Η νέα σεζόν ξεκινά και ο Ardan Turan δίνει τις εκτιμήσεις του.

Γειά σας όμορφοι. Και όμορφες, αν με διαβάζει καμία (στείλε πμ, έχω και κότερο). Με τράβηξαν από τα πόδια από την ξαπλώστρα μου για να κάνω πρόβλέψεις (όπως παλιά) για τη νέα σεζόν. Ντροπή τους να με ταλαιπωρούν γέρο άνθρωπο Αυγουστιάτικα. Αλλά ντάξει αφού ήρθα, πάμε πρόβλέψεις (με τη σειρά που περιμένω να τερματίσουν, στο περίπου)!

 

Για πρωτάθλημα:

Μάντσεστερ Σίτι

Οι πολυθεσίτες παίκτες που έφυγαν και το γεγονός ότι πήρε στράικερ θα στοιχίσουν στον Πεπ σε ετοιμότητα στην αρχή της σεζόν, αφού η Σίτι θα παίξει κάτι καινούριο και θα χρειαστεί χρόνος για να βρουν όλοι τους ρόλους τους. Περιμένω όμως ότι η ποιότητα του ρόστερ θα μιλήσει και θα το σηκώσουν στο τέλος. Στη μπλε μεριά του Μάντσεστερ οι περισσότεροι παίκτες κάνουν σούπερ σεζόν στη δεύτερη χρονιά τους, οπότε περιμένω τον Γκρίλις να παίξει μπάλα επιτέλους. Πριν δυό χρόνια ο Γκουαρντιόλα είχε το Τσάμπιονς Λιγκ στο τσεπάκι του κόντρα στην Τσέλσι και είπε να κατέβει χωρίς καθόλου μέσους για να δει τι θα γίνει. Yolo. Έχασε. Δεν τρέχει τίποτα. Ούτε καν τον νοιάζει να μην κάνει save. Τέσπα στο θέμα μας. Το μόνο πράγμα που μπορεί να τους αφήσει πίσω στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος θα είναι αν βάλουν σε προτεραιότητα το Τσάμπιονς Λιγκ, μιας και δεν το έχουν κατακτήσει.

Λίβερπουλ

Ο Κλοπ θα προσπαθήσει να εντάξει τον Νούνιες στο στυλ παιχνιδιού της Λίβερπουλ και το (τεράστιο κατά τη γνώμη μου και δεν το έχουν καταλάβει πολλοί) κενό του Μανέ θα επιχειρήσει να το καλύψει ο -ωραιότατος παίκτης- Λουίς Ντίας. Ομαδάρα παραμένει, λύσεις έχει σε κάθε θέση, πλην της μεσαίας γραμμής. Θα χτυπήσει ξανά όλες τις διοργανώσεις, αλλά παραμένει ένα σκαλί κάτω από τη Σίτι.

 

Για Ευρώπη:

Τότεναμ

Αν δεν έσταζε λουζεριά η φανέλα της θα έλεγα ότι μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Τώρα τη βλέπω για 3η ή 4η, το οποίο φυσικά είναι εξαιρετικό επίτευγμα για εκείνη. Έχει φοβερό προπονητή, βελτίωσε το ρόστερ της και το έκανε πιο ταιριαστό για το στυλ του Κόντε. Ριτσάρλισον, Μπισουμά, Πέρισιτς. Τον Σπενς τον πήρε η διοίκηση και ο Κόντε το ξεκαθάρισε σε δηλώσεις του τέσσερις φορές, μην γίνει καμιά παρανόηση και σκεφτούμε ότι ζήτησε ο Ιταλός ποτέ παίκτη κάτω των 27 ετών! Στα αρνητικά, θα έχει να παίξει Τσάμπιονς Λιγκ (στην Ευρώπη ο Κόντε... δεν το έχει) κι αυτό μπορεί να της κάνει κακό στο πρωτάθλημα αν δεν το διαχειριστεί σωστά.

