Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Ardan Turan καταθέτει τις εκτιμήσεις του για την έκβαση της σεζόν στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Καλησπέρα και καλά μπάνια σε όσους ξεκινούν τώρα τις διακοπές τους!

Όλες οι επιβεβαιωμένες μεταγραφές των 20 ομάδων της Πρέμιερ Λιγκ, εδώ.

Τον Αύγουστο οι καμένοι με την Πρέμιερ Λιγκ διαβάζουν μεταγραφικά και στρώνουν τους καναπέδες τους για τα πρώτα ματς. Πάντα τέτοια περίοδο σκέφτομαι αν αξίζει να κάνω τις προβλέψεις μου 1) πριν το πρώτο σφύριγμα κορακιού σε αγγλικό ματς ή 2) αμέσως μόλις λήξουν οι μεταγραφές. Και τα δύο βγάζουν νόημα, αφού 20 μέρες με ανοιχτό μεταγραφικό παράθυρο μπορεί να αλλάξουν πάρα πολλά.

Οι περσινές προβλέψεις του Ardan Turan, εδώ.

Θα επιχειρήσω να κάνω τις προβλέψεις μου τώρα, ανεβάζοντας τη δυσκολία, αφού εκτός της αγωνιστικής εκτίμησης, θα πρέπει να «μαντέψω» και τι θα κάνουν στις μεταγραφές οι 20 ομάδες από δω και πέρα. Να τονίσω μόνο, κάτι που ισχύει από φέτος και μπορεί να δημιουργήσει… φασαρίες: Το μεταγραφικό παράθυρο στη Σαουδική Αραβία μένει ανοιχτό για 20 μέρες παραπάνω από ότι στην Αγγλία και στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Αυτό σημαίνει ότι αν έρθει ο Άραβας 18 Σεπτέμβρη με κάποια τρελή πρόταση για έναν παικταρά σου, θα πρέπει είτε να την αρνηθείς, είτε να τον δώσεις και να μην έχεις τη δυνατότητα να τον αντικαταστήσεις μέχρι τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο. Ζόρικο.

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

Πάμε δυνατά:

 

Πρωταθλήτρια

 

Μάντσεστερ Σίτι (πέρσι 1η)

Η καλύτερη ομάδα στον κόσμο εδώ και μια τριετία. Έφυγαν Γκουντογκάν και Μαχρέζ, ήρθαν Κόβατσιτς και Γκβάρντιολ. Θα πάρει ακόμα κάποιον, λογικά στην επίθεση. Αυτή τη στιγμή κοιτάει τον Πακετά της Γουέστ Χαμ, θα δούμε. Από τότε που αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση του Ράις, δεν φαίνεται να ψάχνει αμυντικό χαφ. Κατ’ εμέ, ορθώς. Πρέπει να αξιοποιήσει απόλυτα τον Κάλβιν Φίλιπς και θα είναι μια χαρά. Μην τα ξαναλέμε άλλωστε, στη Σίτι οι περισσότερες μεταγραφές παίζουν στο 100% τους τη δεύτερη σεζόν. Εφόσον κρατήσει τον υπερπαίκτη Μπερνάρντο Σίλβα και όλους τους υπόλοιπους (Κάιλ Γουόκερ άσε τη Μπάγερν) βασικούς της, παραμένει η ποιοτικότερη ομάδα στον πλανήτη, οπότε είναι δυνατό φαβορί για το πρωτάθλημα.

 

Για την τετράδα

 

Λίβερπουλ (πέρσι 5η)

Περιμένω οι Reds να ωφεληθούν στο νέο πρωτάθλημα από το ατυχές για αυτούς γεγονός ότι δεν θα παίξουν φέτος Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Κλοπ έκραξε (δικαίως) το ντού των αραβικών ομάδων στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά το εκμεταλλεύτηκε δεόντως. Πούλησε… όλο το κέντρο του στη Σαουδική Αραβία και το ξανάχτισε. Προσπάθησε να αποκτήσει το περσινό κέντρο της Μπράιτον (θα δούμε αν δεχτεί ο Καϊσέδο που προτιμά την Τσέλσι) συν τον Σομποζλάι. Έχει λύσεις παντού, μεγάλο στοίχημα της σεζόν ο Ντάργουιν Νούνιες. Κρίνεται ο Γερμανός καπελοφόρος κόουτς φέτος, αν δεν είναι στα πολύ ψηλά δεν θα έχει πολλές δικαιολογίες.

