίνι (Μάντσεστερ Σίτι, 2012), Μανουέλ Πελεγκρίνι (Μάντσεστερ Σίτι, 2014), Ζοσέ Μουρίνιο (Τσέλσι, 2015), Κλαούντιο Ρανιέρι (Λέστερ, 2016) και Αντόνιο Κόντε (Τσέλσι, 2017).

Φέργκιουσον και Γκουαρντιόλα, όπως αναμενόταν, συγκεντρώνουν τα υψηλότερα ποσοστά σε νίκες και βαθμούς ανά παιχνίδι, ενώ στην πρώτη 4άδα βρίσκεται και ο Γιούργκεν Κλοπ, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο.

Ακολουθεί ο πίνακας με τους 10 κορυφαίους προπονητές, που έχουν κοουτσάρει για τουλάχιστον 38 παιχνίδια πρωταθλήματος (άρα μίνιμουμ μία ολόκληρη σεζόν) σε συγκέντρωση βαθμών ανά παιχνίδι τη δεκαετία 2009-2019:

Κλοπ, Βενγκέρ, Βίλας Μπόας και Φαν Γκάαλ οι μοναδικοί από τους 10 που δεν κατέκτησαν το πρωτάθλημα στο διάστημα αυτό


Παίκτες: Οι «βιονικοί» και οι «φονιάδες»

Δέκα σεζόν, 38 παιχνίδια την κάθε αγωνιστική περίοδο, συνολικά 380 παιχνίδια το μάξιμουμ που θα μπορούσε να αγωνιστεί ένας ποδοσφαιριστής. Τραυματισμοί, τιμωρίες και πολλές φορές λόγοι τακτικής καταστούν αδύνατον κάποιος παίκτης να έχει αγωνιστεί σε όλα τα παιχνίδια, ωστόσο τρεις κατάφεραν και έσπασαν το «φράγμα» των 300, κάτι που από μόνο του αποτελεί φοβερό επίτευγμα, δύο εκ των οποίων είναι συμπαίκτες. Ο λόγος για τους Τζόρνταν Χέντερσον (Σάντερλαντ και Λίβερπουλ), Τζέιμς Μίλνερ (Άστον Βίλα, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ) και Μπεν Φόστερ (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μπέρμιγχαμ, Γουέστ Μπρομ και Γουότφορντ).

Ο πίνακας με τους 10 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν στα περισσότερα παιχνίδια πρωταθλήματος τη δεκαετία 2009-2019: Όπως αναμενόταν 4 από τους 10 είναι τερματοφύλακες

Ο κορυφαίος γκολκίπερ σε συμμετοχές αλλά και επεμβάσεις ήταν ο Μπεν Φόστερ (983 αποκρούσεις), ο Πετρ Τσεχ κράτησε περισσότερες φορές ανέπαφη την εστία του (107 σε 274 αγώενες), ο Νταβίντ Σίλβα μέτρησε τις περισσότερες ασίστ (89) και στο κομμάτι του σκοραρίσματος ξεχωρίζει άλλος ένας «Πολίτης», ο Σέρχιο Αγουέρο με 173 γκολ σε 250 συμμετοχές.

Παρακάτω οι 10 κορυφαίοι σκόρερ της δεκαετίας 2009-2019:


Ο Τζέιμι Βάρντι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2014-15


*Τα στατιστικά λήφθηκαν από το «BBC», ήταν προϊόν της «Opta» και περιλαμβάνουν στοιχεία μέχρι 20/12/2019


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.