Τσέλσι

Δεν μου άρεσαν όσα έγιναν στα διοικητικά της το καλοκαίρι, γιατί ξηλώθηκαν από τις θέσεις τους άνθρωποι που ήξεραν τι τους γίνεται και είχαν μια συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία είχε φέρει και εκπληκτικά αποτελέσματα. Τώρα το να κάνει τον τεχνικό διευθυντή ο πρόεδρος και να τον κοροϊδεύουν όλοι οι ατζέντηδες της Ευρώπης, δεν είναι καλό σημάδι. Παρόλα αυτά έχει και ρόστερ και τοπ προπονητή ώστε να μείνει στην τετράδα. Πιστεύω θα ενισχυθεί μετά την έναρξη του πρωταθλήματος, ασχέτως που θα πληρώσει υπεραξία επειδή καθυστέρησε πολύ. Λεφτά έχει, σιγουριά δεν βγάζει, για την ώρα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Έχει ξεκάθαρο πλάνο. Αποφάσισε ότι θα στήσει την ομάδα ο Σόλσκιερ. Ή ο Γούντγουορντ. Ή ο Μέρτο. Ή ο Ράνγκνικ. Ή ο Τεν Χαγκ. Κάποιος τέλως πάντων. Δε βαριέσαι, λεφτά υπάρχουν. Ας τα μοιράσουμε από δω κι από κει για κάθε λογής Μαλάκια κι ας μείνουμε για άλλη μια χρονιά χωρίς τοπ εξάρι, μιας και πήγε τόσο καλά αυτό το σχέδιο τις προηγούμενες χρονιές. Έχει κολλήσει το μυαλό τους να πάρουν τον Ντε Γιονγκ που δεν τους γουστάρει μια. No means no, ρε. Δεν ξεφορτώθηκαν τον Κριστιάνο γιατί δεν θέλει καμιά άλλη ομάδα να τον φορτωθεί. Λογικό αυτό. Η Γιουνάιτεντ είναι η δυσκολότερη ομάδα από όλες να προβλέψεις πού θα τερματίσει. Από τρίτη ως ένατη, όλα παίζουν. Οπότε θα λειτουργήσω όπως αυτοί, μπακαλίστικα, και θα πω κάπου ενδιάμεσα. Α, επίσης, περιμένω να παίξει μπάλα ο Σάντσο με τον Τεν Χαγκ.

Νέος κύκλος τον Αύγουστο! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

Άρσεναλ

Αφού έδιωξαν τον Έμερι χωρίς λόγο και έδωσαν τεράστιο μπάτζετ και στήριξη στον Αρτέτα, επίσης χωρίς λόγο, έφτασαν μια ανάσα από την μεγάλη επιτυχία της τέταρτης θέσης, την οποία ο Βενγκέρ είχε δεδομένη και την έκριναν ως αποτυχημένη. Just Arsenal things. Το περσινό καλοκαίρι η Άρσεναλ έκανε μεταγραφές που την ανέβασαν πολύ και τράβηξαν μαζί τους και τους υπόλοιπους παίκτες της. Ο Ζεσούς είναι τεράστιος χασογκόλης γενικά αλλά βλέπω ότι ταιριάζει πολύ στα Κανόνια, θα τρέχει ασταμάτητα, θα τα δίνει όλα και λογικά θα τον βλέπουν και οι υπόλοιποι νεαροί και θα κάνουν το ίδιο. Κι ο Ζιντσένκο θα βοηθήσει γιατί παίζει παντού. Θα μπορούσε να πιέσει και για την τρίτη θέση αλλά πιστεύω ότι θα βρει τρόπο να χάσει και την τετράδα.

Γουέστ Χαμ

Μ' αρέσει πολύ η ομάδα που έφτιαξε ο Μόγιες πέρσι. Από φέτος επιτέλους θα έχει και αρκετές λύσεις οπότε μπορούν να βασιστούν στις δυνάμεις τους και να παραμείνουν ψηλά. Έχουν ανάγκη από έναν ακόμα μέσο για να ολοκληρώσουν ένα εξαιρετικό μεταγραφικό καλοκαίρι. Είναι δεμένο σύνολο, έχει Άγγλουρες, ο Μόγιες είναι πιο ώριμος από ποτέ (παραδέχομαι ότι τον έχω κράξει πολύ στο παρελθόν), τους πιστεύω.

Άστον Βίλα

Ο Κουτίνιο ήταν πάντα υπερεκτιμημένος, οπότε πλέον βρίσκεται στο επίπεδο που πρέπει και με τις συνθήκες που πρέπει (τον λατρεύει ο προπονητής, έχει φάει σφαλιάρες στο κορυφαίο επίπεδο και συνήλθε). Η Βίλα έκανε νωρίς μεταγραφές, πήρε δύο καλούς παίκτες (Ντιέγκο Κάρλος-Καμαρά) για βασικούς και έχει γεμάτο ρόστερ και καλό κλίμα. Οφείλει να μπει στη δεκάδα ο κύριος Τζέραρντ.