 

Άρσεναλ (πέρσι 2η)

Παραλίγο να εκμεταλλευτεί τη δίψα της Σίτι για το Τσάμπιονς Λιγκ πέρσι και να κάνει την έκπληξη παίρνοντας το πρωτάθλημα, αλλά λύγισε στο τέλος και οι Πολίτες πρόσθεσαν ακόμα έναν τίτλο στη συλλογή τους. Ο Εντού έκανε και πάλι θαύματα στο μεταγραφικό παζάρι, με αποφασιστικές κινήσεις με βάση το πλάνο του Αρτέτα (ουσιαστικά την προσπάθεια αντιγραφής των πλάνων του Γκουαρντιόλα δηλαδή, για όσους ξέρουν από ποδόσφαιρο). Ο Ράις ήταν πολύ μεγάλη κίνηση. Οι μεταγραφές Κάι, Τίμπερ και Ράγια έχουν όλες λογική. Γενικά η ομάδα έχει τεράστια ποιότητα σε όλες τις γραμμές. Ωστόσο, φέτος θα επιστρέψει στο Τσάμπιονς Λιγκ, οπότε ο Αρτέτα θα κληθεί να κοουτσάρει στο υψηλότερο επίπεδο και να «τεντώσει» το ρόστερ του. Περιμένω να έχει δύσκολες περιόδους μέσα στη σεζόν.

 

Άστον Βίλα (πέρσι 7η)

Τα γράφω εδώ και πολλά χρόνια για τον Έμερι. Κορυφαίος προπονητής. Τοπ 5 στον κόσμο εύκολα. Πέρσι πήρε τη Βίλα από τον άσχετο τον Τζέραρντ που την πήγαινε για φούντο και έκανε πρωταθλητισμό. Βγήκε Ευρώπη, θα παίξει στο Κόνφερενς Λιγκ. Με 4 Γιουρόπα στην καριέρα του, θα είναι φαβορί να το κατακτήσει. Και κρίνοντας από την παρουσία του σε Σεβίλλη και Άρσεναλ, μπορεί να κάνει ευρωπαϊκή πορεία χωρίς να λιώσει τους βασικούς του. Η Άστον Βίλα έφερε στο Μπέρμιγχαμ και τον Μόντσι, τον εξαιρετικό Ισπανό τεχνικό διευθυντή που συνεργαζόταν με τον Έμερι στη Σεβίλλη. Μουσά Ντιαμπί, Πάου Τόρες και Τίλεμανς, όλες πολύ δυνατές μεταγραφές. Μεγάλη ατυχία ο τραυματισμός του Μπουενδία που θα χάσει ίσως και όλη τη σεζόν, ενώ θα έκανε παπάδες φέτος. Κρίμα, χρειάζονται οπωσδήποτε αντικαταστάτη του κοντοπίθαρου μπαλαδόρου και πιστεύω θα πάρουν. Περιμένω όμορφα πράγματα από τη Βίλα.

 

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (πέρσι 3η)

Πολύ καλή δουλειά κάνει ο Τεν Χαγκ και οι λοιποί κουμανταδόροι του αγωνιστικού τμήματος της Γιουνάιτεντ. Πέρσι την έστησαν πολύ σωστά, πήραν ένα τρόπαιο (είχαν να δουν κατσαρολικό από το 2017), πήγαν σε έναν τελικό, βγήκαν και στο Τσου Λου. Παίξανε ωραία μπάλα κατά καιρούς. Το καλοκαίρι άλλαξαν τον Ντε Χέα με έναν κίπερ που ταιριάζει  περισσότερο στο στυλ του προπονητή τους (ξέρει μπάλα δηλαδή, δεν αποκρούει απλά σουτ), πήραν τον Μάουντ που είναι πολύ καλός παίκτης και επένδυσαν σε ένα από τα τρία (Νίκολας, Τζάκσον, Γκονσάλο Ράμος οι άλλοι, αν δεν ξεχνάω κάποιον) πιο καυτά ονόματα σέντερ φορ κάτω των 23 χρονών στον κόσμο, τον Χόιλουντ. Βρίσκω ανόητες τις συγκρίσεις με τον Χάαλαντ, αφού ακόμα είναι πολύ πίσω σε σχέση με το θωρηκτό της Σίτι ο πιτσιρικάς Δανός, αλλά είναι έξυπνη επένδυση, σε μια θέση που υπάρχει φτώχεια παγκοσμίως. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είναι έτοιμη ως πρότζεκτ να χτυπήσει το πρωτάθλημα, αλλά μπορεί μια χαρά να είναι στην τετράδα.

 

Για εξάδα

 

Νιουκάστλ (πέρσι 4η)

Άριστη στρατηγική στα μεταγραφικά της από προπονητή και διοίκηση. Ξοδεύει αρκετά, αλλά πολύ σωστά. Ούτε πολλούς σε αριθμό παίκτες παίρνει, ούτε πέφτει σε παγίδες όπως άλλοι νεόπλουτοι. Αγοράζει παίκτες κλειδιά, σε νορμάλ τιμές. Πήρε Τονάλι (χαφάρα), Χάρβεϊ Μπαρνς (ωραιότατος επιθετικός και Άγγλος) και Λιβραμέντο (απίστευτο μπακ, ελπίζω να μην του άφησε κανένα κουσούρι ο τραυματισμός του). Περιμένω να πάρει κι ακόμα έναν παίκτη, αλλά δεν θα προσπαθήσω να μαντέψω σε ποια θέση. Εξαιτίας του εντυπωσιακού περσινού τους κατορθώματος να κατακτήσουν ένα εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ, θα δεχτούν πλήγμα όσον αφορά την κατάταξή τους στη νέα Πρέμιερ Λιγκ. Είναι πολύ καλή ομάδα, κινείται πανέξυπνα, αλλά δεν ήταν έτοιμη ακόμα να παίξει σε δύο τοπ διοργανώσεις συγχρόνως. Θα το ευχαριστηθεί που επιστρέφει στην Ευρώπη, και μάλιστα στα σαλόνια, αλλά θα πέσει λίγο πιο χαμηλά στο αγγλικό πρωτάθλημα.

 

Τσέλσι (πέρσι 12η)

Ο Γιάνκης πήρε εκβιαστικά την ομάδα από τον Αμπράμοβιτς και τα διέλυσε όλα μέσα σε μια σεζόν. Το προσωπικό, το ρόστερ, τα ταμεία. Ρημαδιό. Ωστόσο, το πλυντήριο να είναι καλά, πούλησε μερικούς παίκτες στη Σαουδική Αραβία και πάει να ξαναστήσει την ομάδα. Ο Ποκετίνο είναι πάρα πολύ καλός προπονητής και ιδανικός για να χτίσει από την αρχή. Αν του δώσουν μια τριετία θα το κάνει, αλλά ο Αμερικάνος μπορεί να τον αλλάξει και σε τρεις μήνες. Οπότε όλα ρευστά. Αν ο Αργεντίνος ολοκληρώσει τη σεζόν, θα παίξει καλή μπαλίτσα και θα προσπαθήσει να βγάλει άκρη από το απελπιστικά προχειροφτιαγμένο ρόστερ που παρέλαβε. Την άμυνα θα τη δέσει, στο κέντρο χρειάζεται ενίσχυση ΧΤΕΣ, η επίθεση είναι παρωδία. Ο μοναδικός έτοιμος τοπ παίκτης που έχει μπροστά (ο Ενκουνκού) τραυματίστηκε και μάλλον θα γυρίσει το Νοέμβρη, οπότε μένει ο ορεξάτος ταλαντούχος Τζάκσον, ο παλαίμαχος Στέρλινγκ και οι wannabes Μούντρικ-Μαντουέκε. Θέλει πάααρα πολύ δουλειά. Θα την είχα για πιο χαμηλά, αλλά πιστεύω στον Ποκετίνο, κάτι θα σκεφτεί (είπαμε, αν δεν τον φάνε). Στα θετικά είναι το γεγονός ότι δεν παίζει Ευρώπη και θα έχει λίγα ματς να διαχειριστεί.

 

Για τις θέσεις 7 ως 10

Τότεναμ (πέρσι 8η)