Νιουκάστλ

Η ανερχόμενη δύναμη. Στο μεταγραφικό παράθυρο ήταν σαν να έπεσε το ρεύμα ενώ ξυριζόσουν, κι έμεινες από το ένα μάγουλο σαν νεοσύλλεκτος στα ελληνικά στρατά κι από την άλλη με μούσι αιώνιου φοιτητή. Οχύρωσε έξυπνα την άμυνά της με Πόουπ και Μπότμαν, αλλά στην επίθεση έμεινε ως είχε. Τέλος πάντων, είναι θέμα χρόνου να πάρει και για εκεί παίκτες, οπότε γενικά είναι σε άνοδο κι αξίζει να την παρακολουθεί κανείς.

Για ξεκούραστη σωτηρία:

Κρίσταλ Πάλας

Λοιπόν ο Βιεϊρά είχε ζόρια στο ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας, αλλά στο Λονδίνο μάλλον τον εμπνέει ο αέρας. Τα έχει πάει καταπληκτικά. Έχασε την παικτούρα τον Γκάλαχερ που ήταν δανεικός πέρσι, αλλά έκανε καλές μεταγραφές. Ο Έζε έκανε προετοιμασία, ο Ζαχά φέτος δεν πήγε στα γραφεία να ζητήσει μεταγραφή όπως συνηθίζει σε κάθε μεταγραφική περίοδο, οπότε υπάρχει καλό κλίμα, καλό ρόστερ, καλός προπονητής. Δεν θα ασχοληθεί με την επικίνδυνη ζώνη, θα παίξει και όμορφο ποδόσφαιρο.

Λέστερ

Βλέπω να τη βάζουν σε συζητήσεις για εξάδα και απορώ. Είναι η μοναδική ομάδα που δεν έφερε ούτε έναν παίκτη, ενώ έχασε τον Σμάιχελ και έχει τον Τίλεμανς φευγάτο. Βρίσκεται σε κακή κατάσταση από άποψη χτισίματος ρόστερ για το μέλλον, δεν τη βλέπω καλά. Το μόνο θετικό είναι ότι δεν έχει Ευρώπη.

Νέος κύκλος τον Αύγουστο! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

Μπράιτον

Κρατάει γερά ο Πότερ. Μόλις χάνει με πώληση έναν καραβασικό του, κουνάει το ραβδί, ψυθυρίζει ένα ξόρκι, εμφανίζει έναν άλλο καλό παίκτη για βασικό. Ο ανταγωνισμός μεγάλωσε πολύ, θα υποχωρήσει κάποιες θέσεις αλλά έχει την απαιτούμενη σταθερότητα για να μείνει μακριά από μπελάδες.

Μπρέντφορντ

Πόσο ωραία ομάδα. Φτου σου ρε Μελισσούλα. Τέτοιου τύπου ομάδες, δηλαδή μικρές που κατάφεραν να εκπλήξουν και να σωθούν στην πρώτη τους σεζόν στην Πρέμιερ, συνήθως στη δεύτερη σεζόν τους παθαίνουν σοκ και γίνονται βαρίδια προς τον πάτο. Σε αυτήν δεν θα συμβεί, οι άνθρωποι που την τρέχουν παραείναι έξυπνοι για να την πατήσουν. Ενίσχυσαν το ρόστερ τους με σούπερ ψαγμένες κινήσεις από Ιταλία και από Τσάμπιονσιπ και θα σωθούν ξανά.

Φούλαμ

Εδώ το στοίχημα είναι ο Μάρκο ο Σίλβα. Τη Φούλαμ την ξέρουμε, θα ανέβει τρένο, θα πέσει άκλαφτη. Και ξανά. Τον Μίτροβιτς τον ξέρουμε. 50 γκολ στη δεύτερη κατηγορία, 5 στην πρώτη. Το στυλ λειτουργίας το ξέρουμε, ανεβαίνει, μαζεύει σαβούρα, φουντάρει, προσπαθεί να ξεφορτώσει τη σαβούρα που μάζεψε. Οπότε επαναλαμβάνω, το μόνο άγνωστο εδώ, είναι ο Μάρκο. Θα καταφέρει να αλλάξει τη μοίρα του αγαπημένου ασανσέρ της Αγγλίας; Εγώ λέω ξεκάθαρα ναι. Θέλω πολύ να δω τον Παλίνια, μια πενταετία τώρα τον φέρνει στην Πρέμιερ η Γουλβς και τελικά ήρθε για άλλη ομάδα, καλά πήγε αυτό.

 

Για αποφυγή υποβιβασμού:

Γουλβς

Αποδυναμωμένη. Αν δεν πάρει πραγματικά καλό φορ μετά τον τραυματισμό του Χιμένες, θα έχει πρόβλημα. Ο προπονητής της είναι σοβαρός αλλά δεν μου αρέσει το ρόστερ της. Ο Μουτίνιο γέρασε, ο Νέβες βαρέθηκε, οι αντίπαλοί της ενισχύθηκαν. Χαμηλές πτήσεις θα κάνει, τη βάζω στο γκρουπ των ομάδων που ψάχνουν την παραμονή τους.