Τη στιγμή που γράφω το κείμενο δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο Κέιν θα επιλέξει να μείνει στο Λονδίνο ή να πάει στη Μπάγερν. Για μένα, πρέπει να κάνει το δεύτερο, δεν θα διεκδικήσει τίποτα μεγάλο το Σπιρούνι φέτος, και τα ρεκόρ της Πρέμιερ Λιγκ μπορεί να τα σπάσει και στα 33 του επιστρέφοντας. Είμαι φαν του Ποστέκογλου, παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο, είναι σοβαρός, έχει χιούμορ, έφτασε άξια εκεί που βρίσκεται. Ωστόσο, η Τότεναμ έχει μεγάλο βουνό να ανέβει. Η αποτυχία των αμυντικογενών προπονητών Μουρίνιο και Κόντε να κάνουν κάτι σημαντικό σε αυτό το κλαμπ, έφερε αλλαγή πλεύσης και αφίχθη επιθετικογενής μάνατζερ. Και καλά έκανε. Αφού δεν πρόκειται να κατακτήσεις τίποτα, έστω ας μην μας πονάς τα μάτια. Με τον Ελληνοαυστραλό θα παίζει πιο όμορφα, θα αναπτύξει παίκτες κάθε ηλικίας, αλλά θα είναι χαμηλά στη βαθμολογία. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά γιατί είναι πολύ πίσω χρονικά ως πρότζεκτ. Τώρα ξεκινάει το χτίσιμο, δεν έχει την παραμικρή ελπίδα να κοντράρει έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες αγγλικές ομάδες στην τρέχουσα σεζόν. Ίσως από την επόμενη, βλέποντας και κάνοντας. Ειδικά αν φύγει ο Κέιν (θα έπαιρνα αμέσως Βλάχοβιτς για αντικαταστάτη, αλλιώς καλή τύχη να βρεις έστω τα μισά γκολ που έβαλε ο Άγγλος), θα χτίσουν από το μηδέν, οπότε πρέπει οι προσδοκίες να είναι χαμηλότατες. Πήραν Ολλανδό στόπερ από τη Μπουντεσλίγκα (ο ορισμός του no bet, μπορεί να βγει από παιχταράς ως απατεώνας), τον εξαιρετικό Μάντισον (κινησάρα και σε καλή τιμή), έναν Ιταλό τερματοφύλακα (επίσης δεν τον ξέρω) και δωρεάν τον Σόλομον που είναι ωραίος εξτρέμ. Θα πάρουν κάτι ακόμα, κάνα στόπερ λογικά, αλλά δεν θα αλλάξει κάτι, στόχος πρέπει να είναι η πρώτη δεκάδα.

 

Γουέστ Χαμ (πέρσι 14η)

Την έχω πατήσει στο παρελθόν με τα Σφυριά. Τους πιστεύω για ψηλά και μετά δεν βλέπονται. Πέρσι ήταν πραγματικά κακή ομάδα, χωρίς αυτό να εξηγείται κάπως, αλλά κατάφεραν με την κατάκτηση του Κόνφερενς Λιγκ να σώσουν τη σεζόν. Το καλοκαίρι έκαναν αυτό που έπρεπε, μοσχοπούλησαν τον Ράις. Έχασαν μεν τον αρχηγό τους, αλλά ήθελε και έπρεπε να φύγει, και με τα λεφτά που έφερε πήραν τρεις παίκτες ενδεκάδας. Ο Έντσον Άλβαρες θα προσπαθήσει να γεμίσει το κενό που άφησε ο Ράις, ο Γουόρντ-Πράους είναι παιχταράς και μεγάλη μεταγραφή. Ο Μαγκουάιρ είναι ένας πολύ καλός σέντερ μπακ, παρά τα γελάκια των άσχετων στο άκουσμα του ονόματός του. Αν πάει σε άλλο περιβάλλον και ηρεμήσει θα ξαναγίνει ο παίκτης που ήταν στη Λέστερ και θα αποδειχθεί κινησάρα ολκής για τη Χαμ (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η μεταγραφή, υποθέτω θα γίνει). Στα μεταγραφικά τους άργησαν βλακωδώς οι διοικούντες, αλλά επειδή ψώνισαν κυρίως από Πρέμιερ Λιγκ, οι παίκτες που πήραν δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμοστούν, οπότε όλα καλά. Έχει ρίσκο η πρόβλεψή μου, ειδικά λόγω της συμμετοχής τους στο Γιουρόπα Λιγκ, με ρόστερ που δύσκολα να αντέξει τόσα ματς. Αλλά επειδή έχουν κι άλλα λεφτά στην άκρη (πούλησαν και Σκαμάκα, Βλάσιτς, Μαζουακού), αν είναι σοβαροί θα πάρουν ακόμα δύο παίκτες (άρα σύνολο πέντε) και θα είναι έτοιμοι. Ένας ακόμα αστερίσκος στη Χαμ είναι η διοίκησή τους και οι σχέσεις της με τον προπονητή. Είναι πιθανό να γίνει κάποιο «μπαμ» και να αλλάξουν σημαντικά τα δεδομένα, αλλά με τα ισχύοντα εμένα μου αρέσει η ομάδα του Μόγιες.

 

Μπράιτον (πέρσι 6η)

Μαγικά κάνει αυτό το κλαμπ. Και στα μεταγραφικά, και στο αγωνιστικό. Μπράβο τους. Έπαιξαν την καλύτερη μπάλα στο Νησί πέρσι, κι ας άλλαξαν προπονητή ξαφνικά (τεράστιε Ντε Τζέρμπι), κι ας χάνουν βασικούς παίκτες κάθε έξι μήνες. Τώρα έφυγαν Μακάλιστερ και Καϊσέδο (δεν ξέρω για πού αλλά δεν θα μείνει), ο αντιδραστικός τερματοφύλακας Σάντσες και ο Κόλγουιλ που ήταν δανεικός. Είμαι περίεργος αν θα τους βγει ο 20χρονος τερματοφύλακας, μοιάζει μεγάλο ρίσκο. Κατά τα άλλα, πήραν Νταχούντ (παιχτούρα και ήρθε δωρεάν), Ζοάο Πέδρο (θα κάνει χαμό!), Ιγκόρ (πολύ τίμιο στόπερ), τον 37χρονο έφηβο Μίλνερ και περιμένω να πάρουν σίγουρα δύο ακόμη παίκτες, ένας μάλλον θα είναι ο Μοχάμεντ Κουντούς. Έχουν τίγκα γεμάτα τα ταμεία τους και βλέπουν 3 χρόνια μπροστά. Προβλέπω ότι θα παρουσιάσουν ξανά μια ωραιότατη ομάδα, αλλά θα μείνουν πιο χαμηλά, γιατί παίζουν Ευρώπη και θα τους κοστίσει στην κατάταξη του πρωταθλήματος. Χρειάζονται περισσότερους παίκτες για να ανταπεξέλθουν σε δύο δύσκολες διοργανώσεις.

 

Μπρέντφορντ (πέρσι 9η)

Όπως έχω ξαναγράψει, είναι πολύ οργανωμένη ομάδα, με πλάνο, σοβαρότητα και έξυπνη διοίκηση. Στην περίπτωση του -φανταστικού κίπερ- Ράγια θα κριθεί από το αποτέλεσμα, δεν τον πούλησε νωρίς, τώρα τον δίνει με περίεργο δανεισμό στην Άρσεναλ, θα δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτό. Βρήκε άλλον τερματοφύλακα, πήρε και τον Κόλινς από τη Γουλβς για την άμυνά της, με ποσό ρεκόρ (έφυγε ο Γιάνσον ο αρχηγός γιατί του έλειψαν τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ και γύρισε στο Μάλμε). Η Μελισσούλα έχει σημαντική ανάγκη ενίσχυσης στην επίθεση, αφού ο Τόνεϊ είναι τιμωρημένος και θα λείπει μέχρι να χειμωνιάσει. Η πορεία της θα εξαρτηθεί αρκετά από το αν και κατά πόσο θα λύσει τα επιθετικά της θέματα. Έχει πολλά ικανοποιητικά εξτρέμ, κάποια ίσως μπορούν να παίξουν στην κορυφή, αλλά έχει ακριβώς 0 κανονικά σέντερ φορ στο ρόστερ της για όσο θα λείπει ο Τόνεϊ, ο οποίος πέρσι έβαλε 20 γκολ. Πού θα τα βρει αυτά; Ανάλογα με την απάντηση θα κριθεί και το πού θα τερματίσει.

Κρίσταλ Πάλας (πέρσι 11η)

Κράτησε τον νεαρό Κουκουβάγιο Ρόι Χότζσον στον πάγκο της, αφού ο τύπος στα 75 του είναι καλύτερος προπονητής από τους περισσότερους 45ρηδες που κυκλοφορούν. Παίζει ωραία, έχει σταθερότητα, οι παίκτες ξέρουν τους ρόλους τους. Άγγλουρες, βαλκανική κερκίδα, old school προσέγγιση αλλά όχι ξεπερασμένη. Στο αγωνιστικό υπάρχουν θετικά κι αρνητικά. Είναι πολύ καλό που πήρε τον Λέρμα, ένα αξιόλογο χαφ Πρέμιερ Λιγκ που ήρθε μάλιστα ως ελεύθερος και χωρίς κόστος. Επένδυσε επίσης σε ένα ταλέντο από τη Βραζιλία, τον Φράνκα. Δεν έχω ιδέα τι είναι αυτός αλλά τον ήθελαν πολλές καλές ομάδες. Στα μείον είναι ότι ο Ζαχά δεν μένει πια εδώ, αφού μετά από 5 χρόνια που είχε συνδεθεί με όλες τις τοπ αγγλικές ομάδες, πήγε τελικά στην… Τουρκία. Ότι να ναι. Θα τους λείψει, αλλά όχι τόσο όσο αν έφευγε πριν 2 χρόνια. Μεγάλο ζόρι είναι η απουσία του τραυματία Ολίσε. Ο Έζε θα τραβήξει πολύ κουπί, αλλά πρέπει να προσέξουν να μην βασιστούν πάνω του τόσο πολύ όσο έκαναν προ τριετίας με τον Ζαχά. Θα έπαιρνα ΟΠΩΣΔΉΠΟΤΕ έναν ακόμα παίκτη στην επίθεση, αλλά αυτοί μπορεί να περιμένουν μήπως κάνει όργια ο Φράνκα, κι αν όχι να πάρουν παίκτη το Γενάρη. Προβλέπω σεζόν Χότζσον: Σοβαρότητα, σταθερότητα, άνετη παραμονή.