Σαουθάμπτον

Αγόρασε τον Αριμπό και όλα τα αγόρια από ένα τμήμα της Γ' Λυκείου. Παίζει με τη φλόγα και στο τέλος θα καεί. Γουόρντ-Πράους και Σαλισού (πρέπει να ανοίξει μπιτσόμπαρο με το όνομά του αυτός) είναι σπάνιοι παιχταράδες. Αν τους βγάλεις από τη Σαουθάμπτον θα βγει 19η. Όσο είναι στα καλά τους αυτοί οι δύο, το σώζει. Πάντως, ο νέος ιδιοκτήτης μίλησε για σταθεροποίηση στην πρώτη δεκάδα κι αυτό είναι παντελώς ανέφικτο για μένα, οπότε ή εγώ κάτι δεν βλέπω σωστά ή αυτός είναι παπατζής.

Νότιγχαμ Φόρεστ

Λοιπόν όπως θα ξέρουν και οι τέσσερις φανατικοί αναγνώστες μου ανά τον κόσμο, πιστεύω ότι ο προπονητής σε μια ομάδα (ειδικά αγγλική) είναι το παν. Οπότε εδώ θα εμπιστευτώ τον Κούπερ απόλυτα και θα πω ότι θα σώσει την ομάδα του επειδή είναι μάγκας. ΟΚ δεν έχει καμία εμπειρία από Πρέμιερ Λιγκ. Δεν με ενδιαφέρει όμως. Μαθαίνει γρήγορα. Θα παίξει με τρία στόπερ, αυτό είναι έξυπνο σε αυτή τη λίγκα. Πήρε μια ντουζίνα παίκτες, κάποιοι θα βγουν, κάτι θα κάνει, θα τον σώσει τον Μαρινάκη. Κούπερ είναι.&-

Έβερτον

Φωνάζω χρόνια τώρα ότι η Έβερτον είναι μια ομάδα που τα κάνει όλα λάθος κι έχει τραγικό ρόστερ. Μιλούσα για υποβιβασμό της όταν εκείνοι μιλούσαν για έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τα μεταξωτά βρακιά και τα μπραζίλιαν... you know. Έχασε Ριτσάρλισον και πήρε Ταρκόφσκι-Μακνίλ από τη Μπέρνλι. Πέρσι Έβερτον και Λάμπαρντ σώθηκαν κατά λάθος. Φέτος θα είναι τόσο τυχεροί; Κακό ρόστερ, κακός προπονητής, κακό κλίμα. Ζόρικα είναι!

Λιντς

Έχουν ποντάρει σε κουτσό άλογο. Δεν κάνει ο Μαρς. Η Λιντς μπήκε σε μια διαδικασία απομπιελσοποίησης και αμερικανοποίησης. Έχασε δύο υπερπαίκτες, πήρε κάτι παράξενους. Ο Ρόκα είναι καλός παίκτης, ο Κρίστενσεν μοιάζει ωραίο μπακ, οι άλλοι δεν έχω ιδέα αν τη βρίσκουν. Από μένα είναι όχι. Για φούντο.

Για κλάματα:

Μπόρνμουθ

Θα σνιφάρει λίγο αέρα πρώτης κατηγορίας και θα επιστρέψει στη δεύτερη. Δεν έχει τίποτα. Δεν ξέρω γιατί δεν βοήθησαν με μεταγραφές τον Σκοτ Πάρκερ, ο οποίος θα κατέβει με ομάδα Τσάμπιονσιπ να παίξει στην Πρέμιερ. Ωραίος τύπος, φτιάχνει δυνατά αποδυτήρια, αλλά η Πρέμιερ Λιγκ δεν χαρίζει κάστανα.

 

*Όποιος γενναίος θέλει να δοκιμάσει, ας γράψει τη δική του πρόβλεψη κατάταξης στα σχόλια, να συγκρίνουμε στο τέλος.

 

Αν ποντάρετε τίποτα κι έρθει χρήμα, μισά μισά. Αν δεν πιάσω τίποτα, δεν σας ξέρω δεν με ξέρετε. Τα φιλιά μου, καλή σεζόν!

 

Το podcast των Premierleaguefans για τις μεταγραφές όλων των ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ βρίσκεται εδώ.

Παλιότερα άρθρα του Ardan Turan, εδώ.

Νέος κύκλος τον Αύγουστο! Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans! 

 


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.