 

Φούλαμ (πέρσι 10η)

Όπως είχα προβλέψει το περασμένο καλοκαίρι, ο Μάρκο Σίλβα είναι εγγύηση καλής πορείας στην Πρέμιερ Λιγκ. Η ομάδα του έμεινε άνετα στην κατηγορία, είχε διαστήματα που έπαιξε και φοβερή μπάλα, ενώ στο τέλος της χρονιάς απλά το παράτησε γιατί δεν είχε κανένα κίνητρο. Σοβαρότατο πρόβλημα προέκυψε από τη Σαουδική Αραβία. Πρώτα γιατί πήγαν να της αρπάξουν τον Σίλβα, ο οποίος έδειξε τεράστια καρύδια και απέρριψε πρόταση 40 εκατομμυρίων (!!) για να πάει εκεί. Και μετά γιατί πήγαν να της φάνε τον Μίτροβιτς, ο οποίος δελεάστηκε από τα πετροδόλλαρα και έκανε φασαρία για να τον αφήσουν να πάει. Λογικά θα επανέλθουν και θα τραβήξει αυτή η ιστορία. Για να μην μείνει τελείως ξεκρέμαστη στη θέση του στράικερ, η Φούλαμ πήρε τον Ραούλ Χιμένεθ από τη Γουλβς. Αλλά θα ήθελε να κρατήσει τον Μίτροβιτς. Πιο πιθανό να μην τα καταφέρει, με αποτέλεσμα να χάσει τα 14 γκολ που της πρόσφερε πέρσι. Ακόμα χειρότερα γίνονται τα πράγματα από το γεγονός ότι χάθηκε ο Σόλομον, δωρεάν (ήταν δανεικός και ως ελεύθερος διάλεξε την Τότεναμ), οπότε χρειάζεται ενίσχυση στα εξτρέμ. Λογικά θα πάρει τον Αδαμά Τραορέ στο τσάμπα. Επένδυσε αρκετά χρήματα στον Μπάσεϊ που είναι στόπερ, θέση από την οποία λογικά θα χάσει τον Ανταραμπιόγιο που αρνήθηκε να ανανεώσει. Κομβιοκής σημασίας το ότι κράτησε τον παιχταρά Παλίνια, αν φυσικά μείνει όντως και δεν φύγει σε καμιά Deadline Day. Δεν θα μπλέξει με την παραμονή αλλά από άποψη ρόστερ δεν βελτιώθηκε σε σχέση με πέρσι και το ότι αρκετοί θέλουν να της αρπάξουν παίκτες κλειδιά της, φαντάζει απειλητικό.

 

Για την παραμονή

 

Νότιγχαμ Φόρεστ (πέρσι 16η)

Ο μόνος λόγος που η συγκεκριμένη ομάδα παραμένει στην Πρέμιερ Λιγκ είναι ο Στιβ Κούπερ. Ο Ουαλός κατάφερε να σουλουπώσει έναν αχταρμά 45 παικτών που ήρθαν σχεδόν όλοι το περασμένο καλοκαίρι και να οδηγήσει το κλαμπ στη σωτηρία. Φέτος δεν είχε ξανά τρελά έξοδα, αποκτήθηκε ο αξιόλογος Ελάνγκα από τη Γιουνάιτεντ και μέχρι στιγμής έχουν καταφέρει να κρατήσουν τον Μπρέναν Τζόνσον. Ήρθε επίσης ο ωραίος πολυθεσίτης Έινα και ο Τέρνερ για να καλύψει το τρομακτικό κενό κάτω από τα δοκάρια. Πρέπει να πάρει κι άλλον τερματοφύλακα, ίσως κι έναν παίκτη ακόμα. Με άλλον προπονητή θα την είχα για ζόρια, αυτός θα τη σώσει.

 

Μπόρνμουθ (πέρσι 15η)

Το περασμένο καλοκαίρι την είχα (όπως και όλοι) πρώτο φαβορί για βουτιά. Αλλά έκανε την έκπληξη, πάλεψε και έμεινε. Μπράβο στον προπονητή της, Γκάρι Ο’Νιλ. Μπράβο; Τον απέλυσαν! Οι διοικούντες ήθελαν τον Ιραόλα που είναι ανερχόμενο όνομα στην προπονητική, οπότε έστειλαν τον Βρετανό και πήραν τον Ισπανό. Άκομψο και κρίμα για τον Ο’Νιλ, αλλά η επιλογή θα κριθεί μακροπρόθεσμα. Στα μεταγραφικά κινήθηκαν δυναμικά και έφεραν δύο πλάγια μπακ (Κέρκεζ και Άααρονς, τους οποίους μάλιστα έκλεψαν μέσα από τα χέρια των Λάτσιο και Λιντς αντίστοιχα!), τον υιό Κλάιφερτ, τον κίπερ Ραντού και τον Σκοτ που είναι ταλεντάρα από την Τσάμπιονσιπ αλλά έρχεται τραυματίας. Τους πόνεσε η αποχώρηση του Λέρμα. Τα Κεράσια είναι παραδοσιακά μια συμπαθής ομάδα, αν και η νέα διοίκηση δεν μου έκατσε καλά. Το γήπεδο κοτέτσι τους μάλλον δουλεύει υπέρ τους. Μεγάλο ερωτηματικό, με προπονητή που παίζει επιθετικά και δεν έχει εργαστεί στην Αγγλία.

Μπέρνλι (πέρσι πρωταθλήτρια της Τσάμπιονσιπ)

Εντυπωσιακό το πρώτο δείγμα του Κομπανί στο κοουτσάρισμα στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Κατέκτησε την άνοδο εύκολα, με ομάδα που έφτιαξε σχεδόν από την αρχή, δαπανώντας σοκαριστικά χαμηλά ποσά. Το καλοκαίρι έκαναν κάποιες κινήσεις που είναι αδύνατο να προβλέψεις αν θα πιάσουν, με νεαρούς ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, ή παίκτες από την Τσάμπιονσιπ. Πήραν επίσης τον έμπειρο Ρέντμοντ κι έκαναν το κόλπο-γκρόσο με τον Μπέργκε, βάζοντας στο κέντρο τους έναν πολύ καλό χαφ και στερώντας τον παράλληλα από μια άμεση ανταγωνίστρια, τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Το ρόστερ τους είναι πολύ παράξενο, με παίκτες από 75 χώρες. Θεωρητικά υπάρχει ο κίνδυνος να μπερδευτεί ο Κομπανί και να επιχειρήσει να παίζει επίθεση στην Πρέμιερ Λιγκ (πέρσι η Μπέρνλι έβαλε 87 γκολ!) αλλά λογικά θα κατανοήσει πού βρίσκεται και θα προσαρμοστεί. Άλλωστε, η ομάδα του πέρσι εκτός από καλύτερη επίθεση στην Τσάμπιονσιπ, ήταν και η καλύτερη άμυνα (δέχτηκε 35 γκολ). Άρα μπορεί μια χαρά να σωθεί. Θα την παρακολουθήσω με μεγάλο ενδιαφέρον, και για τον ελπιδοφόρο Βέλγο μάνατζερ προσωπικά, και γιατί είναι ένα κλαμπ που έπαιζε αμυντικά για 10 χρόνια και ξαφνικά πέρσι έπαιζε επιθετικά.

 

Γουλβς (πέρσι 13η)

Μεγάλα ζόρια. Ο Λοπετέγι την έσωσε πέρσι, μετά περίμενε τη μεταγραφική ενίσχυση, κι όταν είδε ότι αυτή δεν ήρθε, σηκώθηκε κι έφυγε. Ενώ γενικά δεν τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση από άποψη χαρακτήρα (πολύ καλός προπονητής πάντως), σε αυτή την περίπτωση έχει απόλυτο δίκιο. Το ρόστερ είναι γεμάτο κενά, αφού το καλοκαίρι έχασε  (τους μοσχοπούλησε βέβαια) και τους Ρούμπεν Νέβες και Κόλινς. Όπως και τους Ραούλ Χιμένες, Αδαμά Τραορέ, Μουτίνιο. Πήραν πίσω τον Ντόχερτι ως ελεύθερο. Το τρομερά δύσκολο έργο της προσπάθειας για παραμονή ανέλαβε ο Γκάρι Ο’Νιλ, ο κόουτς που πέρσι έσωσε από το πουθενά τη Μπόρνμουθ. Αν σώσει και τη Γουλβς με αυτό το ρόστερ θα έχουμε βρει ένα μεγάλο ταλέντο της βρετανικής προπονητικής. Απορώ αν θα του πάρουν κανέναν παίκτη ή θα τον αφήσουν να παλεύει με ότι… έμεινε. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, επειδή το κλαμπ είναι μαγαζάκι κορυφαίων Πορτογάλων μανατζαραίων, να πάρει τελευταία στιγμή σε μια μέρα 3-4 παίκτες και να ανεβάσει ποιότητα. Αλλά με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει παρατημένη ομάδα, σε λίγκα που ο ανταγωνισμός δεν αστειεύεται.

 

Έβερτον (πέρσι 17η)

Το τερατούργημα του Μοσίρι έμεινε κατά λάθος στην Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία αγωνιστική, κυρίως επειδή η Λέστερ αυτοκτόνησε κι έπεσε ενώ είχε σαφώς καλύτερη ομάδα. Ο Σον Ντάις θα προσπαθήσει να κρατήσει ξανά στην κατηγορία την Έβερτον, ενώ θα έχει πλάκα να τον δούμε να κοουτσάρει απέναντι στη Μπέρνλι. Οι διοικούντες της ομάδας, ενώ σώζονται παρά τρίχα την τελευταία διετία, συνεχίζουν να παίζουν με τη φλόγα και δεν βελτιώνουν το ρόστερ τους. Πήραν τον τίμιο πολυθεσίτη αλλά 38χρονο πια Άσλεϊ Γιανγκ, τον ποιοτικό εξτρέμ Ντανζουμά και έναν 19χρονο φορ αγνώστων λοιπών στοιχείων. Χάλια ομάδα, εκκρεμεί και μια υπόθεση παραβίασης του FFP που μπορεί να φέρει αφαίρεση βαθμών, θα έχει δύσκολο έργο ο κοκκινομάλλης κόουτς.

 

Για φούντο

 

Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (πέρσι 2η στην Τσάμπιονσιπ)

Λοιπόν οι τύποι μας κοροϊδεύουνε. Έκαναν τον άθλο και ανέβηκαν στην Πρέμιερ Λιγκ και μετά αντί να ενισχυθούν, πούλησαν τους δύο καλύτερούς τους παίκτες. Και μάλιστα τον έναν, Μπέργκε, στη Μπέρνλι που είναι ανταγωνίστρια. Ο Ιλιμάν Εντιαγιέ είχε πέρσι 14 γκολ και 11 ασίστ, από φέτος όμως θα παίζει στη Μαρσέιγ. Βάση λογικής θα πρέπει να έχουν γεμάτα ταμεία, αλλά δείχνουν να έχουν ακόμα μεγαλύτερα καβούρια στις τσέπες τους. Πήραν τους Βίνι Σόουζα (μέσος), Τράστι (στόπερ), Μπένι Τραορέ (στράικερ) και δύο ακόμα νεαρούς. Μου θυμίζουν πολύ την περσινή Σαουθάμπτον στο εξής: Ξέρουμε ότι θα πέσουμε, ας βάλουμε όσο πιο πολλούς 20ρηδες να παίξουν μπας και πέφτοντας πουλήσουμε μερικούς. Ο Χεκινμπότομ έκανε πολύ καλή δουλειά για να τους επαναφέρει στην Πρέμιερ Λιγκ, αλλά δεν τον βοήθησαν καθόλου να παλέψει για να την κρατήσει εκεί.

 

Λούτον (πέρσι 3η στην Τσάμπιονσιπ)

Απίστευτη ιστορία, με ελάχιστο μπάτζετ «κατάπιε» τις κατηγορίες από την 5η μέχρι την Πρέμιερ Λιγκ μέσα σε λίγα χρόνια. Δεν μπορώ να εξηγήσω πώς, μάλλον κάτι θα κάνουν σωστά. Ο Ρομπ Έντουαρντς ξεφτίλισε τη Γουότφορντ, αφού τον έδιωξαν μετά από 11 ματς ως αποτυχημένο, πήγε στη Λούτον και την ανέβασε κατηγορία! Έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν τίμια προσπάθεια να ενισχυθούν, πήραν καλούς παίκτες Τσάμπιονσιπ και τον εξαφανισμένο Ρος Μπάρκλεϊ ως ελεύθερο. Ωραίο το παραμύθι τους, θα το απολαύσουν, αλλά δεν βλέπω καμία απολύτως πιθανότητα παραμονής.

 

Online σεμινάριο αθλητικής δημοσιογραφίας με τους Premierleaguefans!

 

*η κεντρική φωτογραφία είναι από το goal.com


Στήριξε και εσύ την προσπάθεια των Premier League Fans μέσω Paypal, μέσω του παρακάτω συνδέσμου:

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα του premierleaguefans.gr στο info@premierleaguefans.gr

Θα χαρούμε για παρατηρήσεις, σχόλια αλλά ακόμη και για προτάσεις συνεργασίας.